Skocz do zawartości
IGNORED

ludzie ręce już opadają , brak basu

Bassfreak

Rekomendowane odpowiedzi

witam , błagam abyście coś mi doradzili w sprawie ustawienia głośników , ze 100 razy przemeblowywałem pokój na wszystkie możliwe sposoby i nic , albo nie ma basu albo dudni i inne cyrki ;/

co mam zrobić ?

szukam sam nie wiem czego :P

Ktoś ma byc duchem świętym i wiedzieć co Ty tam sobie dłubiesz? Moze powiesz coś więcej???

Jaki masz sprzęt prócz słuchawek i karty Xonar. Coś na temat pokoju. Zdjęcia, szkice itd, itp.

Jeżeli chcesz pomocy to się OTWÓRZ

heja

podaj ile m2 masz, na której ścianie jest ustawiony sprzet i jedługość, wysokość pomieszczenia, i z jakiej odległości słuchasz i, jaki maszsprzęt generalnie im więcej podasz szczegółów tym lepiej

Jeszcze sie wyleczysz z manii basu, nie martw sie.

Faktycznie polecialo bardzo duzo wpisow, juz chyba 4ty watek ktory przegladam i jest niekompletny.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

ok. 11m2 (2,70m szerokości i 4,30m długości ) wysoki na 2,80m (chyba) kolumny są na dłuższej ścianie , wharfedale diamond 8.4 + harman kardon pm650 vxi

jedyna rada odemnie: kup subwoofer i podlacz a jak dalej bedzie malo to kup 2 3 n-ty az stwierdzisz ze jest tyle ile potrzebujesz, a kolumny tylko do reszty pasma

chwilowy brak działalności w audio.

wg mnie masz kiepski pokój niecałe 12 m2, długi i wąski, ustawianie i przestawianie nic tu nie da skoro już próbowałeś i nie uzyskaleś zadowalającego efektu. jedyne rozwiązanie kupić jakieś podstawkowce i do tego subwoofer ale nie jakiś gigant i bedzie ok. mam 2 mieszkania jedno w łodzi drugie pod warszawą w jednym pokój ok 30m 6,5 x 4,5m z aneksem w drugim 17 370 x 4,5, ten sam sprzet co w opisie w łodzi gra rewelacyjnie pod warszawą już nie, wniosek z tego jeden- łódzkie powietrze jest lepsze dla audio:))

nie ma jak prawidłowo rozstawić sprzetu i jest lipa

podsumowując monitory i subwoofer, nie baw się w zestawy komputerowe bo sa kiepskie

pzdr

Nie dziwne, że jest problem:

Po pierwsze:

2 z 3 wymiarów Twojego pokoju praktycznie pokrywają się: 2,70 i 2,80m. Przez to mody pomieszczenia nakładają się, co powoduje, że dla pewnej częstotliwości (i jej wielokrotności) podbicia i dziury w odpowiedzi pomieszczenia są jeszcze gorsze, niż gdyby te wymiary nie pokrywały się.

Najgorszą charakterystykę ma dlatego pomieszczenie, które jest sześcianem.

Po drugie:

Umieszczenie zestawu na dłuższej ścianie da Ci praktycznie zawsze gorszą odpowiedź, niż gdybyś umieścił głośniki na krótszej ścianie.

Jeśli dodatkowo siedzisz w środku pomieszczenia, to tam jest najmniej basu i jest on bardzo nierówny.

Mimo wszystko, nawet jeśli:

1) ustawisz monitory na krótszej ścianie

2) będziesz siedział w 38% lub 62% długości pokoju (dobry punkt wyjścia)

3) Twoje pomieszczenie miałoby inne, bardziej optymalne wymiary

to i tak bez prawidłowo wykonanej adaptacji akustycznej pomieszczenia uzyskasz typową dla niezaadaptowanego pomieszczenia odpowiedź częstotliwościową w zakresie typu -17dB/+17dB (tak, 30-35dB) + bardzo nierówny czas pogłosu pomieszczenia (najprawdopodobniej bardzo długie wybrzmiewanie paru częstotliwości basowych - co widać na wykresach po pomiarach wykonanych mikrofonem pomiarowym - to właśnie to dudnienie, które słyszysz).

Słowem: bez adaptacji akustycznej, wiele nie zdziałasz.

Pozdrawiam,

Błażej Płusa,

Aku Pro.

i jeszcze jedno , monitory + sub sprawowało by się dobrze w takim pomieszczeniu ?

np ten jamo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Liniowość basu nie poprawi się, dopóki nie zaadaptujesz pomieszczenia.

Jeśli pokój brzmi źle teraz, to nie będzie na pewno brzmiał lepiej po dodaniu subwoofera.

Twoje pomieszczenie będzie koloryzować dźwięk, niezależnie od wzmacniacza, kabli czy marki głośników

które zastosujesz.

Odpowiedź poprawiłaby się tylko wtedy, gdybyś zastosował większa ilość subwooferów, np. 2 lub 4 i

ustawił je w konkretny sposób.

Jednak na pewno lepsze rezultaty uzyskasz (i taniej), wykonując adaptację akustyczną.

Najłatwiej zaadaptować pokój, korzystając z absorberów szerokopasmowych. Nie trzeba ich stroić, działają na wszystkie mody jednocześnie. Jeśli potrzebujesz więcej informacji, odezwij się

do mnie na pw.

Pozdrawiam,

Błażej,

Aku Pro.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.