Skocz do zawartości
IGNORED

Specyficzna prosba do posiadaczy kina domowego

bravo32

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jest kilka teorii, ktore utrudniaja mi zakup sprzetu pod KD/Stereo.

Pierwsza, ktora najbardziej mnie drazni, to fakt, ze zbyt mocny wzmacniacz/ampli KD/Stereo bedzie zle sie spisywal przy cichym i bardzo cichym odsluchu. Czytalem kilka razy, ze jest jakis magiczny punkt (domyslam sie, ze pewnie powyzej godziny 9-tej), w ktorym wzmacniacz zaczyna grac tak jak nalezy, a do tego punktu - jest cieniutko (tj. o wiele gorzej).

Druga teoria to taka, ze przy pomieszczeniu 25m2 (czyli srednim), lepiej sluchac na duzych kolumnach podlogowych i _slabszym_ _wzmacniaczu_, niz na mniejszych monitorach (pewnie chodzi o litraz obudowy).

Czy moglibyscie wlaczyc muzyke cicho i lub bardzo cicho z tym, ze raz - puszczajac je na kolumny glowne, a pozniej na tylnie i powiedziec, gdzie jest lepsza 'reprodukcja calego pasma' przy mniej wiecej tym samym natezeniu dzwieku - najlepiej nie ruszajac galka glosnosci? Tj. chodzi mi wlasnie o to jak zagra przod a jak tyl przy tym samym wzmocnieniu (efektywnosc kolumn zazwyczaj jest bardzo zblizona). Bardzo prosze o rzetelne sprawozdanie z podaniem nazwy ampli/wzmacniacza oraz kolumn na froncie i efektowych.

ps. mam nadzieje, ze nie palnalem czegos bezsensownego ;)

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Pierwsza teoria - bzdura. Moc nie ma wpływu na granie. Czy sprzęt dobrze zagra przy cichym słuchaniu zależy od kolumn.

Druga teoria - im większe pomieszczenie tym muszą być potężniejsze kolumny bo bas się zgubi ...

Na ogół w ampli nie można przełączać muzyki na kolumny przednie/tylne. Tylne są tylko od efektów.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Piopio: dzieki, choc mialem info, ze Yamaha RX-V2065, z m-audio silver RX6 (chyba nie jest to kiepski sprzet przeciez) nie nadaje sie kompletnie do cichego odsluchu i kolega tu przestrzegal mnie, zeby uwazac na wybrana wczesniej przeze mnie ow yamahe...

Co do przelaczania muzyki na tyl/przod - w sumie, wystarczy wtyczki przepiac na chwile na A/B... To ze sa do efektow - raczej znaczenia nie ma - Dali Ikon 2 moga zjesc niejedne przody, choc sa tez 'tylko efektowymi' ;)))

Ponawiam prosbe o organoleptyczny test. Kazdemu, kto podrzuci info postawie dobrego browara (mowie calkiem calkiem serio)

Piopio, 11 Sie 2010, 16:26

>Tylne są tylko od efektów.

W kinie domowym - tak. W muzyce 5.1 (SACD, DVD-A, BD Pure Audio) nie ma głośników efektowych. Jest 5 równoprawnych głośników/kanałów głównych (+ subwoofer).

Jasne, że można przepiąc wtyczki - ale po co ? Co ma taki zabieg wykazać ?

Yamaha RX-V2065 z m-audio silver RX6 do stereo to nic nadzwyczajnego. Raczej kiepsko zagra na standardy audiofilskie ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Cicho, bardzo cicho i dobrze - takie rzeczy tylko w Erze.

A na pewno nie z amplitunerem KD.

W szukaj wpisz sobie "cichego" i przeczytaj kilka wątków, tam znajdziesz odpowiedź.

Piopio, 11 Sie 2010, 17:35

>Jasne, że można przepiąc wtyczki - ale po co ? Co ma taki zabieg wykazać ?

>

>Yamaha RX-V2065 z m-audio silver RX6 do stereo to nic nadzwyczajnego. Raczej kiepsko zagra na

>standardy audiofilskie ...

wytlumaczone wyzej. prosze przeczytac. a co do standardow audiofilskich... no coz mam powiedziec? ze nie mam do wydania wiecej niz 10k na calosc? :) rozumiem, ze bezcelowe jest szukanie czegos odpowiedniego w tej kwocie, bo na standardy audiofilskie to i tak wszystko kiepsko w tej cenie zagra - i najlepiej kierowac sie wygladem...

