Skocz do zawartości
IGNORED

technics 1210 - wkladka hifi

szczaff

Rekomendowane odpowiedzi

Akcesoria do czyszczenia płyt posiadam, bo staram się o nie dbać jak mogę (tj. głównie posiadam szczotkę Super Exstatic:))

Icicle, wytłumacz jak chłop (chłopka?) krowie po co ci akcesoria do płyt i dlaczego starasz się dbać o stan płyt skoro:

" nie wiem tak naprawdę w jakim stanie są moje płyty ponieważ ostatni raz słuchałam ich w 2007 roku. Część jest nowa i zafoliowana, bo nie przestałam kupować mimo braku gramofonu."

Od 2007 roku, wyrazy współczucia, prawie 5 lat bez gramofonu, na obczyźnie, w kraju polderów i tulipanów, strasznie długo, chyba trudno było wytrzymać, te płyty kupowane rok po roku, miesiąc po miesiącu i odkładane na półkę, wciąż odkładane, lata płyną, życie ucieka, upływa rok za rokiem a słuchać nie można, istna tortura, tylko współczuć.

Pytanie na marginesie, jak się sprawuje ten nowiutki Technics 1200 MK2, który sobie sprowadził(a)ś na przełomie listopada/grudnia 2006 ?

Pozdrawiam serdecznie.

Icicle, wytłumacz jak chłop (chłopka?) krowie po co ci akcesoria do płyt i dlaczego starasz się dbać o stan płyt skoro:

" nie wiem tak naprawdę w jakim stanie są moje płyty ponieważ ostatni raz słuchałam ich w 2007 roku. Część jest nowa i zafoliowana, bo nie przestałam kupować mimo braku gramofonu."

Od 2007 roku, wyrazy współczucia, prawie 5 lat bez gramofonu, na obczyźnie, w kraju polderów i tulipanów, strasznie długo, chyba trudno było wytrzymać, te płyty kupowane rok po roku, miesiąc po miesiącu i odkładane na półkę, wciąż odkładane, lata płyną, życie ucieka, upływa rok za rokiem a słuchać nie można, istna tortura, tylko współczuć.

Pytanie na marginesie, jak się sprawuje ten nowiutki Technics 1200 MK2, który sobie sprowadził(a)ś na przełomie listopada/grudnia 2006 ?

Pozdrawiam serdecznie.

Ryszardzie, widzę, że "policja" forumowa działa po nocy:) Miło mi, że Ci się chciało. Technicsa sobie w 2006 w końcu nie sprowadziłam (powody wolałabym zostawić dla siebie), dlatego też jak może zauważyłeś, przestałam się udzielać na forum - bo nie wyszło i tyle.

Nie musisz mi współczuć - płyty kupuję i kupowałam, ale z tego chyba nie muszę się spowiadać.

Rozumiem, że aby dostać od Ciebie rady i pomoc techniczną, mam obfocić swój gramofon bo nie wierzysz, że istnieje;) Nie ma sprawy - życzysz sobie już teraz (stan w pudełku), czy dopiero po złożeniu wszystkiego razem? Pytam zupełnie serio.

topolo >>> Owszem ,podeszla:) Dzieki:) Ale ustawien dalej nie bylem pewny czy zrobilem to jak nalezy do tego stopnia ,ze dzis jeszcze raz skorygowalem to i owo.

Mojego Ortofona koledze ustawilem w 3 minuty ale liderem dla mnie byl i bedzie Denon DL 103 jesli chodzi o poprawne oraz wygodne justowanie wkladki :)

robix

Popatrzcie jakie slicznosci, nadaje sie to chyba do watku "sliczne igly":). Skad sie wzial ten kocmoluch na koncu nie mam pojecia. Powiekszenie x 45.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13916-0-54044100-1323181478_thumb.jpg

post-13916-0-72022800-1323181487_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No nie wiem w/g mnie to nowa igła powinna być prawie przezroczysta. Tak przynajmniej ja miałem z dwiema igłami ze szlifem "Schibata".

