Skocz do zawartości
IGNORED

Mcintosh + avantgarde acoustic

wszechmogONcy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Nie było mnie tu ponad pół roku bo byłem bardzo zapracowany. Czas powrócić do urządzania mieszkania i kupowania stereo. Mam pytanie: Czy ktoś z Was słuchał zestawienia Mcintosha z kolumnami Avantgrade Acoustic? Jak to brzmi/może brzmieć? Wiem oczywiście, że trzeba posłuchać przed kupnem, ale nie wiem czy warto np. zapłacić pare zł za wypożyczenie Mcintosha z HiFi Clubu i pojechać do Nautilusa w celu podłączenia z Avantgardami (lub na odwrót). Czy jest sens takiego przedsięwzięcia? :)

Czekam na odpowiedzi,

Pozdrawiam,

Łukasz.

https://www.audiostereo.pl/topic/63750-mcintosh-avantgarde-acoustic/

Moim zdaniem, warto spróbować. Na początek rzuć sobie okiem na wrażenia z odsłuchów starszych McIntoshy z Avantgarde Acoustic Nano -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kolumny zacne i większość modeli posiada aktywny strojony moduł niskotonowy . Kolumny zarówno w zestawieniu z firmowym wzmacniaczem pracującym w klasie A zasilanym bateriami na prąd stały jak i wzmakiem lampowym Ayona grają niedoścignienie dla konkurencji jedyne z czym bym tych kolumn nie łączył to z elektorniką accuphase . W zestawieniu z Makiem powinny się bez problemów spasować .

No do AA tylko i wyłącznie lampa, i właśnie się zastanawiam jaka, dużo mocy nie potrzebują, max 20W. Fakt faktem mają impedancje 18 Ohm, ale mimo wszystko potwora im nie trzeba. Może 2x MC 275? Czy może oczko dalej i coś w stylu MC 2102? Pomieszczenie ponad 50m^2, wysokość 2,8m. Myślę nad AA Duo Primo G2. Wielkie, ale dźwięk mają potężny (miałek okazję posłuchać właśnie z accuphase).

Znajomy z W-wy gra na Duo + Mc2102 i jest bardzo zadowolony. Osobiście do hornów brałbym jakiegoś SETa.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Kolego Wszech'

Idę o butelkę naprawdę dobrego alkoholu, a pogląd mój na faktach oparty, iż wzmacniacz sygnowany marką Leben (ot, chociażby 300 XS) zagra o niebo lepiej z kolumnami AA niżli ten ze stajni McIntosh.

Właśnie takowy niepozorny całkiem wzmacniaczyk pokazał absolutnie magiczą stronę niemieckich tub. Powinni sprzedawać w komplecie... :))

No Widzicie Panowie, wszystko pięknie ładnie, ale doszedłem do wniosku, że posłuchać czegoś w naszym pięknym kraju, kilku zestawów z różnych producentów (np. 5 par kolumn z 5 wzmakami i np. 3 CD-kami) jest po prostu niemożliwe.

Aha dorzucam plan pomieszczenia, gdzie to wszystko będzie stało. Doradźcie mi coś, proszę. Ewentualnie może Duo Mezzo będą za duże. Lepiej może Duo Grosso.

Co do wzmacniaczy to będę próbował wszystkiego co możliwe. Ahaaa, właśnie, nie orientujecie się czy Nautilus oferuje serię G2 Avantgardów? czy muszę do Niemiec po nie jechać?

P.S. link do planu (kliknijcie, żeby powiększyć)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zły link podałem, tu jest ok:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co powiecie na:

* Avantgarde Duo Grosso/Duo Mezzo

* pre i amp BAT VK-52SE i VK-150SE

* cd Puccini

* kable... to już pozniej, np Audioquest.

lub

Kolumny, cd j.w. a moc z Ayon?

wszechmogONcy!

Dlaczego kombinujesz zamiast iść prostą drogą śladami tych, którzy już nią szli? ;)

Raz jeszcze, gwoli Twojego zadowolenia, powtarzam - niepozorny wzmacniaczyk o nazwie Leben i dobre (jak najlepsze) źródło, a z awangardowymi Avantgardami będziesz mieć wcale nie mała nirwanę!

