Skocz do zawartości
IGNORED

Black/Death/Thrash Metal - czyli Klub Miłośników Łojenia.

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, kangie napisał:

ale poznałem ten album gdy miałem 10 lat

Szacun dla młodego człowieka! Ja miałem ze 13... 😉

"Tynk pożera dźwięk" 747

U mnie niezmiennym faworytem jest Mgła - zarówno w poczecie polskiego, jak i zagranicznego black metalu. Exercises in Futility to album który leci u mnie niezależnie od okazji - trening, wyjście do sklepu... obiad u teściowej...

• Redaktorzy

Metallica - 72 seasons

Słuchałem wczoraj trochę w aucie, dzisiaj puściłem w systemie głównym.

Podoba mi się. A wiecie z jakiego powodu? Podam na razie tylko jeden, bo jest kilka.

Barwa gitar! Zajebiste brzmienie uzyskali. 

Pewnie napiszę kiedyś więcej, bo muszę posłuchać kilka razy na różnych poziomach głośności i mieć różny nastrój. 😉

P.S. Psychoanaliza freudowska i szukanie przyczyn powodzeń/ niepowodzeń życiowych w dzieciństwie - niezły motyw przewodni przekazuje nam James Hetfield. W sumie nic dziwnego. Jako zespół - członkowie Metalliki przeszli nie lada terapię grupową, a ponoć było blisko dna, jeśli nie zaliczyli mułu bagiennego. Ważne aby stać, otrzepać portki z błota i iść dalej...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Screenshot_20230415-074241~2.png

I kilka moich fotek.

IMG_20230415_073151549~2.jpg

IMG_20230415_073206178~2.jpg

IMG_20230415_073309171~2.jpg

IMG_20230415_073339943~2.jpg

IMG_20230415_073350733~2.jpg

IMG_20230415_073358207~2.jpg

IMG_20230415_073247871~2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

• Redaktorzy

Panie i Panowie, a może by tak mały sparing zrobić?

Po latach, która z tych dwu kapel starzeje się w bardziej godny sposób? "Meta", "Mega" czy nie ma znaczenia i czasy świetności mają już za sobą? A może im starsi, tym mądrzej i szlachetniej uderzają kostkami w struny czy też pałkami w naciągi?

Podobny czas nagrywania płyt. Ponad 40 lat działalności...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

25 minut temu, kangie napisał:

Panie i Panowie, a może by tak mały sparing zrobić?

Po latach, która z tych dwu kapel starzeje się w bardziej godny sposób? "Meta", "Mega" czy nie ma znaczenia i czasy świetności mają już za sobą? A może im starsi, tym mądrzej i szlachetniej uderzają kostkami w struny czy też pałkami w naciągi?

Podobny czas nagrywania płyt. Ponad 40 lat działalności...

Ukryta Zawartość

Świetny pomysł. Właśnie się zastanawiałam który winyl kupić. Czekam na recenzję obu:-)

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

@Wera666 na winylu niestety nie mam. Ale koniecznie daj znać jak kupisz i czy dobrze brzmią i czy nie pofalowane jak kapelusz naszego Admina. ;D No i skrobnij jakimi wkładkami odtwarzasz metalową muzę.

Słucham teraz przez CD jedna po drugiej i zbieram myśli. Nie wiem czy będzie wena na pisanie recenzji. Może po prostu wolne myśli się wrzuci.

Mustaine gra tutaj trashowo brzmiąca gitarą, Hetfield zaś ma bardziej wygładzone przestery. Ale to tylko szczegół. Są inne aspekty które sumują się w całość odbioru.

Po prostu, kto zechciałby coś napisać, to niechaj pisze.

Powiem tyle. Dobrze, że Mustaine wyrzucili z zespołu. Istnieją dwa "twory", które nagrały kilka wspaniałych płyt. Im jestem starszy, tym mniej krytycznie oceniam dotychczasowe dokonania. Kiedyś się buntowałem i klepałem dookoła o komercji, odgrzewaniu kotletów. Teraz wracając do takiego LOAD czy RE-LOAD cenię niektóre melodie, zagrywki, zaśpiewy Hetfielda. 

6 minut temu, kangie napisał:

@Wera666 na winylu niestety nie mam. Ale koniecznie daj znać jak kupisz i czy dobrze brzmią i czy nie pofalowane jak kapelusz naszego Admina. ;D No i skrobnij jakimi wkładkami odtwarzasz metalową muzę.

Słucham teraz przez CD jedna po drugiej i zbieram myśli. Nie wiem czy będzie wena na pisanie recenzji. Może po prostu wolne myśli się wrzuci.

Mustaine gra tutaj trashowo brzmiąca gitarą, Hetfield zaś ma bardziej wygładzone przestery. Ale to tylko szczegół. Są inne aspekty które sumują się w całość odbioru.

Po prostu, kto zechciałby coś napisać, to niechaj pisze.

Powiem tyle. Dobrze, że Mustaine wyrzucili z zespołu. Istnieją dwa "twory", które nagrały kilka wspaniałych płyt. Im jestem starszy, tym mniej krytycznie oceniam dotychczasowe dokonania. Kiedyś się buntowałem i klepałem dookoła o komercji, odgrzewaniu kotletów. Teraz wracając do takiego LOAD czy RE-LOAD cenię niektóre melodie, zagrywki, zaśpiewy Hetfielda. 

Donatello Gold Note. Z tymże na razie słucham na Spotify.

Oba zespoły to klasyczny dobrej jakości thrash metal. Jak Metallica trochę eksperymentuje i odbiegają od głównego nurtu, tym ciekawiej.

U mnie wszystko się zaczęło od RE-LOAD i "The Memory Remains" . Jak mi się zacznie jakiś ich kawałek podobać, to w kółko tego słucham, oni mają talent do mistrzowskich kompozycji. W samochodzie cały czas chodzi album Hardiwired to Self-Destruct... i w sumie pewnie czegoś podobnego oczekuję od najnowszego 72 seasons. "You Must Burn" to hit tego sezonu dla mnie. Całość ciężko jeszcze ocenić. Czytałam wczoraj polskie recenzje i różnie się to kształtuje. Niektórzy dają nawet 9/10.

• Redaktorzy
3 minuty temu, Wera666 napisał:

"You Must Burn" to hit tego sezonu dla mnie. Całość ciężko jeszcze ocenić. Czytałam wczoraj polskie recenzje i różnie się to kształtuje. Niektórzy dają nawet 9/10.

Słucham już trzeci raz i zaczyna mi się coraz bardziej podobać.

Słucham właśnie drugi raz najnowszej płyty Metallici i co raz bardziej mi się podoba.

• Pokaż nowe odpowiedzi