Skocz do zawartości
IGNORED

Czy warto nabyć wzmacniacz słuchawkowy?

Jakew

Rekomendowane odpowiedzi

Lord Rayden,

Pisze o takim wzmacniaczu do 500zł kilka postów powyżej kolega Michelangelo. To chiński klon Lehmannaudio Black Cube Linear - Langshi Audio. Poszukaj na eBay.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

ZALEŻY JAKI,ZA ILE I OD KOGO?

Jaki temat watku taka odpowiedż.

Osobiście nie polecam,gdyż słuchawki na uszach to dla narządu słuchu żle wróży na przyszłość.

Nie ma tłumaczenia,że małe dziecko-wtedy trzeba zająć się rodziną,a nie fanaberie audio.Dziękuję.

<br />ZALEŻY JAKI,ZA ILE I OD KOGO?<br />Jaki temat watku taka odpowiedż.<br />Osobiście nie polecam,gdyż słuchawki na uszach to dla  narządu słuchu żle wróży na przyszłość.<br />Nie ma tłumaczenia,że małe dziecko-wtedy trzeba zająć się rodziną,a nie fanaberie audio.Dziękuję.<br />
<br /><br /><br />

Wódka też jest dla ludzi, jednym odbiera rozum a innym od czasu do czasu tylko poprawia krążenie.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

trzeba zająć się rodziną,a nie fanaberie audio.Dziękuję.

Tez tak kiedys myslalem, ale od czasu, gdy posłuchalem dobrych słuchawek, traktuję je jako przyjemność a nie przymus w chwilach, gdy nie mozna słuchac kolumn.

Widzę, że nie dowiem sie niczego wiecej ponad to, co już wiem. Że droższe lepsze od tańszego.

Wzmacniacza Forum 608 nikt nie oferuje (nie każdy potrafi go zrobić).

chiński klon Lehmannaudio Black Cube Linear - Langshi Audio - nawet google są zdziwione- owszem, cos tam wiedzą, ale nigdzie nie mozna tego kupić.

Ech...

Nie mogę teraz znaleźć Langshi, ale tu inny klon Black Cube:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Odgrzewam temat.

1. Czy wzmacniacz za ~ cyrka about 400zł będzie lepszy niż dziurka np. w CD6002?

2. Czy pojawiły się jakieś fajne nowe oferty w tym budżecie?

3. Co myślicie o tym Bravo Audio?

Ukryta Zawartość

Podoba mi się wizualnie, ale bez zakup w ciemno to lipa. Czy ktoś ma i słuchał (oprócz sprzedającego :)

4. Czy ma ktoś na sprzedaż wzmacniacz Forum?

W sypialni mam Marantza Cd 6003. Słucham go rzadko. Czasami zdarzają się jednak "ciche noce". Wtedy korzystam z "dziurki" w CD i z HD 600.

Kiedyś próbowałem podłączyć w to zestawienie Heeda CanApma z IC Acrolinka ( nie pamiętam, coś około 1000 zł.). Razem dodatkowy koszt pewnie coś około 2500 zł. I co? I nic. Poprawa była minimalna i jak na moje potrzeby dyskusyjna. Trochę lepsza przejrzystośc średnicy. Ogólnie gorszy, bo sporo mniejszy (choć odrobinę lepiej kontrolowany) bas. Ten trochę lepszy dźwięk uzyskałem jednak przy sporym poziomie wysterowania, co przeczyło odsłuchowi sypialnianemu. Przy cichym słuchaniu subiektywna przewaga dedykowanego wyjscia w CD była dla mnie ewidentna. Zadowolony z poczynionych oszczędności pozostałem więc przy "dziurce".

Ukryta Zawartość

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

^^ Ciekawe, że za ten "trochę" lepszy dźwięk w przypadku zmiany/wymiany kabli na "lepsze" wielu audiofili/melomanów jest w stanie się dać pokroić, ale już przy w polepszeniu dźwięku ze słuchawek i wzmacniaczu słuchawkowym - niekoniecznie. Czy to nie jest zastanawiające?

Moim zdaniem dodatek osobnego wzmacniacza słuchawkowego do np. odtwarzacza płyt CD nie jest w stanie zastąpić/przewyższyć żadnej "dziurki" we wzmacniaczu. Mam Accuphase E-213 - jego wyjście słuchawkowe jest dość porządnej jakości, ale i tak przegrywa o duży dystans z słuchawkowcem Musical Fidelity X-Can v. 3, nie wspominając już o Matrix M-Stage lub Matrix mini-i.