Co do Twoich BATowych propozycji - to pewnie świetna amplifikacja, ale... raczej nie do tub - tych tub. :))

berberys, przecież nie powiedziałem, że NIE :)

Narazie szukam, czytam recenzje. Póżniej z tego wybieram co mi się wizualnie podoba. Chcę znaleźć optymalne 4-5 zestawów pre + amp, następnie zrobić wszystko co w mojej mocy, żeby posłuchać tego z Avantgardami i wybrać zwycięzcę :)

>>wszechmogONcy!

Dlaczego kombinujesz zamiast iść prostą drogą śladami tych, którzy już nią szli? ;)

Raz jeszcze, gwoli Twojego zadowolenia, powtarzam - niepozorny wzmacniaczyk o nazwie Leben i dobre (jak najlepsze) źródło, a z awangardowymi Avantgardami będziesz mieć wcale nie mała nirwanę!

Co do Twoich BATowych propozycji - to pewnie świetna amplifikacja, ale... raczej nie do tub - tych tub. :))

wszechmogONcy!

No dobra teraz już rozumiem - z przymrużeniem oka, więc bez obrazy - Leben może się nie wpisać w twe wymagania - jest niepozorny - wręcz śmiesznie mały, nie wywołuje zbyt wielu wrażeń na gościach - no poza wrażeniem, że gospodarz jest antykwariuszem lub innym miłośnikiem staroci, kobiety na jego widok nie mdleją, słabo wpasowuje się w nowoczesny design, niewielu zna markę, etc.

To może coś z francuskiego Jadisa? ;))

Jakbyś chciał poświęcić swój czas - pooglądaj z czym ludzie łączą Avantgardy -

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam i napisz koniecznie (choćby na Priv), co w końcu będzie napędzać tuby!

Ukryta Zawartość

> umka > wiem, wiem.. :)

> berberys > na 1. miejscu dla mnie będzie dźwięk, dopiero później wygląd itp. Ale nie przesadziałeś zbytnio z opisem tego, czego szukam... no może troszeczkę.

Jadis - wygląd no.1, dzwięk podobno też.

Witam! Dzisiaj sluchalem Grosso razem z zestawem Cary, zgaduje teraz, ze to c306+dwa monobloki CAD 211 FE i ktorys z tych cd 303t lub 306 i musze przyznac, ze miodzio i tak sie zastanawiam na Duo Omega. Czy rownowartosc 50.000zl za nowke z salonu to dobra cena?

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

wszechmogONcy, 31 Maj 2010, 18:27

>Co powiecie na:

>* Avantgarde Duo Grosso/Duo Mezzo

>* pre i amp BAT VK-52SE i VK-150SE

>* cd Puccini

Do takiej amplifikacji to Avalony lub Wilsony. Do Avantgardów kupuje się lampę, ale małej mocy (SET), a nie wielkiego push-pulla.

Ja bym poszedł po całości, i kupił jakiegoś SETa Audio Note - na 300B lub jeżeli da rade to nawet 2A3. Z kolumnami o tak wysokiej efektywności zagra nieporównywalnie lepiej niż siermiężny push-pull.

Jak chcesz to mam znajomego w W-wie który ma Avantgardy (nie pamiętam modelu, ale aktualny model za ok 100kzł) i przeszedł przez może wzmacniaczy to może ci coś doradzi.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ok, dzięki Eleberoth, już rozumiem. Np. Audio Note KSL-Kegon lub Ongaku?

Nie znam nikogo na forum, a właściwie to nie wiem kto co ma ;) Można gdzieś poczuć (właściwie to usłyszeć) tą sławną magię Japończyka?

Ongaku ma Szemis. Ma nawet teraz dwa używane egzemplarze. Jeden jest chyba do sprzedania za 140k a drugi (starszy) za 80k (chyba). Nad tym drugim sam się mocno zastanawiałem, ale po wymianie głośników to raczej mogę już o nim zapomnieć.

Ok, będę się kontaktował.

