Skocz do zawartości
IGNORED

technics 1210 - wkladka hifi

szczaff

Rekomendowane odpowiedzi

gral ktos na 1210 z wkladka Grado Statement Signature (Sonata) ?

czy jej masa i specyfika pozwala na sparowanie z tym ramieniem?

jakich zmian mozna oczekiwac zmieniajac Goldringa 2200 na 1042?

Odnosnie Goldringa to sprawa jest jasna to zupelnie inna jakosc na korzysc 1042 za sprawa szlifu igly co za tym idzie nieporownywalnie lepszego brzmienia.

Poprawe czuc bedzie w kazdym aspekcie dzwieku od rozdzielczosci po wyrafinowanie ,barwowo nie porownywalem bezposrednio wiec ciezko powiedziec czy sa zblizone.

Gram na Goldringu 2100 i jak na najtanszego w ofercie potrafi naprawde wiele dobrego wniesc do systemu ,wokale sa fantastyczne a reszta tez nie od macochy.

robix

Dzień dobry!

Pozwalam sobie wprosić się na forum z pytaniem.

W spadku dostałem technicsa 1210 5MG. Miałem się go pozbyć, bo żaden ze mnie audiofil, ale gdy zobaczyłem jakie mnóstwo winyli zalega u rodziny i znajomych postanowiłem gramofon zostawić i użytkować.

Ale mam problem, technics nie ma, jak to się fachowo mówi, wkładki.

Stąd pytanie: jaka wkładka do technicsa 1210 5MG? Uniwersalna, niedroga, do słuchania starych płyt z jazzem, soulem, funkiem.

Wdzięczny będę za wszelkie rady.

dziękuję!

dentysta >>>> Czy to co polecane w tym watku Tobie nie wystarczy? Skoro nie jestes audiofilem jak to nazwales kup cos co odpowiada Twoim preferencjom brzmieniowym (poczytaj jaki charakter maja polecane tu wkladki) wybierz jedna z nich i po temacie.

Ramie Technicsa ,,lyka,, wiekszosc dostepnych wkladek (podatnosc) z racji na swoja wage co ulatwia jej dobranie.

Gramofon masz nie do zdarcia i jesli o niego zadbasz to grac beda na nim Twoje wnuki:)

Za mniej niz 300zl bedzie ciezko uzyskac poprawny dzwiek i mozesz sie rozczarowac ,niezbedne minimum to taki Ortofon 2M Red czy Glodring 2100, oczywiscie jest tego wiecej i musisz zadac sobie troche trudu w poszukaniu tej wlasciwej pasujacej ,,TOBIE,, a nie kolegom z forum (kazdy ma inny gust i sprzet towarzyszacy)milej zabawy:)

robix

robix >>>> Właśnie dlatego znalazłem się na forum i zadałem to prostackie i karkołomne pytanie, bo po bardzo uważnym prześledzeniu wszystkich wpisów w tym wątku nie byłem wstanie zdecydować się na żadną z wkładek :-) !

Bo tak jak zauważasz, co piszący to inna opinia.

Ale Ty, wbrew swoim zastrzeżeniom, poradziłeś mi. I o to chodziło.

Dziękuję!

Moim zdanie AT440 to optimum za te pieniądze, które kosztuje.

A najlepiej kupić ze 3-4 headshelle i się pobawić w różne fajne wkładki, wydać kupę kasy i mieć o czym dyskutować na forach. ;-D

Do okazjonalnego, niezbyt "krytycznego" słuchania możesz założyć cokolwiek, nawet taniochę (winyle na półkach u rodziny i znajomych to do siebie często mają, że są zużyte i podniszczone, a ich wartość - czasem wysoka dla tych osób - jest głównie sentymentalna).

>>>>>" A najlepiej kupić ze 3-4 headshelle i się pobawić w różne fajne wkładki, wydać kupę kasy i mieć o czym dyskutować na forach. ;-D"

Tak też bym najchętniej zrobił! :-))))))))))

• 3 tygodnie później...

Drodzy Panowie, kończę męczenie fora moim wątkiem, i powiem tak normalne wyważenie i ustawienie atysk w moim 1210mk2 z wkładką ortofon 2M Bronze jest niemożliwe.

