Skocz do zawartości
IGNORED

porownanie polskich wzmacniaczy - apel

pitdog

Rekomendowane odpowiedzi

>kustagon fajnie, ze napisales. test naszego produktu z zachodnimi bylby czyms zupelnie naturalnym, tzn. powinien byc, ot, mamy rozne urzadzeni niewazne skad, i je testujemy. ale jakos nie widac takich testow, jedyny wujatek ostatnio to baltlab, ktory swietni ewypadl na tle zachodnich produktow, jestem pewien ze i i nen polskie sprzety by sobie dobrze poradzily.

zwroc uwage na jedna sprawe:

byc moze istnieje tez, pewnie niewielka, ale jednak potencjalnie gotowa na kupno bardziej niz inni, grupa ludzi,

ktorzy najchetniej stali by sie posiadaczami wlasnie polskiego produktu. tym bardziej, ze produkty owe przy porownywalnej cenie urzadzen sprowadzanych, daja dzwiek powiedzmy o klase lepszy. ale brakuje danych, brakuje rozglosu. dopiero ktos konkretniej interesujacy sie audio, po jakims czasie natrafia lub odkrywa te kilka polskich firm. a wielu nie zaglebia sie tak bardzo w to hobby, po prostu chca miec cos dobrego do sluchania muzyki i szlus, i gdyby mieli o ta jedna opcje wiecej na starcie to byc moze byscie mieli wiecej klientow z czasem.

dobrym startem byloby jakies spotkanko forumowiczow, szczegolnie tych bardziej doswiadczonych audiomaniakow i przesluchanie kilku naszych klockow. z tego co tu obserwuje, spotkania sie odbywaja, wiec mozna je jeszcze wzbogacic i uprzyjemnic. a opisane wrazenia, nieco dokladniejsze informacje, beda pomocne dla tych, ktorzy musza polegac na opisach w danej chwili.

i jeszcze jedno, bardoz dziwi mnie odmowa Hi-Fi i M... oni chca Wam zrobic dobrze, a Wy odmawiacie... to jest spory blad, niezaleznie od tego wszystkiego co napisales. liczy sie fakt - artykol, i nazwa firmy. w poczytnym czasopismie. i ladne fotki. no jak tego nie chciec? a wszystko mozna napisac, jak firma dziala, jak produkuje urzadzenia, sila firmy moze byc wlasnie spelnianie konkretnych fanaberii i zyczen potencjalnych klientow - robienie urzadzen na zamowienie, kazde moze byc indywidualnie dopasowane do potrzeb klienta.

to wyglada tak. jakby Stryjecki chcial wspierac polski rynek, ale rynek nie che i sie chowa... a do niemieckiego pisma chetnie (co samo w sobie zrozumiale, tam wiecej ludzi z kasa, ktorzy byc moze kupia).

Witam o tak póznej porze

Pod wypowiedzią Kustagona podpisuję sie obiema rękami...

Choć na rynku kolumn sytuacja wygląda odrobinę lepiej .Generalnie po iluś tam latach na rynku, Klienci zdążyli nabrać zaufania do naszych wyrobów. Mając zróżnicowaną (cenowo) ofertę można sprzedać te wspomniane kilka- kilkanaście egzemplarzy miesięcznie . Jednak wymaga to nie lada zachodu- indywidualne prezentacje u Klientów, najlepiej na taką prezentację dostarczyć materiał porównawczy w postaci kolumn konkurencji(instalacja i ustawienie systemu wliczona w cenę kolumn, często wiąże się to z pomiarami akustyki pomieszczenia) Ma to jednak i dobre strony- mamy pewność że wszystko zostało dopięte na ostatni guzik i potencjał systemu się nie marnuje .

Często warunkiem zakupu jest pomoc w pozbyciu sie starych kolumn . U nas sytuację poprawia możliwość upgrade'u kolumn . Co do testów na łamach Forum- równiez czekamy na propozycje , podobnie jak na propozycje odsłuchów w sklepach lub u Forumowiczów.

Pozdrawiam

> pitdog

Jeśli chodzi o testy w prasie polskiej, to jak tylko będzie taji produkt, który będzie na bieżąco dostępny (myślę że niedługo) to na pewno będziemy otwarci.

>minima audio

też zauważyłem że do krajowych kolumn większe zaufanie, może wynika to z mniejszych obaw o ewentualny serwis.

• Redaktorzy

Swietnie sie składa, szukam sprzętu do testu w następnym numerze Magazynu (ten jest już zamknięty). Elektronika, kolumny, proszę bardzo. Kable też, ale to już nie ja będę, nie czuję się kompetentny (uważam że mam za słaby system do testowania okablowania).