Wygląda jakby ktoś ją używał ale to jest moja opinia. Może ktoś jeszcze się odezwie. Obejrzyj bardzo dokładnie piny czy nie maja śladów świadczących o tym że były już zakładane konektory.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

No nie wiem w/g mnie to nowa igła powinna być prawie przezroczysta. Tak przynajmniej ja miałem z dwiema igłami ze szlifem "Schibata".

Wygląda jakby ktoś ją używał ale to jest moja opinia. Może ktoś jeszcze się odezwie. Obejrzyj bardzo dokładnie piny czy nie maja śladów świadczących o tym że były już zakładane konektory.

Pozdrawiam,

Paweł

Wszyscy na tym forum to tacy optymiści;-)?

Nie widzę żadnych śladów (na plastiku). Igłę kupiłam w normalnym sklepie - Analogue Seduction, w oryginalnym pudełku i z paragonem. Nie planuję robić im jesieni średniowiecza, bo podobne zdjęcia widziałam na vinylengine, w świetnym zresztą wątku o igłach. Być może to zasługa sprzętu fotograficznego, bo normalnie robimy tym ustrojem tylko zdjęcia bakterii i różnych robali, mikroskop podłączony do kamery i komputera, który służy głównie do liczenia młodych pokoleń albo oglądania wnętrza wodnych żyjątek.

>>>Icicle,

Widzę, że pocieszasz się jak możesz. A to że sprzęt fotograficzny nie taki, a to że mikroskop nie taki i nie do tego, itp., itd. Paweł ma rację, ta igła była używana. Świadczy o tym czarny, nieprzezroczysty tip igły oraz oblepiające go brudy. Wkładka jest wprawdzie używana przez jej wytwórcę (szczególnie droższe modele), ale krótko, tylko do sprawdzenia połączeń, sygnałów z obu jej kanałów i ewentualnie do zdjęcia jej charakterystyki. Po tym igła jest starannie czyszczona i jeśli stwierdzą w fabryce że wszystko z nią o.k., to idzie do pakowania i sprzedaży. Zdjęcia różnych szlifów igieł na vinylengine też widziałem, z tym że ludzie wklejają tam głównie foty używanych igieł.

Pozdro,

Yul

P.S. Nie znaczy to oczywiście, że wkładka jest zużyta lub na pewno zepsuta, czy coś takiego. Musisz to wyczyścić - polecam do tej czynności kupić sobie buteleczkę płynu Clearaudio Diamond Cleaner albo Reson SC-1 (ten drugi jest trochę mniej skuteczny, ale o około połowę tańszy).

>>>Icicle,

Widzę, że pocieszasz się jak możesz. A to że sprzęt fotograficzny nie taki, a to że mikroskop nie taki i nie do tego, itp., itd. Paweł ma rację, ta igła była używana. Świadczy o tym czarny, nieprzezroczysty tip igły oraz oblepiające go brudy. Wkładka jest wprawdzie używana przez jej wytwórcę (szczególnie droższe modele), ale krótko, tylko do sprawdzenia połączeń, sygnałów z obu jej kanałów i ewentualnie do zdjęcia jej charakterystyki. Po tym igła jest starannie czyszczona i jeśli stwierdzą w fabryce że wszystko z nią o.k., to idzie do pakowania i sprzedaży. Zdjęcia różnych szlifów igieł na vinylengine też widziałem, z tym że ludzie wklejają tam głównie foty używanych igieł.

Pozdro,

Yul

P.S. Nie znaczy to oczywiście, że wkładka jest zużyta lub na pewno zepsuta, czy coś takiego. Musisz to wyczyścić - polecam do tej czynności kupić sobie buteleczkę płynu Clearaudio Diamond Cleaner albo Reson SC-1 (ten drugi jest trochę mniej skuteczny, ale o około połowę tańszy).

