Skocz do zawartości
IGNORED

Y RXV 540 Jakie głośniki w cenie do 1800

nequam

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

MOja przygoda z audio dopiero się zaczyna. Dzisiaj zakupiłem Ampl Yamaha Rvx 540. Pozostaje dobór głosników. Nie ukrywam, że w cenie do 1800 chciałbym jakiś zestaw do kina domowego (ale się nie upieram). Dodam, że raczej ogladam filmy niż słucham muzyki. Sledząc ceny wychodzi na to że ewentualnie stac mnie na jakieś kody albo eltaxy ale słyszałem, że te ostatnie nie są (przynajmniej te budżetowe) zbyd rewelacyjne. Zależy mi na fachowej poradzie.

Masz niezły amplituner, kosztujący (oficjalnie) więcej, niż chcesz wydać na 5 głośników. To częsty błąd... IMHO szkoda przyzwoitej elektroniki na badziewne kolumny. Lepiej wydaj te 1800 na fronty, a central i tyły dokupisz za jakiś czas. Będzie o wiele lepiej i będziesz bardziej zadowolony.

Pozdr

Generalnie zgadzam sie z Obim. Poniewaz zaraz Ci pewnie odpowie na Twoje pytanie, ja przedstawie Ci inny wariant - jednak 5.0, w koncu napisales ze raczej kino niz muzyka: Eltax Liberty System, powinienes dostac za 2kpln, przyzwoite brzmienie, powinienes byc zadowolony.

Wlasciciel gorszych kolumn.

Propozycja Mariusza nie jest zła, Liberty to przyzwoite kolumny. Nie wiedziałem, że można je kupić tak tanio.

Jeśli zdecydujesz się na same fronty, po pierwsze odpowiedz sobie na pytanie: podstawkowe czy podłogowe. Z podłogowych za 1800 powinieneś trafić np. bardzo u nas cenione B&W DM602,5 czy Dali Blue 3003 - to żeby nie było, że każdy chwali swoje. Sam mam Tannoy M4 - też zmieścisz się w budżecie, o ile je jeszcze trafisz. Ale musisz sam poszukać, posłuchać. To cała frajda :))

Pozdr

Chłopaki moze i maja racje ale jak nie masz wielkich zapedow audiofilskich to proponuje zakupic KODY w cenie okolo 2000 dostaniesz zestwy 702 lub 860 lub 710 i tylko kody poniewaz zaznaczyles ze glownie chodzi Ci o kino... Ja osobiscie mam budzetowy zestaw Wharfedale-a (Crystal 2 +SWA8) ale to sa kolumienki bardziej muzykalne (o specyficznym brzmieniu)...

dobra rada

kup najpierw przody + centrala - jedź do Top-Hi-Fi może mają jeszcze w promocji Yamahe NS -20 za 1200 zł do kina jak znalazł , koda owszem też jest dobra ale Yamaha ma lepszą wysokotonówkę i w tej cenie to naprawdę dobry głośnik.

resztę dokupisz później

Jednym ze sposobów doboru kolumn do ampla jest....wzięcie tego amplai pod pachę i wybranie się do jakiegoś konkretnego sklepu z dużą ilością kolumn(sam tak zrobiłem) i podpinanie (o ile sprzedawca będzie miał tyle cierpliwości) i odsłuchiwanie.To chyba najlepszy sposób bo będziesz słyszał co bierzesz i unikniesz przykrej niespodzoianki.

najlepiej własny ampli i własne znane na pamięc płytki....... i słuchać i słuchać.......I uważać na "dobre rady" sprzedawcy bo często będzie wciskał coś co na magazynie leży i ma obiecaną premię od szefa gdy to gdzieś frajerowi upchnie......

A czy do tego modelu Yamahy Koda 707 to dobry wybór ? Jednym z kryteriów którymi "muszę" ;) się kierować jest kolor a tylko ten zestaw (no i jeszcze 703) jest w kolorze srebrnym. Pokój 18 m2.

Mam te kolumny, w skali szkolnej oceniam je na: kino 4, stereo 3. W tej klasie cenowej, w "srebrnej" konkurencji chyba najlepsze. Aha, zebys sie nie wpakowal w Eltaxy Hollywood/Silverado/Discovery, albo w Jamo E350. Sa IMHO slabsze, aczkolwiek, niewiele bo to w koncu taki sam budzet... Ale czarne Eltaxy Liberty wygladaja ekstra z szaroscia, postep w dzwieku znaczny, a cena nieduzo (rzecz wzgledna, wiem) wyzsza. Gdybym teraz kupowal - bralbym...

