Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kable glośnikowe ????

Aleksander

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem Rodacy

Stałem sie właśnie szczęśliwym posiadaczem wzmacniacza creek 43 mkII i kolumn Dynaudio 42. Poszukuje do tego zestawu sensownych (cena w granicach rozsadku) kabli głosnikowych. Wiem, że najważniejsze sa moje subiektywne odczucia odsłuchowe, nie mniej jednak co byscie polecili i za ile ????

Z gory dziekuje za ewentualne sugestie. Slucham wszystkiego (najmniej klasyki). Kłade nacisk na przestrzeń, dobry bas i analitycznosci (jednak nie meczaca).

https://www.audiostereo.pl/topic/6773-jakie-kable-glo%C5%9Bnikowe/

wpiecie Resona do mojego Creeka skonczylo sie najszybsza wymiana w historii moich odsluchow - bas, bas i nic wiecej :) Do Creeka wybralem kabelek glosnikowy Nykiela (polski) - cena nie jest niska ale w tym przedziale (ok 600 pln za 2 m kable) nie znalazlem niczego brzmiacego lepiej (dla mnie!!). Tenze sam kabelek Nykiela sprawdza sie obecnie znakomicie z Amplifonem. Z ciekawych kabli w podobnym zakresie cenowym AQ CV 4 -> o tym kablu bylo mnostwo na forum wiec uzyj wyszukiwarki.

ostanio słuchałem XLO 14, gra naprawdęsympatycznie i koszyuje ok 40zł/m. Teraz testuję DNM Reson (50zł/m) i jestem rozczarowany. XLO zagrał przejrzyście, instrumenty się poukladały, bas trzyma za twarz (jeśli coś gra basowo to słychać wyraźnie co to jest; na Resonie słychać, że jest bas :) ). Odniosłem również wrażenie, że poprawiał się dynamika. Zwłaszcza w nagraniach rokowych, jakoś tak z pazurem zagrało.

Zamierzam jeszcze przetestować Tarę Labs Prism Nexa i jeśli nie przebije XLO 14 to zapewne wrócę do tego kabelka (do czasu wymiany kolumn na docelowe :) )

polecam CV4 Audioquesta u mnie z Creekiem gra wyśmienicie - neutralnie, świetna przestrzeń, analityczność, dźwięk odrywa się od kolumn, jest rześki. Bas - myślałem że Avance nie potrafią zagrać twardym kontrolowanym basem, a jednak teraz czasem im się to zdarza :). U mnie zagrał lepiej od prawie dwukrotnie droższego CV6 i od czterokrotnie droższego Ultralinka. Moim zdaniem jest o klasę lepszy od Type 6+. W każdym bądź razie nie omijaj go w swoich poszukiwaniach i wypożycz za kaucją na weekend. A nóż Ci się spodoba. :)

Pozdr.

PMD

niestety spóźniłem się i kiedy przymierzałem do niego swój budżet już go nie było w oficjalnej sprzedaży. A sporo nocy o nim myślałem :) Ciekaw jestem czemu go wycofali ze sprzedaży. Może był za dobry w swojej cenie. Natomiast znam zdanie innego forumowicza, który słuchał również CV 4, a mianowicie twierdził on, że Granite gra podobnie ale bardziej wyrafinowanie. Cóż, nie wiem czy usłyszałbym to na swoich kolumnach i chyba się już nie dowiem chociaż ... może kiedyś, z drugiej ręki. A Ty miałeś może tą przyjemność?

Pozdr.

hmm... mam ten sam problem co ty, wymiana kolumn. Ale na to potrzeba dużo mamony :), a że wcześniej słuchałem na Jamo Flat i po wpięciu CV4 odczułem dużą różnicę, postanowiłem że zakupię go gdyż nie chciałem czekać rok na zakup nowego kabla. Różnica jest czy to się komuś podoba czy nie (to do osób sceptycznie podchodzących do kablowych różnic:), słyszą ją nawet moi znajomi którzy z audiofilią niewiele mają wspólnego. Ale wymiana kabla głośnikowego to tylko połowa sukcesu. Największą różnicę poczułem kiedy wymieniłem również interkonekt (wcześniej miałem Black Rhodium Harmony). Teraz wiem, że wąskim gardłem są kolumny, ale w sumie poza nie do końca pasującym mi basem i trochę za słabą analityczością tak naprawdę nie mogę im zbyt wiele zarzucić. Słucha mi się ich przyjemnie i to jest najważniejsze. Wiem, że można lepiej, zawsze można, ale nie spędza mi to snu z powiek :)

Pozdr.

Ja bym brał CV-4. Na prawdę doskonały kable za te pienądze.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

słuchałem AQ Type4, potem Type6+, potem CV-4, i na koniec wybrałem do mojego systemu .... RealCable BM400. Uważam ze to bardzo ciekawy kabel. Ma dużo cech 3razy droższego CV-4, w zamian za słabszą precyzję niż ten AQ daje szybkość dzwięku, dużo "powietrza", bardziej przejrzystą górę. Oba kabelki leciutko, minimalnie ocieplają dzwięk, czyniąc słuchanie ostrzej, szorstko nagranych płyt przyjemniejszym, co ja akurat cenię. Byłem już zdecydowany kupić CV-4, ale gdy usłyszałem BM400, uznałem że (w moim systemie) róznica w cenie jest nieuzasadniona

o AQ i Creeku był niedawno taki wątek ....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A ja proponuję Naima kabelki. Kosztują 50zł/m. Będzie bassss, przeeeestrzeeeńńń, wyyybrzmienia i ładna górka. Gdybyś parę tygodni temu poruszył wątek, bym Ci wysłał do odsłuchu. Sprzedałem je, choć były dobre jedynie z powodu, że mam Tara labs Reference, które są po prostu najlepsze w moim i nie tylko systemie. Jedną parę Tary również sprzedałem. Są to drogie, lecz neutralne i bezpieczne w zakupie. Czasem trafiają się okazje. Nowe prawie 4000zł, mozna je jednak trafić za 30% ceny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.