Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Vandersteen

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie, podobnie jak u rambo54, 2Ce także napędzane są końcówką mocy 2x200W. Kiedy korespondowałem z R. Vandersteenem na temat optymalnej mocy wzmacniacza do dwójek, to oświadczył, że przyzwoite 100W powinno już je rozkołysać, ale zaraz zaznaczył, że im więcej tym lepiej:) Na przykład taki Audio Research Ref 250 jest optymalny, ale wystarczy także Ref 150:)

Mocno zastanawiam się nad zakupem Vandersteen 1Ci, chciałbym się wybrać na ich odsłuch. Czy moglibyście napisać jak jest z rozdzielczością/ szczegółowością 1Ci? Nie lubię mulących kolumn często określanych jako muzykalne, w zagranicznych testach 1ci spotkałem się z opiniami, że w dźwięku brakuje detalu.

Edytowane przez essewissa

Mocno zastanawiam się nad zakupem Vandersteen 1Ci, chciałbym się wybrać na ich odsłuch. Czy moglibyście napisać jak jest z rozdzielczością/ szczegółowością 1Ci? Nie lubię mulących kolumn często określanych jako muzykalne, w zagranicznych testach 1ci spotkałem się z opiniami, że w dźwięku brakuje detalu.

Góra może i jest delikatnie złagodzona, ale nie wydaje mi się, aby jedynkom brakowało rozdzielczości. Uważam, że jest świetnie zrównoważona z pozostałymi zakresami i jest jej tyle ile powinno być - na pewno nie męczy:)

Zresztą jak dla mnie temat zbędny do dyskusji, ponieważ ja nie mam problemu z wysokimi. Dodatkowo V1Ci ma regulację +/-3dB konturu przetwornika wysokotonowego umieszczoną z tyłu kolumny. Poprostu V1Ci grają środkiem i to jest ich atut jak dla mnie.

Dziękuję wszystkim za odpowiedź na moje pytania. Może właściciele 2Ce pochwalą się czym te bestie napędzają.

Jeszcze jedno, zastanawiam się czy nie lepiej w 25 m2 sprawdzą się jedynki z moją hybrydą (przywiązałem się do LAR'a) niż 2Ce.

Nie znam jedynek ale wszyscy mówią że są łatwe do napędzenia.

Ja miałem V2 starą wersje (jeszcze z bananami) jak podłączyłem do LARa 30mkII to trochę kiepsko było na upartego można tak grać ale nie oto chodzi. Dopiero jak do LARa podłączyłem końcówkę Audio Research D100A to było super V2 robiły super przestrzeń w muzyce elektronicznej bajka. Trochę mniej mi się podobały wokale jakby lekko wygładzone (bez chrypy) ale może V2 które miałem tak mają. AR D100A ma 100W i mi wystarczało do nawet bardzo głośnego słuchania. Myślę że powinieneś sprawdzić Swojego LARa z V2CE . Sam bym posłuchał takiego połączenia.

1 są łatwiejsze do napędzenia niż 2 ze względu na wyższą skuteczność 90dB. Mój wzmacniacz ma 2x200W przy 8ohm więc prądu nie brakuje. Raz kolega poprosił mnie abym podłączył jego Arcam-a (nie pamiętam modelu) był to wzmacniacz o małej mocy i faktycznie... 1 grały mułowato

Ja miałem V2 starą wersje (jeszcze z bananami)

Nowe nadal są z bananami, tylko trzeba wykręcić śrubkę i bez problemu wchodzi banan

Potwierdzam. Można używać bananów po wykręceniu śrub w najnowszych modelach

Każdy z tych połączeń jest gorsze od, zalutowanych gniazd z przewodami wiec nie popadajmy w ekstrema, ale jak wiadomo widełki mają lepszy kontakt niż banany, szczególnie przy dużych kolumnach i końcówkach.

Producent zdaje się kategorycznie odradzał wykręcanie śrubek. Takie ograniczenie jest logiczne, jeżeli się wykręci śrubę to zostaje gwint, kontakt banana z gwintowaną powierzchnią jest słaby. Teoretyzuję bo kolumn nie widziałem:) ale Richard się jasno wypowiedział moim zdaniem.

Według mnie, nie tyle, co o samą powierzchnię styku tutaj chodzi, ale jakość tego styku. Decydując się na banay powinny one być usadowione sztywno, nie mogą mieć żadnego luzu. U mnie ten warunek jest spełniony. Choć Vandersteen uważa inaczej.

ja osobiście nie zauważyłem różnicy między bananami a widełkami... ale najlepszy efekt jest na surowym kablu przykręconym śrubką, kabel rozdwoiłem w kształt litery V i zakręciłem śrubą :)

Co by nie mówić, za nowy model 5A to chyba jakieś 80 tys. w detalu:)

Ponieważ sprzedaje trochę sprzętu szukałem zdjęć w aparacie i znalazłem nagranie jakie zrobiłem jeszcze w zeszłym roku V2 z Audio Research d100a no i puściłem sobie to samo na obecnym zestawie (lar + harbethy 5) no i obecny zestaw nawet w połowie nie zagrał tak dobrze tego utworu :(

"https://www.youtube.com/embed/CFQQo0TRAcw"

Edytowane przez tomtu

Ponieważ sprzedaje trochę sprzętu szukałem zdjęć w aparacie i znalazłem nagranie jakie zrobiłem jeszcze w zeszłym roku V2 z Audio Research d100a no i puściłem sobie to samo na obecnym zestawie (lar + harbethy 5) no i obecny zestaw nawet w połowie nie zagrał tak dobrze tego utworu :(

To Ty sprzedajesz ten wzmacniacz? Z jakim przedwzmacniaczem on dobrze gra z V2?

Miałem go podłączonego pod Yamache rx 797 i tak grało ponad rok ale Yamacha była (grała) przedwzmacniaczem z 2 strefy o tyle było to dobre bo wykorzystywało ten sam tor co CD direct a dodatkowo miałem pilota od 2 strefy. Ale przez tydzień testowałem z moim LARem no i było słychać dużą poprawę w dźwięku na korzyść przedwzmacniacza z LARa innych przedwzmacniaczy nie testowałem.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.