Po kolejnych trzech godzinach walki, jest tak że antysk jest ustawiony tak aby można było bez problemu ustawić ramię nad początkiem płyty opuścić bez pudła i ją wystartować, potem gra i to bardzo fajnie. Jednak gdyby ktoś chciał opuścić igłę na koniec płyty za ostatnim utworem to tragedia murowana ciągnie do końca jak głupia i nie łapie rowka. Jak przechodzi z ostatniego utworu do końca trzyma rowek i problemu nie ma. (mam nadzieję że tak będzie) Gdybym chciał tą siłę zrównoważyć antysk. to po podniesieniu ramienia mam automatyczny powrót, ramie goni do początku jak głupie - w takiej sytuacji możliwość ustawienia ramienia np, między numerami bliska zeru.

Tak na marginesie wziąłem aT 120 na ramie żeby sprawdzić jak działa i z kompletnie rozstrojonego gramofonu w 5 minut wszystko było git. Poprzednie wkładki nigdy czegoś takiego nie miały. Szkoda tylko, że at 120 nie gra tak jak bronze.

Moja żona patrzy na mnie z litością. A dzieci, cały czas pytają tatusiu co robisz? Wariactwo jakieś. Próbowałem nawet wyrównać masę headshella z AT120 i nic z tego dalej to samo.

Konkluzja: 2m bronze do 1210mk2 - gra bardzo ciekawie, czyste precyzyjne wysokie tony, blachy metaliczne bez zapiaszczenia, równa wkładka w całym paśmie, stereofonia i przestrzeń bdb, bas raczej zwarty, chociaż np. na nowej Shade potrafi zejść nisko, bdb różnicowanie utworów, na U2 ZOOropa - wg mnie trudna płyta słychać wszystko jak trzeba, można teraz zrozumieć co realizator miał na myśli. Elektronika brzmi spektakularnie wychodzą dźwięki poodrywane od kolumn. Nie słuchałem nic cięższego tu wiedzy nie mam. Wady: dla niektórych może być zbyt analityczna, bez ocieplenia, wybrzmień, mgiełki i czaru winylu. Mój system raczej po ciepłej stronie brzmienia więc wkładka się z nim dobrze zgrywa. Reszta dla zainteresowanych ale to jak dłużej posłucham, natomiast co do ustawienia - to jakaś magia i obłęd - odsyłam do lektury tego tematu.

Pozdr olek

Jakby ktoś miał pomysł na goniące ramie to proszę bardzo . . .

Topolo, czy udalo sie znalezc rozwiazanie magicznej zagadki ? :)

na moim 1210 rowniez ustawienie antiskatingu praktycznie niemozliwe,

brak skali - na 3 jest niemalze oki :)

brak mozliwosci ustawienia rowniez prawidlowego VTA - ramie powinno byc opuszczone nizej niz 0.

czy we wszystkich wkladkach 2M, schowana jest praktycznie cala igla? - u mnie dystans pomiedzy dolna krawedzia wkladki, a plyta to tylko 1mm. !!!

co jest grane?

wkladka to ortofon black.

brak mozliwosci ustawienia rowniez prawidlowego VTA - ramie powinno byc opuszczone nizej niz 0.

czy we wszystkich wkladkach 2M, schowana jest praktycznie cala igla? - u mnie dystans pomiedzy dolna krawedzia wkladki, a plyta to tylko 1mm. !!!

co jest grane?

Chyba koledze "usiadło" zawieszenie cantilevera we wkładce. Może kolega za wielki nacisk zadaje.

Nie moge zrozumiec w czym sa problemy w ustawieniu dziecinnie latwej w aplikacji wkladki z serii 2M???

Mialem wprawdzie tylko tania Red a korpus jest identyczny jak jej drozsi bracia i nie mialem najmniejszych klopotow by ustawic VTA czy nacisk igly na plyte za pomoca tylko przeciwwagi (ktora jest nad wyraz precyzyjna) .

Co do osiadania igly w tej wkladce to faktycznie golym okiem wyglada jakby za chwile miala jachac obudowa po plycie lecz jest to tylko zludzenie, oczywiscie nie powinno to byc zbyt dosadne poniewaz oznacza zbyt duzy nacisk co moze w efekcie zniszczyc delikatna igle z Shibata o zawieszeniu nie wspomne.

W ,,ostrzejszych,, drozszych szlifach proponuje uzbroic sie w dobra wage i cierpliwosc co w efekcie owocuje pieknym dzwiekiem oraz dluga eksploatacje wkladki oraz kolekcji plyt .

Ps. Czyzby moj stary Technics byl sprawniejszy od mlokosow skladanych pod koniec ich produkcji ?...dziwne ,bardzo dziwne.

