Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacze operacyjne

jacekG

Rekomendowane odpowiedzi

Z moich cwiczen w jakims tam danym wzorcowym systemie 627 sie niesprawdzily.W przypadku Lina ktory to podobnie gra do Naima i 627 mogly sie zgrac,lecz z pewnoscio niebyl to dzwiek "neutralny",lecz przyjemny znam ten dzwiek mozna sie przyzwyczaic.

Darek daj spoko. Ci, którzy Cię znają, słuchali Zrobionych przez Ciebie klocków wiedza co jest. Ci którzy nie znają niech popadają w grużlicę zwaną 627. Panowie mam takowe na zbyciu taniej niż wszędzie i w dodatku na super płytkach.

To jest podobnie jak z kawałem: Zamienię syna zomowca na córkę- może być k**wa!

darkul - u mnie ostatnio cała zabawa dotyczyła przesunięć fazowych (problemy z tym pieruństwem są pokazane na czerwonym grafie), dlatego konieczne była zmiana wartości elementów do odpowaiadających filtrowi Bessela. Przy czym jak sugerował Thorsten (w TNT clinica)nie jest możliwe zrobienie dobrej charakterystyki poprzez wymianę jednego kondensatora w sprzężeniu na 150 pF- tak więc bezkrytyczne powtarzanie po innych nie okazało się dobre :)). "Wyrównanie" przesunięć jest słyszalne ! Przy okazji potwierdzam, że Marantzu dobrze "na słuch" spisuje się TL 2082. Może nie jest on zaprojektowany do HI-endu ale w tym układzie działa nieźle.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Tez słyszałem że był to chwyt marketingowy KI. Z tłumaczenia skrótu to podobno wynika, że to bardzo dynamiczny stopień wzmacniający. Konkluzja jest prosta, że trzeba - jak w niższych modelach - obejść ten stopień za pomocą rezystorka.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Wstawiłem LM6172. Gra bardzo ciekawie i zdecydowanie lepiej od opa2604 w oryginalnym układzie Marantza 67.

Na pierwszy rzut oka dół i góra są b. dobre. Jedyne co mnie dziwi to wokal jest na mój gust trochę mniej naturalny niż w oryginalnym układzie JRC. Nowy scalak zapewnia dźwięk bardziej miły do słuchania w przeciwieństwie do oryginalnego, który jest jakiś ubogi w szczegóły (nowy scalak się nie wzbudza i mam nadzieję że w jakichś momentach nie podwzbudza i ten "ciekawy" dźwięk nie wynika właśnie z tego efektu - jeszcze nie było czasu na pomiary) . Nie miałałbym żadnych wątpliwości co do LM`a gdyby nie małe uwagi do wokalu. Scalak jest jeszcze zupełnie nie wygrzany więc może nie pora na ostateczne wnioski. Jedno co wiem jest niezły i polecam bo taniutki a parametry odlotowe.

I ja sie dopisze.

627 wcale nie graja tak dobrze. Ba, po zainstalowaniu wrecz myslalem ze cos popsulem w swoim wzmacniaczu. Akurat u mnie najlepiej sprawdzaja sie AD797 (w preampie). W zrodelku na wyjsciu mam specyficzne OPA2112. Gladko i barwnie. Zdecydowanie nie warto sie pakowac w jakies konkretne rozwiazanie bez testow porownawczych. U mnie OPA627 przegraly wszedzie gdzie tylko ich probowalem.

>Rambo

Kolega niech nie zapomni o tym ze LM6172 jest stabilny od +5V/V!A w ukladzie po DACu wzmocnienie na ogol wynosi od +1V/V do 3V/V.....dlatego musisz go skompensowac.

Moja rada do nozek 1-2 i 6-7 dolutoj kondziorki np.SMD ok 6p8-16 pF z tolerancja pon.5%.

Zagra lepiej.

daarkul - ok , coś na ucho czułem i okazuje się to również uzasadnione. Dzięki za wskazówkę.