To nie chodzi o to, że się pocieszam - po prostu nie zakładam, że każdy od razu chce mnie zrobić w konia. Jeżeli mówicie, że była używana, to sprawa jest faktycznie poważna, nie mam zamiaru tego tak zostawić i będę ją reklamować. Ja jej nie używałam - dostałam ją w poniedziałek wieczorem i wyjęłam jak do tej pory jedynie do zrobienia tych zdjęć. Wkleję te fotki jeszcze na vinylengine i zapytam co sądzą tamtejsi użytkownicy pozbawieni zdrowej polskiej paranoi;-)

(ps. ten mikroskop to jest sprzęt fotograficzny. Jedna całość)

To nie chodzi o to, że się pocieszam - po prostu nie zakładam, że każdy od razu chce mnie zrobić w konia. Jeżeli mówicie, że była używana, to sprawa jest faktycznie poważna, nie mam zamiaru tego tak zostawić i będę ją reklamować. Ja jej nie używałam - dostałam ją w poniedziałek wieczorem i wyjęłam jak do tej pory jedynie do zrobienia tych zdjęć. Wkleję te fotki jeszcze na vinylengine i zapytam co sądzą tamtejsi użytkownicy pozbawieni zdrowej polskiej paranoi;-)

(ps. ten mikroskop to jest sprzęt fotograficzny. Jedna całość)

Bardzo dobry pomysł - wklej na vinylengine, daj pytanie i napisz nam co odpowiedzieli tamci...zdrowi :)

Pozdro,

Yul

Witam !

Niedawno zakupiłem Ortofon 2M Red i ustawiłem wkładkę wg.szablonu z-RCM-u a przesięg wg. patenu Technicsa.

Wkładeczka zagrała dość wysokimi tonami - teraz mam pytanko:

-Czy tak gra właśnie ten Ortofon ?

-A może powinieniem ustawić (przesięg) wg. szablonu z vinyl engine i zastosować się do łuku Baerwalda ?

-A może wkładka tak zagrała ponieważ jest "nie dotarta" ?

ps.>>>ryszard_pp>>>witam znowu na forum i liczę na pomoc

dziękuję i pozdrawiam

MUSIC NON STOP

Bardzo dobry pomysł - wklej na vinylengine, daj pytanie i napisz nam co odpowiedzieli tamci...zdrowi :)

Pozdro,

Yul

Mam nadzieję, że Cię nie obraziłam - nie było to moim zamiarem (dałam tam taką emotikonkę). Wolę się po prostu upewnić kilka razy, zanim podejmę jakiekolwiek kroki.

A co do plastiku, to jest nowy (ma nawet w jednym miejscu ślad od formy), ale igłę bardzo łatwo można z niego wyjąć, myślę że półroczne niemowlę mojej przyjaciółki poradziłoby sobie bez problemu z podmianą takiej igły.

Mam nadzieję, że Cię nie obraziłam - nie było to moim zamiarem (dałam tam taką emotikonkę). Wolę się po prostu upewnić kilka razy, zanim podejmę jakiekolwiek kroki.

A co do plastiku, to jest nowy (ma nawet w jednym miejscu ślad od formy), ale igłę bardzo łatwo można z niego wyjąć, myślę że półroczne niemowlę mojej przyjaciółki poradziłoby sobie bez problemu z podmianą takiej igły.

Nie, nie, ja się tak łatwo nie obrażam. A że w życiu kieruję się zasadą dość ograniczonego zaufania, to prawda. I z przykrością muszę powiedzieć, że bardzo rzadko mnie ona zawodzi.

Z tym pytaniem do vinylengine to ja na poważnie - to dobry pomysł. Gdybym mógł Twoją wkładkę wziąć do ręki i obejrzeć ją przez swoje szkiełka, to byłbym bardziej pewny tego co wyżej napisałem.

Pozdro,

Yul

Icicle

Tu nie chodzi o polską paranoję. Zasady są takie same jak wszędzie jeśli płacisz pieniądze nie małe, choć tutaj należy wziąć pod uwagę wiele aspektów i silę nabywczą na przykład statystycznego Polaka. U ciebie mogą być to grosze. Nie zmienia to jednak faktu że wkładka a może w tym przypadku sama igła powinna być nowa a przynajmniej wyglądać na nieużywaną. W Twoim przypadku na pewno tak nie jest.

