Skocz do zawartości
IGNORED

Mój Wzmacniacz Lampowy

Eventor

Rekomendowane odpowiedzi

Już po dłuższych odsłuchach, zdecydowałem się napisać post i przedstawić szanownym użytkownikom mój wzmacniacz lampowy.

Chciałem przedstawić konstrukcję, budowaną dla mnie na zamówienie przez użytkownika naszego forum audiostereo Dinka z Łodzi. Zaznaczając fakt, iż do poetów raczej nie należę :) - przejdę do konkretów: Wzmacniacz wykonany na najwyższym poziomie całość czarna ze srebrnymi pokrętłami głośności oraz selektora – od kolegi usłyszałem nawet opinie „wzmacniacz taki męski w sam raz dla faceta”. – od razu widac profesjonalizm konstruktora. Wzmacniacz posiada wejścia na 2 sygnały w moim przypadku zajmowane jest jedno przez odtwarzacz CD. Mechanika pokręteł idealna, chodzą ciężej niż klasyczne we wzmacniaczach, co w połączeniu z oszlifowanymi, odkrytymi czarnymi transformatorami tylko umacnia wrażenie monumentalności tego sprzętu. Całość nadaje niepowtarzalnego charakteru, który odkrywa się po włączeniu zasilania i odpaleniu pierwszej płyty.

Wzmacniacz pracuje w klasie AB. W klasie A uzyskuje 30Watów na kanał, natomiast powyżej pewnego sygnału moc ulega nawet podwojeniu. Konstrukcja oparta jest na lampach Rft El34. Coś na temat brzmienia:

Gdy przyjechałem po odbiór wzmacniacza grał z goodmansami. Jako pierwszy rzucił mi się na ucho rozmach i potęga dźwięku, grał tak jak sobie wyobrażałem. Przy najniższych poziomach głośności poruszał basowymi 25-tkami jak chciał zachowując lekkość, lecz również potęgę brzmienia. Trochę się musiałem nakombinowac , żeby zabrać go do samochodu, a następnie wnieść do mieszkania ze względu na masę:) Gdy tylko dojechałem do domu zabrałem się za ustawienie kolumn- wcześniej już przygotowałem pokój trochę inaczej – miałem na to sporo czasu ze względu na to iż przez dłuższy czas nie miałem wzmacniacza po sprzedaży mojego Caspiana.

Po 30 minutach kolumny Audio Academy Hyperion IIIs z łódzkiej manufaktury Pana Michała stanęły w rogach pokoju ( jest ciasno lecz z racji tego, iż bass reflex akurat w tym modelu zamontowany jest z przodu mogłem sobie na to pozwolić) , następnie szybkie rozwinięcie kabli poskręcanie terminali we wzmacniaczu ( terminale złocone bardzo solidne łatwo wkręcić kabel, a w dodatku odstęp między nimi nie powoduje plątania się kabla ). Następnie odtwarzacz CD – leciwy, ale co tam ! Wkońcu słuchamy sprzętu lampowego, wszystko trzeba przetestować:)

Ostatni najfajniejszy etap – podłączenie kabli zasilających i włączenie zasilania. Wzmacniacz zaregował natychmiast lampy el34 zaczęły się żarzyć, a gdy ich poziom się ustabilizował przełączyłem selektor w pozycji CD.

Na pierwszy ogień płytka Hi-Fi z piosenką:

Włączyłem Play i... początek utworu wybrzmiewanie gitary i ilość powietrza która została wytworzona w jednej chwili spowodowały lekkie ”zamurowanie”, z momentem wejścia wokalu, już wiedziałem, że wszedłem w zupełnie inną erę brzmienia, które zostanie ze mną na dłużej. - Szybkość ataku, dźwięki wygasają i pojawiają się w jednej chwili. Dynamika, która po prostu wgniata w fotel. Co zauważyłem – idealna liniowość brzmienia gitary powalają na kolana, wokal realny do tego stopnia iż wydaje się, że głos z płyty . Bas kontrolowany znacznie lepiej niż w Caspianie, tworzy niepowtarzalny kontur brzmienia rozmach i liniowość, przy czym jest w pewien zabawny sposób trzymany w ryzach. Średnica idealnie wkomponowana wygasa liniowo wręcz idealnie, tak samo z atakiem. To co wyprawia płyta Dire Straits przeszło moje wszelkie wyobrażenia.

