Skocz do zawartości
IGNORED

Znowu o walce z kurzem i analogach.

bumar1

Rekomendowane odpowiedzi

Ryszard pls wrzuć jakąś szybką instrukcję tej metody. Może wstrzymam się z budową pralki z odsysaniem, której nie mogę jakoś zacząć bo nie ma kiedy ;-)

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

ryszard

>Przeczyatałem wiele wątków dotyczących tego tematu, poznałem przy tej sposobności wiele sposobów na

>wszechobecny kurz i dowiedziałem się ,że każdy ma swój sposób walki z nim ale żaden nie daje

>zadawalających nawet rezultatów.

Myślę, że autor wątku doszedł zbyt szybko do zbyt daleko idących wniosków.

Zadawalające efekty daje wiele sposobów, tyle, że żaden z nich nie jest doskonały.

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

• 4 tygodnie później...

Myjki nic nie zastąpi bo przecież ona czyści rowek płyty. Tu chodzi tylko o odkurzanie.

To uziemiona elektrycznie szczotka BIB, ta z dwoma rzędami włókien węglowych i aksamitną poduchą pomiędzy nimi.

Nie wiem dlaczego, ale jakoś nikt nigdy nie podłączył omomierza do tych 2 rzędów włokien weglowych, a one silnie przewodzą, co więcej oba rzędy są ze sobą elektrycznie zwarte.

Robisz banalną rzecz, analogiczną do odprowadzania elektrycznosci statycznej przez serwisowców z własnego ciała w trakcie prac nad płytami z elektroniką zawierającą układy wielkiej skali integracji.

Oni zapinają na nadgarstku specjlną przewodząca taśmę i uziemiają jej drugi koniec.

Do szczoty BIB, do jednego z tych rzędów włókien węglowych podłączasz, po prostu jakoś na siłę wciskasz odizolowaną końcówkę przewodu elektrycznego, którego drugi koniec uziemiasz.

Tak uziemiona, przewodząca, dwurzędowa węglowłóknowa szczota odprowadza wyjątkowo skutecznie elektryczność statyczną z płyty, powiedziałbym, że efekt jest drastycznie skuteczny i działa wręcz radykalnie na trzaskające ładunkami płyty.

Problemem jest potem pozbycie się kurzu z samej szczoty BIB, a zwłaszcza z jej poduchy, do tego używam specjalnej szczotko poduszki do czyszczenia ubrań za 10 zł oczywiście sterylnie czystej i dedykowanej wyłącznie do tego celu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.