Skocz do zawartości
IGNORED

porownanie polskich wzmacniaczy - apel

pitdog

Rekomendowane odpowiedzi

Powinienem dodać do tego jeszcze jedno - co najmniej kilku polskich producentów głosników ma bana ze względu na niezapłacone faktury. I mylą sie ci którzy myślą, że są to kwoty idące w tysięce złotych. Często jest to 300zł, których firma "zapomniała" zapłacić pomimo kilkukrotnego przypominania ...

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Panowie, zapomnieliscie o naszej rodzimej, polskiej mentalnosci.

Swiat jest daleko przed nami. Nasze firmy czesto zapominaja, ze to one sa dla klienta a nie odwrotnie.

Wszystko wyglada pieknie w reklamach, a sprobujcie cos kupic (nie mowie tylko o rynku audio tylko o wszelkiej masci polskich firmach - czesto robia laske ze sprzedaja). W moim osiedlowym sklepie tez robilbym zakupy.

Gdyby tylko byl tam ladniejszy zapach, kilka potrzebnych produktow (niestety nigdy nie udalo mi sie kupic wszystkiego po co przyszedlem) i na powitanie uslyszabym "dzien dobry". Narzekac jest latwo.

Jest i inna strona medalu.

Jest kilku uczciwych producentow, ktorym zasady nowoczesnego marketingu nie sa obce.

Jednak obecna sytuacja w naszym kraju jest jaka jest. Sklepy sa, jakie sa a kapitalu jak nie bylo tak nie ma. Maja go za to inni, zagraniczni producenci.

Pomysl porownania polskich produktow przeprowadzonego przez forumowiczow uwazam za bardzo dobry.

W koncu forum jest niezalezne i opiniotworcze (kilkadziesiat tysiecy potencjalnych klientow - obecnie bodajze 80 000 kilkakrotnie wiecej niz czytajacych polskie pisma audio).

Wzmacniacze sa potrzebne wlasnie prywatne - mamy wtedy pewnosc ich "zwyklosci", bez rasowania do recenzji.

Zdanie producentow mamy gleboko w powazaniu, jednak ich przychylnosc jest mile widziana (chwala wypowiadajacemu sie powyzej producentowi kolumn-prowadzi przyjazna i przyjazna klientowi polityke).

Pozdrawiam.

Ja sie tylko zastanawiam dlaczego tak malo w tym watku udziela sie rodzimych producentow. Przeciez to im powinno zalezec na takim tescie najbardziej. Nie wierze ze z polskich producentow, czytaja watek tylko ci ktorzy sie wypowiadaja.

Panowie wypowiedzcie sie.

Na reklamy w pismach to mało którą nową firme na na naszym rynku stać. Szansą np . mogłaby być reklama w necie na takim forum jak to lub podobne.

Udziela się tu kilku konstruktorów-producentów w skali mikro.

Gdy jednak chcą przedstawić swoje produkty choćby w kilku zdaniach lub co najgorsze cenę ,to odrazu zostają zmieszani z błotem ,wyrzucani przez innych forumowiczów ,lub proponuje im się wykupienie płatnej reklamy.

Wszystko byłoby OK gdyby to Lukar wymagał kasy za promocję ,ale to paru głąbom się coś nie podoba i wolą stale coś czytać i pisać o wadiach,lewinsonkach i innych dzwonkach.Najczęściej uprawiają tę miłość do zagranicznego wyrobu czysto platoniczną - być może dlatego wyżywają się na "naszych".

Moim zdaniem to jest najgorszy spadek po komunie-i to nie chdzi o zasobność portfela ale o mentalność.

pozdrawiam wszyskich DIY -owców - wielcy świata audio też tak zaczynali.

> wojciecho dobrze, ze sie wtedy uparles, bo bylo co czytac. moze hi-fi, moze naczely, pomysli nad tym, pewnie jzu myslal, moze dozcekamy sie takiego testu.

a samo forum jest swietnym miejscem na niezalezne testy, sa i beda spotkania, co widac, wiec przy ich okazji nawet mozna cos oceniac, i tak sa pisane wrazenia i mimowolne oceny, bylo spotkanie u polskeigo producenta wmakow lampowych. oby tak dalej, nieco bardziej swiadomie i z organizacja, by sie cos pojawilo w osobnym dziale na forum. opisanie sprzetu i dzwiekow na pewno zajmuje czas, trzeba to elegancko zrobic, ale mysle ze to warte wysilku. na pewno nie jest o bulka z maslem, wielu tutaj sie z tego utrzymuje, ale moze wlasnie z ich profesjonalna pomoca da sie cos sklecic i konkretnego napias, z czasem na pewno kazde z "naszych" urzadzen sie nawinie. licze na to, ze producenci, ktorzy zagladaja, sami nieco sie zaktywizuja.

