Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacze sony z serii ES

Rekomendowane odpowiedzi

Poszlem na jakosc wzialem Yamahe i to wcale dobrze nie gra...

Niestety tylko te wyższe modele naprawdę cieszą i yamaha ma to do siebie, że jak masz słabe źródło to słychać niedoskonałości.

Dobrze znam AX-900 zmusza do zakupu np dac-a ponieważ ze zwykłej katy muzycznej nie dało się słuchać.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

A co myślicie o HK PM655VXi mocny bas ma?

Myślimy że to temat o wzmacniaczach SONY z serii ES i mamy już dość robienia z niego prywatnego folwarku. Załóż sobie osobny wątek.

• 2 miesiące później...

Witam, mam pytanie o wzmacniacz SONY TA-F606ES i 690 ES - czym one sie roznia, bo mam do kupienia jeden i drugi, wiec nie moge znalezc informacji odnosnie roznic - pomozcie mi prosze ?

• 9 miesięcy później...

Piotrek pisał, że po małych modyfikacjach z TA-FE3ES można zrobić bardzo dobry wzmak. Jaki byłby koszt takiego tunningu?

czy udało Ci sie cos ustalic z tym fata3es . pozdrawiam vegatrol
  • 2 lata później...

Troszke odkopie ,seria 500es i 630es ....co mozecie o nich powiedziec?

Sharp AQUOS 80" Full LED LC-80LE645E .......Benq w1070 120" ... clone Pro-Ac d100 kino+ tannoy mercury 7.4 stereo... 4K... 4k ultrabox+

Solidne maszyny ale warto zainteresowac sie innymi modelami, np 550, 570, 670

Rozumie,ale jest 500es za 100€ i nie wiem czy jest wart tej ceny?

Sharp AQUOS 80" Full LED LC-80LE645E .......Benq w1070 120" ... clone Pro-Ac d100 kino+ tannoy mercury 7.4 stereo... 4K... 4k ultrabox+

A ja mam pytanie jak ESy się zgraja z Monitor Audio Bx2? Potrzebuje wzmacniacza który schodzi nisko i wypełni dolne rejestry z fajna kontrola.

Po pierwsze zmień kolumny...

Po pierwsze zmień kolumny...

Bez przesady, mam je od tygodnia:) Podoba mi się ich charakter grania i nie zamierzam ich narazie zmieniać. Tak jak pisalem potrzebuje tylko trochę bardziej wypełnić dolne pasmo. Narazie gram na bardzo tanim soniaku dostałem go od kolegi f117r czekam na wypłatę i chciałbym zmienić na coś innego, dlatego pytam o ESy.

Jak byłem na odsłuchu to monitory grały z AA X-I120.

Grało to bardzo fajnie dużo szczegółów, detali i super kontrola basu zero jakiegoś "buczenia" bardzo fajny precyzyjny basik ktory potrafił naprawdę przykopac. Na taki wzmacniacz mnie nie stać szukam czegoś do 800zł nie więcej.

Bez przesady, mam je od tygodnia:) Podoba mi się ich charakter grania i nie zamierzam ich narazie zmieniać. Tak jak pisalem potrzebuje tylko trochę bardziej wypełnić dolne pasmo. Narazie gram na bardzo tanim soniaku dostałem go od kolegi f117r czekam na wypłatę i chciałbym zmienić na coś innego, dlatego pytam o ESy.

Jak byłem na odsłuchu to monitory grały z AA X-I120.

Grało to bardzo fajnie dużo szczegółów, detali i super kontrola basu zero jakiegoś "buczenia" bardzo fajny precyzyjny basik ktory potrafił naprawdę przykopac. Na taki wzmacniacz mnie nie stać szukam czegoś do 800zł nie więcej.

Naprawdę bez obrazy, ale wiem jak te BX2 grają... w bezpośrednim porównaniu z Koda Harmony K-5500T te MA wypadły wręcz śmiesznie słabo. Brakuje Ci wypełnienia bo te kolumny tak właśnie grają i zmianą wzmacniacza niewiele zdziałasz. Niestety w tym wypadku znana ałdiofilska firma i ładny wygląd to nie wszystko, ta firma każe sobie płacić za swoje produkty wszystkie budżetowe BX, MR oraz RX (za wyjątkiem RX8) grają przeciętnie.