@konradskala: problem wlasnie jest taki, ze kazdy pisze tak jak wyzej - czyli bez konkretow... Na razie zalezy mi na organoleptyczym sprawdzeniu, jak w/g Was spisuja sie fronty vs tylnie przy cichym sluchaniu dla tej samej mocy wzmocnienia.

Czy do wszystkiego musi byc dorobiona jakas ideologia :/ Prosba prosta jak cep, a w odpowiedzi gadanie o tym, 'ze to, ze tamto' :(

Witam

1. >Pierwsza, ktora najbardziej mnie drazni, to fakt, ze zbyt mocny wzmacniacz/ampli KD/Stereo bedzie

>zle sie spisywal przy cichym i bardzo cichym odsluchu. Czytalem kilka razy, ze jest jakis magiczny

>punkt (domyslam sie, ze pewnie powyzej godziny 9-tej), w ktorym wzmacniacz zaczyna grac tak jak

>nalezy, a do tego punktu - jest cieniutko (tj. o wiele gorzej).

Zdaje się, że wiem o co chodzi tutaj.

Mając wzmacniacz o duzej mocy już przy niskim poziomie wychylenia potencjometru w góre kolumny grają głośniej niż w tym samym punkcie przy słabym sprzęcie-to fakt

Domniemam, że problem słabego grania poniżej danego punktu, to nic innego, jak problemy wielu wzmacniaczy(np NAD) z regulacja balansu głośników przy małej głosności.

Ja miałem reloopa 210b i tam też mnie wkurzała ta przypadłość, że dopiero od godziny 8 kanały się wyrównywały i grały równo, ale była to już zbyt duża głosnośc jak na porę wieczorną.

CD i DVD maja mocne sygnały i zazwyczaj nie maja regulacji głośności własnej, więc problem jest niebanalny jeśli chodzi o ciche odsłuchy

Jeśli masz taki wzmak to z PC go idzie zgrać albo ze sprzętami regulujacymi natęzenie żródła dzwięku

Także patrząc na tę kwestię zmojej strony to rzeczywiście problem głośności będzie bardziej dokuczał w mocniejszych wzmakach, bo w w słabszych ten newralgiczny punkt po prostu prędzej się przeskoczy z racji mocy sprzetu

2. na drugie pytanie chłopaki odpowiedział Ci Piopio

3. >Czy moglibyscie wlaczyc muzyke cicho i lub bardzo cicho z tym, ze raz - puszczajac je na kolumny

>glowne, a pozniej na tylnie i powiedziec, gdzie jest lepsza 'reprodukcja calego pasma' przy mniej

>wiecej tym samym natezeniu dzwieku - najlepiej nie ruszajac galka glosnosci? Tj. chodzi mi wlasnie o

>to jak zagra przod a jak tyl przy tym samym wzmocnieniu (efektywnosc kolumn zazwyczaj jest bardzo

>zblizona). Bardzo prosze o rzetelne sprawozdanie z podaniem nazwy ampli/wzmacniacza oraz kolumn na

>froncie i efektowych.

Pół roku temu miałem Fronty i Monitory Tonsil Siesta

Robiłem właśnie takie same testy, jakich Ty oczekujesz, czyli podpiąłem jedne pod gniazdo A, a drugie pod B(Takich testów nie robi się podpinając jedne głośniki na Front a drugie na surround, bo te na tyle nigdy nie będą miały takiego sygnału jak fronty, bo to wynika z przeznaczenia tych głośników

Albo zagraja one efekty prologica itp albo wymuszone stereo zmiksowane przez procesor)

Takie testy rób tylko podłaczajac na przemian glosniki do tego samego wejscia albo do obu A-B, jak

Testy były oczywiscie na ucho, a polegały na przestawianiu odsłuchiwanych głosników w miejsce odsłuchowe i właczenie odpowiedniej strefy, przy takim samym materiale testowym

wnioski

Siesta Front grały głośniej przy tym samym poziomie głośności

po wyrównaniu "na ucho" głośności moge powiedzieć tak:

Przy cichym odłuchu wierność przekazu pasma lepiej przekazywały fronty

jak łatwo się domyślić chodzi głowinie a chyba nawet tylko o bas, który zaczynał się o wiele wcześniej w podłogówkach niż monitorach

Podłogówki z tej samej serii, co monitory mają lepsze możliwości basowe, po prostu basu w podłogówekach jest więcej i zwsze będczie więcej, na każdym poziomioe głośności

Mówimy cały czas w kontekście wyrównania głośności obu kolumn, nie takiej samej głośności wzmacniacza(wyrównanie na zascadzie porównania głośności średnicy i góry)

pozdrawiam

A jeśli chodzi o wzmacniacze czy amplitunery Kd, to na każdym jest ta róznica

Do Twoich preferencji to polecam Ci zakupic kolumny co lubią grać "od dołu" równym pasmem, albo po prostu kup sobie wzmacniacz z regulowanym loudness, czyli takim, że im glosniej grasz tym mniej sie on udziela, awz w końcu znika.