->Minima, Kustagon

1. Niereklamowanie się w czasopiśmie, nawet gdy ma się tylko modele i prototypy, a produkuje na zamówienie, uważam za błąd - z mojego, potencjalnego użytkownika punktu widzenia. Oczywiście zdaję sobie sprawę ze stanu rynku i skali popytu. Tak więc fakt, że produkujecie coś w pojedynczych egzemplarzach wcale mnie nie przeraża czy zniechęca. To, czego potrzebuję, to informacja i ocena, choćby zgrubna, ludzi bardziej niż ja osłuchanych. Jeśli jej nie ma, to i Was nie ma - w świadomości, na rynku... Ale to truizmy, oczywiście;

2. Popyt na kolumny jest większy właśnie dlatego, że to jest produkt stosunkowo prosty. Zapewne nie w momencie projektowania, ale na pewno w fazie eksploatacji i konserwacji. W najgorszym przypadku sam potrafię naprawić (=wymienić coś tam). Ze skomplikowaną elektroniką, sterowaną mikroprocesorem w dodatku, już gorzej. Gdyby firma dostarczała z zakupionym egzemplarzem dokumentację produkcyjną i serwisową, skomentowany kod źródłowy sterownika itp.... Gdy kupuję element za 1kzł, to w najgorszym przypadku odżałuję, oddam hobbyście na części i kupię nowy. Przy 10kzł - to już by mocno bolało. Dlatego też oczekuję rekompensaty: mam mniejszą pewność ciągłości dostaw, serwisu itp., ale za to za określoną kwotę mam sprzęt lepszej klasy niż standardowy, fabryczny, zachodni. Albo możliwość (w podstawowej cenie) marudzenia i wyboru, modyfikacji specjalnie dla mnie itd. Rozumiem więc odzywki ludzi dzwoniących do Was, takie, jak ta o Lweinsonie.

....

....

3. Nie raz miałem ochotę sprawić sobie sprzęt polskiego producenta. Trochę z ciekawości, trochę z patriotyzmu, głownie dlatego, ze wydawały mi się interesujące i sprawiały korzystne pierwsze wrażenie. Widziałem na wystawie albo czytałem w czasopiśmie (!!! właśnie !!!!). No ale potem to już pod górę: firma daleko, kontakt różny (najczęściej utrudniony), w moich ulubionych salonach audio wszyscy słyszeli, ale nikt nie widział, jak już jest kontakt, to z całej oferty do posłuchania/zobaczenia jest tylko jeden model, ale za to za miesiąc.... Zgadzam się ze wszystkim, co pisaliście o trudnych warunkach ekonomicznych. Ale jeśli nie mogę dotknąć/zobaczyć/posłuchać to przecież nie kupię!!

Pokaz w domu: jeśli jestem prawie zdecydowany, to jest to metoda najlepsza. Ale jeśli tylko czegoś niezobowiązująco szukam, to mam wewnętrzny opór przeciwko angażowaniu firmy i ludzi (mających jakąś inną podstawową pracę!!) tylko po to, żeby sobie godzinkę posłuchać.

Myślę, że takie nieformalne testy i pokazy na forum np. mogą być dobrym sposobem na zaistnienie w świadomości ludzi zainteresowanych, da także podstawową wiedzę o jakości, rozwiązaniach itp. Mam nadzieję, że to może być sposób na przerwanie błędnego koła niemożności. Pokaz/odsłuchy dla grona kilku czy kilkunastu osób nie obciążą już mojego sumienia.

Dziękuję więc firmie MinimaAudio za propozycję i mam nadzieję, że uda się zorganizować odsłuchy. Oby i inni producenci poszli tym śladem. Na początek głośniki np. Przecież jest całkiem sporo polskich producentów...

Witam wszystkich

Przeczytałem powyższe wpisy i muszę się również podpisać pod wypowiedziami Kustagona i MinimaAudio. Sytuacja na Polskim rynku jest nieciekawa i nic nie zanosi się na szybką poprawę. Kiedyś już o tym pisałem i nie będę się powtarzał. Chcę tylko abyście jednak jeżeli już macie testować Polskie urządzenia to róbcie to w konfrontacji z zagranicznymi. Porównywanie tylko Polskich produktów nie ma sensu ponieważ jest ich tak naprawdę niewiele i w większości przypadków ze sobą nie konkurują. Bo jaki sens ma porównanie wzmacniacza lampowego np. mojej produkcji z wzmacniaczem tranzystorowym produkcji np. kustagona. Dwa odmienne produkty lampa-tranzystor. Co innego jak polski wzmacniacz porównacie do jakiegoś wzmacniacza zagranicznego szeroko reklamowanego i popularnego, wielokrotnie testowanego w prasie ( jak sami wiecie nie zawsze kompetentnie ). Piszę to jako producent i właściciel firmy który dba o jej interesy. Chcę abyście porównali urządzenia Polskie i zagraniczne bo może w tedy część z was przekona się do krajowych produktów. Wyjdzie to na dobre zarówno nam producentom jaki i wam audiofilom bo jeżeli produkt wypadnie kiepsko zmusi to producenta do poprawy jakości. Ja tam testów i porównań moich wzmacniaczy się nie boję. A nawet chętnie udostępnię nowe modele.

