Skocz do zawartości
IGNORED

zanik basu po zmianie biurka , pomocy :(

Bassfreak

Rekomendowane odpowiedzi

>Jak ty te wartości rezonansów u kolegi policzyłeś. Podoba mi się też teoria zaniku rezonansów

>własnych pokoju przez przesunięcie suba. Napisz coś więcej.

Rezonans basów liczy się ze wzoru 344/2*x gdzie x to długość ściany. 344 to chyba prędkość dźwięku. Czyli np. pokój z długością ściany 4 metry ma rezonans 344/2*4 = 344/8 = 43 Hz. Tylko właśnie czasami rezonans jest słyszalny bardziej od długości a czasami od szerokości pokoju. Na moim przykładzie podam ci, że jak miałem stare głośniki to rezonans miałem tylko na 65 hz i to była prawdopodobnie szerokość mojego pokoju, chociaż mogła to być długość dłuższej ściany do drzwi, które mam pod kątem, nie prosto umocowane i tam długość jest prawie równa szerokości.Jak kupiłem nowe głośniki i postawiłem suba w tym samym miejscu to miałem 2 rezonansy 65 i 52 Hz. Przestawiłem biurko z krótszej ściany na dłuższą i ustawiłem suba żeby główny przetwornik suba grał na dłuższą ścianę a 2 boczne na krótszą i może to też dlatego, że biurko przestawiłem w miejscu rezonansu 65 Hz i przysłania suba bas ten się prawie całkowicie wyrównał z resztą a z tym 52 Hz kombinuję do dziś jak go wyrównać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 1:00 min , np w tym nagraniu bass praktycznie znikną , głównie uderzenie :( , jak myślisz w tym nagraniu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (HD) jest możliwe usłyszeć ten bass od 57 sekundy ? i czy w ogóle mogę kupić suba do 11m2 ? naprawdę nie mam możliwości z większym pomieszczeniem a zależy mi na DOBRYM basie :(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

szukam sam nie wiem czego :P

kurde mogli by wprowadzić możliwość edycji postów ;/ , czy w ogóle mogę podłączyć suba ? aktywnego oczywiście ;p , pod Harman/Kardon PM-650 VXI

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 1:00 min , np w tym nagraniu bass praktycznie znikną ,

>głównie uderzenie :( , jak myślisz w tym nagraniu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (HD)

>jest możliwe usłyszeć ten bass od 57 sekundy ? i czy w ogóle mogę kupić suba do 11m2 ? naprawdę nie

>mam możliwości z większym pomieszczeniem a zależy mi na DOBRYM basie :(

Ja mam 8m2 i słyszę nawet bas 38 hz :) Bez jaj. Od 50 hz słyszę bez wspomagania a poniżej 50 hz po grzebaniu EQ. W obydwu utworach które podałeś na swoim sprzęcie słyszę beaty aż miło. Nie wiem ile mają hz ale napewno więcej niż 50 hz i pewnie gdzieś w przedziale 50-70 hz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nuta z linku wrzucona na oscyloskop

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , na czerwono - tutaj 50-70 hz tak ale na zielono to fala grubo poniżej 50 hz ........

Ukryta Zawartość

Sam znałem pomieszczenie w którym bas po prostu znikał. Fale interferują ze sobą, odbijając się od ścian i mebli pod różnymi kątami tworzą różną akustykę pomieszczenia. Aby rozwiązać problem musisz albo zamówić pomiary akustyki pomieszczenia (drogo wyjdzie) albo dokupić sobie subwoofer: aktywny (tanio wyjdzie) albo pasywny (baaardzo tanio wyjdzie). I po problemie.

• 1 miesiąc później...

może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego u moich rodziców na 15m2 również nie ma basu ? tz jest ale tego nie można nazwać basem ...... taki bez życia , słabiutki , rozlany itd

dziś z nudów zaniosłem do nic głośniki ;p

doradźcie jak mam u nich ustawić żeby było git o ile się da

zamalowane na czerwono to głośniki , oto plan pokoju :

Ukryta Zawartość

przy takim ustawieniu , nigdzie w pokoju nie ma basu ;/

Ukryta Zawartość

Po prostu ujowa akustyka.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

czy nie wiem czy jest w ogóle coś takiego ale może ktoś napisać co może jak najbardziej pogorszyć akustykę ? (jaki : materiał ścian , kształt pokoju itd )

Możesz ciągle próbować przesuwać sprzęt i miejsce słuchacza, ale pokój bez adaptacji akustycznej nigdy nie zabrzmi idealnie. Niestety, nie przeskoczysz tego problemu.

Pozdrawiam,

Błażej Płusa,

Aku Pro.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.