Oczywiscie to wszystko wielkie G w porownaniu do B&W60x, np. Sorrento do parkietu z szarym przodem. A ten dzwiek... (porownawszy z poprzednikami). No coz, jakbym mial te 6kpln...

Bida

Eltaxów w ogóle nie brałem pod uwagę. Mam ograniczony budżet (2 kzł) i do tego jeszcze ten kolor. Sądzę jednak że te te Kody jak na pierwsze poważne głośniki to będzie aż nadto dla mnie :-)

Jesli głśniki głownie do ogładania filmów to Eltax-y Universe w zupełności ci wystarczą (te nowsze w kolorze wiśnia z srebną pokrywą naprawdę niezle wyglądają). Do filmów i do lepszej muzyki :Eltaxy Liberty 5+ lub Kody AV850, z tym ze te ostanie kosztują 2.500 zł.

Yasper: facet chce koniecznie srebrne, a Ty mu wciskasz te Universy, nie dosc ze takie sobie to jeszcze wisnia. Na temat, na temat, bo przyjdzie Elfan i powie co mysli...

:-)

na Universy napatrzyłem się w hipermarkecie i gdybym nie czytał grupy i byłyby w kolorze silver :) to pewnie bym je nabył. A tak mam upatrzone Kody w sklepie, dają mi na nie spory rabat (widocznie srebrne nie schodzą ;) tak że cały zestaw z ampli wychodzi niewiele drożej niż te Eltaxy + osobno kupiony subwoofer .

Chciałem się tylko upewnić co do wyboru i współpracy tych głośników z amplitunerem.

Mam już upatrzony zestaw ale prosze o opinie na ten temat:

przód Yamaha ns 150, centralny + tył ns-p 60. Ma ktos może taki zestaw ?.

Jeszcze jedno pytanie laika:

Czy Impedancja głośnika ma jakies znaczenie ?.

• 1 rok później...

jeżeli chodzi o mnie, to nie jestem zwolennikiem kolumn Yamahy sam posiadam zestaw f-my Infinity serii BETA i amplituner RXV-540, klumny Yamahy na central i tyły można dać ale na fronty polecam coś lepszego. Jeżeli chodzi o Infinity to według mnie bardzo dobry wybór, ale to zależy od kasy (nie są tanie np. BETA 40 kosztują w detalu ok 2100 za sztukę ale można kopić na allegro za 2900 za komplet) proponuję wziąć pod uwagę np. JBL z serii NORDRIDGE E-60 z Yamahą współpracują bardzo dobrze.

Jeszcze co do impedancji to przy kolumach 4 Ohm wzmacniacz będzie mógł dostarczyć więcej mocy do kolumn niż przy np. 8 Ohm, zgodnie z prawem Ohma. W praktyce zestaw będzie posiadał większą moc.

Nie polecam zestawu Koda 702. W odsłuchu w sklepie bardzo mi się spodobały, jednak po 2 tygodniach zacząłem dostrzegać wady zestawu. Porównywałem z innymi Kodami. Z całej serii AV to 702 są bez wątpienia najlepsze szczególnie do kina domowego, ale porównując z innymi producentami to ręce odpadaja.

Dzisiaj bardzo żałuje, że kupiłem ten zestaw i badzo chętnie bym wynienił na inne.

Pierwsze wrażenie jest bardzo pozytywne. Porównywałem z innymi zestawami Kody 707, 710. Miałem wrażenie, że te kolumny stały w drugim pomieszczeniu. Dźwięk był przytłoczony i bez polotu. Ponieważ nie miałem zbyt dużo pieniędzy to pogodziłem z brakami w brzmieniu no i wybrałem 702. W domu podłączyłem do Sony STR-DE 405. W porówananiu do starych Altonów 75 skok jakościowy był bardzo duży, do przodu oczywiście. Po miesiącu zmieniła się moja sytuacja finansowa, na plus, i zakupiłem Yamahę RX-V 2400 RDS. No i tutaj dochodzimy do sedna sprawy czyli połaczenia budżetowych kolumn do całkiem niezłego ampli. Sony grało bardzo ciepło i tuszowało błędy kolumn. Natomiast Y gra bardzo precyzyjnym dźwiękiem i z premedytacją obnaża niedociągnięcia Kody. Dzisiaj pewnie bym kupował JBL E90, JMlab chorus 716S, KEF Q5 lub coś w tym zakresie cenowym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.