Z tego co wiem to 2m red ma niższe "zawieszenie" niż black, ale też uważam że ustawianie wkładki to rzecz prosta. W om5 miałem problem że wkładka szorowałą "dupką" po płycie, ale tam ewidentnie było uszkodzenie zawieszenia - ponieważ to była tania wkładka to udało mi się odgiąć lekko zawieszenie i wciąż grało dobrze.

czy we wszystkich wkladkach 2M, schowana jest praktycznie cala igla?

Ustawiamy wkładkę w SL 1210

Mierzymy wkładkę najlepiej suwmiarką od płaszczyzny styku z headshell do czubka igły otrzymany wynik odczytujemy z tabeli VTA Technics strona 8 Mamy wstępne ustawienie ATV bo będzie się zmieniało w zależności od grubości płyty. Wkładkę z headshell zapinamy do ramienia ustawiamy wstępnie nacisk igły. Ustawiamy według szablonu the Technics Baewald do pobrania na Winyl Engine po wydrukowaniu mierzymy wymiary 140/200mm

Wkładka np. 2M Bronze aby osiągnąć oba punkty „ C” jest wysunięta prawie do końca prowadnic headsella. Po prawidłowym ustawieniu wkładki ustawiamy ponownie nacisk igły i sprawdzamy i korygujemy ATV Ustawiamy AS najlepiej według płyty testowej a na pewno zostanie spory zapas na skali pokrętła AS

Ważne też jest poprawne ustawienie azymutu igły korektę tego parametru możemy dokonać luzując nakrętkę mocującą headshell i obracając prawo/lewo do granic wyczuwalnego luzu w zależności od potrzeby.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

co jest grane?

jak wyżej powodzenia

+ anty sk jakieś 3 - 4 kreski mniej niż waga na wkładce , u mnie 1,55 / 1,2

+ ustawione z płytą testową i pomocą kolegi Sławka, Dźwiękowo jest ok.

+ efekt miotania ramieniem do środka istnieje - pisałem o tym wyżej. Trzeba uważać. Pod tym względem idealnie nie jest widać taki ich urok. Miałem nadzieję żę z blackiem jest lepiej.

+ igła rzeczywiście wystaje bardzo mało w porównaniu do innych wkładek.

+ wysokość ramienia przy oryginalnej gumie 3

Chyba koledze "usiadło" zawieszenie cantilevera we wkładce. Może kolega za wielki nacisk zadaje.

1,5 g. zgodnie z zalecana waga.

A jakim kolega sposobem ustawia as ?

pzdr

takim jak zawsze, czyli znalezienie na niewytloczonej plycie dwoch skrajnych punktow, na ktorych igla po postawieniu nie bedzie uciekala do srodka ani na zewnatrz..

przy ortofonie 510, goldringu czy nagaoce ta metoda zawsze sie sprawdzala i byla w okolicach wartosci sily nacisku igly.

Ustawiamy wkładkę w SL 1210

Mierzymy wkładkę najlepiej suwmiarką od płaszczyzny styku z headshell do czubka igły otrzymany wynik odczytujemy z tabeli VTA Technics strona 8 Mamy wstępne ustawienie ATV bo będzie się zmieniało w zależności od grubości płyty. Wkładkę z headshell zapinamy do ramienia ustawiamy wstępnie nacisk igły. Ustawiamy według szablonu the Technics Baewald do pobrania na Winyl Engine po wydrukowaniu mierzymy wymiary 140/200mm

Wkładka np. 2M Bronze aby osiągnąć oba punkty „ C” jest wysunięta prawie do końca prowadnic headsella. Po prawidłowym ustawieniu wkładki ustawiamy ponownie nacisk igły i sprawdzamy i korygujemy ATV Ustawiamy AS najlepiej według płyty testowej a na pewno zostanie spory zapas na skali pokrętła AS

Ważne też jest poprawne ustawienie azymutu igły korektę tego parametru możemy dokonać luzując nakrętkę mocującą headshell i obracając prawo/lewo do granic wyczuwalnego luzu w zależności od potrzeby.

Przy ustawianiu wkladki wykorzystuje szablon Technics Bearwold, nigdy nie stosowalem metody z sufmiarka (faktycznie w instrukcji Technicsa jest taka tabela), przy VTA koncentruje sie glownie na zachowaniu poziomow rownoleglych plyty i gornej krawedzi haedshella.