skoro Delta jest przyjazna potencjalnym klientom, Minima Audio tez sprawia takie wrazenie, moze i Kustagon sie odezwie, ponoc panowie kustagonowcy byli na jednym ze spotkan, to juz jest jakis poczatek. inne urzadzenia sa po domach roznych ludzi.

a nadal pozostaje potencjal na ciekawy kawalek jednego czy 2 odcinkow pisma. :) sam szefo tu tez przecie zaglada, i rozmawia z Wami redaktorami. moze cos sie kiedys uda, fajnie by bylo, naprawde. jednak gazetka trafia do wiekszej rzeszy ludzi, niz ilus tam hobbystow na forum specjalistycznym.

Była niedawno propozycja, aby zrobić na tym forum dział/zakładkę przeznaczoną (odpłatnie) dla producentów, dystrybutorów itp. Ich teksty, ich odpowiedzialność za słowo itp. Opisy, nowości, recenzje zamawiane, cokolwiek. Pieniądze: gdyby miało to dużo kosztować, to zawsze można stosować (jawnie) np. promocję rodzimych PRODUCENTÓW. Może to jest jakieś rozwiązanie pozwalajace zaistnieć w świadomości?

Rozmawiałem kiedyś z pewnym Bardzo Znanym i Poważanym Producentem urządzeń aspirujących do miana hi-end (nazwisko litościwie pominę). Urządzenia, owszem, piękne i można je sobie pooglądać na obrazkach, ale żeby dokonać odsłuchu, trzeba zabierać d... w troki i jechać do siedziby wyżej wymienionego. W salonach audio jego wyrobów nie uświadczycie. Kiedy zapytałem Bardzo Znanego Producenta o przyczynę takiego stanu rzeczy, usłyszałem w odpowiedzi: "moje urządzenia są za dobre, żeby wstawiać je do sklepów."

Ponieważ nie jest to przypadek odosobniony, obawiam się, że wielu Ważnym Producentom forum wyda się za mało ekskluzywne.

gutten - tenze BZP odpowiedzial tak bo zbyt oklepana jest odpowiedz "nie bede rozdawal towaru za darmo". Przyczyna braku niektorych polskich produktow w sklepach jest slabosc finansowa producentow - nie stac ich na udzielanie kredytow kupieckich na terminy pt "zaplata kiedys - jak sie uda sprzedac" (na swiecie zreszta taki termin kredytu kupieckiego znajduje tez niewielkie zrozumienie).

PS bynajmniej nie wypominam naszym producentom nieszczegolnej kondycji finansowej bo wynika ona z takiego a nie innego rynku, stad pomysl sprzedazy bezposredniej, za gotowke ...

Szkoda ze sklepy sie nie wypowiedzialy na temat naszych wyrobow.Czesto przyczyny brakow sprzetowych byly inne niz wczesniej wymieniane;duza awaryjnosc ,problemy gwarancyjne ,brak dotrzymania terminow napraw itd.Byc moze obecnie jest inaczej,ale jak przeczytalem wszystkie wpisy najbardziej skrzywdzonego krajowego producenta dotyczace sklepow ,to nie wierze w zadne zmiany.Chociaz ktos wspomnial, ze producent daje juz swe wzmaki do dwoch sklepow.

Ps. firmy krajowe nie majce sie czego wstydzic z dobrym serwisem obecne sa caly czas wsklepach .

• Redaktorzy

józwa doda może z własnego doświadczenia: u nas obecnie po pierwsze, to prasa chodzi za producentami/dystrybutorami, a nie odwrotnie, a po drugie, prośba (!) o klocek do testu dość często przyjmowana jest z niepokojem, jako zapowiedź kłopotów, a nie jako bądź co bądź propozycja darmowej reklamy. A dlaczego tak jest, to już mniej lub bardziej była mowa. W to co napisal wojciecho, że zgromadzenie polskiego spzretu do dużego testu zajęło pół roku, wierzę bez zastrzeżeń. Jestem pod wrażeniem, że aż tyle się udało zebrać. Ale nie tylko polscy producenci uważają się za szlachetnych wytwórców cudów, otoczonych wrogim niezrozumieniem, podobnie odnosi się do recenzji niejeden dystrybutor sprzętu, że tak powiem, zarubieżnego...