Może jest tak jak Yulek wspominał koś w fabryce igły nie doczyścił jeśli tak to powinni bez gadania wymienić. Może to jest jakieś ex demo i nie doczytałaś a tu z wymianą może być problem. W/g polskiej paranoi jest jeszcze kilka innych wyjaśnień ale nie oto chodzi. Zapytaj na vinylengine a potem sprzedawcę. Igła nie powinna dawać się tak łatwo wyjąć.

Pozdrawiam jeszcze raz,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

Ortofon 2M Red gra rowno i raczej z obfitym basem od samego poczatku a z czasem nabiera jeszcze oglady wiec pokombinuj jeszcze troche z ustawieniami byc moze jest zle wyjustowana.

robix

Ukryta Zawartość

Dla zainteresowanych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla zainteresowanych.

:-DDD No skąd ja wiedziałem?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla zainteresowanych.

Wg mnie masz raczej nówkę. Dla oceny zużycia igły kluczowe są krawędzie boczne samego, maleńkiego czubeczka igły, a konkretnie, ewentualne wżery na tych krawędziach bocznych, sam podstawa - diamentowy trzon igły w zasadzie nieważny, no chyba, że jest przekoszony. Załączam zdjęcie zużytej, ładnie wymytej i przygotowanej przez kogoś do sprzedaży igły wkladki Goldring 1042, z moim komentarzem w postaci dwóch rysunków. Może powtórz zdjęcia w innym ujęciu - dla oceny stanu krawędzi bocznych samego czubka. Ale to chyba jednak nówka.

post-26459-0-86660500-1323360817_thumb.jpg

Wg mnie masz raczej nówkę. Dla oceny zużycia igły kluczowe są krawędzie boczne samego, maleńkiego czubeczka igły, a konkretnie, ewentualne wżery na tych krawędziach bocznych, sam podstawa - diamentowy trzon igły w zasadzie nieważny, no chyba, że jest przekoszony. Załączam zdjęcie zużytej, ładnie wymytej i przygotowanej przez kogoś do sprzedaży igły wkladki Goldring 1042, z moim komentarzem w postaci dwóch rysunków. Może powtórz zdjęcia w innym ujęciu - dla oceny stanu krawędzi bocznych samego czubka. Ale to chyba jednak nówka.

post-26459-0-86660500-1323360817_thumb.jpg

Hm, nie jestem jednak tego pewien, żeby mieć pewność, trzeba by koniecznie sfotografować krawędzie boczne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla zainteresowanych.

Wsród "zdrowych" na pierwszy rzut oka panuje większy optymizm. Ale z drugiej strony mawia się, że pesymista to tylko dobrze zorientowany optymista :) Największym optymistą jest jak zwykle Łasic, ale jest on jednocześnie najmniej zorietowany, hehe, więc wszystko się zgadza.

Poczytałem tu tak:

"...Well, I'm not an expert at visually detecting stylus wear..." - jednak wolałbym, żeby wypowiedział się ekspert.

"...I suspect it may have been briefly checked on a test record at the factory as part of the quality-control process, and that this left a few hairs on the tip..." - tak też twierdziłem:

Yul, post nr 98 w tym wątku: "...ta igła była używana. Świadczy o tym czarny, nieprzezroczysty tip igły oraz oblepiające go brudy. Wkładka jest wprawdzie używana przez jej wytwórcę (szczególnie droższe modele), ale krótko, tylko do sprawdzenia połączeń, sygnałów z obu jej kanałów i ewentualnie do zdjęcia jej charakterystyki. Po tym igła jest starannie czyszczona i jeśli stwierdzą w fabryce że wszystko z nią o.k., to idzie do pakowania i sprzedaży...". Podobnie twierdził >paweljazz< w poście nr 104.

Były też powątpiewania innej natury: "...Sometimes they play the cart. once to make sure it isn't defective. The thing that bothers me about your picture is the stylus doesn't look oriented correctly on the cantilever. That could be a problem with wearing your records out to prematurely....".