Tak sobie popatrzyłem na schemat i pomiędzy tymi nogami WO są w sprzężeniu kondensatory odpowiedni 120 i 100 pF. Co więc da wstawienie dodatkowych małych pojeności SMD?

Zaczął się nowy wątek poświęcony zniekształceniom wnoszonym przez popularne wzmacniacze operacyjne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nowy 2- niezła rzecz.

Darkul - wzmacniacz nie wzbudza się, ale jest pewne "oceplenie " dźwięku i wokal jest jakby odrobinę mniej wyraźny, mniej ostry. Mnie się to nie widzi i wracam do starego układu, choć ten dźwięk może być uznany za przyjemny. Ja lubię jednak cd jako "precyzyjny, chłodny skalpel chirurgiczny".

LM w tym konkretnym układzie cd dedykuję "lampiarzom", mnie taki dźwięk nie kręci.

>Rambo

Może się przyda link o własnościach sonicznych wzmacniaczy operacyjnych. LT1362 (przy prądzie spoczynkowym większym od 1,5 mA) uważany jest za bardzo muzykalny wzmacniacz, a AD825 najlepiej spisuje się przy 2,4 mA.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

darkul - zgadzam się że aplikacja gratu rolę, ale

ale sciezki sie odlejaja i koniec z eksperymentami :))

LM 833N wczorajszej nocy zastąpiły OPA2604 BB, które wcześniej zastąpiły OPA627. LM zagrały z podobnym basem. Od 2604 różniły je w Sony 30 wysokie tony delikatnie bardziej dzwięczne. OPA 624 założyłem do pożyczonego starego Philipsa. Zagrało bardzo dobrze. Detalicznie, delikatnie. Bas natomiast moim zdaniem daleko odstawał od pozostałego pasma. A juz myslałem, ze może tu sprawdzą się dobrze?!

Czy ktoś próbował AD8610 lub podwójnego AD8620? Ma bardzo dobre opinie wśród ludzi od tuningu sprzętu audio; ponoć zdecydowanie lepsze od OPA604/2604. Ograniczeniem może być maksymalne napięcie zasilania wynoszące 13V.

Po wielu eksperymentach ostatecznie zaaplikowałem w Marantzu układ TLE2142. Jest naturalne brzmienie a przy tym nieco więcej szczegółów niż przy oryginalnych układach i jest to "magiczne" brzmienie, którego brakuje w oryginalnym układzie (jest on zbyt "chłodny"). Nauczka była jednak taka, że ta pożądana często na form większa ilość szczegółów była zdardliwa, bo dźwięk tracił naturalność. Naturalność oceniałem głównie po wokalach i nieco mniej po instrumentach. Układ OPA2604 nie okazał się przy tym odpowiedni, choć przy nim wyszła największa ilość szczegułów-dźwięk nie był naturalny.

Nowy2 -próbowałem w 63se ,efekt był beznadziejny ,szaro i głucho.Bardzo dobrze grało na nielubianym tu opa627,ale zdecydowanie wolę AD825-gładka górka,wyrównana średnica,bass więcej niż przyzwoity czyli wszystko co potrzebne do szczęścia.Rzecz jasna dotyczy to mego badziewnego Marantza.

JaroMi

Witam . Po wpisaniu w wyszukiwarce "buf 634" pojawi się sporo wypowiedzi na ten temat . Miedzy innymi moje , w których niefachowo ( nie jestem elektronikiem) opisuje rozwiazanie zaaplikowane w moim cd przez jednego z "puzonistów". U mnie to działa znakomicie i nie planuję więcej zmian w cd. Jedynie gramofon mu ostatnio zagrozil . Pozdrawiam Zamelduję się w poniedziałek

BUF 634 jest przyzwoity ale nie swietny.Jego pdst.plus to to ze ma spore prady wyjsciowe i jest szybki.

A podlaczenie z OPA627 gra gorzej od samego 627.Jak wiedza co po niektorzy za 627 nie przepadam wiec z tad moje zdanie.Ale z 604 BUF gra niezle.

• 4 lata później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.