Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory SCR - zloty srodek?!

dooomin

Rekomendowane odpowiedzi

Arekba - to samo wczesniej napisałem. Ja tam widziałem jakieś 0,3db różnicy ale może jest trochę więcej. Więc jeśli można MLS bez komory bezechowej i za parę groszy mieć taką dokładność to bardzo dobrze. Za koszty komory każdy konstruktor może zrobic kilka prototypów i eksperymentować z nimi do bólu.

A z obrazka wynika że to czerwone to jest jakaś krzywa docelowa, a niebieskie to pomiar MLS Ta czerwona jest wygładzona - albo to komora bezechowa albo symulacja albo oszukiwanie rzeczywistości. Ale oczywiście wyjaśnienia od gościa nie kupisz.

pozdr.

Qubric >

No nie , może wyrażał się zbyt "oględnie" i dla was w sposób wkurzający ( mnie jego ton wisi, bo to na forum staje sie regułą), ale po zarzucie ,że Torens nic nie wie o pomiarach, trochę zmiękł i widać ,że wie co nieco ;-)

To trzeba przyznać. Pomijam formę. Was to wkurzyło ? , bo mnie nic a nic.

A sprzęt ludzie mają różny , lepszy , gorszy, może sie lubi chwalić?

Troche jednak dostaliście po tyłku.

O Jezu teraz sie zacznie ;-)

Ja tam fadeover nic nie dostałem - bo to nie moja branża.

O pomiarach nic nie powiedział - wspomniał o przekształcenach, ale na tym forum by ktos kto robił jakies przekształcenia chyba Fouriera i nawet coś z tego obliczył (to był "qb_1"? - i po tym było widac że się zna :)

Pokrzyczał że MLS jest do dupy a potem pokazał wykres z którego wynika ze jest całkiem dobrze skonfirmowane. Rzucił normą ISO - na warunki pomiaru w komorze - zanim ją przeczytał (a zdaje się ze to PN z 1977 roku ;)

Ja dyskutowałem bo lubię się kłócić w tym "okienku" ;) Jak od niego odchodzę, to patrzę wokoło i się cieszę że jest tak normalnie :)))

pozdr.

Qubric

Wyraziłem tylko swój pogląd :-)

Normalnie ?? !! Za dużo pracujesz :-) Widziałeś najnowsze rankingi partii politycznych?

Smutne , ja kupuję sobie na wieczór flachę koniaku i posłucham sobie Armstronga o jego pięknym świecie.

Qubric i jeszcze merytorycznie - jeśli oba pomiary zostały robione w komorze, to dla celów amatorskich

ten niebieski jest OK. Ale są takie przypadki, gdzie taka różnica byłaby juz znaczna. Stąd , uważam należy stosować różne metody pomiarowe.

Jedyna osoba która tu dostała to torens, właściwie nie dostała, tylko się pogrążyła.

Rozmowa o pomiarach, a koleś się wpieprza z tym, że ma firmę, komorę bezechową i robi najlepsze pomiary na świecie, po czym pokazuje pomiar jego genialnym sprzętem i naszą, polską tandętą i co ciekawe, wyniki są te same (nic nie znaczące odchyłki 0,1dB).

Zresztą co tu dużo mówić, taki cieć nie może być szefem firmy.

Koniak zawiera szkodliwe garbniki - dlatego najlepiej upijac się czystą wódką ponizej 40vol. :)

Jednak tu chodzi o pomiar z precyzją dla kolumny głośnikowej. W domu nie odsłuchujesz kolumny w warunkach normalnych i w polu swobodnym (prawie zawsze są "nienormalne", a własnie w takich mierzy się MLS i ma ona być - w założeniu - jak najmniej wrażliwa na te warunki).

Patrzyłem też na poszarpane wykresy Vify i Scan Speaka. Wyraźne rezonanse na dole pasma i całkowicie niewiarygodne - to też jakieś rezoanase komory??? albo braku komory? A firmy są komercyjne i mają się dobrze.

pozdr.

_igod_

Mam takie przeświadczenie,że pisząc powyższe słowa utwierdzasz torensa o naszej polaczkowatości.

