Skocz do zawartości
IGNORED

Krzysztof Krawczyk - zycie i tworczosc.

andrzej paszkowski

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekaw jestem co myslicie na temat Krzysztofa Krawczyka. Dla mnie jest to wielka osobowosc polskiej sceny muzycznej. Osobiscie jestem wielkim, wielkim jego fanem odkad skonczylem - bodajze - 8 lat. Jesli idzie o meska czesc muzykow - jest absolutnie na topie. Jego muzyka sie nie starzeje, pamietam jak moj wojek jej sluchal, slucham i ja. I z tego, co widze, sluchaja czasami mlodzi ale tu widze niepokojace zjawisko - niektorzy niby sluchaja ale tak naprwde robia sobie jaja. Pytanie: czy nie dostrzegaja jego geniuszu? Krzysztof Krawczyk przezyl na scenie muzycznej wieeeele lat, bylo wiele gwiazd, ktore zaczynaly z Krzyskiem ale ile skonczylo? A Krzysiek jest nadal. Nagrywa, wydaje. Byl przelom 1989 roku, Krzys nadal jest. I ma sie dobrze. Stare brzmienie starym brzmieniem ale sa i nowe piosenki. I w zasadzie kazda z jego piosenek jest nucona przez wielu. Piosenki, ktore daja nadzieje i energie do pracy. Optymistyczne, czasem satyryczne ale zawsze prawdziwe. Tak jak Krzysztof - on jest zawsze prawdziwy, wystarczy poczytac wywiady. Byli wielcy spiewacy na polskiej scenie: Niemen Czeslaw, Rysiek Rynkowski, Rysiek Riedel ale nikt nie przezyl komuny i nie mial sie tak dobrze po komunie jak wlasnie Krzysiek. Gwiazda absolutnie wielkiego formatu. Jak Bruce Springsteen w Ameryce - ten sam format geniuszu.

Co Wy o nim i jego muzyce sadzicie? Powiedzcie, jak minal dzien?

https://www.audiostereo.pl/topic/64965-krzysztof-krawczyk-zycie-i-tworczosc/

Lubię czytać wywiady z Krzychem, są dowcipne. Wspominając swoje występy w Las Vegas, na kokainie, Krawczyk mówi - tam było wymaganie żeby oprócz śpiewania zabawić publiczność słowem i w moim wykonaniu to było mniej więcej tak: "Where are you from?" - "Texas!" - "Texas, łauł!"

Bez wątpienia jest to nazwisko. I nic poza tym dla mnie. Jedna wielka tandetna popelina. Kreujący sam siebie na polskiego Presleya. Z tym geniuszem, też bym nie przesadzał. A porównywanie go do Springsteena (za którym też nie przepadam), to już lekka przesada:)

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

Bardzo dobra wiadomosc dla wielbicieli Krzysztofa Krawczyka: w listopadzie ukaze sie autobiografia tego artysty. Bedzie miala tytul "Zycie jak wino". Zachecam goraco do zapoznania sie z ta ksiazka. Pozdrawiam fanow Krzysztofa.

Podstawa popu ostatniej dekady: Krzyś z Edytą (nawet Chylinska sie potem tym zaraziła po pierwszym szoku systemowym):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...
  • 10 miesięcy później...

Dla mnie to polski Tom Jones, czyli wiocha i tandeta w miare profesjonalnym opakowaniu.

Raczej Engelbert Humperdinck,nawet wyglądem bardzo przypomina,gdy miał wąsy,ale fakt,głosem bardziej zbliżony do Toma,zresztą pamiętam te sławetne porównania,a różnic było tyle ile głosów,pozdrawiam.

Krawczyk mogłyby kimś , warunki ma głosowe niezłe , ale wydaje mi się że on tylko podążał za modą i za pieniędzmi , pamiętam jak wchodziły płyty swingowe kilkanascie lat temu i byly na Topie Krawczyk nagrał podobne standardy i wydał w polsce , on chyba lubi kase bo niemożliwe żeby wokalista lubił , wszystkie style muzyczne w których śpiewał

troche dziwny temat : " zycie i twórczośc -Krzysztof Krawczyk " - lepiej brzmi Beethoven - życie i twóczość

to jakbyś napisał - Marta Wiśniewska - życie i twórczość

ale nie ma co krytykować - Krawczyk jest piosenkarzem muzyki dla ludu i w tym co robic jest dobry

Myślałem, że tylko ja lubię Krawczyka, do czego przyznaję się bez bicia! :)

Owszem - chłam i popelina, ale głos świetny.

Moim zdaniem - człowiek, który zmarnował dany mu z NIebios talent, bo nigdy nie śpiewał nic naprawdę ambitnego.

A co się dzieje, gdy Krzychu zabiera się za naprawdę porządny repertuar -próbka z piękną partią fortepianu elektrycznego tutaj:

Posłuchajcie tego samego utworu w wykonaniu George'a Michaela - moim zdaniem Krawczyk Jerzego Michała miażdży od niechcenia.

Jeszcze Zaucha był niezły, ale źle skończył, jak wiemy.

Rynkowski - b. dobry, ale chyba głos już nie ten.

Wodecki - zajebisty wokal, nędzny na ogół repertuar, niestety.

Rysiu Redel - cóż... szkoda, szkoda, szkoda... :( Był wielki i śpiewał sercem.

Senator RP Krzysztof Cugowski - największy z nich, obok NIemena. Ale Cugowski żyje i ma się dobrze. Oby żył 100 lat, i wciąż nagrywał bo to niezwykły głos i wielki artysta.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Czy to jakaś prowokacja?

Polski Tom Jones??? Barwa głosu to jedno ale trzeba by popełnić coś choćby jak ,,Reload", że już o ,,Praise & blame" nie wspomnę.

Jak to, a "...skasowałem kilka bryk, nie żałuję nic..." :)

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

• 2 tygodnie później...

Jestem szczescliwy ze rozumie po Polsku i moge sluchac tak mile piosenki.Wiktor z S-Petersburga.

Я просто счастлив,что понимаю по-польски и могу наслаждаться этими милыми песнями с великолепными словами.Виктор из С-Петербурга.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.