Skocz do zawartości
IGNORED

nie mogę dokręcić śruby

muria

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem przez allegro (tak, tak, wiem, wiem) gramofon Technics SL-Q2. Czekałem 3 tygodnie na przesyłkę, bo sprzedawca ciągle miał z czymś problem. W końcu przyjechał. Są problemy:

Śruba, jaką widać na środku tego zdjęcia:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nie daje się za nic dokręcić ani odkręcić, pomimo wykręcenia całkowicie pierścienia, jaki idzie po obwodzie tej śruby i służy za kontrę. Całe ramię przez to lata o parę milimetrów w każdą stronę, ponieważ śruba ta wogóle nie trzyma go od góry. Tutaj zdjęcie z boku:

Ukryta Zawartość

wydaje się wkręcona, ale tak naprawdę tylko dotyka "początku ramienia". Dlaczego nie mogę jej ruszyć??

Ramię gramofonu jest przechylone przez to do góry (wkładka wyżej). Czy może to być przyczyną przeskakiwania KAŻDEJ płyty kiedy ramię jest blisko środka płyty? Dopiero po zmniejszeniu antyskatingu do zera, przeskakiwanie prawie nie występuje.

Najważniejsze- widać, że ramię na końcu było ponownie przyklejane, jest nawet obwiązane taśmą klejącą.

Co zrobić z tą śrubą?

Dlaczego płyta przeskakuje?

Czy ze względu na przyklejone ramię nie oddać gramofonu w cholerę? I tak jestem już ostro poirytowany.

Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie były, gramofon wystawiony jako w pełni sprawny.

Właśnie wolę uniknąć szarpania z odsyłaniem poprzez dokręcenie tej durnej śruby :) Może wtedy okaże się, że już jest dobrze, a za sklejone ramię wezmę zwrot części pieniędzy.

Spróbuj zapuścic jakiegoś penetrola, tylko nie WD40, bo to na kant się nadaje. W ostateczności cola. Ze zdjęcia ciężko określic co jest przyczyną, byc może gwint jest zglejowany lub przekręcony.

Wydaje mi się, że złamany zostł kieł górny łożyskowania ramienia co powodowało duży luz. Poprzedni właściciel próbował pewnie maksymalnie dokręcić tą śrubę (bez kła) myśląc, że zmiejszy luz. Niestety to nic nie dało. Mimo maksymalnego wkręcenia (na chama) ramię ma nadal luz. Nie pozostaje ci nic innego jak tylko "dopiłować" wkrętak tak aby wkrętak z większą rączką miał dopiłowaną końcówkę na mniejszą , tak aby pasowała do tej śrubki i odkręcić ją "na chama". OSTROŻNIE. Powodzenia i daj znać jak wyszło.

Z tego co widzę jest to śruba z trzpieniem stożkowym więc teoretycznie nie powinna wkręcić się w ramię, a raczej wejść w małe zagłębienie w ramieniu- i teoretycznie właśnie teraz tak jest, tylko skąd aż tak silny luz i czemu śruba się nie kręci.

Wiercenia naprawdę wolałbym jeszcze uniknąć, spróbuję za parę dni jak będę miał czas środków podanych powyżej.

Co dziwne jak próbowałem kręcić na siłę- śruba dokręciła się o jakąś 1/5 obrotu i ani rusz nadal.

Gramofon kwalifikuje się do oddania/zwrotu

tych śrubek nie należy ruszać, one są ustawione/dokręcone fabrycznie

jak już ktoś tam łapy wsadził to tak jak trzeba nie wyregulujesz sam

audiokarma.org

Właśnie nie wiem czy ktoś dłubał jeśli ja sam nie jestem w stanie już tej śruby ruszyć :)

Ale chyba coś rzeczywiście jest nie tak, jakby całe ramię było osadzone za nisko- przez to większy luz na tej śrubie na górze, całe ramię jestem w stanie podnieść o 2-3mm do góry i dopiero dotyka śruby, nie wspominając o tym, że nawet z wkładką fabryczną i z fabryczną matą ramię podczas grania nie jest poziomo.

Szkoda oddawać, pakować od nowa itd, ale jak mus to mus.

