Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacze sony z serii ES

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tutaj masz oferte 550 nie do końca sprawny ale wzmacniacz dobry użytkowałem ten model ponad rok i bardzo dobrze wspominam

To jakiś żart chyba. Ten wzmacniacz rozpada się od samego patrzenia na niego. Zmęczony i rozkręcany z tysiąc razy. Śrub na tylnej ścianie brak. strach się bać co jest w środku.

Takie rzeczy oddaje się na śmietnik/złom albo płaci sie osobie chcącej zabrać takie trupidło z domu.

Swoją drogą zupełnie nie rozumiem jak można kupowac te wzmacniacze. Mają ponad dwadzieścia lat, w ogóle nie trzymają parametrów z dnia produkcji, grzeją się jak cholera, brak pilota itp.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam taki głupawy nick, bo osiemnaście lat temu zapomniałem loginu i hasła pod jakim się pierwotnie zarejestrowałem.

To jakiś żart chyba. Ten wzmacniacz rozpada się od samego patrzenia na niego. Zmęczony i rozkręcany z tysiąc razy. Śrub na tylnej ścianie brak. strach się bać co jest w środku.

Takie rzeczy oddaje się na śmietnik/złom albo płaci sie osobie chcącej zabrać takie trupidło z domu.

Swoją drogą zupełnie nie rozumiem jak można kupowac te wzmacniacze. Mają ponad dwadzieścia lat, w ogóle nie trzymają parametrów z dnia produkcji, grzeją się jak cholera, brak pilota itp.

Prawda ale nie zapominajmy że kosztują grosze w porównaniu do nowych konstrukcji poza tym Ja swoją 670 es dałem do przeglądu koledze z forum i wszystkie parametry u mnie trzymaja jak trzeba jak na swój wiek wymienione zostały tylko przekaźniki które się niestety z wiekiem utleniły

Ja swoją 670 es dałem do przeglądu koledze z forum i wszystkie parametry u mnie trzymaja jak trzeba jak na swój wiek wymienione zostały tylko przekaźniki które się niestety z wiekiem utleniły

Sory że się wcinam w temat. margaryna komu z forum oddawałeś swój wzmak do przeglądu? Mój też ma swoje lata i by mu się przegląd przydał.

Sory że się wcinam w temat. margaryna komu z forum oddawałeś swój wzmak do przeglądu? Mój też ma swoje lata i by mu się przegląd przydał.

moim wzmacniaczem i cd zaopiekował się piotrek608 mieszkamy w jednym mieście więc nie musiałem się bawić w przesyłki.Bardzo porządny chłop znający się na rzeczy z czystym sumieniem mogę polecić

Kolego szukaj 670ES lub tańsza wersja: 570ES (delikatnie mniej grająca "pełnią" dźwięku).

Ewentualnie 550ES, ale tu sprawdziłbym czy aby przełączniki kolumn (A, B, A+B) nie przerywają, bo to bolączka tego modelu gdy trafi się zmęczony życiem.

Życzę aby wszystkim szukającym udało się trafić jak mnie, na sprzęt z zaplombowanymi śrubami, albo chociaż idealnie sprawny i nie grzebany.

Chociaż nigdy na Sony ES się nie zawiodłem, zawsze bez większych problemów niż przeczyszczenie przełączników lub przekaźników...

Tuningom Sony serii ES, mówię stanowcze NIE!!!

Na zdrowie spokojnym posiadaczom Sony ES!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja mam lekko stuningowany cd 202 es i nie narzekam chociaż jak na moje ucho i tak grał bardzo ładnie nawet przed modyfikacjami lepiej wypadł niż testowane w tym samym czasie 222 es czy cdp 950

Co sądzicie o tym wzmacniaczu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jak się ma brzmieniowo i konstrukcyjnie do np 670 es ?

Ukryta Zawartość

TA-F630ESD /530ESD / 730ES grają ubogo, jakoś plastikowo, bez polotu...

Modele ESD cenę mają dużą, bo posiadają wbudowany DAC. W 630ESD jest to słaby DAC, więc nie warto się interesować tym wzmacniaczem na zasadzie że ma przetwornik C/A to jest "lepsiejszy: .

Dużo lepiej jakbyś kupił jak kolega wyżej pisał 670ES, w mojej ocenie to przyjemniej gra też 570ES od tego 630ESD !!!

Edytowane przez 54139

grzeją się jak cholera

Ponieważ pracują z dużym prądem spoczynkowym. Pierwsze kilka watów mocy oddają w klasie A.

