Skocz do zawartości
IGNORED

AE109 - tunning zwrotnicy

homodelfinus

Rekomendowane odpowiedzi

Dobrałem się do zwrotnicy w moich kolumnach :) Kojarzy ktoś może kondensatory które są tam umieszczone? Dobre czy tylko poprawne? Warto je zmienić na coś innego np. jatzen cross-cap? A może zmienić podział? Ktoś na forum przerabiał już ten temat? Z góry dziękuję za wszystkie wskazówki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/64810-ae109-tunning-zwrotnicy/

To żeście sobie pogadali. Jeden mówi że cewki są dobre a rezystory do du.. a drugi na odwrót.

To ja dodam swoje.

Jakiekolwiek zmiany na lepsze przy zmianie jakości podzespołów w zwrotnicy w tej jakości sprzętu to efekt placebo. Jak nie masz wzmacniacza za 5000 zł a kabli za 1000 to daj se spokój. Wyrzucanie pieniędzy w błoto.

No chyba że ci się nudzi i że masz za dużo pieniędzy. Jedyna rozsądna zmiana to pomiar i projektowanie zwrotnicy od nowa tylko że zwrotnica która jest w środku nie musi być wcale zła i wcale nie jest oczywiste że można jeszcze cokolwiek poprawić.

Dlaczego w ogóle chcesz coś zmieniać?

747, 4 Sie 2010, 02:09

>Rezystory są tragiczne, cewki w miarę dobre, kable do wymiany, pojemności ok.

Bzdura. Cewki są tragiczne, to rdzeniówki nawinięte cienkim drutem na kawałkach ferrytu nie grubszych od ołówka. I to właśnie cewki są najsłabszym ogniwem tej zwrotnicy. A rezystory to jest ostatnia rzecz jaka w tej zwrotnicy będzie miała wpływ na dźwięk.

Cewka rdzeniowa innej cewce rdzeniowej nie równa. Cewki w tej zwrotnicy są do bani nie dlatego że są rdzeniowe, tylko dlatego że są w gówniany, ultraoszczędnościowy sposób wykonane, z miniaturowymi rdzeniami które szybko się będą nasycać. Największa cewka tam umieszczona jest mniejsza od orzecha włoskiego, a pewnie ma indukcyjność rzędu 2,2-2,7mH. Dramat po prostu.

McGyveg

A tak chciałem Cię wspierać w tematach D/A

Na co chcesz wymienić te cewki nie napisałeś.

Gdzie jest jozefkania?

Nie pisz, że rezystory nie mają znaczenia, bo autor wątku będzie rozczarowany, jak wszystko inne powymienia i nadal nie będzie usatysfakcjonowany.

Cewki to oczywiście nie mistrzostwo świata - ale robią z dobrego drutu /nasycenie rdzenia jest zoptymalizowane/

747, 4 Sie 2010, 15:10

>McGyveg

>

>A tak chciałem Cię wspierać w tematach D/A

Wolę żebyś mnie nie wspierał w żadnym temacie.

>Na co chcesz wymienić te cewki nie napisałeś.

Trzeba je najpierw pomierzyć, potem będzie wiadomo na co wymienić.

>Gdzie jest jozefkania?

a skąd mam wiedzieć?

>Nie pisz, że rezystory nie mają znaczenia, bo autor wątku będzie rozczarowany, jak wszystko inne

>powymienia i nadal nie będzie usatysfakcjonowany.

Czytaj ze zrozumieniem, nie napisałem że wcale nie mają znaczenia. Niemniej rezystory są tak samo jak kondensatory mogą zostać, one tam najmniej szkodzą, najbardziej gównianymi elementami są te cewki rdzeniowe. Ta powietrzna może zostać. Choćby się wymieniło te rezystory nawet na Duelundy nie ruszając pozostałych komponentów, to taki ruch nic nie da oprócz wydrenowania kieszeni.

>Cewki to oczywiście nie mistrzostwo świata - ale robią z dobrego drutu /nasycenie rdzenia jest

>zoptymalizowane/

Skąd wiesz, mierzyłeś?

Nie ma czegoś takiego jak "zoptymalizowane" nasycenie rdzenia w cewkach zwrotnic. Rdzeń cewki w zwrotnicy nie ma prawa się nasycać, jak się nasyca to znaczy że cewki są do bani.

McGyver

I tak będę Cie wspierał w tematach D/A

Mój bliski przyjaciel prowadził kilkadziesiąt lat prywatną firmę - zwrotnice głośnikowe -

Aż mi się chce zwracać wiedzą na ten temat - stąd mój wpis.

Dopuszczasz takie pojęcie - doświadczenie życiowe czy nie?

Pozdrawiam

W przypadku bardzo dużych sinusoidalnie zmiennych pól magnetycznych następuje nasycenie rdzenia i na wyjściu cewki generują się symetryczne dodatnie i ujemne impulsy. Z uwagi na ich symetryczność sygnał taki zawiera tylko nieparzyste harmoniczne (przy analizie transformatą Fouriera). Jeśli w takim układzie pojawi się składowa stała pola magnetycznego, to spowoduje ona niesymetryczne magnesowanie i nasycanie rdzenia. Wówczas również zostaje zakłócona symetryczność impulsów napięcia generowanych na wyjściu cewki i pojawienie się parzystych harmonicznych.

