Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny podłogowe do 2k zł?

qbacent

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciabym zapytać bardziej doświadczonch użytkowników kolumn ode mnie- planuję zakupy tak do 2ooo zł.

Z tego co się orientowałem na forach internetowych i u sprzedawców mam kilka swoich typów, proszę o jakąś poradę co do tych niżej wymienionych. Mile widziane także inne ciekawe propozycje =P

Moje typy:

- Yamaha NS-777 - najdroższe ale i podobnież najlepiej grające mimo mniejszej mocy od następnych. Słyszałem też, że mają najlepszy bas ze wszystkich przeze mnie wymienianych =) ale też średnie i wysokie tony ma podobno całkiem dobre.

- Magnat Quanum 557 - Magnaty jak to Magnaty- potężny bas ale interesuje mnie jak w porównaniu do innych grają w górnych tonach. Klasa wyżej od Supremów i zasłyszałem, że nawet najniższy model Quantumów gra o niebo lepiej od topowych Supremów.

- Jamo s718 - wielu użytkowników bardzo je sobie chwali. Podobno ładnie grają w pełnym zakresie tonów i są stosunkowo tanie, podobnież też najlepszy stosunek cena/jakość.

- Magnat Supreme 1ooo - najtańsze, a chociaż kosztują niewiele mniej od Jamo to czytałem, że nawet nie ma ich co porównywać- nie ta klasa.

Chciałbym poznać wasze opinie i porady- może nie zawsze sprawdza się zasada, że to co droższe jest automatycznie lepsze =)

Pozdrawiam

Warto może dopisać do listy Wharfedale Diamond 10.6

... jeszcze jest szansa kupić Wharfedale EVO2 30

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Przyznam się, że o Wharfedalach nie myślałem, ale też nie znam opini o nich.

Co do muzyki to słucham dosłownie wszystkiego no może poza jazzem =P czasem leci techno czy rap, czasem cos rockowego ale i zależnie od nastroju zdarzają się spokojni gregorianie i muzyka relaksacyjna, np. Andreas Vollenweider =) tak więc poszukuje czegoś dosyć "uniwersalnego" co będzie miało potężny bas ale i również delikatne i dokładne górne tony.

Pobobno jak coś jest do wszystkiego to tak na prawdę jest do niczego, ale może uda znaleźć się jakiś wyjątek od tej reguły =P

Pozdrawiam

A są B&W do wzięcia za niewiele więcej:

Ukryta Zawartość

(sam się zastanawiam:)

Ukryta Zawartość

DOKLADNIE ZA MALE PIENIADZE .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tydzien temu porownywalem b&w cdm 7se z tymi kolumnami napewno je rozpoznacie ktos chce je sprzedac za 3400zl :):):) zdecydowanie polegly z b&w.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobre kolumny w dobrych cenach:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - licytacja może drogo nie zejdą

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pieniądze nie grają !

Moze inaczej: dobrze cyferkami pisza o nich a jak graja to sie mozna przekonac ( czy to co napisali jest prawda), ale tylko na odsluchu ,wyjdzie cala prawda. .Proac 125 jest tak opisywany ? a brzmia efekciarsko zero kontroli na basie , chyba ze ktos lubi rozlewajacy sie bas typu Bum Bum.

Znaczy to i tak nie teraz będę kupował, narazie cienko z kasą =P trzeba coś na wczasy jakieś odłożyć, myślę tak jakoś właśnie po sierpniu inwestować. Teraz się rozglądam i zbieram opinie, żeby jak już kupować to rozważnie i być później zadowolonym z zakupów =)

Kolumny będą grały ze wzmakiem Yamaha AX-7oo więc mogę się spodziewać że te NS-777 będą w miarę "pasować" ale jak z innymi kolumnami? Może ktoś używa tego wzmacniacza z innymi kolumnami i może coś o takowym zestawie powiedzieć?

Pozdrawiam

Powiem, że trochę szkoda kolumn w tym przedziale cenowym do Yamahy AX700. No chyba, że planujesz szybką zmianę wzmacniacze po zakupie kolumn. W innym wypadku możesz być nie do końca zadowolony.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Jak Magnaty w tej cenie to lepiej Quantum 605 niz 557. Fakt ze maja jeden glosnik mniej, ale nie sa wcale slabsze.

Podobno ta nowea seria gra fajnie, ale chyba lepiej jakbys odluschal 605. Supremy sa daruj, mialem zwykla serie Monitor, kumpel ma Supreme. Poprostu te kolumny graja i tyle. Brak im jakiegokolwiek polotu czego nie mzona powiedziec o Quantum 60x. Zreszta czego sie spodziewac za ta kwote.

No i przedewszystkim Magnaty to nie tylko bas. W 605 srednie i wysokie zasluguja na pochwale.

Zreszta duzo juz bylo napisane na temat Quantum 605 wiec poczytaj.

Tu masz test jak chcesz:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

Chodziło mi o to, że Yamaha Ax700 nie jest takim wzmacniaczem co wycisnął by dużo dobrego dźwięku z takich kolumn. Nie chodzi tu o moc tylko o jakość.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Jeżeli szukasz kolumn z dokładną łagodną górą pasma i dobrym basem to proponuję ci posłuchać jeszcze w tym przedziale do 2000 zł kolumn Kef C7. Oprócz ciepłego mocnego basu i naprawdę jak na tą cenę dobrej góry oferują jeszcze znakomitą przestrzeń. Nie wiem jak zagrają z twoją yamahą bo z moich doświadczeń (też kiedyś miałem yamahę) wiem że gra ona dość ostro skrajami pasma. Ale to wszystko trzeba posłuchać...

• 6 miesięcy później...

witam ..nie chce zakładać nowego tematu wiec tu napisze...mam wzm. Denon 860 i waham się na kolumnami.. "JBL Northridge E 80" badź "Wharfedale Diamond 10.6" prosiłbym jakieś sugestie odnośnie wyboru jednych z tych kolumn.. pokój 20m2 w pozniejszym czasie moze 35mk. Muzyka Rock,Metal, czasem jakiś mocniejszy dance, jak i do ogladania filmu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.