Moim zdaniem, generalnie sprawa jest nierozstrzygnięta, są wątpliwości w obu obozach. Są, bo muszą być - nikt oprócz >Icicle< nie trzymał tej wkładki przed oczyma, Ona jednak tak, i mimo deklarowanej tu niewiedzy, podświadomie (?) nabrała podejrzeń co do nienaruszonego stanu tej igły. Myślę, że kobieca intuicja Jej nie zawiodła. Ja ostanimi czasy kupiłem dwie nowe wkładki Goldringa, i muszę powiedzieć, że po otwarciu pudełek obie igły wyglądały znacznie lepiej niż ta której właścicielką jest >Icicle<. Powtarzam jeszcze raz za postem nr 98 - nie twierdzę, że ta igła jest stara i wyeksploatowana, bo do tego musiałbym włożyć wkładkę pod swój mikroskop. O wszystkim rozstrzygnie odsłuch, podczas niego przydałoby się wsparcie kogoś kto słyszał 1042 w normalnym gramofonie.

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

Tez kupilem ostatnio wkladke Godringa ale najtansza w ofercie praktycznie nowa bo uzyta zaledwie kilka razy (zapewnienia kolegi) nie mam mikroskopu i nie sprawdzalem jej stanu ,jedno jest pewne ze gra nadzwyczaj dobrze czego sie kompletnie nie spodziewalem a juz napewno ze bedzie to jednak lepszy dzwiek od Ortofona 2M Red.

Poprzedniemu wlascicielowi nie podeszla bo grala zbyt ,,angielskim,, dzwiekiem cokolwiek to znaczy a u mnie jak najbardziej mimo ,ze uzywam wlasnie takich urzadzen:)

Co do Gldringa 1042 owszem sluchalem w ,,normalnym,, gramofonie (Acoustic Solid okolo 10klz) i musze przyznac,ze grala na bardzo wysokim poziomie co bylo wyraznie slychac w porownaniu z tanszymi wkladkami ktore posiadalem.

Mysle ze jak sie sprawa owej wkladki wyjasni to kolezanka bedzie z niej bardzo zadowolona bo pasuje do Technicsa podatnoscia co jest juz duzym plusem ,reszta to kalibracja i pozostale elementy toru audio oraz indywidualnych preferencji.

robix

Wszystko by się zgadzało przeczytałem i rzeczywiście potwierdzają się słowa Yulka i moje. Ja nigdy nie napisałem że igła jest zużyta. Napisałem że nie wygląda ona na zupełnie nową.

Pozdrawiam,

Paweł

Gość romekxxx

(Konto usunięte)

Wkładka Stanton 681EEE Mk 3 doszła i rzeczywiście nie jest to stereohedron tylko "special elliptical" (cokolwiek to oznacza). Nie jest droga, ale też niczego super nie oferuje. Do tego przy nominalnym nacisku (do 1.5g) fatalnie sobie nie radzi z syczącymi wokalami, dopiero koło 2.5g zaczyna grać normalnie (!!!). Dla mnie jest to jakiś idiotyzm, ale problem opisano na forach i było to do przewidzenia niestety. Przy wyższym nacisku dźwięk jest OK, raczej gra dołem pasma, dość ładnie moim zdaniem radzi sobie z fortepianem solo. Opis pobieżny, bo też i mam ją dopiero od kilku dni. Do mojej "podstawowej" AT10MLX (ani do "niższej" AT440MLa) nie ma to startu, ale też przedział cenowy - inny. Potencjalną zaletą jest możliwość dokupienia igły Jico Shibata i igły do szelaków na 78rpm.

Cześć, ja jej używam na 1,25g i nie syczy w ogóle. zresztą ma piękną otwartą scenę. mam wrażenie że mogłeś trafić niesprawny egzemplarz 681eee mk3, które podobno się trafiają. ja ją wybrałem po AT-F3 i 440MLa.

