Skocz do zawartości
IGNORED

Black/Death/Thrash Metal - czyli Klub Miłośników Łojenia.

Rekomendowane odpowiedzi

(czyli wydawałoby się, że im lepszy sprzęt, tym gorzej z muzykalnością przy słuchaniu metalu).

Mam podobne spostrzeżenia. Nieźle się słucha w samochodzie. W pracowni mam "drugi" zestaw złożony z czegokolwiek : czyli stary, tani komplet Marantza + wyrób altusopodobny i gra to przyzwoicie. Natomiast na zestawie "salonowym" jest najsłabiej (jeśli chodzi o metal - rzecz jasna). Im drożej tym gorzej. Słabszy sprzęt tuszuje braki w realizacji płyt ( odkryłem Amerykę).

Do metalu nie nadają się za bardzo KEFy iQ9 grające z wyrazistą średnicą i dość oszczędnym basem. Nieźle mogą zagrać Klipsche RF 82 - dynamiczne ale mało finezyjne, co tutaj akurat jest atutem:)

Z lamp o wiele lepiej daje radę Yaqin 100B ( na lampach KT 88) - dynamika i "wykop", niż Yaqin 10L (na lampach EL 34).

Ze wzmacniaczy dobrze grał NAD 372 moc i dynamika, trochę nieokiełznany - wcześniej grał niż dostał sygnał z cedeka:).

Arcam FMJ 22 - przejrzysty i selektywny na środku i górze, słabo z basem - czyli nie zagra.

Generalnie najlepiej się sprawdził Yaqin 100B.

ps. piszę tylko o tym co miałem lub mam

Pozdro Jacek.

Edytowane przez jajacek1410

A mi się najlepiej słuchało jak miałem naście lat :) Taśmę kill'em all zdarłem do cna. Wtedy człowiek nie patrzył co i jak (no może trochę). Im głośniej tym lepiej. Teraz to taki bardziej francuski piesek, ą, ę. Chociaż obecnie nie mam problemu z "przyswojeniem" materiału nawet najpodlejszej jakości. Po bootlegach mayhem czy darkthrone z czasów cromlech, to co obecnie to czystość kryształu :)

A tu taka Katatonia wyskakuje z prawie akustycznym materiałem w jakości DVD-Audio ;)

1980 ariola rec.

ja słucham na marantz-u sa 7003 i pm 5003, pro-ject D III,OM 5 E , Avance Dana 509,DNM respn kable i jest OK

stare foto

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-33718-0-21300200-1379663605_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rotten widzę infernal trashing uprawiasz : ) Fajny zestaw. Osobiście używam na trzymanie winyli takiej samej szafki z Ikea (idealna, tylko szkoda, że tył pusty). Musiałem teraz tylko dokupić większą, bo mi się LP nie mieściły i robi się powoli graciarnia.

Co do sprzętu, to miałem kiedyś KEF iQ90 i w sumie lubiłem te kolumny. Miały fajny punkotwy bas, niezłą średnicę, zatem miło je wspominam. Do tego był Denon PMA1500AE i strasznie słabe jak się potem okazało źrdóło, bo Denon CD-700AE. Potem się przewaliło jeszcze trochę tego sprzętu, włącznie z Ayonem itp. W tej chwili jest Monitor Audio GX300 (te w metalu nie do końca i będę się rozglądał za czymś innym, może Harbeth, wyższe Audio Physic lub nwet MA PL200 etc.), McIntosh MCD500 (wbrew opiniom uniewersalne źródło z zajebiaszczym wzm, sł.), wzm. lampowy Mystere (nie pamiętam symbolu). Gramofonu chwilowo brak, stary sprzedany i rozglądam się za czymś nowym : ) Zresztą znowu mi brakuje miejsca na niego, bo wszystko zajęły płyty : ) Kable sobie daruję, ale są to generalnie te podobno po ciepłej stronie mocy, czyli miedź : ) Najelpiej jednak metalu słucha mi się na słuchawkach (Denony A-HD7000) na wyjściu z ww. cedeka. Dużo basu i mięsa w gitarach. Pozostałe 2 wzm. sł. już słabiej, szczególnie MF z wyjścia USB z muzyką z kopa (albo to i komp żle skonfigurowany). W samochodzie też jest doooobrze, szczegółnie wejście perkusji w Corporeal Jigsore Quandary by Carcass, potem gitry, drgające lusterka i jest miluuusio : )

Panowie, a może tak zbiorowe zamówienie (najchętniej koledzy z okolic Warszawy) na nowy Satyricion z Nuclear Blast (wersje zielona). W Indie tytuł wyprzedany, więc lepiej się spieszyć. Tym bardziej, że i w NB chyba na ukończeniu : (

Edytowane przez SVART

Myślę o tych danonkach :) Sam siedzę na 2000. A co do Satyricon to mam cd a vinyli nie zbieram.

Wg mnie do metalu co najmniej bardzo dobre, chociaż dla niektórych mogę być zbyt ciemne. Jeśli jednak masz 2000 i Ci się podobają, to 7000 będą też pasowały, ba nawet podobno 5000 są praktycznie takie same.

Satyricon, z tego co słyszę, zaczął grać prawie doom : )

Edytowane przez SVART

Jak gra? Miałeś okazję porównać z 1szym wydaniem. Ja stwierdziłem, po informacji, że tłoczą nowe winyle z płyt CD, iż wolę dołożyć i kupić pierwsze wydanie. Mam jednak nadzieję, że Twoja gra siarczyście : )

Już jest, nowy Ruins of Beverast. Nie wiem jeszcze czy jest lepszy, niż trójka, ale daje radę. Winyl też wygląda bardzo elegancko, jak to Van : ) Polecam!