No chyba, że ktoś ma SL-Q2, też ma luzy i jest to normalne.

ramię tego typu powinno sztywno siedzieć, luzów nie skorygujesz tak łatwo, bo każda ze śrub ma swój moment jakim ma być dokręcona

btw, szukam serwisówki, jak znajdę ,dam linka

audiokarma.org

serwis od 33jki, ramię jest takie samo jak w Twoim

Ukryta Zawartość

ale nie wiem czy Ci coś to pomoże

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

Dzięki wielkie za instrukcję, pomogła trochę- jeśli dobrze odczytałem, to na ostatniej stronie ramię z łożyskiem jest jako jeden element nr. 72, co jak rozumiem oznacza: nie dotykać, nie kręcić, nie da się regulować.

Dziwi mnie ciągle ramię, które nie jest w poziomie.

Ukryta Zawartość

Trudno, w poniedziałek oddam gramofon z powrotem, nie chce mi się bawić w naprawę samodzielną, poczekam na lepszy egzemplarz na allegro.

dzięki za pomoc

Ukryta Zawartość

Dokładnie, oddaj z powrotem,

w przypadku gramofonu tak potraktowane ramię może sprawiać spore kłopoty,

nie wiadomo czy nie jest minimalnie krzywe, jak było klejone - to przerwany jest ekran, jakieś inne minimalne uszkodzenia i w ogóle :-(

Szkoda, ale na pewno trafi Ci się jeszcze jakiś egzemplarz w stanie bdb, na pewno :-)

Nie wiem, czy coś Ci pomoże, ale: to jest ramię z mojego gramofonu Technics SL-D303, pisz jeśli chcesz jeszcze fotki z innego konta :)

U Ciebie chyba nie ma obręczy metalowej tak jak jest u mnie, ale mogą się te gramofony różnić budową, choć ramiona chyba takie same, przynajmniej zawieszenie ramiona jest takie same (budowa)....

Ukryta Zawartość

post-15740-100001967 1275688656_thumb.jpg

post-15740-100001968 1275688656_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Aha i jeszcze jedno u mnie jest tak, że są dwie śruby, tzn najpierw wkładasz zewnętrzny "kołnierz" i jak on siedzi odpowiednio to wtedy wkręcasz środkową..... i tak z resztą robisz....

To jest oryginalne działające zawieszenie ramienia, coś tu jednak jest nie tak, możesz zrobić zdjęcie, żeby mniejwięcej wyglądało jak to co ja wstawiłem niżej?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proszę bardzo, widać wyraźnie, że u mnie łożysko jest niżej o jakieś 3 mm, akurat ramię jest płaskie bo sprawdzałem poziomicą- mniejsza o ramię, gramofon oddaję.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>>muria,

"...gramofon oddaję..."

I to jest chyba jedyna słuszna decyzja. Ktoś zdrowo rąbnął czymś w to ramię, skoro doszło do jego połamania. Być może zmiażdżeniu uległa wówczas panewka górnego łożyska pionowego - jeśli była ceramiczna, to rozsypała się na proszek. Dlatego teraz kieł tego łożyska dydnda w powietrzu, nawet jak byś tę śrubę zdołał wkręcić głębiej, to i tak byłaby to popelina, a nie łożysko. Przypuszczam, że ktoś chiał właśnie w ten sposób "naprawić" to uszkodzenie, kręcił "na chama" i zerwał gwint. I tu nastapił tzw. koniec.

Swoją drogą, to sprzedającemu ten gramofon należy się parę cierpkich słów.