Na początku skupiłem się na przesłuchaniu nagrań, które znam i słuchałem na co dzień, lecz po sięgnieciu do półeczki z płytami znalazłem kilka pozycji, których po prostu nie sposób byłoby na szybko nie przesłuchać. Oryginalny Soundtrack Gladiatora.. Tu zaczeła się prawdziwa zabawa – Wzmacniacz zagrał z ogromnym rozmachem i potęgą lecz również subtelnością najwolniejszych składów. Moment ataku niesamowity, rozróżnialność poziomów głośności poszczególnych „instrumentów” narastanie poziomu dzwięku, potężna podstawa basowa, nie dominująca, ale znów tworząca tą „magię” w połączeniu z średnicą.

Wzmacniacz mam od ok. 3 miesięcy, i chyba jeszcze nie udało mi się go dobrze poznać, ponieważ cały czas mnie zaskakuje. Lecz mam pewne wnioski, które przez ten czas mi się wytworzyły, również przez to iż do niektórych rzeczy się przekonałem. Posiadałem wiele tranzystorów, dziś wiem, że do lampy nie mają po prostu startu. Jest coś w tym brzmieniu lampowym co trudno zdefiniować – ten wzmacniacz nie tylko gra, ale posiada swoistą „duszę” Tworzy niezwykłą aurę. Każdą płytę gra idealnie- lecz występuje odczucie jakby chciał zagrac jeszcze lepiej..

Wziąłem się też trochę za mój odtwarzacz CD, poczyściłem talerz, co ciekawe odtwarzacz spisuje się na medal ( może przeszło mu po długim czasie nie użytkowania ) Płytki kręci równo, bez przeskakiwania.

Kończąc wpis mogę powiedzieć, ze jestem szalenie zadowolony z tej zmiany, kontaktu z konstruktorem i końcowego efektu. W połączeniu z moimi Audio Academy Hyperion to system trafiony w 10:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-25278-100003762 1274287357_thumb.jpg

post-25278-100003763 1274287357_thumb.jpg

post-25278-100003764 1274287357_thumb.jpg

post-25278-100003765 1274287357_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/63619-m%C3%B3j-wzmacniacz-lampowy/

O koszt najlepiej zapytac bezpośrednio konstruktora, ponieważ nie chciałbym pisac o kwestiach finansowych. Budowa trochę trwa - ból bez muzyki trwał ponad 2 miesiące ale opłacało by się czekac nawet 2 razy dłużej. Klasa AB w klasie A moc dochodzi do 30Watów przechodząc w klasę B nawet do 60 watów. Taka moc w zupełności wystarcza do napędzenia dużych podłogówek.

Miałem zaszczyt słuchać tej konstrukcji za co dziękuję Maciejowi. Przeszedłem przez kilka wzmacniaczy od Unitr, Harman-Kardon ów NAD ów naim' ów oraz Exposura 3010s. Z tych wszystkich wzmacniaczy jedynie expo się wyróżniał całkiem ciekawą miłą barwą jednak nie dorastał do pięt konstrukcji Pana Dinka. Pierwsze sekundy odsłuchu obaliły wszystkie mity o lampie. Nie zamula nie ma wolnego słabego basu nie ma ściętej góry. To jak najbardziej nowoczesny wzmacniacz z pełnym wyrównanym brzmieniem i to jakim! Każdy aspekt brzmienia był co najmniej o półkę wyższy niż w moim Exposure 3010s. Bardzo mi się spodobała jego kontrola głośnika, membranki całkowicie podporządkowały się temu wzmacniaczowi co zaowocowało świetnym basem i całkowitym brakiem buczenia. Masywna konstrukcja, niemal wojskowa.