Panowie, szkoda dalej bezproduktywnie gadać. Wszyscy wiedzą w czym rzecz. Czas zadać pytanie producentom:

Czy chcecie aktywnie promować swoje produkty? Czy chcecie przeprowadzenia rzetelnych testów porównawczych chociażby tutaj, na forum?

Do redaktorów pism:

Czy chcecie obiektywnie i bez uprzedzeń testować polskie urządzenia? Czy możecie (biorąc pod uwagę słabą kondycję finansową rodzimych producentów) wyjść im naprzeciw nie stawiając zbyt wygórowanych żądań?

Wiem, że obie strony to czytają. Wystarczy dać odpowiedź.

=>wojciecho

Jesi Pan to Pan [WP] z S&W - to pozdrawiam serdecznie. Bardzo lubie Pana testy bo co to Pan pisze to ja slysze

- jeszcze 1-2 testy urzadzen, ktore znam i moge kupowac w ciemno ;)

• Redaktorzy

kubel: a myslisz że dlaczego józwa wziął Swinga do testu? Gdybm czekał aż będzie stał masowo w sklepach, tobym się prędzej doczekał kolejnego zlodowacenia.

Uważam, że substytutem ogólnego testu może być więcej wpisów od strony użytkowników forum w dziale "opinie". Sam chętnie poczytałbym kilka opinii na temat polskich wzmacniaczy słuchawkowych: Q-Audio i Sound Project. Jest tylko jedna opinia o Q. W ogóle dział opinie jest ubogi, np. jeśli chodzi o słuchawki [niekoniecznie polskie ;-)]. A szkoda.

konstruktor Strussa sam wspomina, ze dawny artykul w Audio wypromowal Jego firme. i, jak mnie zapewnil, przyjdzie pora, ze powierzy Panu Stryjeckiemu (ktorego bardzo ceni) swojego Chopina do testu :). jak napisal, dziala powoli ale konsekwentnie. no chociaz tu jakis pozytyw na przyszlosc. jednak najpierw prasa zachodnia...

coz, forum moze tu dla nas byc dobrym miejscem, szczegolnie ze niektorzy maja interesujace sprzety, kwestia spotkan i umawiania sie. a inne firmy... jakos dosyc czesto goscily na lamach S&V, moze i na innych lamach zagoszcza :)

jelsi konstruktorami sa ludzi ok.50ki, powiedzmy, to jest tez mozliwosc "skrzywienia" ich myslenia przez nasz kochany poprzedni system, stad takie a nie inne sytuacje, nadzieja w mlodszych energicznych ludziach.

>>>wojciecho: właśnie nad nim się zastanawiam po Helionie 1700,którego (jak i mojego kolegi ) pogoniłem

"... jak Pani pozwoly,z przyjemnością." Warunek - odsłuch u mnie. Ciekawe czy PAL to umożliwia ? Drogi ! Na razie używam filtrów sieciowych.

Myśle, że odsłuch jest do załatwienia - to są naprawdę fajni ludzie. A może spróbujesz PowerAC-a - mniejszy, tańszy, a wymiata równo. Ma go znajomy, zasila z niego m.in. wzmaka Musicala A3 i jest wniebowzięty.

->wojciecho

No to gdzie jest Twoja opinia w odpowiednim dziale? To ja, dyletant w pisaniu, zrecenzowałem (no, chyba trochę za duże słowo) PowerBoxa, a Ty, fachowiec... A potem użalamy się, że opinii mało.

Proszę się poprawić!

Komentarz

1. Obecność w sklepach.

Myślę że wystarczająco dużo napisał tu swego czasu Amplifon i mogę się w większości pod tym podpisać.