Wiekszosc montowanych wkladek na moim 1210 wymagala praktycznie max. wysuniecia do konca prowadnic, identycznie Black. Niestety nigdy nie korzystalem z plyty testowej. Jaka polecacie?

Azymut mysle jest oki.

jak wyżej powodzenia

+ anty sk jakieś 3 - 4 kreski mniej niż waga na wkładce , u mnie 1,55 / 1,2

+ ustawione z płytą testową i pomocą kolegi Sławka, Dźwiękowo jest ok.

+ efekt miotania ramieniem do środka istnieje - pisałem o tym wyżej. Trzeba uważać. Pod tym względem idealnie nie jest widać taki ich urok. Miałem nadzieję żę z blackiem jest lepiej.

+ igła rzeczywiście wystaje bardzo mało w porównaniu do innych wkładek.

+ wysokość ramienia przy oryginalnej gumie 3

niesamowite jak rozne mamy ustawienia praktycznie blizniaczych wkladek na tym samym ramieniu,

Twoj AS 1,2 - moj 3 i delikatnie brakuje skali, ale na 3 igla praktycznie pozostaje nieruchomo po opuszczeniu w kazdym miejscu na plycie.

Twoje VTA 3 - u mnie brakuje skali, wyglada na to ze powinno byc ponizej 0.

jedyna pocieszajaca informacja, to ze wszyscy potwierdzaja "efekt schowanej igly" :)

brakuje mi doswiadczenia w temacie, ale kilka poprzednich wkladek nie sprawialo mi zadnej trudnosci z ustawieniem na tym samym 1210,

probowalem montazu na dwoch roznych headshellach i jest dokladnie tak samo.

Jako wlasciciel 2M Black tez uwazam ze kalibracja tej wkladki z 1200 to nic trudnego. Mnie to zajelo chyba 1 godzine.

Podaje wartosci: nacisk tak jak u Ciebie 1.5. Nie uzywalem metodyz 'balansem' bo wydaje mi sie niezbyt dokladna. Przez dlugi czas uzywalem wagi Shura. Ciekawostka jest ze obecnie posiadam chyba naprawde dobra wage Clearaudio. zrobilem pomiary i okazalo sie ze ta waga Shura (ktora wyglada jak calkowite dziadostwo) jest b. dokladna i zakup nowej byl chyba zbedny (ale wygodna jest).

Wkladka siedzi 'nisko', u mnie odstep to chyba jakies 2 mm. VTA nastawilem 'by the book', czyli wartosci podane przez producenta wkladki, porownalem z tabelka Technicsa i wyszlo ze mam nastawic na '3'. Eksperymentowalem troche (+/- 1) ale nie slyszalem roznicy. Poza tym przy nastawieniu na '3' gorna krawedz wkladki wydaje sie pozioma (oczywiscie gramofon jest wypoziomowany taka zajebiscie dluga poziomica - zadne tam 'pipki' audiofilskie. 'AS' mam na 1.25 czyli dosc zblizona wartosc do innych kolegow.

No i ja uzywalem szablonu Technicsa (pewno sie znowu naraze innym kolegom) ale u MNIE to naprawde dziala. Napewno ogladales rozne wykresy roznych szablonow na 'Vinylengine' i roznice wg mnie nie sa az tak duze. Poza tym zaden z tych sposobow nie jest idealny, kazdy ma wady i zalety. U mnie nie ma absolutnie zadnego 'IGD' dlatego nie ciagnie mnie na inna 'metode' ustawu (przy tej dlugosci ramienia). Na fabrycznym szablonie 2 punkty sa praktycznie 'perfekt'. I na koniec Technics nie jest zabytkowy tylko nowy bo ktos tutaj kkwestionaowal jakosc nowych wyrobow (mysle ze to nie jest mozliwe).

Pzdr

jackk >>>> Ja bylem osobom ktora ,,zakwestionowala,, nowe poniewaz ze starymi nigdy nie mialem takich przygod :)

Czasem sie zastanawiam czy aby ten moj szablon wydrukowany ze strony RCMu jest poprawny i ustawienia dokonuje prawidlowo ,sprawdze to przy najblizszej okazji podczas jakiegos spotkania pozytywnie zakreconych analogiem.

Na ta chwile nie zauwazylem jakichs nieprawidlowosci w odtwarzaniu plyt (przynajmniej na sluch) ale sprawdzic trzeba.

robix

Hm,zadanie AS u ciebie powinno kształtować się między 1 a 2 na skali, posadowienie igły na niewytłoczonej płycie i ustawianie AS??