Nie dawaj mu proszę powodów ;-)

Nic nie znaczące odchylki w pomiarach amatorskich kolumn - w przypadku pomiarów głośników to nie 0,1 dB

a przynajmniej nie tylko - największa to ok 3 dB to tak nawiasem , bądźmy obiektywni proszę - w profesjonalnym zastosowaniu mogą być niedopuszczalne , na przykład przy strojeniu procesorów emisyjnych - dlatego posiłkujemy sie metodami nieimpulsowymi, ponieważ tam są bardzo mocne ograniczenia , rzędu 0,1 właśnie

A poza tym czy sądzisz ,że w ogóle nie miał racji? Myślę,że w tych półgębkowych występów facet jest oczytany i oblatany - zobacz ma Melissę a przynajmniej tak pisał, i jak powiedziałem coś niecoś wie.

No i to jego "przesłanie". Ja stanąłem obok siebie i wnioski wyciągnąłem.Sądzę ,że w tej materii miał absolutną rację. Nie potrafimy z sobą rozmawiać - i to jest fakt.

Wielki Igodzie, dzieki Ci za poprawienie dzis humoru. Po zobaczeniu Twojego stanowiska do pomiarow, jego porazająco zawodowej aparatury i przeczytaniu Twoich zachwytów nad jego idealnoscia malo z krzeskla nie spadlem ze smiechu ROTFL !:-)

barni - co za róznica jak wygląda sprzęt pomiarowy?

Wiesz jaki był najlepszy sprzęt murarski? Cienki sznurek z zawieszoną nakrętką. Działał tak samo dobrze jak 150-cio gramowy pion produkowany przez Państwowe Zakłady Optyczne na obrabiarkach precyzyjnych :) Teraz przychodzi murarz z 1,5 metrową poziomicą (bo ta wskazuje precyzyjniej) i nie potrafi postawić prostej ściany. Sprzęt ma dobry, nowoczesny i elegancki - tylko przeznaczony do czego innego.

Jeżeli igod potrafi mierzyć "sznurkiem" - to jego korzyść. Znasz sie coś na tym?

A na razie Ty tutaj obrażasz - ciekawe dlaczego?

pozdr.

>>qubric

Kur.., człowieku, o co Ci właściwie chodzi?. Tak czasami czytam Twoje wypowiedzi i za grosz nie rozumiem po co sie tak miotasz...Może napisałbyś jakis swój manifest (Igod przyjnajmniej się określił :-))

pozdr

hehehe - jar1 napisałem wyżej w odpowiedzi fadeoverowi o co mi chodzi :) Własnie O TO ;) Ja się nie miotam. Zauważ że świadomie zaśmiecam tylko niektóre wątki. Własnie przeczytałem w całości i zauważyłem że barni się trzy razy wpisał i trzy razy przyczepił nie wiadomo do czego i o co. Dlatego mu trochę przys...

Ja tu po prostu trenuje erystykę :)

pozdr.

Zauważ tylko, że efekt osiągasz odwrotny, bo jeśli mamy walczyć o 'kulturę' dyskusji, to przede wszystkim nie można tracić z oczu pierwszej przyczyny jej utraty. W ten sposób dostaje się więcej tym, którzy zostali sprowokowani, a nie prowodyrom. A tak to 'dopieszczasz' to, z czym próbujesz walczyć.

pozdr

-- Jar1 - osiągam efekt który prawie zamierzyłem. "Z chamstwem walczymy kulturom i godnościom osobistom" - ale ja nie walczę :) Kulturę na forum mam w dużym poważaniu. W realu dyskutanci daliby sobie po mordach. W Internecie nie mogą. Kiedy wyczerpią zasób obelg muszą sięgnąć po argumenty. I o to właśnie chodzi - bo to jest ciekawe!