A tak zupełnie na marginesie udział produktów krajowych w rynku audio jest bardzo mały i konkurowanie polskich firm między sobą nie ma najmniejszego sensu. Niestety jest inaczej, część producentów krajowych uważa że największe szkody dla ich interesów robi inna Polska firma. Co jest kompletną bzdurą. Nie zauważają tego że na jedno sprzedane Polskie urządzenie przypada kilka a może kilkanaście urządzeń z importu w podobnej cenie. Ale to już chyba takie nasze przysłowiowe piekiełko.

Amplifon - całkowita racja. Może nie wyraziłem się precyzyjnie w moim pytaniu do producentów, ale miałem na myśli porównanie rodzimych produktów z modelami firm zagranicznych.

Panowie, jestem pod wrażeniem. Więc jednak jest możliwe porozumienie w tym kraju. Kto wie do czego to doprowadzi, oczywiście w pozytywnym kontekście. Jednak w tym forum jest siła, i widać to coraz bardziej. Nie sądze żeby wszyscy nagle zakopali swoje wojenne toporki, ale mam nadzieję że moze skończy się proces wyniszczania polskiej konkurencji.

Swoją drogą różni ludzie są na forum, może znajdzie się jakiś reprezentant tzw funduszy wysokiego ryzyka. Nie wiem ile pieniędzy potrzeba żeby znacząco wesprzeć kilku/kulkunastu producentów, ale mam wrazenie że było wiele bezsensownych inicjatyw na które poszły góry pieniędzy. Ile pieniędzy poszło np. na różne projekty internetowe (o ile pamiętam był taki fundusz w ktorym udzielał się p. Czechowicz z byłego JTT) i co z tego zostało? Podobno normą jest że wychodzi 1 z 10 projektów finansowach przez takie fundusze. Więc może znajdzie się ktoś kto zachce byc "integratorem branży audio" i pozyska środki z takiego źródła? Bo na banki to chyba nie ma co liczyć. A może czyta to jakiś "Prezes- audiofil"? (po ostatnich dyskusjach aż strach napisać to słowo.

Tak sobie pomyślałem ża nasi kochani niedoinwestowani producenci spełniają sen każdego marketingowca dostarczając zindywidualizowany towar na zamówienie. Gdyby mieli środki moze byłaby to może nie masowa ale np. hurtowa produkcja? ktoś powie - nierealne - ale jak się o niczym nie marzy, to się nic nie osiąga - prawda?

pozdrawiam

---->Kustagon Amplifon

Mała propozycja : Co Panowie na to by jakąś prezentację waszych wyrobów u nas?

Może Bydgoszcz nie jest wielkim zagłębiem audiofilskim , ale od czegos można by zacząć.....

Cały czas czekamy na wszelkie inne propozycje odsłuchów , opinii , recenzji , prezentacji itp....

Pozdrawiam

No cóż, nikt mnie nie zapraszał, ale redakorzy są wścibscy i ja również chętnie bym się na coś takiego wybrał. Tym bardziej, że większość urządzeń i kolumn polskiej produkcji jako-tako znam. Jeżeli dodatkowo coś byśmy tam "badali", itp., to mógłoby to pójść w "Audio". Tylko Bydgoszcz... piękne miasto, tylko trochę daleko od mojego grajdołka.

witam

Może udałoby się wciągnąć kilka sklepów do współpracy , aby była możliwość zawsze odsłuchu i porównania sprzętu ,i aby mogli umieszczać swoje klocki nawet DIY owcy .Bo zebrać się w większej grupie jest ciężko ,a tak każdy w dowolnym terminie mógł zapoznać ze sprzętem i wrzucić tutaj opinię .Może macie zaprzyjażnionych właścicieli sklepów.Jeśli jeszcze nie wiedzą o tym forum to dajcie im znać i niech się wypowiedzą bo żaden z właścicieli takiego sklepu się tutaj nie udzielał.Dobrze byłoby poznać ich zdanie.