Dobry loudness nic nie degraduje i nie psuje w dzwieku tylko czyni go bardziej rzeczywistym.

nie musisz dzięki niemu kręcić głośno wzmaka, żeby usłyszeć każdy instrument

Ja mam teraz nieaudiofilski ampli Yamaha 797 i ten bajer wykorzystuje, bo działa on wyśmienicie.

Teraz słyszę wszystkie pasma, a nie samą średnicę bez góry i basu

Jeszcze, co do graninia bez loudness to wzmacniacz stereo zawsze będzie grał lepiej ciszej niz ampli kd, to mam sprawdzone na kilku sprzętach

pozdr

@konradskala: dziekuje.

@Ghostlovescore: genialnie, bardzo bardzo dziekuje :) Trafiles w sedno (tak mi sie wydaje ;) ).

Na szczescie (wiem, ze nie takie do konca fajne) w zamiarze bedzie wpiecie PC po optycznym do amplitunera. Przyznam, ze w ten sposob myslalem - sterowac glosnoscia via PC, a nie przez wzmacniacz. Podobnie jak sie to ma z glosnikami komputerowymi - mozna ustawic sobie na pol mocy, a w pc ograniczac natezenie (lub w pc 90%, a w glosnikach odpowiednio mniej) - wychodzi na to samo (nie mam co prawda super glosnikow, wiec moze nie slysze ktory sposob jest lepszy). Z drugiej strony - skoro i w ten sposob i w ten nie slysze roznicy, to przeciez przy wzmacniaczu nic sie nie zmieni :/ Chociaz, moze jesli faktycznie sa rozne charakterystyki dla okreslonych ulamkow mocy, to dopiero przy wzmacniaczu i wiekszych kolumnach bedzie to slychac? :)

Co do drugiego pytania, domyslam sie, ze ma to przede wszystkim zwiazek z samym litrazem kolumn. Przez bas wlasnie. OK. Tu juz wszystko jasne.

Odnosnie podpinania pod A/B - tak wiem, pisalem o tym wyzej 'wystarczy wtyczki przepiac na chwile na A/B'. Ale dzieki za czujnosc ;)

Twoje spostrzezenie "Przy cichym odłuchu wierność przekazu pasma lepiej przekazywały fronty" jest dla mnie najwazniejsze. Czyli moge sobie smialo darowac wczesniej upatrzone cztery sztuki Dali Ikon 1/2 i jednak rozgladac sie za prawdziwymi frontami.

Jesli ktos jeszcze chcialby sie odniesc do powyzszego i/lub podzielic sie swoimi spostrzezeniami - bardzo prosze.

>Jeszcze, co do graninia bez loudness to wzmacniacz stereo zawsze będzie grał lepiej ciszej niz ampli

>kd, to mam sprawdzone na kilku sprzętach

Ok, jaka moca sie sugerowac (zakladam, ze 2x20W wystarczyloby mi spokojnie, ale takowe sa nie do znalezienia ;) )? I jesli moglbys podac kilka przykladow (symbole), i/lub na jakich firmach bazowac / ktorych unikac - bylbym wdzieczny.

bravo32, 11 Sie 2010, 20:36

...

>

>Ok, jaka moca sie sugerowac (zakladam, ze 2x20W wystarczyloby mi spokojnie, ale takowe sa nie do

>znalezienia ;)

Są, są do znalezienia - sam takie mam. 2x20 tych "prawdziwych" watt:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

co do waów to ja nigdy na to nie patrze za bardzo

Szczerze to nie znam sie na tym.

Wiem, że do cichych odsłuchów są wazniejsze inne parametry niż sama moc, nie wiem, czy dobrze pamiętam ale chyba np wydajność prądowa wzmacniacza, co przekłada się min na to jakie kolumny ten jest anie wysterować-to raczej ważne do odsłuchów w cichości, aby słyszeć całe pasmo(pzede wwszystkim bas)

Nie chce jednak głupot pisac, bo może myle pojęcia, ale fakt faktem, że od samej mocy jest wiele ważniejszych parametrów.

