Skocz do zawartości
IGNORED

Chrobot podczas słuchania z winylu.

Lisor

Rekomendowane odpowiedzi

Podczas słuchania muzyki w miejscu, gdzie jest nie ma zapisu słychać jakiś chrobot. To tak jakby płyta miała niecentrycznie wywiercony otwór i igła w jednym miejscu ocierała by się o ścianę rowka ? Może też jest to spowodowane krzywym talerzem lub przeniesieniem drgań silnika na igłę ?

Lisor.

https://www.audiostereo.pl/topic/6739-chrobot-podczas-s%C5%82uchania-z-winylu/
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ja mysle ze masz po prostu ramie do wymiany to sie czesto zdarza ze sa takie efekty kiedy ramie w gramofonie jest do wymiany ( raczej caly naped w tym momencie ). Sam to kiedys przerabialem...

Ja na szczęście(moje haha) mam taki jakiś szum między utworami na nowych LP tzw.picture disc(piękny obrazek na całej płycie zamiast czarnego dziewiczego winylu tfu) i tylko na nich!Stare płyty Polskich Nagrań już tego szumu nie mają.Odetchnełem bo myślałem,że coś z TT lub igłą nie tak.Pozdrawiam

... podobne objawy miałem kiedyś w Bernardzie, ale tam wszystko było patologicznie krzywe. Problem polega, że

lewe dźwięki występują jakby punktowo - w określonym punkcie rowka i do tego na każdej płycie. Wg mnie zawieszenie ramienia nie ma na to wpływu- bo rowek tam, gdzie nie ma sygnału ma jednakową głębokość. Pozostaje silnik i ewentualnie niecentrycznie wytoczony talerz, bądź brak wyważenia. A co na to inni ?

Lisor.

Witam. Miałem kiedyś problem: dżwięk był przenikliwy, "smażony" na nowym Elanie. Ustawienie wkładki niby ok wg szablonu - okazało się, że headshell z wkładką nie jest równoległy do płyty ( VTA ). Podłożyłem więc pod płytę 6 mm taflę szyby i jak ręką odjął. Ale u mnie to występowało na wszystkich płytach - może u Ciebie ta płyta jest kopnięta?

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

... no i udało się. Po przesłuchaniu silnika stetoskopem wynika, że coś w nim chrobocze. Wychodzi, że albo

łożysko - mało prawdopodobne - bo tuleja ślizgowa jest wykonana z brązu, wałek porządnie szlifowany albo

złożenie silnika - cewka stojana jest włożona miedzy dwa pierścienie z ząbkami, do tego dochodzi jakiś element

centrujacy stojan wzgledem wirnika i mamy punktowe tarcie. Jest ono wystarczajaco małe, bo obroty silnika nie pływają.

Oczywiscie cały ten chrobot nie jest słyszalny w czasie, kiedy igła odtwarza muzykę, lecz na tgz. wolnym rowku

Wychodzi na to, że trzeba silnik poprawnie złożyć za skośnookich.

Lisor.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.