-----> wojciecho

Jeżeli taka prezentacja dojdzie do skutku proszę się czuć zaproszonym . Zresztą , nie omieszkamy powiadzomić wszystkich zainteresowanych , w tym prasę....

Jeśli są tu przedstawiciele sklepów, prosimy się wypowiedzieć....

Pozdrawiam

->amplifon. Brawo Panie Andrzeju. Miałem kiedyś okazję testować WT30 dzięki Pańskiej uprzejmości. Pański profesjonalizm i życzliwość wobec audiofili jest wręcz wzorcowa i niektórzy mogliby pobierać u Pana nauki.

Chętnie skorzystałbym z zaproszenia na spotkanie w Bydgoszczy. Choć wszystko jest subiektywne, przygotowując wiaderko interkonektów, sieciówek i kabli głośnikowych a także kontenerek kolumn, dla każdego urządzenia można dobrać wzorcową konfigurancję, która z kolei nie przypadnie do gustu konkurentom. Ale można szukać złotego środka i obiektywizmu. Pozdr., BUD

Właśnie poruszony tym wątkem zaproponowałem swój na Bocznicy no 6639. Ale ten zakątek forum jest jakby mniej uczęszczany chyba. Pozwolę sobie więc zacytować większość część tamtego wpisu:

"Proponowałbym, tak jak to nieśmiało zrobiłem już w jednym z wątków, utworzenie przez Lukara w dziale Linki aktualnej listy adresowej krajowych producentów audio. Często pytamy się na Forum o różne adresy stron, bo do niektórych producentów niełatwo dotrzeć. Sami producenci raczej nie mieliby nic przeciwko temu. Mielibyśmy lepszy obraz tego, co u nas audiofilsko w trawie piszczy.

Druga propozycja to dział informacji o organizowanych prezentacjach sprzętu polskiego i nie tylko. Nie zawsze jesteśmy na kupnie nowego urządzenia, ale chcemy być na bieżąco z ofertą rynku. Choćby dlatego, że z racji naszego "bzika" bywamy przecież pytani przez znajomych o poradę w zakupach. Sami też nie chcemy przegapić szansy na odsłuch różnych unikatów. Zapraszanie producenta na odsłuch dla sportu wymaga pewnych wrodzonych predyspozycji :-)) i np. u mnie budzi pewne opory. Sam byłem na kilku prezentacjach gdzie tylko przypadek zrządził o mojej obecności. Informacje o takich wydarzeniach mogłyby być dostarczane przez producentów, dystrybutorów czy sklepy.

Jak najlepiej zdobywać te informacje? Nie wiem. Jeżeli to warte świeczki to Forumowicze na pewno coś zaproponują.

Jeżeli uważacie, że Forum przez to miałoby się w jakiś sposób skomercjalizować i utracić bezcenną niezależność to tematu nie było."

Pozdrawiam.

Myślę, że problem z informowaniem o pokazach leży po stronie organizatorów, czyli sklepów właśnie. Sądzę, że nie byłoby dużą trudnością zorganizowanie w różnych tytułach działek zat. Wydarzenia. Do tego jednak orgnizatorzy muszą skontaktować się z naczelnymi i przedstawić jakiś sensowny plan działania.

wojciecho, czy to na prawdę potrzebne? jak wyobrażałbyś sobie taki ogłoszony w prasie pokaz? Przecież "moc przerobowa" miejsca spotkan typu sklep jest bardzo niewielka. No, chyba, że myślicie o czymś w rodzaju pokazu organizowanego za miesiąc przez Katedrę Reżyserii Dźwięku AM, albo imprezie kilkudniowej ("przez miesiąc w sklepie ABC można oglądać pokazowy zestaw firmy XYZ, dostępny bezpośrednio od producenta")? Może ten ostatni sposób byłby najrozsądniejszy.

Myślę, że po znormanlnieniu, czyli wtedy, kiedy imprez tego typu byłoby więcej, przychodziłoby na pokazy kilka-kilknaście osób. Ogłoszenia i tak byłyby króciutkie - dwa trzy zdania. Zresztą nie wiem - piszę tylko, jak to jest w cywilizowanym świecie.

Witam

Z tego co wyczytałem w innych wątkach , zdaje się Panowie z DELTY organizowali taką prezentację. Może chcieliby Panowie zaprezentować się na Pomorzu i Kujawach ? A może pomogą coś zorganizować u siebie?

Wiem , że do Bydgoszczy daleko ale chyba gdzieś i kiedyś zacząć.....

---> Wojciecho :Zgadzam się ę- trud informowania o tego typu wydarzeniach leży po stronie organizatora .

Pozdrawiam

PS

Nie ma nikogo ze sklepów?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.