Pozdro,

Yul

A mi to wygląda na brak jakiegoś elementu w środku kielicha pod całym mechanizmem zawieszenia ramienia, tzn dokładnie pod ramieniem, ono jest za nisko..., to samo tyczy się górnej wewnętrznej śruby. Ona jest za nisko, bo całe ramię jest za nisko, być może śruba jest wkręcona na maksa, ale, że pod ramieniem nie ma elementu podnoszącego ramię wyżej, a wewnątrz miejsca śruby jest np klej.... Ja bym całość odkręcił raz jeszcze, dosłownie wszystko łącznie z elementami przy ramieniu i obadał dolną część przegubu ramienia, tam czegoś brakuje (być może zostało to ułamane) i w tym momencie to o dupę rozbić. Ja bym jeszcze dokładnie zbadał jak wyglądają wewnętrzne gwinty, bo może podczas klejenia, dostało się trochę tej substancji na dół gwintu i jest opór, jeśli to silny klej to prędzej ramię się rozejdzie niż ten klej ruszy. Ja bym też sugerował oddać, bo skoro sprzedający nie podał tego w opisie aukcji to nie wiadomo co jeszcze tam jest skopsane...., samo ramię może być nie równe i przy późniejszej kalibracji mogły by być problemy z wypoziomowaniem...., samo zawieszenie może mieć luzy niewyczuwalne ale mające duży wpływ na całość zawieszenia i na sam element główny ramienia. Podczas odtwarzania mówisz, że pod koniec płyty igła gubi tor. Zawieszenie, ramię i headshell stanowią całość, tam się nie ma nic gibać, ruszać, drgać. Ramię powinno mieć solidną podstawę i ruszać się tylko w małym zakresie góra - dół, lewa - prawa, nie może być ruchów innych niż te, które wymieniłem. Jeśli spadł, co też jest możliwe, podstawa, choć plastikowa mogła się wygiąć, a w tym momencie nie da rady takiego gramofonu wypoziomować, on nawet takiej regulacji nie ma, ale ja w swoim posłużyłem się podkładkami filcowymi pod nóżki i teraz stoi prosto.

Osobiście bym pewnie coś wykombinował, ale ja już tak mam :)

Gramofon to jednak skomplikowane urządzenie a na dobrą reprodukcję dźwięku mają wpływ wszystkie czynniki, wypoziomowanie gramofonu to podstawa, bez tego nie można wykonać dobrej kalibracji wkładki i ramienia..., oj rozpisałem się, ale lepiej żebyś miał pełny obraz sytuacji i stanu twojego sprzętu....

To powiem wam ciekawą rzecz. Dwa dni po kupnie sprzedawca przyznał się, że na pokrywę wlazło mu dziecko i pękła. Odpowiedziałem, że jeśli uszkodzony jest gramofon, to nie biorę i niech oddaje pieniądze. Przyszła odpowiedź, że z gramofonem nic się nie stało, stał na innym sprzęcie hifi na półce, za to pokrywa leżała odłączona na ziemi. Jak widać kłamał, na szczęście mam zachowaną całą korespondencję i zapisaną aukcję ze zdjęciami. Pewnie będzie problem z odzyskaniem pięniędzy no ale zobaczy się.

Niespodziewanie stanął za mną wielki murzyn i rozpina rozporek... :)

Tak podejrzewałem, bo od samego rozkręcenia i skręcenia to by się nie stało. Jeśli dziecko usiadło na tym, to mogło powginać całą podstawę kielicha łącznie z zawieszeniem dolnym pod pokrywą, czyli albo ułamany został jakiś element, albo całość jest wgięta i dlatego teraz nie daje się skręcić. Część, która trzyma ramię i przeguby w ryzach jest z metalu a tego tak łatwo się nie da zgiąć/połamać, dzieciak musiał na nie upaść i z to z impetem, skoro ramię w przegubie się złamało albo częściowo się ułamało i zgieło. Jakby tylko usiadło to takich zniszczeń by nie dokonało :)

Zwracaj gościowi, niech odda kasę i ja bym mu dał neutral ale ocena sprzedaży odpowiednio mniej...., zasługuje swoją drogą na negatywa...

I jak, co na to sprzedający? Odda kasę?

Sprzedający bez problemu zgodził się oddać kasę, chociaż jeszcze jej nie otrzymałem, gramofon wysłałem wczoraj, dwie godziny po wysłaniu pojawił się znów na aukcji (użytkownik omartini).

Nie ma opisu problemu, zdjęcia nie do końca zgadzają się ze stanem faktycznym.

Oj nie ładnie!

No to nieźle sobie sprzedający leci w kulki! Ciekawe czy wysłał kasę....daj znać!

No nareszcie koniec zabawy z tym gramofonem. Sprzedający tydzień po odesłaniu przeze mnie gramofonu zwrócił mi kasę.

Dostał neutrala z dokładnym opisem co i jak (razem z tym, że ponownie wystawia zepsuty gramofon bez opisu uszkodzenia).

No i dobrze! Niestety, ale tacy sprzedający powinni być zaznaczeni przez allegro stosownymi znaczkami, człowiek wtedy by się zastanowił, a sprzedający wiedziałby, że oszukiwanie nic nie daje!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.