Co do sprztów, to musisz zdecydować co chesz zmienic, a co zostawic

Musisz dobrac spzęt, bo to jaki jest docelowy dzwiek zależy od połączenia

wzmaka, głośników i zródła dzwięku.

Najwiecej zależy od kolumn, póżniej od wzmacniacza i zródła

Jeśli podobają Ci się brzmienie Twoich obecnych kolumn to szukaj wzmacniacza co się z nimi zgra oraz ,co gra dobrze cicho

W Twoim przypadku jestem przekonany, że wzmacniacz z loudness się doskonale sprawdzi

Moim zdaniem więcej wniesie w istocie cichego grania pełnym pasmem niż inne podłogowce podpiete pod Twoj ampli(bo amplitunerowi może braknąc tego jakiegoś parametru odpowiedzialnego za rozbujanie kolumn przy małej głośności)

Monitor Audio rx6 to bardzo dobre kolumny przecież i jestem przekonany, że wąskim gardłem u Ciebie nie są one, ale ampli KD

Czem prędzej dawaj je pod wzmaka stereo, a zobaczysz jaka jest róznica

Uwierz mi bo ja poznałem to na własnej skórze.

pozdrawiam

>Wiem, że do cichych odsłuchów są wazniejsze inne parametry niż sama moc, nie wiem, czy dobrze

>pamiętam ale chyba np wydajność prądowa wzmacniacza, co przekłada się min na to jakie kolumny ten

>jest anie wysterować-to raczej ważne do odsłuchów w cichości, aby słyszeć całe pasmo(pzede

>wwszystkim bas)

No dobra, byle yamaha secondhand za 500PLN z plynna regulacja loudnessu wystarczy? W sumie przeciez robia cuda wianki typu THX Loudness Plus w ampli KD - no nie moze byc tak, ze technologia sprzed 10-15 lat jest lepsza niz obecna, bo jaki bylby sens przesiadac sie na nowsze klocki (przeciez nie dla samych dekoderow).

> Monitor Audio rx6 to bardzo dobre kolumny przecież i jestem przekonany, że wąskim gardłem u Ciebie

>nie są one, ale ampli KD

To nie moje rx6 :) I gralo to z ampli za ok. 4k - czyli nie najnizszej polki... Ma tak sprzeczne informacje nieraz (gdy czytam), ze na prawde ciezko jest dojsc prawdy...

Jestem w tej komfortowej sytuacji, ze nie mam doslownie nic :) I licze sie z wydatkiem ok. 20k na TV, projektor, ampli, zestaw glosnikow (+ ew. wzmacniacz). Z drugiej strony ta moja komfortowa syt. jest bardzo pozorna - bo mam zerowe doswiadczenie. Zero, null, nic... To tak jakby kupowac lustrzanke cyfrowa, nie wiedzac co oznacza EV, ile to jest 20mm, a ile to bedzie 200mm i to swiatlo 4.0-5.6? WTF? ;)

Sumujac - nie chce byc klientem-jeleniem. Wiem, ze najwazniejsza rzecza, to jechac osobiscie przed zakupem i przesluchac nawet 30 kompletow. Nie mniej - podstawy i doswiadczenie tych, ktorzy kochaja sie w tym temacie od lat sa dla mnie bezcenne.

poprawię wypowiedź forumowiczów w tym, że można odebrać poprawny sygnał stereo z głośników efektowych bez przepinania kabli przy najmniej na 3 sposoby:

1. cd/dvd/PC po analogu lub cyfrowo "funkcja 7 stereo"- i z pilota lub przez OSD włączyć/włączyć zbędną/odpowiednią strefę.

2. CD z wyjściami fixed i variable któreś z nich podpięte pod wejście multichannel back i już słuchamy purystycznie (PURE DIRECT (PC z podwójny wyśjciem analogowym)

3. cd/dvd/pc o wyśjciu analogowym i cyfrowym - wykorzystujemy połączenie pkt.1 i 2.

analog pod mutchannel back -, cyfrowo dla frontów.

pozdrawiam Mariusz

a ja jeszcze w kwestii jakości dźwięku przy niskiej głośności...