Także powyższa opinia Minimy Audio jest mi bliska. Kilka dni temu rozważając możliwość sprzedaży poprzez sklepy zadzwoniłem do jednego z producentów, który miał dosyć mocno rozbudowaną tę forme dystrybucji. Na pytanie gdzie sprzedaje padła odpowiedź, że nigdzie. Dlaczego? Najważniejsze powody - towar w sklepie sprzedany a o pieniądze trzeba walczyć miesiącami, pomijam takie aspekty jak przyjmowanie towaru tylko w komis (nie muszę chyba mówić, że jeżeli sprzedawca ma towar zagraniczny za który często musiał zapłacić to właśnie ten będzie starał się sprzedać w pierwszej kolejności) itd. Telefon do drugiego producenta i problemy te same, a nawet jeszcze powazniejsze - towaru nie ma, a w sklepie w ogóle nie wiedzą co się z nim stało. Z autopsji: jak kiedyś sprzedawaliśmy przetworniki trzy egzemlarze także zniknęły w sklepach bez śladu, od tego czasu braliśmy juz potwierdzenia przyjęcia towaru. Niedawno jeden sklep sprzedał nasz CD pochodzący z kradzieży (bez nr ser. itp.), choć wierzę, że nieświadomie, to jednak językiem prawniczym nazywa się to paserstwo.

Jest jednak jeszcze parę sklepów, co do rzetelności których nie ma wątpliwości więc nasze wyroby mimo wszystko powinny się w paru sklepach pojawić. Wybór jest tu jednak znacznie ograniczony.

2. Testy w czasopismach.

Na początku próbowaliśmy dać nasz pierwszy przetwornik do Audio. Odmówiono nam jego przyjęcia z powodów

o których pisze wojciecho czyli brak sprzedaży w sklepach. Takie podejście też rozumiem i nie mam pretensji. Teraz sprawa oddziaływania recenzji. W zeszłym roku pojawiły się w S&V trzy recenzje, wszystkie bardzo dobre + reklamy. Odzewy na każdą z nich - telefony z zapytaniem o możliwość odsłuchów itd. - można policzyć na palcach jednej ręki, może po prostu wybraliśmy nie to czasopismo, ale problem jest głębszy i polega na tym, że polskie wyroby nie cieszą się w Polsce niestety powodzeniem. Cytat choćby z forum - "W przypadku Kustagona ta cena me sens tylko wtedy, kiedy części są naprawdę pierszorzędnej jakości, a wzmak gra jak dwa/trzy razy droższy". Nie jest to opinia odosobniona, często z podobną spotykam się w rozmowach telefonicznych - np. mówię że wzmacniacz kosztuje 10000PLN pada odpowiedź to musi grać lepiej od Marka Levinsona abym go kupił. Ktoś powyżej wspomniał o szowiniźmie wśród zagranicznych klientów. Robiłem rozeznanie na tamtym rynku. Aby mieć większe szanse sprzedaży trzeba dać cenę 30% niższą od tamtejszych wyrobów, przy założeniu, że sprzedaje firma tego typu jak moja. Porównajcie relacje zachód - Polska. Wnioski nasuwają

się same. W grudniu miał być test naszych kabli sieciowych, a także przewodów głosnikowych i interkonektów innego polskiego producenta w jednym z największych niemieckich czasopism. Nieistotne było dla nich, że to prototypy i to jeszcze z Polski (chyba ciekawość). Dlaczego testu nie było? Zanim dojechały do granicy wystarczyło wyjść na chwilę z samochodu: efekt - wyłamane zamki i pusty bagażnik, ot znowu polska rzeczywistość. Było to organizowane na ostatnią chwilę (trafiło się wolne miejsce) więc nie zdążyliśmy z kolejnym egzemplarzem i trzeba było załatwiać kolejny termin (na szczęście co się odwlecze to nie uciecze). Ogólnie jednak spotkaliśmy się z bardzo pozytywnym przyjęciem. W Niemczech.

Ostatnio było trochę telefonów z pytaniami o przewody/filtry. Generalnie jednak nikt (poza jednym przypadkiem, zakończonym zresztą zakupem) ostatecznie nie wyraził nawet chęci odsłuchu . Więc 10 sztuk jekie było sprzedaliśmy w jednym z niemieckich sklepów za cenę o 50% wyższą i są zamównienia na kolejne. Czekamy jednak na recenzję, można wtedy negocjować ze znacznie lepszej pozycji. Na test wzmacniacza na razie się nie odważyłem choć były i takie propozycje - za słaba na razie pozycja i mozliwości wykonawcze, łatwo się sparzyć. Plan jest taki aby zarobić na filtrach, stać się choćby trochę znanym i potem iść dalej z kolejnymi wyrobami. Z drugiej strony jest i u nas nieliczna (niestety) grupa dla których pochodzenie wyrobu nie ma znaczenia i wtedy odsłuchy kończą się na ogół zakupem. Z pozycji forum, może wygląda sytuacja nieco inaczej, ale nie jest

ono reprezentatywne ze względu na większą znajomość tematu/świadomość od ogółu zainteresowanych.