Co jest nie tak przy ustawieniu np 1,5 na skali?

przy ustawieniu AS 1,5 ramie w zdecydowany sposob zjezdza do srodka plyty.

>>>szczaff,

Czy tego Ortofon 2M Black kupowałeś może w firmie Wamat, jeśli to nie tajemnica?

Pozdro,

Yul

Tak, zakup zrobiony w Wamat.

U mnie jest podobnie na bronzie i na tym ramieniu i tak chyba i ich urok. Podczas słuchania nie ma to znaczenia bo dźwięk jest ok, testy też.

Trzeba uważać i nie opuszczać igły na końcu strony po ostatnim utworze bo jak nie złapie rowka to może wylądować na labelu

ale tam się nigdy nie opuszcza ramienia, chyba że do testów - też tak robiłem. Podczas słuchania muzy igła sunie po rowku i się tam trzyma jak trzeba = nigdy mi z niego nie wyskakuje.

Ten efekt ciągnięcia do środka - Przy ansk prawie max daje się trochę opanować ale cierpi na tym brzmienie i na testach jest gorzej. Ktoś wcześnie,j jak opisywałem problem, dopisał bardzo istotne spostrzeżenie, że na tym ramieniu ta wkładka tak ma gdyż jej masa jest inaczej rozłożona. Czyli Black i Bronze płatają figle.

Ciekaw jestem czy ktoś ma dokładnie 1210mk2 i jedną z tych wkładek i nie notuje u siebie efektu zjeżdżania do środka.

Nie mam wprawdzie 2M Black lecz 2M Blue, kupione nie u Wamata, tylko w AudioForte w Warszawie, parę miesięcy po premierze tej linii, czyli dość dawno temu. Wszystkie wkładki tej linii mają prawie identyczną podatność (20-22 c.u.), zatem zawieszenia cantileverów w nich wszystkich muszą się zachowywać podobnie. U mnie wkładka jest dobre 2 mm ponad płytą, nigdy nie miałem wrażenia, że zawieszenie jest "zarwane", a najniższy punkt body wkładki zbyt blisko płyty. Niemniej wiem co to znaczy że wkładka ma "zarwane" zawieszenie, bo kiedyś mi próbowano ożenić coś takiego w sieci, i od tej pory przy kupowaniu wkładek wolę zasadę "widziały gały co brały".

Pozdro,

Yul

P.S. Ramię Ci dryfuje ku środkowi płyty, bo masz rozciągniętą sprężynę antyskatingu, co jest dla tych nadgramofonów świetnych typowym brakiem.

P.S. Ramię Ci dryfuje ku środkowi płyty, bo masz rozciągniętą sprężynę antyskatingu, co jest dla tych nadgramofonów świetnych typowym brakiem.

A nie wydaje Ci sie, ze gdyby problem lezal po stronie rozciagnietej sprezyny to bylby problem z ustawieniem AS kazdej innej wkladki? W przypadku 4 innych wkladek nie bylo z tym najmniejszego problemu.

Przed chwila sprawdzilem na innym 1210 - identyczne zachowanie.

Topolo, czy Ty takze kupowales swoja 2M w Wamat ?

może źle doczytałem, ale czy ustawiacie ASkasting na gładkiej powierzchni płyty ?

przecież to bez sensu ,bo w rowku siły działające na igłę inaczej się rozkładają niż na płaskiej powierzchni

audiokarma.org

A nie wydaje Ci sie, ze gdyby problem lezal po stronie rozciagnietej sprezyny to bylby problem z ustawieniem AS kazdej innej wkladki? W przypadku 4 innych wkladek nie bylo z tym najmniejszego problemu.

Przed chwila sprawdzilem na innym 1210 - identyczne zachowanie.

Topolo, czy Ty takze kupowales swoja 2M w Wamat ?

Ramię Ci ucieka bo masz za mały antyskating. Jeśli na tych innych wkładkach stosowałeś inny nacisk, to antyskating mógł być wystarczający, bo skating jest powiązany silnie z naciskiem. Uwaga >Walucha< o bezcelowości ustawiania antyskatingu na pustej płycie jest zupełnie słuszna.

>>>waluch>>>

>>>szczaff>>>

Dokładnie zwróciłem na to samo uwagę kilka postów wyżej ...

AS nie ustawia się na "czystej płycie" - najlepiej na płycie testowej a dla zaawansowanych "na słuch"

pzdr

MUSIC NON STOP

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.