Z pyskówki miedzy fadeoverem a igodem mogło wyniknąć coś ciekawego. Już się właściwie "ugadali" i zaczęli głębiej przedstawiać problemy (włączył się też mgrzemow). Wtedy wpadł torens i wypłoszył dyskutantów. To mnie zirytowało, a skoro potrzebował dyskutanta więc mu go dałem :))) Już prawie go "ugadałem" a pod presją innych zaczynał coś konkretnego mówić. Powrócił też Fadeover. To znowu nagle wyskoczył barni i zaczął wypłaszać (nie wiem co go sprowokowało).

Dopóki jesteś w stanie wciągnąć kogoś w dyskusję, możesz ją wygrać. Jeśli ktoś rzuci wpis - tak jak torens, albo barni i zniknie, to przegrałeś - nie przegadasz kogoś kto się nie odzywa :)

Najgorsze są trolle - zmieniające nagle temat dyskusji na całkiem bezsensowny oraz meteory - rzucające hasło i uciekające. Trzeba ich zatrzymać i sprowokować do choćby bezsensownej i obelżywej dyskusji żeby mieć szansę ich "przegadać". Kiedy zaczną rzeczowo rozmawiać, to znaczy że wygrałeś :)))

pozdr.

Jak tak sobie czytam torensa to jednak ciagnie nie potrafie uwierzyc te tak arogancki i zapatrzony w siebie gosc moze byc wlascicielem firmy. Przeciez jakby mu klient powiedzial, ze mu sie produkt nie podoba, to on by tego klienta chyba na kopach z firmy wyniosl... ;-)

Ameryryka mi to zalatywalo od jakiegos czasu - spedzilem tam rok - tam taki agresywny automarketing jest moze jeszcze w dobrym tonie - chociaz nie cos az tak brutalnego...

Najprawdopodobniej dotykamy historii jak z filmu "Szczesliwego Nowego Jorku"... Goscie 12 rok zamiataja magazyn a rodzinie w Polsce mowia przez telefon, ze sa wlascicielami biznesu. Sami przed soba nie potrafia sie przyznac, ze ominal ich jakos "american dream". Smutne to...

Inna sprawa to agresywna postawa jaka czesc Polonii ma do Polski. Krytykuja bardzo mocno sytuacje w kraju, z ktorego sie wywodza, w ktorym nie zyja (a wiec nie glosuja). Moim zdaniem jest to zagluszanie wyrzutów sumienia z powodu emigracji (w koncu jeszcze niedawno o emigracji mowilo sie w kategoriach moralnych - prawie, ze zdrady)...

No bo jezeli gosc naprawde jest tym kim mowi to jaka frajde sprawialoby mu - profesjonaliscie - wyzywanie nas - amatorow od dupkow i klepaczy subwooferow na progu lepianki. Zwlaszcza, ze na forach amerykanskich panuje zgola inna kultura dyskusji...

Pozdrowienia,

MichalG

mrzezzzzmgwwwoz z mwn zmien sobie nicka bo jest prawie nieczytelny:)

Jak ja sobie ciebie czytam to nie moge uwiezyc ze to co czytasz jest przez ciebie niezrozumiale.

Ta cala przemowa na temat mojej emigracji jest nietrafiona skocz sobie nieco wyzej

Rowniez upraszczasz moj udzial na tym forum rownie dobrze moglbym powiedziec to samo o tobie.

Problem z wami polega na tym ze probujecie dyskutowc na tematy o ktorych niewiele wiecie i na moje uwagi probowaliscie mnie w dosyc niekulturalny sposob uciszyc. Niestety dostaliscie lekcje i po lapkach

gdyby choc ktos z was wylowil moje aluzje , niestety wasze milczenie bylo dowodem ze nie zaslugujecie na dyskusje bo sie wymadrzacie , jesli ktos podjal ze mna dialog to rozmawialbym z wami a dostawalem same szykany wiec odpowiadalem w waszym stylu x10 drazni co?

Qubric sam powiedziales ze nie jestes z branzy wiec nie medrkuj na temat metod pomiarowych

oczywiscie masz racje wy wPolsce uzywacie jeszcze sznurkow a swiat mierzy sciany juz podrecznymi laserami.

Efekt widac dopiero jak budujes cos odpowiedzialnego nap tunel.