Edytowane przez zeta-j

aprawdę bez obrazy, ale wiem jak te BX2 grają... w bezpośrednim porównaniu z Koda Harmony K-5500T te MA wypadły wręcz śmiesznie słabo. Brakuje Ci wypełnienia bo te kolumny tak właśnie grają i zmianą wzmacniacza niewiele zdziałasz. Niestety w tym wypadku znana ałdiofilska firma i ładny wygląd to nie wszystko, ta firma każe sobie płacić za swoje produkty wszystkie budżetowe BX, MR oraz RX (za wyjątkiem RX8) grają przeciętnie.

Czy grają przeciętnie czy też nie to już odczucie indywidualne każdy "słyszy trochę inaczej", mam na myśli to ze każdy ma inne wymagania co do produkowanego dźwięku.

Dla mnie przy odsłuchu MELODIKi BL20, IL DIVA 255(prześliczne monitorki) i MA BX2 wygrały własnie BXy, nie wiem może mam skopany słuch, może się nie znam ale kupiłem to mi się podobało. Nie kupowałem w ciemno.

Wiem że te monitorki potrafią grać naprawdę fajnie. Próbuje złożyć budżetowy ale grający jakoś sensownie zestaw.

Czytałem też że Harmany grają taka jak bym chciał, tyle tylko że nie można ich nigdzie posłuchać.

Pomyśl o tym sam mam taki i jestem bardzo zadowolony w najbliższym czasie nie wymieniam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

800zł to chyba trochę przegięcie. za 600zł można już taki wyszarpać. Wczoraj byłem na giełdzie ale nic ciekawego nie było, jakieś Philipsy i jeden NAD ale amplituner. Dziś przejadę się do komisów, lombardów.

Moim zdaniem żadna okazja max 500 zł więcej bym nie dał nie brał bym za bardzo za pewnik nie grzebany nie naprawiany należy pamiętać że te klocki choć dobre mają po przeszło 25 lat i żadne z nich perpetuum mobile.Oczywiście mogą być i wyjątki ale wszystkie ?A nawet jak nie grzebany to możesz trafić jak Ja masa zimnych lutów i do wymiany przełączniki ale jak to zrobiłem cieszę się zajebistym wzmacniaczem tylko że Ja mam 670 es .

Na ebay tez trzymaja cene, 600setki ponad 300€ to normalka....raczej nie ma orginalnych nie naprawianych egzeplarzy

Na ebay tez trzymaja cene, 600setki ponad 300€ to normalka....raczej nie ma orginalnych nie naprawianych egzeplarzy

Jest takich cala masa, tylko jak wszedzie trzeba odroznic ziarno od plew

Dziękuję za Waszą opinię - czyli od 600 pln w dół.

Z doświadczenia wiem, że dochodzą do tego zaśniedziałe przekaźniki i niestandardowe potencjometry z czwartym odczepem i wytartymi ścieżkami. Nie wszystko jest łatwo naprawić lub zastąpić.

Nie mam serwisówki do 670. Czy on różni się jakoś zasadniczo od 570 jeśli chodzi o rozwiązania czy po prostu jest silniejsza i o kolejne parę kilo cięższa ?

czy 530es za 430zł to dobry wybór?

Mam cantony fonum 401 i pioneera 447 który dość dobrze się z nimi zgrywa, ale potrafi być nieco kluchowato, na tyle że muszę sie loudness wspomagać. Scena i szczegółowość dźwięku też nie zachwyca - jeśli by porównać go do takiej yamahy a450 (która znowu zbyt sucho gra).

Słyszałem że z niemieckimi kolumnami oprócz pioneerków bardzo dobrze zgrywają się również sony.

Jak jeszcze aktualna sprawa to bierz tego lepszy wzmacniacz i za mniejsze pieniądze

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czy 530es za 430zł to dobry wybór?

Jak dla mnie trochę drogo lepszy bedzie 550 es lub 570 es

Na to pytanie już ci nie odpowiem nie znam twoich kolumn 530 es kiedyś poszła na licytacji za 300 zł nawet niecałe ja jak sprzedawałem swoją 550 es w bardzo dobrym stanie to wziąłem 375 zł , 570 es miałem tylko na odsłuchu ale jak obserwuję licytacje to lecą za ponad 400 zł dlatego wydaje mi się że dobra oferta

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tutaj masz oferte 550 nie do końca sprawny ale wzmacniacz dobry użytkowałem ten model ponad rok i bardzo dobrze wspominam

moj egzemplarz poszedł na licytacji za 375 zł podaje link do zdjęć

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) [v]=sony+es&inp_text[n]=1&_rp_RP=_rp_offers&offset=11

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi