Skocz do zawartości
IGNORED

Czego potrzebuje? Ciche nocne oglądanie i ciche stereo - dylemat :(

bravo32

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

To mój pierwszy post na forum - chciałbym się z Wami gorąco przywitać, chyląc czoła przed Waszym doświadczeniem i wiedzą.

Pomieszczenie:

Pokój dzienny w bloku, 25m2, 2.5m wysokości, kwadratowy. Sprzęt umieszczony na przeciwko kanapy na całej szerokości pokoju.

Obraz: plazma 42" na ścianie + ekran 120" na suficie z projektora HD, który będzie zamontowany nad kanapą.

Źródło obrazu: komputer odtwarzanie z płyt DVD/Blu-ray po HDMI, dwie konsole, dekoder

Źródło dźwięku: komputer z ripami CD (większość 320kbps)

Jak będę oglądał?

- 3-4h dziennie TV przez plazmę, na wbudowanych głośnikach.

- 3 razy w tygodniu filmy z dźwiękiem 5.1 w godzinach 20:00 - 24:00 bardzo cicho (ciszej niż rozmowa)

- 1-2 razy w weekend filmy z dźwiękiem 5.1 w godzinach przedwieczornych - w miarę głośno.

Jak będę słuchał?

- 4h dziennie mp3 i radio na zmianę, ciszej niż rozmowa

- 1-2h wieczorami/w nocy - ciszej niż rozmowa

- 10min dziennie na 2 ulubione utwory całkiem głośno.

- typ muzyki bardzo zróżnicowany: pop, rock, klasyczna, rap, elektroniczna, filmowa i nie z płyt CD (wszystko i tak ripuje do stratnych formatów - jestem zbyt leniwy, żeby przekładać płytki).

Z czym mam problem?

Z dobraniem odpowiednich klocków do audio...

Przez głowę przeszły mi różne opcje:

1. Plastikowe kolumny logitecha do 5.1 za 1000PLN + jakieś aktywne monitory za 1500-2000PLN

2. Amplituner + 5.1 i do tego monitory aktywne

3. Amplituner + 5.1 i do tego osobny komplet kolumn stereo z osobnym wzmacniaczem

4. Amplituner + 5.1 z b. dobrymi frontami i do tego osobny wzmacniacz do stereo.

Budżet?

Z jednej strony zdaje sobie sprawę, że moje gusty i sposób słuchania muzyki są bardziej niż amatorskie (stratny format). Do tego sprawa z tym cichym słuchaniem przez 90% czasu - cichszym od normalnej rozmowy + identycznie z oglądaniem filmów (to z kolei z uwagi na fakt, że mieszkam w bloku i chciałbym jednak żyć dobrze z sąsiadami) mogą sprawić (proszę mnie poprawić jeśli moje obawy są niesłuszne), że jakieś droższe zakupy będą pieniędzmi wyrzuconymi w błoto. Dlatego może zadowolić się rozwiązaniem budżetowym w formie głośników 5.1 za 1000PLN + jakieś stereo (choćby wzmacniacz i kolumny z drugiej ręki lub jakieś aktywne monitory do stereo) i zamknąć się w budżecie 2000-2500PLN?

Z drugiej strony, jeśli efekt wart będzie większych nakładów finansowych i spełni moje oczekiwania mógłbym się pokusić o nieco luksusu - np. amplituner z dwoma wyjściami HDMI (aby nie używać przełącznika, czy ręcznej zmiany kabli) i lepszy zestaw kolumn? Jeśli tylko dałoby się jakoś pogodzić to ciche słuchanie / oglądanie... Wiem, że wtedy część tonów będzie wygłuszona - można sprawę załatwić korektorem i być może (bo słucham muzyki różnej, a to tylko pogłębi dyskomfort) są w amplitunerach dowolnie programowane sceny muzyczne (powiedzmy 5-10) i dałoby się jakoś całość łanie ugryźć? Jeśli moje wymagania mnie nie dyskwalifikują - na lepsze audio jestem w stanie wydać od 6 do 10 tys.

Bardzo proszę o ew. pytania, jeśli czegoś nie dopowiedziałem i sugestie - w którą stronę iść i ew. jakie konkretne elementy wybrać.

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Masz trochę przeciwstawne wymagania. Do cichego słuchania nadają się kolumny bardzo analityczne, w których są minimalne straty na "mechanice" zawieszenia (lekka membrana, wysoki Qms, zawieszenie piankowe "retro" itd...) i najlepiej przetworniki wstęgowe na górze. Z drugiej strony właśnie takie kolumny obnażają najbardziej wady nagrań, a już kompresje cyfrowe w szczególności.