A tu cos dozucilem czerwone to pomiar z waszej metody w pokoju taki jak ma igod firanek nie mam i lepszy dywan plastiku nie bylo drabiny tez mialem statyw zobaczcie co dirac i bramkowanie robi z sygnalem

w pokoju gdzie sa odbicia i tlo

Niebieskie to pomiar tego samego w komorze nie w MLS

[obrazekLUKASZ-101608_1.jpg]

Torens > Napisałes ,że podejmiesz dialog wtedy kiedy Qubric odpowie Ci na dwa pytania , jeśli to nie musi być On , to ja się chetnie podejmę tego "zadania" ale nie chcę dalej dyskutować ponieważ nie mam zamiaru uczestniczyć w pyskówkach poza tym znam ograniczenia metody MLS więc twoja odpowiedź mnie nie interesuje.

Wynalazca metody MLS Dag Rife zastosował w swoim podstawowym algorytmie transformatę Hadamarda w postaci nietypowej 240 pkt - tak jak algorytm Winograda). Ograniczeniem jej jest fakt ,że aby metoda zawierała jak najmniejszy błąd "systemowy" nie można było w niej zakładać ani okienka Hamminga, Hanninga czy Blackmana-Harrisa.

Zastosowanie miało tylko okienko Hackmana. Z Twoich aluzji przy odrobinie znajomości tematu można było wywnioskować , czego Chciałeś się dowiedzieć. Natomiast co do ograniczeń tej metody to chodziliśmy też do dobrych szkółek :-) i jasie się nauczyli to Jany odpowiadają -

właściwie to co napisałeś przed wykresem nie jest do końca ścisłe , MLS jest metodą szumową poprzez działanie sygnału zdyskryminowanego, więc gdzie delta Diraca? Chyba ,że masz na myśli korelację sygnału na wejściu i wyjściu. Wracając do ograniczeń - w metodzie MLS - jak zreszta wykazałes na rysunku pojawiają się " niedokładności" wynikające z samego sposobu okienkowania przy obliczaniu FFT. Stąd jeśliby uznawać ją za dokładną należy nanosić poprawki korelujące. Takie rozwiązanie mają drogie systemy ,tak ma pewnie Twój system firmy TEF - rzeczywiście drogi - ale go nie włączyłes , symulując pewnie amatorskie warunki pomiaru.

To teraz to ładnie wygładź i... zobaczymy prawie to samo, co pokazuje linia niebieska, osiołku.

Po za tym nie mogę brać pod uwagę tych wykresów, mogłeś je zrobić według własnych potrzeb.

fade - brak czasu, wybacz.

To zależy jaka metodę uśredniania wyników przyjmiemy, bo jeśli korelacji Diraca to może być te 5 dB, jeżeli zaś

przyjmiemy filtrowanie typu "smoth" to będzie trochę lepiej, tylko jaką wartość przyjąć na oktawę?

Gościu zastanów się co piszesz.

Wcześniej pokazałeś wykres, gdzie Twój sprzęt za 1 000 000$ jest o max 0,5dB lepszy od tego, który można kupić za 5k, lub 500zł odemnie.

Próbujesz udowodnić, że komora bezechowa jest lepsza do pomiarów?

No wybacz, ameryki nie odkryłeś.

Po za tym słoma Ci z butów wyłazi na 5 metrów. Gubisz ją za sobą na każdym kroku.

Z Tobą dyskutował już nie będę, bo reprezentujesz poziom podstawówki!

Prawdę mówiać nie spotkałem się ani w życiu codziennym, ani w internecie z takim wieśniakiem. Nie nadajesz się nawet do pisania komentarzy na onecie.

Pozdrawiam, genialny bogaczu.

To już moja ostatnia wrzuta w tym temacie.

_igod_

Nic nie zrozumiales z mojej lekcji bos glupi i glupis zostaniesz.Jasli jestes hamem to pohamsku ludzie sie beda do ciebie odzywali

fade po smoth bedzie 3.5db przy1/15okt ale takie wygladzanie przy produkcji glosnikow jest nie dobre

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.