Nowego Watain jeszcze nie mam (tylko empka), ale żle się nie zapowaida po próbnych kawałkach na YT. Za ta są już niszczące Svartidauði - Flesh Cathedral oraz ekpa Carcass i Master's Hammer o wylatywaniu jak mniemam przez komin : ) Przy okazji, nabyłem w końcu nienagannym stanie INRI (trudno zdobyć to wydanie w dobrym stanie).

nowy Carcass slabizna

nowy Carcass slabizna

posłuchamy zobaczymy czy taki słaby

Jak gra? Miałeś okazję porównać z 1szym wydaniem. Ja stwierdziłem, po informacji, że tłoczą nowe winyle z płyt CD, iż wolę dołożyć i kupić pierwsze wydanie. Mam jednak nadzieję, że Twoja gra siarczyście : )

kopie ryło ( gra tak jak pierwsze wydanie) porównałem z kolegi plackiem (czysty GRINDCORE)

teraz gra ! czerwony placek

Ukryta Zawartość

post-33718-0-59044500-1380130863_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Rotten Sound

Smaczne to winyleo : ) Mam tylko na CD.

Ja dostałem dziś pakiet, w tym pierwsze wydania 1 i 2 Morbid Anegelów oraz 3 i 4 Burzum'asa. Po raz kolejny potwierdza się teza, że szkoda kasy na jakiekolwiek wydania Back on Black. Mam jeszcze nowe empki Urfaust. Ten fiolet prezentuje się bosko, a raczej lucyfersko. Jutro coś wkleję ; )

posłuchamy zobaczymy czy taki słaby

kopie ryło ( gra tak jak pierwsze wydanie) porównałem z kolegi plackiem (czysty GRINDCORE)

teraz gra ! czerwony placek

Ukryta Zawartość

Interment wedlug Ciebie gra grindcore?

Mi tam się podoba, chociaż to już z pewnością nie ten poziom co Heartwork.

imo resztki z talerza Heartwork/Necroticisim, zaluje, ze kupilem, no ale trudno sie mowi;)

Ukryta Zawartość

...zawsze przecież możesz odsprzedać, więc nie marudź ; ) Zakup płyty, to nie związek na cały lajf ; )

...zawsze przecież możesz odsprzedać, więc nie marudź ; ) Zakup płyty, to nie związek na cały lajf ; )

wiadomix;) niech nabiera wartosci, tymczasem, poniewaz 2 tygodnie temu zostalem ojcem, to moze sie przyda synowi puszczac na sen, bo to tego sie nadaje;)

eeeee, to nie pogadasz! Wielkie gratulacje syna! : ) W takim wypadku lepiej zostaw, a może jemu się spodoba. Młodych trzeba od wczesnych lat przyuczać hehe.

Interment wedlug Ciebie gra grindcore? NIE Interment tylko 1 CARCASS to GRINDCORE

imo resztki z talerza Heartwork/Necroticisim, zaluje, ze kupilem, no ale trudno sie mowi;)

1 CARCASS to jest GRINDCORE !!!!!!

...zgodnie z obietnicą zapodaję Urfausta. Jest też na co popatrzeć w przypadku ostatniego Therion'a :-P

nie wszataniaj mnie! : ) Ty sobie słuchasz, a ja w robocie, ...jak kełwa zwykle : ) A zupełnie serio, to relaxuj się. Niech Twój relax, będzie choć w jakiejś małej częsci i naszym jejeje

...zgodnie z obietnicą zapodaję Urfausta. Jest też na co popatrzeć w przypadku ostatniego Therion'a :-P

Witam!!!

Jaki jest ten nowy Therion ?

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Jaki? Hm, już dawno temu odszedł od metalu z prawdziwego zdarzenia, a to wydawnictwo nie stanowi odstępstwa. Zresztą cała płyta to covery utworów francuskich wykonawców z lat 60/70, od których dziwne oczekiwać po Therion mega mocnego wykonania. Jednym słowym, jeden rzeknie, że to takie słodkie pierdzenie, a drugiemu się spodoba. Mi się podoba i dobrze się tego słucha. Ba, nawet te kilka numerów to były hiciory słuchanie po kilka razy. Ze swojej strony polecam.

Dzięki.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Therion się skończył. Takie bzdety dla niewyrobionych nastolatków jak Gothic Kabbalah tylko to potwierdzają. Żenada.

Therion skończył się na kill'em all (ewentualnie na of darkness...). Komuś się jednak podoba :)

Co do sprzętu, to miałem kiedyś KEF iQ90 i w sumie lubiłem te kolumny. Miały fajny punkotwy bas, niezłą średnicę, zatem miło je wspominam. Do tego był Denon PMA1500AE i strasznie słabe jak się potem okazało źrdóło, bo Denon CD-700AE. Potem się przewaliło jeszcze trochę tego sprzętu, włącznie z Ayonem itp. W tej chwili jest Monitor Audio GX300 (te w metalu nie do końca i będę się rozglądał za czymś innym, może Harbeth, wyższe Audio Physic lub nwet MA PL200 etc.),

Podpowiem ze GX300 czy GX200 to inzyniersko konstukcyjna porazka panow z MA. Poprzednikom ... GS20 czy GS60 do piet nie dorastają. PL200 to bajka z innej polki. Pradowo wymagajaca od wzmacniacza, ale pelnia dzwieku oddajale po dziesiecioroc !

Chyba nieco offtopic :)

Harbeth i AP to nie do tej dynamiki, interesuujace sa ATC :)

Edytowane przez revers

Nie, no Metallica się skończyła za nim się zaczęła :)

Uwzgledniajac to, ze wszystkie dobre riffy to robota rudego potwierdzam, ze w Twojej wypowiedzi jest 100% prawdy !

• Pokaż nowe odpowiedzi