Pozdrawiam

łasic, może masz chęć wysłać mi ją ( Stanton 681EEE Mk 3 ) do posłuchania , chętnie przekonam się jak to gra :)

ewentualnie mogę zaoferować na 'testy' moją aktualnie używaną DL-160

audiokarma.org

Wysyłać to niekoniecznie, bo korzystam z niej od czasu do czasu... Choć perspektywa potestowania Dl-160 korci! :-)

W wolnej chwili podepnę gramofon do kompa i zgram jakiś fragment na 1.5g i 2.5g - dla dania pojęcia, o czym piszę. Też myślałem, że to feler, ale piszą, że te "późne" 681EEE generalnie nie mają startu do starych, a problem z takimi właśnie szeleszczącymi dziwactwami (i takim właśnie rozwiązaniem) wyczytałem bodaj na audiokarma.org... Na razie wkładka jest w dość sporadycznym użytku. Chcę się szarpnąć na lepszą igłę (z lpgear albo może Jico Shibata), ale to spory wydatek...

Gość romekxxx

(Konto usunięte)

Wysyłać to niekoniecznie, bo korzystam z niej od czasu do czasu... Choć perspektywa potestowania Dl-160 korci! :-)

W wolnej chwili podepnę gramofon do kompa i zgram jakiś fragment na 1.5g i 2.5g - dla dania pojęcia, o czym piszę. Też myślałem, że to feler, ale piszą, że te "późne" 681EEE generalnie nie mają startu do starych, a problem z takimi właśnie szeleszczącymi dziwactwami (i takim właśnie rozwiązaniem) wyczytałem bodaj na audiokarma.org... Na razie wkładka jest w dość sporadycznym użytku. Chcę się szarpnąć na lepszą igłę (z lpgear albo może Jico Shibata), ale to spory wydatek...

kurcze u mnie na 1,25 g działa naprawde wzorowo.ale powtarzlanosc samej wkladki moze być rózna

Gość romekxxx

(Konto usunięte)

lasic,

Ciekawe, jakby rzeczywiscie jeszcze mieli zapasowe stereohedronowe igly to bym kupil. Ale ktos by musial sprawdzic. Nie masz dostepu do mikroskopu?

robix,

sl1600mk2 to nieco lzejsza (o 2.5kg) wersja sl1200/1210mk2 z automatyczna kontrola ramienia.

pozdrawiam,

w fabrycznej specyfikacji stoi tak, ze to jest stereohedron - Stanton 681 EEE MK III Tech Specifications

Special Elliptical Stylus

Stylus Type: Stereohedron elliptical 0.3 x 0.7 Frequency Response: 20 to 22 kHzNominal Output @ 1kHz: 2.5mVChannel Separation @ 1 kHz: 35dBChannel Balance @ 1 kHz: within 2dBTracking Force: .75 to 1.5 gramsDC Resistance: 1300 ohms nom.Inductance: 930 mHCartridge Weight: 6.3 gTracking Ability: 80µ @ 3 gramsRecommended Load: 47k ohms and 275 pFDynamic Compliance @10Hz Horiz/Vert.: 25 Um/mN

Poprzedniemu wlascicielowi nie podeszla bo grala zbyt ,,angielskim,, dzwiekiem cokolwiek to znaczy a u mnie jak najbardziej mimo ,ze uzywam wlasnie takich urzadzen:)

robix

Ostatnio miałem możliwość testowac w odsłuchu nowe Audio Academy hiperiony 4,ja mam wersję 3 lux przypuszczam że goldring 2100 na sprzęcie a nimi zagrałby bardzo dobrze, mają troszeczkę inny chrakter brzmienia od tych co mam, w tym układzie byłoby dobrze przypuszczam. Tak a propos,hiperiony 4 to bardzo dobre kolumny = dużo życia szczegółów i czego dusza zapragnie.

topolo >>>> Jestem z tego Goldringa wiecej niz zadowolony ku mojemu zaskoczeniu, z godziny na godzine bardziej mi sie podoba ,gra swietnie M.Davisa czy D.Krall ale nie boi sie tez rozrywki wiec nie zaluje zmiany z Ortofona 2M Red oco obawialem sie najbardziej :)

robix

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.