Reasumując, najczęściej wzmacniacz słuchawkowy dostarcza dodatkowych, lepszych wrażeń niż wzmacniacz zintegrowany lub cd z wyjściem słuchwkowym, bo najczęściej takie są najprostszą/ubogą aplikacją dającą jedynie podgląd (ogólny zarys) w nagranie, ale nie pełnię prawdziwyh i pełnych wrażeń odsłuchowych.

Nie mogę teraz znaleźć Langshi, ale tu inny klon Black Cube:

Ukryta Zawartość

No dzięki chłopaku - nareszcie jakis konkret. Juz napisałem do sprzedajacego.

A może cos Ci wiadomo nt tego BravoAudio z lampą?

Ukryta Zawartość

^^ Ciekawe, że za ten "trochę" lepszy dźwięk w przypadku zmiany/wymiany kabli na "lepsze" wielu audiofili/melomanów jest w stanie się dać pokroić, ale już przy w polepszeniu dźwięku ze słuchawek i wzmacniaczu słuchawkowym - niekoniecznie. Czy to nie jest zastanawiające?...

Mój wpis miał na myśli tylko małą radę dla Theriona. Bez odsłuchu na jego miejscu nic bym nie kupował. Próbowałem w zestawieniu " sypialnianym" arcy absurdalnych zestawień. Sieciówki za 15 000, IC nie gorzej. Róznic albo nie było, albo miały się one nijak do kosztów. W systemie stacjonarnym różnice i skala zmian była często zasadnicza.

Skala wydatków powinna wg mnie byc w tym przypadku proporcjonalna do źródła i słuchawek. A w jego przypadku i jego słuchawek, zamiast wzmacniacza sluchawkowego na początek zainwestowałbym w lepsze źródło.

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

W sypialni mam Marantza Cd 6003. Słucham go rzadko. Czasami zdarzają się jednak "ciche noce" Wtedy korzystam z dziurki w CD i z HD 600.

Nie wytrzymam i spytam czy ta dziurka to aby nie za ciasna ?;)

Tak bardziej serio HD600 to dobre słuchawki ale jednak do tych subtelnych zmian trzeba mieć trochę lepsze przetworniki

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

W sypialni mam Marantza Cd 6003. Słucham go rzadko. Czasami zdarzają się jednak "ciche noce" Wtedy korzystam z dziurki w CD i z HD 600.

Nie wytrzymam i spytam czy ta dziurka to aby nie za ciasna ?;)

Co prawda, to prawda. Używam "dużego Jacka" z HD 600, ale jakoś wchodzi. Jak do tej pory nie mieliśmy z tym problemów.

Przepraszam.

Do tego CD (6003) to chyba i tak przerost formy nad treścią.

Odgrzewam temat.

1. Czy wzmacniacz za ~ cyrka about 400zł będzie lepszy niż dziurka np. w CD6002?

2. Czy pojawiły się jakieś fajne nowe oferty w tym budżecie?

3. Co myślicie o tym Bravo Audio?

Ukryta Zawartość

Podoba mi się wizualnie, ale bez zakup w ciemno to lipa. Czy ktoś ma i słuchał (oprócz sprzedającego :)

4. Czy ma ktoś na sprzedaż wzmacniacz Forum?

W sypialni mam Marantza Cd 6003. Słucham go rzadko. Czasami zdarzają się jednak "ciche noce". Wtedy korzystam z "dziurki" w CD i z HD 600.

Kiedyś próbowałem podłączyć w to zestawienie Heeda CanApma z IC Acrolinka ( nie pamiętam, coś około 1000 zł.). Razem dodatkowy koszt pewnie coś około 2500 zł. I co? I nic. Poprawa była minimalna i jak na moje potrzeby dyskusyjna. Trochę lepsza przejrzystośc średnicy. Ogólnie gorszy, bo sporo mniejszy (choć odrobinę lepiej kontrolowany) bas. Ten trochę lepszy dźwięk uzyskałem jednak przy sporym poziomie wysterowania, co przeczyło odsłuchowi sypialnianemu. Przy cichym słuchaniu subiektywna przewaga dedykowanego wyjscia w CD była dla mnie ewidentna. Zadowolony z poczynionych oszczędności pozostałem więc przy "dziurce".

Sypialnia to miejsce do korzystania jednak z innej dziurki.)))pozdr.

Ukryta Zawartość

Wot i cała historia. A miało być tak subtelnie. Zawsze lepiej posłuchac rady Star(sz)ego!(?).

Kurczę chyba pierwszy raz to OT z mojej strony. Ale jestem Wam to dłużny.!

^^ Ciekawe, że za ten "trochę" lepszy dźwięk w przypadku zmiany/wymiany kabli na "lepsze" wielu audiofili/melomanów jest w stanie się dać pokroić, ale już przy w polepszeniu dźwięku ze słuchawek i wzmacniaczu słuchawkowym - niekoniecznie. Czy to nie jest zastanawiające?

