Skocz do zawartości
IGNORED

Na co zwaracac uwage przy zakupie glosnikow? Pomoc dla nowicjuszy.

51st8

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych kolegow,

Chcialbym zachecic Was wszystkich zainteresowanych, do podjecia dyskusji w tym temacie.

Temat ma cele dydaktyczne i majace na celu pomoc odpowiedziec na zapewne czesto zadawane pytanie samemu sobie, przez osoby chetne zakupic sprzet audio a w tym przypadku glosnikow.

Wazne jest zeby zainteresowana osoba wiedziala jaka wielkosc gosnkow powinna jego inetresowac, jaka muzyke powinen wziac na odsluch, na co zwracac uwage podczas odsluchu.

Dziekuje bardzo i zapraszam do kulturalnej aczkolwiek nie nudnej dyskuji ;)

Pozrdawiam

51st8

Można tu też przy okazji przypomnieć poniższy wątek :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

no tak cena to podstawa.

powiedzmy ze jest ' kowalski' i chce wydac na sprzet 15 tys zl. glosniki, wzmacniacz, cd player, kable.

pan kowalski wybral lub strzelajac wzmacniac nad i cd player nad.

pozostaja jeszcze glosniki zeby dobrac. pokoj przecietny 20 m kw.

slucha muzyki powiedzmy jazz, blues, muzyka powazna, rock, indie.

Proponujemy jakies glosniki, lub odsluch innych tez wzmacniaczy itp.

Kowalski pyta sie, na co ma zwrocic uwage jak bedzie w trakcie sluchania.

wiadoma sprawa jest to ze musi jemu odpowiadac barwa jaka graja. co jeszcze?

Przede wszystkim (o ile to możliwe oczywiście) należałoby sprawdzić jak się spiszą w środowisku akustycznym,w którym będą grały na co dzień.

Idealnym byłoby aby sprawdzanie owe odbywało się z elektroniką która będzie im towarzyszyć przy codziennym słuchaniu.

To postulaty zazwyczaj trudne do spełnienia,więc najczęściej kupujemy kolumny...w ciemno...aby zweryfikować wszystkie pochlebne o nich recenzje;)Na te mniej przychylne przymykamy oko;)

Czy jest jakaś reguła?Na co zwracać uwagę?Trudnych nie łączyć ze słabowitymi wzmakami,kolor okleiny skonsultować z resztą domowników (wysoki W.S.A.Ż. wskazany).

Nie wiem co jeszcze,koledzy dopowiedzą...

l'enfant sauvage

Jak by mi ktoś nie wierzył, to wklejam cytat z wypowiedzi redaktora :

''współczesne małe monitory najczęściej są trudne do wysterowania, bo mają powiedzmy 93 dB przy 3 omach''

A porada polega na tym że prawie każdy początkujący myśli że każdy podstawkowy monitor o umiarkowanej wielkości i skuteczności (ale też z często bardzo nisko opadającą krzywą impedancji) mniej obciąży prądowo wzmacniacz jak większa kolumna o wyższej skuteczności, otóż może go dosłownie zeżreć degenerując w bardzo poważny sposób wyjściowy sygnał ;) .

ja ci przekręcę nicka! i sflustrowany może jeszcze jestem, co?

wysokie powinny być wysokie, a nie powinny być niskie - i odwrotnie. a średnie - wiadomo - powinny byc takie bynajmniej średnie.

Yul,

Proponuje zakopac topor. nie ma sensu aroganckie zachowanie.

podalem temat, ktory powierzchownie wydaje sie bardzo latwym i prostym. ale jak widzisz nie jest.

liczylbym na pomoc, nie mi, tylko osobie ktora moze kiedy zechce zapytac sie lub przeczytac cos przed zakupem.

byloby milo.

dziekuje

Witam,

posłuchaj zestawów głośnikowych we WŁASNEJ konfiguracji sprzętowej, w DOCELOWYM MIEJSCU.

Empiria, własne uszy, własne upodobania.

To najważniejsze.

Reszta, to drobiazgi.

Pzdr.

Nubira2CDX.

panowie, wstydem jest to, ze nie znacie odpowiedzi.

wielcy fachowcy i znawcy to wy jestescie.

i dodam ze byc moze to macie dobry sprzet audio, a jak nawet, to i tak zbyt duzej roznicy nie slyszycie.

Roznica zostala wam wmowiona i nie macie swojego zdania.

Posty nie na temat beda kasowane.

pozdrawiam braci kaczynskich

A co sie stalo? admin??!!

pozdrowienia sa chyba na miejscu? nie mozna publicznie juz pozdrowic kogos?

hmmm ;)

bedzie to dyskryminacja jesli bedzie skasowane.

Tak sobie czytam....zajrzałem w opis Kolegi 51st8 i mam nieodparte wrażenie, że on tutaj już bywał i to nie raz pod innymi nickami ;-). Kolejne objawienie.....???

Bez powitania dla prostaka

51st8, 28 Lip 2010, 19:05

>panowie, wstydem jest to, ze nie znacie odpowiedzi.

>wielcy fachowcy i znawcy to wy jestescie.

>i dodam ze byc moze to macie dobry sprzet audio, a jak nawet, to i tak zbyt duzej roznicy nie

>slyszycie.

>Roznica zostala wam wmowiona i nie macie swojego zdania.

>

>Posty nie na temat beda kasowane.

>

>pozdrawiam braci kaczynskich< Re. jednego nawet całkiem zimnego Lecha, o czym marzył podobno Piłsudski na Wawelu.

Kup se cokolwiek.

Poczytaj, choćby w necie np. tu :

Ukryta Zawartość

Nie pozdrawiam,

Ukryta Zawartość

>>>Seba78,

Moderacyja jaśnie oświecona nie ma teraz czasu na troli. Moderacyja osiwiała do nowego serwera aktualnie. Poza tym, >51st8< to trol kulturalny i wychowany, mi na przykład zaproponował zakopanie topora:)

Pozdro,

Yul

51st8

Mysle, ze przy zakupie glosnikow przecietny marcin kuna powinien zwrocic uwage na to aby te kolumny mu sie podobaly, no i zeby go bylo na nie stac.

<>

Tak, tu im nie zazdroszczę, stronka wierzga jak pełnokrwisty źrebak, giną PW i inne takie ta male kibicuję i czekam kiedy zakończy się okres stabilizacji

<<...mi na przykład zaproponował zakopanie topora:)>>

Byle nie okazało się, że razem z Twoją głową ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.