Skocz do zawartości
IGNORED

Czy istnieje dobrze i tanio?

jarex

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilku dni słucham sobie z ciekawości niemodyfikowanego Marantza CD52MK2, to najlepsze źródło (z używek) jakie słyszałem do tej pory w cenie do powiedzmy 300 zł, bardzo przyjemny, wypełniony dźwięk z dobrym basem

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Kyle, 30 Lip 2010, 09:51

>mamel, 27 Lip 2010, 15:14

>>>i nie mówimy o zniekształceniach tylko częstotliwościach - o chłamie nie dyskutuję

>>Przeczytałem kilka postów wcześniejszych przed Twoim i dyskusja była o zniekształceniach - częściej

>odświeżaj stronę może.

czytałeś i pogubiłeś się - krytykowane były harmoniczne jako takie a te, czy lubisz czy nie, czy parzyste czy nie, to niestety nieodłączna składowa dźwięku

przez wrodzona delikatność nie potraktowałem wpisu do którego się odniosłem jak kardynalna bzdurę to teraz ty się podkładasz?

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

• 2 tygodnie później...

Krak_oN, 1 Sie 2010, 13:39

>Osobiście myślę że w najbliższej przyszłości będziemy świadkami postępującego celowego i

>planowanego systematycznego obniżania jakości produktów w cenie max możliwości przeciętnego

>człowieka, oferta będzie coraz bardziej rozszerzana w dół, dobrze to widać na przykładzie

>amplitunerów gdzie kolejne serie są coraz mniej wydajne prądowo (kluczowy parametr) i mają coraz

>tańsze wykonanie a są coraz droższe, następna kwestia to celowe uwalenie rozwijania dobrze

>rokujących technologii np już wcześniej wspominanej przeze mnie cyfrowych ampli panasonica z serii

>SA-XR (inne tańsze UPROSZCZONE cyfrowe serie są słabsze jakościowo I są opracowane specjalnie NA

>BIEDNIEJSZE RYNKI które nie były dostępne w USA gdzie najdroższy model kosztował tyle co w Polsce

>najtańszy)pomimo tego że w USA na forach dyskusyjnych wręcz przebierali nogami z niecierpliwości

>kiedy już wreszcie będzie TA nowa seria z dekoderami dla Blu-ray, czyli co że niby producent zrobił

>na złość oczekującym z niecierpliwością konsumentom ? , ja myślę że raczej nie i musiały być w tej

>sprawie jakieś odgórne naciski żeby nie rozwijać technologii która byłaby tania w produkcji a

>zarazem oferowała wysoką jakość (po dopracowaniu). W efekcie czego panasonic wypuścił bardzo

>przeciętny ''nowy'' analogowy ampli z nowymi dekoderami co wkurzyło mocno amerykańskich forumowiczów

>którzy nie tego oczekiwali od producenta a który zrobił im dokładnie na odwrót to czego oni od niego

>chcieli , ;) . Myślę że producenci przyjęli strategię opracowywania tak aby tylko bardzo drogie

>klocki miały wysoką jakość a projekty dające perspektywy jakości za niewygórowaną cenę są wrogie

>politycznie.

Krak_on, te elity, naciski odgórne, etc., abstrahując od meritum tematu, na kilometr pachną teoriami spiskowymi. U mnie to wywołuje alergię i podważa rzetelność dyskusji. I można mi przypiąć łatkę, że jestem naiwny, ofiara marketingu, etc. (co nie jest prawdą w moim mniemaniu oczywiście), ale ja w światowe spiski Żydo-komuny, masonów, elit nie wierzę. Chyba, że mnie przekonasz i zdemaskujesz, co to za elity, jak wywierają naciski i na kogo, oraz dlaczego niby producenci słuchają garstki bogatych elit, a nie idą za ekonomicznymi implusami płynącymi z rynku.

I żeby była jasność - nie podważam tezy, że kiedyś było lepiej, czy też żadnej innej. Ale spiskowej teorii dziejów mówię nie.

Powrót po dłuższej przerwie...

moj uzywany wart 7000 pln, za nowy zeby tak zagrał trzeba dac x 2 :)

prosty przykład uzywany wzmacniacz Musical Fidelity A3 cena ok 2400, za te pieniądze masz nowego NADA 355 :) no cóż porównanie tych 2 klocków nie ma sensu :)

• 4 miesiące później...

Krak_on, te elity, naciski odgórne, etc., abstrahując od meritum tematu, na kilometr pachną teoriami spiskowymi.

Tak czy inaczej, czy nie dziwne jest to że pomimo tego że na amerykańskich forach aż wrzało od zniecierpliwionych postów kiedy już wreszcie będą te nowe modele cyfrowych panasoniców z dodanym update o nowe dekodery, to ktoś z decydentów Panasonica zadecydował nagle o ucięciu kontynuowania produkcji ?, no przecież to jest oczywisty nonsens aby przy tak dużej liczbie oczekujących klientów świadomie wyciąć taki numer.

Zresztą testy lutka udowodniły że jakość wzmaków na wysokoskutecnych kolumnach w których krzywa impedancji nie opada bardzo nisko są praktycznie nie do odróżnienia, i to głównie w największym stopniu słyszalne różnice między wzmakami wynikają z ich reakcji sygnału wyjściowego na obciążenie.

Jest tylko jedno ''małe ale'' takie kolumny są bardzo drogie , czyli z dobrze i tanio może być mały problem ;) .

Ten powyżej bełkotliwie napisany tekst to jedyny efekt owych testów...o pardon, była jeszcze dobra zabawa...w ciuciu babkę.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Ten powyżej bełkotliwie napisany tekst to jedyny efekt owych testów...o pardon, była jeszcze dobra zabawa...w ciuciu babkę.

Nie ma to jak zaklinanie niewygodnych faktów.

te elity, naciski odgórne, etc., abstrahując od meritum tematu, na kilometr pachną teoriami spiskowymi. U mnie to wywołuje alergię i podważa rzetelność dyskusji. I można mi przypiąć łatkę, że jestem naiwny, ofiara marketingu, etc. (co nie jest prawdą w moim mniemaniu oczywiście), ale ja w światowe spiski Żydo-komuny, masonów, elit nie wierzę. Chyba, że mnie przekonasz i zdemaskujesz, co to za elity,

Zapewne chodzi o właścicieli kapitału i producentów - od małych do wielkich. Tak działa gospodarka rynkowa. Produkowac coraz taniej by sprzedawać coraz drożej.

Czasem obnizanie kosztów da się zrównoważyc postępem technologicznym, ale przeważnie marketing i tak wyciśnie o 100% zysku więcej z każdych 10% postępu.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

widzę trzy drogi:

- sprzęt wschodzących marek. 5 lat temu Vincent, ale tez taki Primare ( 10 lat temu) były sporo tańsze niz dziś.

Być moze lokowanie kasy w Xindaki Yaquiny za dwa, trzy lata się zwroci z nawiazką, a to znaczy że kupilismy tanio i dobrze.

Osobiście nabylem np wzmacniacz Advance Acoustic MAP 306 ( cena regularna 3850 zl), ktorego wcześniejszy braciszek o symbolu 305 kosztowal dwa, trzy lata temu 2600 zł! Nadal uważam, że to tanio i dobrze i raczej bedzie coraz drożej.

- węszenie po garażach za domorosłymi konstruktorami, którzy jeszcze nie poczuli zapachu pieniędzy.

- złożenie samemu-DIY

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.