W praktyce wykorzystuje się głównie drugą harmoniczną, której amplituda jest proporcjonalna do składowej stałej pola magnetycznego. Stosuje się więc odpowiednie elektroniczne układy filtrujące, których zadaniem jest pomiar wartości skutecznej napięcia drugiej harmonicznej i odpowiednie wyprowadzenie tej informacji na przykład w postaci proporcjonalnego napięcia stałego. Może to być na przykład wartość 1 V na 1 mT mierzonej wartości stałej indukcji magnetycznej.

Wikipedia

Panowie te cewki mają pewnie harmoniczne z dziesięć razy mniejsze niż głośniki w tych kolumnach to o czym my tu gadamy. Dajcie do tych cewek głośnik który kosztują tyle co te obydwie kolumny i jeszcze troszkę to możemy podyskutować na temat cewek z rdzeniami. A tak to jest to dyskusja czysto akademicka.

homodelfinus, 5 Sie 2010, 11:22

>Więc McGyver.... na co proponujesz wymienić cewki? Nie znam indukcyjności oryginałów niestety :( a

>i schematu zwrotek tez nie mam ;)

Jak już pisałem, trzeba wziąć miernik i pomierzyć.

Jeżęli chodzi o cewki to zapominacie panowie że cewka ma też rezystancje i od wartości tej rezystancji zależy w bardzo dużym stopniu Qts układu cewka głośnik. Niepozorna zmiana cewki może spowodować istotną zmianę zachowania basu i stąd wynika zmiana brzmienia kolumn po wymianie cewek a nie z jej jakości. Jeżeli zmienisz cewkę może to spowodować zmianę Qts w ekstremalnym wypadku nawet o O.2 co owocuję pozornym zwiększeniem objętości obudowy nawet do 30%. Czyli innymi słowy ceka z rdzeniem może mieć mniejszą rezystancję niż cewka bez rdzenia a co za tym idzie możemy z cewki z rdzeniem uzyskać lepszy efekt niż z cewki bez rdzenia. Czasami żeby uzyskać niski bas z głośników o małym Qts stosuje się celowo cewki o dużej rezystancji aby sztucznie zwiększyć Qts uklądu cewka głośnik przez co można stować większe obudowy a co za tym idzie niższe zejście basu.

Innymi słowy cała sztuka nie polega na bezmyślnej wymianie na coś droższego ale na pomierzeniu kolumn i zastosowaniu przemyślanych zmian w zależności w jakim kierunku mają następować te zmiany.

Dopóki nie zaczniesz modyfikować nie dowiesz się czy to sie opłaca , czy nie . Zmiany nawet przy zastosowaniu droższych elementów niekoenicznie bedą na lepsze .Polecam ci metode małych kroków, wymieniasz pojedyncze elemty ,słuchasz , oceniasz czy jest lepiej , czy nie , daj im tylko tych kilkanaście godzin na wygrzanie . Ja sobie robię dokumentacje fotograficzną z każdego kroku , pamięć bywa zawodna . I najlepiej żeby te zmiany nie były ostateczne , żadnego niszczenia oryginalnej płytki,oryginalnych elementów , zawsze mogą się jeszcze przydać . Ja w swoich kolumnach zwrotnicę mam wyprowadzoną na zewnątrz bardzo to ułatwia modyfikacje. Na twoim miejscu bym wylutował elemety z płytki, zrobił zwrotkę zewnętrzną na jakimś kawałki płytki czy deski i zaczął zabawę . Polecam ci firmę jambo, jak potrzebujesz pomierzą ci cewki i zrobią ci nowe powietrzne.

widzę, że włożyłem kij w mrowisko a chciałem tylko zasięgnąć opinii czy ktoś modyfikował :) w sumie to myślałem o zmianie kondów na lepsze i rezystorów bo przy zmianie cewek to już wyższa szkoła jazdy... no cóż, jak dam radę pomierzę cewki. Dzięki za odzew :)

zgadza się tu masz link

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam, też przymierzałem się do wymiany elementów zwrotnicy w moich AE209. W podanym niżej linku gość pisze ,że zmienił kondensatory na ClarityCap i rezystory na Mills co znacznie poprawiło ogólne brzmienie.

Ukryta Zawartość

Zamieszczam zdjęcie mojej zwrotnicy. Problem mam z jej rozlutowaniem, bo nie ma dostepu do ścieżek a śrubki które trzeba by wykręcic są czymś zalane i bardzo blisko kondensatora przez co nie da sie założyć klucza.

Jeśli chodzi o głośniki w tych kolumnach wysokotonowy to vifa d25ag pozostałe to produkt AE o solidnej budowie. Skrzynki też bardzo solidne z wieloma wzmocnieniami z komorą balastową i żeliwnymi podstawami.

post-26003-100000008 1281042832_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.