Ogólnie zestawy z subem pokroju logitech Z5500 mogą sprawić że sąsiedzi przestaną Cię lubić.

Co do bardzo cichego odsłuchu z gwarancją miłości sąsiadów - KRK RP5 - miałem kiedyś pierwszą wersję ... basu może mało .... ale doskonale sprawdzały się przy bardzo cichym słuchaniu w bliskim polu. I kolejna rzecz - nie lubiły głośniejszego odsłuchu.

zostałbym przy tym luksusie. Masz rozbieżność od czarnego do białego.

I taką ofertę dostaniesz:

Pioneer 919 + Tannoy Sensys

Onkyo 1007 + Klipsch F 3

Marantz 5003 + Kef 1005

Harman 360 + Monitor Audio RS 8 lub RX 8

Spraw sobie najtańsze monitory w solidnych obudowach drewnianych. Od razu wywalisz każde kolumienki z plastiku. . . ;). Do tego takiż solidny subwoofer. Solidny obudową, niekoniecznie mocą.

mericano: mógłbyś podać jakieś konkretne modele lub linki do allegro do takowych? Myślałem, że ampli będzie potrafił nieco wyciągnąć mi te skompresowane nagrania (choć z drugiej strony na upartego mogę przecież wszystko jeszcze raz zripować do czegoś bezstratnego). Nie mniej priorytet z bardzo cichym słuchaniem jest pierwszorzędny, oczywiście z zachowaniem całego spektrum dźwięku. Coś co pokracznie wychodzi na logitechach które posiadam w konf. 2+1 zamiast 5+1 gdzie sub skręcony jest na minimum, a jednocześnie przy cichuteńkim słuchaniu nie uciekają mi basy (to że ucieka już cały środek to osobny temat ;) ).

Kyle: wiem, sub do muzyki skręcam na minimum i nieraz trzeba jeszcze w kolektorze odciąć dół nieco bo dudni... O KRK myślałem także - konkretny model monitorów zostawię sobie na później jeśli się na nie zdecyduję.

darekdz: słuchawki odpadają - nie potrafię w nich wysiedzieć nawet dwóch godzin, choć mam parę ze średniej półki cenowej... Są wygodne, pięknie grają, ale jednak nie potrafię...

Grzegorz7: tak, monitory są jedną z opcji, ale co z kinem?...

locoloco: no właśnie - podałeś mi taki rozstaw, że nie wiem co mógłbym w ogóle wybrać...

Ale, jak na razie trafiłem chyba w idealny ampli dla mnie, tj. Yamaha RX-V2065 za ok. 3500PLN (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Co mi się podoba: 5 x hdmi, 2 x out hdmi (choć chyba nie 1.4), możliwość podpięcia dodatkowego kompletu kolumn i ich ustawienia jako stereo gdy do 7.2 podłączamy 5.1, wsparcie dla DLNA - nawet nie trzeba byłoby kombinować ze zwrotnym kanałem audio do komputera, ustawienie głośności minimalnej i maksymalnej, Compressed Music Enhancer dla mp3/mp4, YPAO dla auto kalibracji. Szkoda, że nie ma drugiego wyjścia na room video (mogłoby się przydać do sypialni). Jak na razie lepszego modelu w podobnej cenie nie znalazłem. Może jednak uda się w tą stronę coś pokombinować... 5.1 z wyłączeniem efektowych i centralnego - zostawić front i suba do wyciągania najniższych dźwięków? Wolałbym aby subwoofer jednak nie dudnił - najlepiej, gdyby udało się go ustawić tak, abym w ogóle w stereo nie słyszał, że jest w zestawie (pokombinować z mocą i częst. odcięcia) ew. przy filmach w weekendy pozwolić sobie na jego 'tąpnięcie' wtedy kiedy trzeba - jednak bez przestawiania szklanek w kuchni. Dałoby się coś znaleźć w okolicach 5 tyś.?

Jednak najważniejsze - czy będzie to potrafiło zagrać nie tylko głośno, ale i cicho?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

@locoloco zaporponwoal dobre konfiguracje ale troche chyba wybiegajace poza budzet. Wsyatrczajacy bedzie Onkyo 608 lub Marantz 5003. do tego Klipsch B2 lub B3 centrralny C1 i sub moze Magnat 201/301. Nie widze sensu rozbijac osobno kino sobno stereo, chociaz ze swojego doswiadczenia wiem ze jesli bys to zrobil zaczal bys doceniac sens lepszej jakosci muzyki i zaczal sluchac Flacow i CD. Marantz 5003 i Onkyo 608 spokojnie wystarcza do tego co pisales.