3. Kondycja finansowa, możliwości produkcyjne.

O tym, że jest kiepsko napisano chyba już wystarczająco dużo. Aby utrzymać się na normalnym poziomie, uwzględniając rozwój i dalszą ekspansję, tylko z produkcji urządzeń audio, trzeba by sprzedawać minimum kilkananaście sztuk miesięcznie urządzeń w średnim/wyższym przdziale cenowym. Nie wiem czy taka firma w Polsce istnieje i z mojej (nie tylko) pozycji wydaje się to nierealne, zakłądając sprzedaż tylko w Polsce. Stąd wynika to, że często wyrób jest tylko w jednym egzemplarzu, robiony na zamówienie itd. a producent utrzymuje się z czego innego. Nie ma się wówczas czemu dziwić. że ta podstawowa działalność z której się utrzymuje jest znacznie ważniejsza a producent nie reklamuje się, nie daje do testów, w sensie marketingowym nie dba o klienta, ponieważ w globalnym rozliczeniu i tak nie zmieni to sytuacji w sensie zasadniczym. Po co więc wogóle zajmuje się produkcją? Taka jest cena pasji, chyba to rozumiecie. Pomijam tu różnych naciągaczy, wierzę ze tacy stanowią zdecydowną mniejszość.

Przyznaję, że podobna sytuacja jest także u nas - do posłuchania jest jeden wzmacniacz, przetwornik, kolumny, jak komuś się spodoba to robimy na zamówienie, bądź sprzedajemy to co jest i robimy następne, ew. egzemplarz nietypowy na zamówienie (takich klientów jest najwięcej). W takiej sytuacji odmówiliśmy wysłania urządzeń do Hi-Fi i Muzyka mimo kilkakrotnych prośb z ich strony (kilka lat temu), uznaliśmy, że w takiej sytuacji niema to większego sensu. Podobnie było z kilkoma firmami, które znam. Widzę jednak wyjście z sytuacji (koniec poprzedniego punktu - sprzedaź głównie za granicą) i wszystko jak na razie idzie w dobrym kierunku. Zachęcam innych.

Jeszcze jeden aspekt - często ,także i na tym forum spotykałem obawy o to, że nagle firma zniknie i nie będzie serwisu. Zwróćcie uwagę ile firm zachodnich i dystrybutorów wraz z serwisami znikło z polskiego (i nie tylko) rynku. A na temat napraw sprzętu spartaczonego przez różne serwisy i to często urządzeń po kilkadziesiąt tys. PLN mógłbym wiele powiedzieć, gdyż nieraz takie urządzenia do mnie trafiają celem "naprawy" naprawy.

4. A dlaczego testować tylko polskie produkty? Czemu przy okazji nie nie wziąść do porównania paru zagranicznych urządzeń w podobnych cenach czyli zrobić konfrontację Polska - zagranica, mogło by byc jeszcze ciekawiej? Jestem zdania, że dużo istotniejsze jest pokazanie, że polski wyrób jest lepszy (a może też gorszy) od zagranicznego. Czy pomysł testów nie doprowadzi do tego, że jako polscy producenci będziemy "wyżynać" się nawzajem a dystrybutorzy zacierać ręce? Oczywiście zależy to też od tego w jaki sposób taki test ma być przeprowadzony. Polski nr S&V pokazał, że można takiej sytuacji uniknąć, ale takiej sytuacji też nie można z góry wykluczyć.

5. Ze swej strony nie widzę przeszkód abym dał coś do testów. Jeśli chodzi o kolumny, wzmacniacz czy przetwornik nie wiem czy tej chwili ma to sens (patrz punkt 3). Sytuacja jednak może się zmienić i w ciągu kilku najbliższych miesięcy może być kilka seryjnych wyrobów, o znacznie lepszej dostępności. W tej chwili do testów mogę dać kabel z filtrem. Macie Heliony, Neele, PA, moze coś z zagranicy, możecie potestować.

6.Dobrze by było abyście sami określili też ze swej strony metodykę odsłuchów - kto, co, na czym? Ze swej strony sygerowałbym jak najszersze grono testujących i większy wybór sprzętu aby uniknąć błędnych/krzywdzących opinii. Można zorganizować spotkania połączone z testami. Można zrobić powtórkę w Puzonie (myślę że Trebor nie będzie miał nic przeciw), mają nasze przewody i sporo różnego sprzętu. Czekam na Wasz ruch.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.