Moim zdaniem dodatek osobnego wzmacniacza słuchawkowego do np. odtwarzacza płyt CD nie jest w stanie zastąpić/przewyższyć żadnej "dziurki" we wzmacniaczu. Mam Accuphase E-213 - jego wyjście słuchawkowe jest dość porządnej jakości, ale i tak przegrywa o duży dystans z słuchawkowcem Musical Fidelity X-Can v. 3, nie wspominając już o Matrix M-Stage lub Matrix mini-i.

Reasumując, najczęściej wzmacniacz słuchawkowy dostarcza dodatkowych, lepszych wrażeń niż wzmacniacz zintegrowany lub cd z wyjściem słuchwkowym, bo najczęściej takie są najprostszą/ubogą aplikacją dającą jedynie podgląd (ogólny zarys) w nagranie, ale nie pełnię prawdziwyh i pełnych wrażeń odsłuchowych.

Muszę skorygować własny post, bo widzę, że jest całkowicie niejasny :) Drugi akapit powinien brzmieć:

"Moim zdaniem dodatek osobnego wzmacniacza słuchawkowego do np. odtwarzacza płyt CD jest w stanie zastąpić/przewyższyć każdą "dziurkę" we wzmacniaczu lub w CD. Mam Accuphase E-213 - jego wyjście słuchawkowe jest dość porządnej jakości, ale i tak przegrywa o duży dystans z słuchawkowcem Musical Fidelity X-Can v. 3, nie wspominając już o Matrix M-Stage lub Matrix mini-i."

Therion,

Tu masz dokładny opis "Lovely Cube":

Ukryta Zawartość

i opis innych klonów Lehmann BCL:

Ukryta Zawartość

Nie znam BravoAudio.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie można uogólniać, gdyż są dziurki na tym świecie, którym nie podskoczą wzmacniacze słuchawkowe nawet wyższej klasy. Weźmy na początek Lebeny CS300, CS600 i ich upgradowane wersje. Potem Cary SLI-80 - wymieniany jako jeden z najlepszych napędów do słuchawek w ogóle, a przecież zasadniczo służy do głośników. Obsługuje świetnie wysokie i niskie impedancje. Najwyżej pośród dziurek jakie znam, postawiłbym Accuphase C-2800. Znajomy kiedy miał Sony MDR-R10, kupił do nich od razu Earmaxa Anniversary i EAR Yoshino HP-4. Następnie sprzedał obydwa, gdyż Accuphase grał lepiej. Mogę potwierdzić, że jakość z dziurki C-2800 jest o lata świetlne przed dziurkami w integrach tej firmy. Przykładowo, z Grado GS1000 dziurka Accuphase w czystej klasie A, nie pamiętam modelu, grała po prostu kiepsko. C-2800 jest wybitny, no ale też sobie kosztuje odpowiednio. Na szczęście w budżetówce też jest w czym przebierać. Wśród fanów słuchawek ortodynamicznych popularne są integry Yamahy z serii CR. Znajomy po nabyciu CR-620 sprzedał RudiStora NX-33, bo mu gorzej pogrywał od Yamahy. Oczywiście, RudiStory robią się ciekawe od serii RPX, bo to w pełni dyskretne układy, a nie op-amp + kilka tranów na końcówce.

Miałem kilkanaście tygodni temu podobny dylemat. Słuchałem Senków hd555 na dziurce od marantza cd5003, czasem na tanim latopie Hp.

W momencie gdy kupiłem wzmaka Foruma IV za niewiele ponad 300zł (drobne zmiany, chyba wartość rezystorów i inne których nie pamiętam), stwierdziłem że dźwięk poszedł zdecydowanie o klasę wyżej. Zyskał "powietrza",sceny, czystości no i masę mocy. Wcześniej był jakby zbity, zamulony,cofnięty. A dziurki marantza nie są wcale złe. Fakt że przechodząc na wzmak Forum korzystałem z marantza jako transportu a grał dac lampucera, to jednak nawet porównując z marantzem jako źródłem, bez daca, poziom dźwięku wzrósł na tyle, że kwota jaka poszła na Foruma opłaciła się i to bardzo bardzo.

Także przekonałem się że zdecydowanie osobny wzmak słuchawkowy daje bardzo dużo, nie wiem czy jest jakaś dziurka która przebiłaby dobrze wykonany budżetowy wzmak słuchawkowy (nie chodzi mi tylko o moc ale gł. o jakość dźwięku). - pomijam oczywiście sprzęt znacznie droższy, chodzi mi o tą samą/zbliżoną klasę cenową.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.