Nie ma problemu żeby wypożyczyć sprzęt np na dobę lub dwie? I czy w salonach audio (domyślnie w Nautiliusie) nie będę robić problemów, żeby posłuchać z AA?

Jeszcze jedno:

Kondo i Audio Note to jest to samo tylko z innego kraju?

Kondo Ongaku

Ukryta Zawartość

Audio Note Ongaku

Ukryta Zawartość

może dla niektórych moja niewiedz jest śmieszna, ale ja zaczynam dopiero przygodę za audio, więc proszę i z góry dziękuję za wyrozumiałość :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wszechmogONcy

O AN Najlepiej pytaj u źródła, skontaktuj się np. z forumowiczem marsel. Myślę że on najlepiej Tobie doradzi, podpowie też sposób poszukiwania.

Co do wypróbowania AN polecam Tobie bardziej wycieczkę na zachód, bardzo polecam, będziesz mógł całymi dniami przebierać w całych systemach AN a nie liczyć na porady, które ostatecznie przez przypadkowe elementy będą tak naprawdę wyrwane z kontekstu. Koszt niewspółmiernie mały w stosunku do wartości zakupu, a bardzo pouczający. Także i dla kieszeni.

Z dużą rezerwą czytaj też co do Ciebie piszą handlarze/naganiacze, np Elberoth udający tutaj audiofila. On nawet tutaj swojego koloru nie zmieni na niebieski, to już samo za siebie świadczy o jego sposobie postępowania.

Pozdrawiam serdecznie.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Gagacek,

To dobry pomysł z tym wyjazdem. 3-4dni można poświęcić na taki wyjazd, a i możliwości będą większe.

Co do handlarzy/naganiaczy jak to określiłeś, to dobrze o tym wiem. Wszystkiego muszę sam posłuchać. Co do Elberotha to moim zdaniem się mylisz. Może to niewiele, ale od jakichś 2lat przeglądam to forum (fakt faktem zarejestrowałem się chyba w listopadzie) i z tego co widziałem i czytałem to Elb zawsze służy dobrą radą i myślę, że jego doświadczenie pomogło wielu osobom. Ale to nie temat na to, nie chcę, żeby tu jakieś ciśnienia były.

Podajcie mi jeszcze proszę ze 3-4 producentów wzmaków lampowych dobrej klasy. Budżet elastyczny.

wszechmogONcy

>To dobry pomysł z tym wyjazdem.

Bardzo polecam! ;)

>Co do Elberotha to moim zdaniem się mylisz.

Podałem jako bieżący przykład, oczywiście tego jest więcej. Masz to szczęście że jak sam piszesz przeglądasz forum i umiesz oddzielić ziarna od plew, wiec na aktualną ofertę nie dasz się nabrać. Jednak nie wszyscy są w tak komfortowej sytuacji i takie byty, które nie potrafią zrozumieć "wyświechtanych" słów słów typu uczciwość, godność itp. co jest pochodną dawnych dobrych czasów kolorowych gazetek a są teraz tutaj przykładem taniego cwaniactwa powinny zostać odpowiednio odznaczane. Ale tak jak piszesz, tutaj zostawmy to, życzę udanego wyboru.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

No też tak myślę..

Mam jeszcze pytanie odnoście avantgardów..

Gdzieś wyczytałem, możliwe że źle zrozumiałem, ale wyczytałem, że do avantgrdów ktoś podłączał jakby do wysokich i do średnich lampę, a do basowych jakiś inny mocniejszy wzmacniacz. Możliwym jest coś takiego czy nie bardzo?

Aha i na czym polega i jak to jest zrobione w zestawieniu AA Trio + BassHorn? bo mnie to bardzo interesuje. Tzn jak tam wygląda amplifikacja.

Także odpowiedzcie proszę wyczerpująco na te dwa pytania i na prośbę z mojego poprzedniego postu o podanie kilku producentów lamp z wyższej półki i już w tym wątku nie będę miał żadnych pytań i zacznę ząłatwiać odsłuchy.

Dziekuję :)

Maja wbudowany wlasny wzmacniacz basowy.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.