5z0p3n: dziękuję - z tego co wcześniej czytałem (celowo nie podawałem wcześniej swoich typów, aby zyskać przede wszystkim informacje 'co do cichego') Klipschy doskonale radzą sobie w KD i nieźle w stereo.

Mam jeszcze ostatnie dwa pytania: czy porywam się na słońce celując w Deli Ikon 6 + 1 + vocal 1?

I ostatnie - czy dałoby się tak skonfigurować ampli, aby czasami w trybie stereo grały wyłącznie efektowe + sub?

Moim skromnym zdaniem propozycje wysokofektywnych kolumn do bardzo cichego słuchania zawierają błąd logiczny.

Przypomnijmy - to nie mają być kolumny do słabowitego wzmacniacza, tylko do bardzo cichego słuchania. Obawiam się, że przy tak ustawionych potrzebach efektywność jest drugorzędna. Ważniejsze jest granie w miarę pełnym pasmem już przy cichym graniu. Inaczej basu nie będzie przy takich szeptanych odsłuchać w ogóle.

Moja rekomendacja - kolumny z wyrazistą średnicą/górą (nie nazbyt ciepłe, zmulone) + subwoofer, który przy cichych odsłuchach paradoksalnie może być nieoceniony dla odbioru basu - szczególnie np. taki, który z pilota może mieć ustawiane tryby pracy różniące się natężeniem jak w Velodyne.

No dobrze, tylko gdzie znaleźć informacje o kolumnach grających najlepszymi pasmami przy najmniejszych mocach wzmocnienia? :( Ciągle jestem w kropce - nikt nie potrafi mi powiedzieć, czy różnica w bardzo cichym słuchaniu będzie warta dodatkowych kilku tysięcy PLN :(

Może powinienem zapytać inaczej: jakie macie zestawy i jak zachowują się przy bardzo cichym odsłuchu?

właśnie o tym większość pisze.

Musisz mieć znacznie większą dynamikę aby nawet przy bardzo cichym słuchaniu to odczuć. Dlatego to właśnie kasa decyduje o odczuciach.

Oczywiście nie tylko warto ale w Twoim przypadku to konieczność.

Nie do końca Koledzy piszą słusznie ;)

Słuchać cicho, to znaczy z małym ciśnieniem akustycznym. Mało efektywny głośnik (zespół gł) potrzebuje większej mocy aby dał określone ciśnienie niż wysokoefektywny zespół. Każde 3dB mocy akustycznej to dwukrotność mocy elektrycznej.

Dwa: wszystko ma tzw. czułość (właściwie pobudliwość). Parametr wskazuje jak np. głośnik zachowuje się dla małych elektrycznych mocy dostarczonych. Ma oczywiście określoną silną nieliniowość (związaną choćby z poruszeniem zawieszenia). Zresztą same wzmacniacze również najlepiej pracują w zakresie mocy zbliżonej do mocy nominalnej a nie „cicho”.

Słuchać cicho to:

- Użyć podatnych głośników (mniejsze niż większe). Efektywność jest tu drugorzędna, chyba, że ktoś wykaże mocną zależność między podatnością a skutecznością. Oczywiście parametru podatność pewnie nigdzie nie znajdziemy.

- Użyć wzmacniacza mniejszej mocy aby pracował z rozsądną mocą. „Szepcący” wzmacniacz ma proporcjonalnie duże zniekształcenia (pewnie i tak niesłyszalne;). To trochę takie na siłę argumentowanie ;)

Obecnie po pozbyciu się dotychczasowych klocków słucham zastępczo na końcówkach 200W i na zmianę jakichś monitorach z subwooferem. Jednymi z monitorów są malutkie Tannoy`e. Grają wyśmienicie przy niskich głośnościach.

Klipsche zagraja fajnie cicho bo gdy potensjometr bedzie na "wczesnej" godzinie wykorzystaja moc plynaca do nich. Zgadzam sie oczywiscie ze musza to byc monitory a nie podlogowki. O jakich Tannoy'ach mowisz Grzegorz7?? Jesli chodzi o moje model F4 faktycznie wala grac glosniej wtedy graja zdecydowanie lepeij. Przeczuam ze monitory Tannoy Sensys DC 1 byly by idealne, ale chyba sa juz nie dostepne. Ogolnie nie idz wbardzo mocny wzmak dlatego polecalem 608 i w monitorki z B2 na pewno byl bys zadowolony. Jesli chodzi o Dali Ikony 1 bardzo fajne glosniczki sluchalem na roznej muzyce bylem zadowolony, ale nie sluchalem cicho...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.