Najwspanialszym atutem tego wzmacniacza jest barwa, jest tak pyszna że muzyki można by słuchać non stop bez zmęczenia z ogromną przyjemnością. Wokale namacalne góra idealnie spasowana z resztą pasma, lekka nie narzucająca się a przy tym wyraźna i szczegółowa o co bardzo trudno nawet w najdroższych urządzeniach. Moc porównywalna z moim Expo, może tyci słabszy. I gdzie te 110wat expo się podziało, chyba producent ma swój kalkulator albo zapomniał spakować. O tym wzmacniaczu i jego powalającej barwie można by pisać godzinami. Jeśli tylko ktoś ma możliwość jego odsłuchu to polecam, na pewno nie pożałujecie.

Odsłuchiwałem wzmacniacz u siebie na moich Hyperionach IIlux 4ohm, które nawiasem mówiąc grają przepięknie zwłaszcza z tym wzmacniaczem.

Pozdrawiam

Słuchałeś lampy Marek nie i ten odsłuch był dla niego nowym doświadczeniem tak jak dla mnie pierwszy odsluch lampy :) nie ma co rozwijać tematu o odkrywanie ameryki.. O puszkach myślałem i pewnie z czasem je założe, widok "gołych" traf pasuje do jego brzmienia.. Dostajesz prosty biały talerz a na nim masę jedzenia :)

Fenomenalny wzmak! - chodzi mi o wykonanie.

Ja też bym nie "puszkował" tych traf :-)

To super, że są w Polsce jeszcze tacy ludzie, którzy potrafią zbudować taki sprzęt.

Gratulacje!

Żyj chwilą! Przyszłość i tak jest nieznana...

Nie potrzebowałem z racji tego że lubię przy sprzęcie grzebać:P i słuchając muzyki niekoniecznie siedzę;] Co do traf trzeba by napisać do twórcy- wiem że bardzo ciężko je zdobyć ponieważ są to jedne z najlepszych transformatorów jeszcze dostępnych - Dink badał je jak jeszcze pracował na politechnice - i z zastosował do wyważania turbin:) Jak wiadomo trafo i zasilanie jest najważniejsze we wzmacniaczu - właśnie dlatego, gra on tak że w testach przyłożył Manleyowi natomiast klient, który zamówił go u Dinka sporo przede mną sprzedał swojego McIntosha bo ten grał lepiej. Ja z kolei mam wysokie wymagania co do muzyki - rzekłbym nawet bardzo wysokie, a w tym wzmacniaczu spasowało mi wszystko - jak na razie nie widzę wad

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

magazynier, 20 Maj 2010, 12:07

>Temat raczej nadaje się do działu - Sponsorowane.

>Szkoda gadać.

Nie dajmy się zwariować - teoretycznie każdy topic pozytywnie odnoszacy się do jakiegoś urządzenia należało by za taki uznać. Lepiej wierzyć w dobre intencje.

srinkadinka... no jak ktos sie reklamuje, to niech chociaz bedzie fer i napisze po ile to cudo :) jak informacja, to tylko pelna :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Gość Dink

(Konto usunięte)

Drodzy Forumowiecze, nic z tego. Nie robię wzmacniaczy na zawołanie, ani nie jestem zainteresowany żadną reklamą i żadnymi zleceniami. Wczoraj zadzwonił do mnie autor wątku i zapytał, czy może zamieścić mój nick, jako konstruktora tego wzmacniacza. Wyrazilem zgodę i chyba źle zrobiłem. Nic więcdej nie mam w tej sprawie do dodania. Pozdrawiam wszystkich Dink

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.