Skocz do zawartości
IGNORED

rezonans 150-300hz co robić?

jac660

Rekomendowane odpowiedzi

Od 125Hz w górę może być tłumienie. Ale będzie gruuube i działa także szeroko poasmowo. Więc wytłumi Ci jeszcze nieco średnicę i górę (i to z wyższym współczynnikiem). Najlepsza by była pułapka basowa, ale musiałbyś ją dosyć szeroko nastroić a i tak jedna pewnie nie wystarczy. Dosyć szerokie masz to wzbudzenie. Może jest tam kilka mniejszych pośrednich wzbudzeń?

System gra dobrze, albo nie....

W ostateczności może cyfrowy korektor parametryczny.

ps. jeszcze jestem ciekaw czy to wzbudzenie jest efektem nieliniowości kolumn czy wynika z akustyki pomieszczenia ... albo jedno i drugie

jac660, 9 Cze 2010, 10:08

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (jest tam link do Excela, mody + bass trap i etc.)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (kalulatory do ustroji)

W tym pierwszym linku, kalkulator na panel wydaje się nieco uproszczony.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

barmanekm

nie bardzo wiem jak się posługiwać tym kalkulatorem z drugiego linka. czy po wpisaniu wymiarów w drugą tabelę wszystkie trzy się uaktualniają? oczywiście informacje jakie mi są potrzebne to dane do budowy pułapki.

Mam takie sam problem w moim pokoju :( zakupilem bass trapy do rogow ale do konca nie pomoglo

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

a jaki sprzecik polecacie do takiej korekcji??

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Rozumiem że chodzi o akustykę pomieszczenia...

Na początek można pokombinować z ustawieniem kolumn. Np. ustawić kolumny w odległości 1/4 długości fali rezonansu od tylnej ściany. To spowoduje częściowe znoszenie się fal wokół częstotliwości rezonansowej.

150 - 300Hz to trochę wysoko jak na rezonanse pomieszczenia. Tak czy siak fala 150Hz ma 2.3m długości, zatem przesunięcie kolumn o 1/4 fali a więc ok. 0.6m może sporo zmienić - gdyby problemem był faktycznie rezonans pomieszczenia. Taki rezonans - 1.5 albo i wyżej falowy oznacza zresztą że powinny być też rezonanse niższych rzędów - do półfalowego gdzieś w okolicach 50Hz.

Ja podejrzewałbym jednak rezonans ścianki obudowy kolumny - okolice 300Hz to wręcz ulubiona częstotliwość lokowania się takich - bardzo dokuczliwych - rezonansów, słyszalnych najlepiej właśnie jak zaczniemy pobudzać kolumnę precyzyjnie (i z małym krokiem regulacji) przestrajanym generatorem sinusa. Przy niektórych częstotliwościach kolumny zaczynają słyszalnie brzęczeć i skrzypieć. Stereophile mierzy to akcelerometrem, dużo takich pomiarów jest na ich stronie.

czołem,

kolumny nie brzęczą ani nie skrzypią. To jest raczej rezonans pomieszczenia, tym bardziej, że odpowiada to obliczeniom, wydaje się że wzbudzają się trzecia harmoniczne od 50 i 60hz. niestety przestawienie kolumn jest niemożliwe, w grę wchodzi tylko jakiś ustrój (ustroje).

jac660, 9 Cze 2010, 10:51

>barmanekm

>

>nie bardzo wiem jak się posługiwać tym kalkulatorem z drugiego linka. czy po wpisaniu wymiarów w

>drugą tabelę wszystkie trzy się uaktualniają? oczywiście informacje jakie mi są potrzebne to dane do

>budowy pułapki.

Z tego co pamiętam, to zmieniając jeden, uaktualniają ci się pozostałe wartości. Tam są dwa niezależne kalkulatory. Jeden do wyliczenia pojemności względem częstotliwości i parametrów BR a drugi już chyba do wymiarowania pułapki, ale to mniej istotne bo liczy się tak na prawdę pojemność i BR. (musisz pamiętać, że długośc BR należy nieco zmienić, bo może być rzeczywista i "pozorna"). Zajrzę tam wieczorem to napiszę Ci dokładniej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.