Mam TA-F707ES kupiony w salonie audio i od nowości jest gorący niezależnie od oddawanej mocy.

Ja zauważyłem natomiast że na mojej 670 ze tonsilami maestro nawet jak grałem cały dzień głośności różne od godziny 9 do 12 to był lekko letni prawie nie zauważalnie na cali concept niestety już tak kolorowo nie jest

Ja zauważyłem natomiast że na mojej 670 ze tonsilami maestro nawet jak grałem cały dzień głośności różne od godziny 9 do 12 to był lekko letni prawie nie zauważalnie na cali concept niestety już tak kolorowo nie jest

Grzeje Ci się jakoś znacznie na Dali Concept 6? Troszkę to dziwi, bo one mają minimum na poziomie 4ohm. Nie są to trudne kolumny do wysterowania, ale oczywiście Tonsil Maestro niezależnie od wersji były dużo łatwiejsze - większość impedancje ma na poziomie 8ohm, więc jest znaczna różnica.

Jeżeli 670ES grzeje Ci się bardziej niż do 50 stopni mierząc po środku dużego radiatora - to warto zrobić przegląd. Jeżeli nie, to znaczy że norma.

Ja na 4ohm Dali 450 grając cały dzień osiągam max 40 stopni i mam blachę ze słabszą wentylacją. Jak dam chwilami porządnie (dla mnie od godziny 12 to osiąga 45 stopni)

Nie często spotyka się wzmacniacz tej klasy, który tak świetnie sprawuje się nawet pod względem skromności w dodatkowej opcji grzania pokoju.

Zważywszy jeszcze na mądre rozmieszczenie elementów, żaden radiator nie wpływa negatywnie na żywotność elektrolitów, to jeszcze większa rzadkość.

wzmacniacz miałem na przeglądzie z 3 miechy temu i wszystko gra według zapewnień Piotrka na kolejne 10-15 lat :) wydaje mi sie że to chodzi o opory concepty mają poprostu niższa impedancje niż katalogowe 8 ohm .Termometrem nie mierzyłem wiec dokładnych temperatur nie podam jest ewidentna różnica przy dotyku górnej blachy na rękę

przy słuchaniu ok 9 h dużych różnic nie ma,temperaturę czuć od 12 h

dodam że wentylację mam nie najgorszą z każdej strony luz na wzmacniaczu nic nie stoi a wysokość do wyższej półki gdzie stoi cd wynosi 10 cm

przy słuchaniu ok 9 h dużych różnic nie ma,temperaturę czuć od 12 h

E, to norma. 2x mniejsza impedancja to rzeczywiście daje mocniej w d... wzmacniaczowi i wydziela więcej ciepła.

Nie ma się co przejmować, tylko cieszyć niezawodnym sprzętem:)

Edytowane przez 54139
  • 2 miesiące później...

Mam grundigi box 1500a professional i na chwile podłączyłem do nich sony 500esi grało to ładnie nie męcząc ucha.

Boję się że jak kupię tego 690 to dźwięk będzie już za ostry.

• 1 miesiąc później...

NO ja jako znany Es-maniak tu musze sie wypowiedzieć.... A wiec najlepszy wzmak serii Es jaki kiedykolwiek udało sie Sony zrobic to do dzis bezapelacyjnie TA-F770ES...Lub jego lepsza wersja TA-F870ES..ale bardzo dobre wzmaki z seri es to TA-F505ES,707ES,808ES..z nowszych serii Dobry lecz dosc kontrowersyjny jesli chodzi o jakosc i ilosc basu jest TA-F5ES ma tez nieco małą wydajnosc pradowa mimo podawanych przez sony parametrów TA-F7ES to juz pozbawiona wad "5ki" maszyna FA50Es i FA70Es to wzmaki udane ale nie ze wszystkimi typami kolumn zagrają wolą one bardziej efektywne głosniki małe monitorki to cos czego one nie lubia ..pamietam nieudana prezentacje z któregos audio show gdzie przedstawiciel sony poland podpiał 7Es do mini monitorów i upychał vodo ze gra to dobrze.....ja wiem ze moze to wzbudzi humor ale wspaniałe (naprawde!!) połaczenie to TA-F7ES i nasze Altusy 110

Wzmaków zaczynajacych sie na jakiekolwiek cyfry "3" wogóle nie polecam (30es,3es,303esitd)

Witam, a proszę mi powiedzieć ile jest wart taki wzmak (TA-F770ES)? bo jest na allegro za 2299

• Pokaż nowe odpowiedzi