Skocz do zawartości
IGNORED

PLL; . Pytanie do znawców

januss73

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jako, że jestem amatorem z zerowym wykształceniem w kierunku elektroniki nurtuje mnie jedno pytanie.

Gdzie i kiedy warto stosować zewnętrzny zegar dla DAC?

Do tej pory parałem się tylko odbiornikiem DIR9001. Rozumiem to tak:

Do DIR9001 można podpiąć kwarc (dzięki czemu zegar systemowy będzie generowany nawet gdy nie będzie sygnału), można podpiąć master clock (nie wiem po co) lub zdać się na systemclock generowany przez DIR. Wg mnie jest to najlepsze wyjście, bo DIR9001 generuje zegar z sygnału SPDIF więc siłą rzeczy zegar jest zsynchronizowany z sygnałem audio. Inny, choćby bardzo stabilny zewnętrzny zegar z sygnałem audio nie będzie zsynchronizowany, więc może to zwiększyć jitter.

Czy moje rozumowanie jest słuszne?

Z tego co zrozumiałem i zaobserwowałem kwarc podpięty pod DIR9001 generuje systemclock tylko w przypadku braku sygnału audio. Nie wiem czemu, zmniejsza to szum na wyjściu w przypadku braku sygnału. Pewnie taki zegar przydatny jest też dla niektórych DAC'ów sterowanych cyfrowo. Np taki DSD1794 z tego co wyczytałem z noty nie daje się sterować jeśli jest brak systemclock.

Czy zegar generowany w przypadku DIR9001 z kwarca jest potrzebny jeszcze do czegoś? Po podaniu SPDIF i tak DIR robi swoje bez względu czy kwarc jest podpięty czy nie.

Z góry dzięki za rozwianie wątpliwości.

https://www.audiostereo.pl/topic/64483-pll-pytanie-do-znawc%C3%B3w/

eee

kwarc w DIR9001 służy do realizacji innych możliwości DIR9001, ale do podstawowej jego pracy DIRa czyli odbiornika SPDIF nie jest wykorzystywany, poczytaj dokładnie data scheta

Tylko WM8804 korzysta z zewnętrznego kwarca i to do tego celu, o którym piszesz w tzw podtekście.

Hiszpania !!!!

Koniec święta, następne za cztery lata, ech

Waldi_06, 11 Lip 2010, 23:09

>eee

>kwarc w DIR9001 służy do realizacji innych możliwości DIR9001, ale do podstawowej jego pracy DIRa

>czyli odbiornika SPDIF nie jest wykorzystywany, poczytaj dokładnie data scheta

januss73, 11 Lip 2010, 22:52

>Czy zegar generowany w przypadku DIR9001 z kwarca jest potrzebny jeszcze do czegoś? Po podaniu >SPDIF i tak DIR robi swoje bez względu czy kwarc jest podpięty czy nie.

Oj czytałem.

Nie zmiania to faktu, że do DIRA można podpiąć zewnętrzny masterclock. Po co?

>Nie zmiania to faktu, że do DIRA można podpiąć zewnętrzny masterclock. Po co?

domyslam se ze dane beda wtedy wysylane w takt tego zegara, oczywiscie jesli nie bedzie synchronizacji wystapią błędy, w praktyce okazuje sie ze nie tak czesto, i ze takie postepowanie moze byc oplacalne bystabilnym zewnetrznym masterclocku (reclocking asynchroniczny). mozesz tez miec zsynchronizowany zewnetrzny master clock, np z dobrej jakosci pll'a z dobrym generatorem....

ale moge sie mylic bo noty nie czytalem.

Muzg, 11 Lip 2010, 23:40

>To nie jest masterclock do taktowania transmisji cyfrowej, a do min. podawania informacji o

>aktualnej częstotliwości taktowania

Wiem, że do użycia pinów PSCKx potrzeba zewnętrznego zegara. Pytanie, czy jest to potrzebne do czegoś jsszcze oprócz tego o czym pisałem, czyli kalkulator Fs, czy podłączony DAC ze sterowaniem po i2c, który wymaga stałego zegara?

Jeśli nie moje domysły są słuszne i do pełnego wykorzystania DIR'a starczy jaki bąć kwarc, nie koniecznie bardzo stabilny (co mnie cieszy :))

>Waldi_06, 11 Lip 2010, 23:09

WM generuję zegar MCLK bezpośrednio z generatora kwarcowego . Zegar spdif jest odzyskiwany przez DPLL i taktuję tylko zapis do pamięci FIFO. Sygnał z generatora kwarcowego trafia na PLL która jest "przestrajana" ilością danych w FIFO. Jest to bardzo efektywny sposób redukcji jitter-a i ten WM to najlepszy odbiornik spdif na rynku.

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.