Natura dźwięku sama w sobie powoduje, że wierne odtworzenie źródła następuje przy pewnej minimalnej głośności, przy której następuje zrównoważenie tonalne. Patent typu loudness to jedynie namiastka zrównoważenia tonalnego poprzez rekompensatę braków siły dźwięku przy generalnie niskim jego natężeniu. W naturze pełne wybrzmienie następuje po prostu przy pewnej minimalnej głośności i trudno to oszukać. Idąc do filharmonii nie macie możliwości wpływania na głośność. Każdy z instrumentów by zagrał w pełni porusza się w pewnym wąskim pasmie natężenia dźwięku.

Inaczej mówiąc - nie da się przy niskim natężeniu głośności odsłuchać wiernie nagrania. Mozna oczywiście szukać zestawów, które lepiej sobie radzą z tym problemem ale absolutnie nie doszukiwałbym się tu reguły typu mocniejsze wzmaki są w tym gorsze. Trzeba po prostu posłuchać.

Z moich doświadczeń wynika, że jednym z czynników, które brałbym tu pod uwagę to efektywność głośników. Im wyższa tym ciekawiej brzmi zestaw przy niskich głośnościach. Oczywiście dobrze odtworzy dźwięk ta kolumna, która przy tej efektywności prezentuje dużą kulturę brzmienia. Problem polega na tym, że audiofilskie kolumny mają zazwyczaj niską efektywność.

Trzeba eksperymentować i pamiętać, że i tak dźwięk w pełni zabrzmi przy stosownie wysokiej głośności. Wystarczy wziąć jakiś dobrze nagrany koncert muzyki poważnej, np. "łatwe" 4 pory roku Vivaldiego i posłuchać przy różnych głośnościach.

Wszystko będzie jasne :-)

Wspomniany zestaw Monitor Audio z amplitunerem Yamaha to dosyć jasno brzmiące zestawienie i podejrzewam, że dlatego przy niższych poziomach głośności zostawały same wysokie, a dół pojawiał się dopiero jak dostały mocy, ale nie jest to żadną regułą jest wiele kolumn, które potrafią pięknie mruczeć po cichu, ale na pewno nie będą to również Dali z serii Ikon, chyba że mk2, których nie miałem jeszcze okazji słuchać, ale podobno dół mają i to nie byle jaki teraz. Zawsze fronty w dużej obudowie będą jednak prezentowały szersze pasmo zwłaszcza przy cichym odsłuchu, małe monitory żeby miały dół trzeba zawsze bardziej rozkręcić, żeby bądź co bądź niewielkich rozmiarów membrana zaczęła się odpowiednio wychylać, w dużych paczkach jednak większy głośnik i pudło robią swoje..

No wlasnie - ale ktore kolumny potrafia mruczec po cichu? To jest pytanie, na ktore znalezc odpowiedz jest bardzo trudno (juz chyba przejrzalem wszystko, co dalo sie przejrzec w tym temacie)...

Najgorsze jest to, ze wiem, ze max moc jaka bedzie mi potrzebna to 20-25W na kolumne i to tylko wtedy, kiedy chcialbym glosno posluchac (sic!). Ja wiem jak to brzmi dla osob, ktore posiadaja sprzez o mocy 100-200W na kolumne w podobnej przestrzeni do mojej (25m2) - nie mniej... Coz... No tak jest.

Mam te glosniki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - niby 50W oba (ale cos mi watomierz za bardzo nie chcial nawet tego wskazac - nie mowie juz o samej mocy muzycznej) - i slucham gora na polowie (gdy sprzatam w pokoju obok ;) ) - zazwyczaj 10-15% i w sumie mam to co chce (plus bass i delikatnie wysokie w gore - czyli taki manualny loudness budowany w glosnik ;)) ).

Nie powiem, ze sa jakies zle - IMHO nawet zaplacilbym za nie 2 razy wiecej (kosztuja cos ok. 180PLN), jednak domyslam sie, ze maja pewne spore braki... Z drugiej strony - potworki typu 150W sluchane na podobnej glosnosci... a jak sie nie 'wzbudza' nawet? :/ Pewnie gorzej nie bedzie nic glosniczki komputerowe, ale czy i o ile lepiej? :|

Ukryta Zawartość

To może zestaw monitorki plus dobry subwoofer i używać go również w stereo, wtedy takie Dali Ikon 2 jak najbardziej, a mruczenie sobie ustawić wedle potrzeb na subie, z tym, że będzie trzeba co i raz podregulować inaczej do filmów inaczej do muzyki, ale pasmo by się wypełniło i można by sobie dostosować ilość basu przy cichym odsłuchu do własnych preferencji nie musząc korzystać z loudnes, który różnie się sprawuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.