Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do 1800zł

untitled

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Kilka dni temu zostałem szczęśliwym posiadaczem kolumn podstawkowych Acoustic Energy Aelite Two po jak mi się wydaje bardzo atrakcyjnej jak za tak pięknie wykonane skrzynki i niemały drzemiący w nich potencjał cenie. Kolumny są nowe, na gwarancji i z tego co zaprezentowały w salonie audio wiem, że grają przyzwoitym oderwanym od głośników bardzo przyjemnym dla ucha dźwiękiem z szybkim i punktowym fundamentem. Zdaje sobie doskonale sprawę z tego, że elektronika na jakiej ich słuchałem w salonie była na poziomie cenowym niedostępnym jak narazie dla mnie. Rozpisałem się, a chciałem prosić tylko bardziej doświadczonych kolegów, którzy mają bądź mieli styczność z tymi kolumnami o propozycje synergicznego połączenia tychże kolumn ze wzmacniaczem do ok.1800zł.Wydaje mi się, że najlepiej byłoby nabyć używany sprzęt z drugiej ręki co oszczędziłoby pewnie sporej straty na wartości przy ewentualnej sprzedaży/zmianie już nienowego przecież wzmacniacza na inny, ale do używek tylko ograniczać się nie chce. Kolumny puki co będą grały w pokoju ok.9m2, ale zdecydowałem się na ich zakup m.in. z myślą o zmianie pomieszczenia na większe w niedalekiej przyszłości. Niedawno czytałem też bardzo ciekawy artykuł napisany przez pewnego azjatyckiego jajogłowego guru od audio o słuszności łączenia większych kolumn w miejszych pomieszczeniach ze słabszymi wzmacniaczami, więc narazie chciałbym chyba pujsć tą właśnie drogą i kupić coś o słabej mocy do tego metrażu, a póżniej to czas pokaże. Tak sobie myśle, że może jakaś słabsza lampeczka? ale, czy to się nie rozleci? czy przy takiej małej mocy wzmacniacza dynamika zbytnio nie ucierpi?.Kolumny są trochę wymagające, bo 6 ohmowe i pewnie potrzebują sporej mocy, by je odpowiednio napędzić, ale posiadają przy tym całkiem dobrą skuteczność co jak na mój rozum wiąże się trochę z teorią w/w Pana Japana. Parametry jednak nie grają, a ja też nie zamierzam słuchać sprzętu i parametrów tylko muzyki. Dziękuje za wszystkie sugestie i pomoc. Pozdrawiam serdecznie i niech moc będzie z wami.

https://www.audiostereo.pl/topic/70572-wzmacniacz-do-1800z%C5%82/
  • Użytkownicy+

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Kilka dni temu zostałem szczęśliwym posiadaczem kolumn podstawkowych Acoustic Energy Aelite Two po jak mi się wydaje bardzo atrakcyjnej jak za tak pięknie wykonane skrzynki i niemały drzemiący w nich potencjał cenie. Kolumny są nowe, na gwarancji i z tego co zaprezentowały w salonie audio wiem, że grają przyzwoitym oderwanym od głośników bardzo przyjemnym dla ucha dźwiękiem z szybkim i punktowym fundamentem. Zdaje sobie doskonale sprawę z tego, że elektronika na jakiej ich słuchałem w salonie była na poziomie cenowym niedostępnym jak narazie dla mnie. Rozpisałem się, a chciałem prosić tylko bardziej doświadczonych kolegów, którzy mają bądź mieli styczność z tymi kolumnami o propozycje synergicznego połączenia tychże kolumn ze wzmacniaczem do ok.1800zł.Wydaje mi się, że najlepiej byłoby nabyć używany sprzęt z drugiej ręki co oszczędziłoby pewnie sporej straty na wartości przy ewentualnej sprzedaży/zmianie już nienowego przecież wzmacniacza na inny, ale do używek tylko ograniczać się nie chce. Kolumny puki co będą grały w pokoju ok.9m2, ale zdecydowałem się na ich zakup m.in. z myślą o zmianie pomieszczenia na większe w niedalekiej przyszłości. Niedawno czytałem też bardzo ciekawy artykuł napisany przez pewnego azjatyckiego jajogłowego guru od audio o słuszności łączenia większych kolumn w miejszych pomieszczeniach ze słabszymi wzmacniaczami, więc narazie chciałbym chyba pujsć tą właśnie drogą i kupić coś o słabej mocy do tego metrażu, a póżniej to czas pokaże. Tak sobie myśle, że może jakaś słabsza lampeczka? ale, czy to się nie rozleci? czy przy takiej małej mocy wzmacniacza dynamika zbytnio nie ucierpi?.Kolumny są trochę wymagające, bo 6 ohmowe i pewnie potrzebują sporej mocy, by je odpowiednio napędzić, ale posiadają przy tym całkiem dobrą skuteczność co jak na mój rozum wiąże się trochę z teorią w/w Pana Japana. Parametry jednak nie grają, a ja też nie zamierzam słuchać sprzętu i parametrów tylko muzyki. Dziękuje za wszystkie sugestie i pomoc. Pozdrawiam serdecznie i niech moc będzie z wami.

ROTEL- dla czego ? Bo nie kłamie (chociaż coraz bardziej chcę być okłamywany ;-)

Z budżetowych używek polecam posłuchać Marantza i Sonego na dobry początek. Napisz skąd jesteś, może ktoś ci pożyczy jakiegoś klocka do odsłuchów, bo o to w tym wszystkim chodzi. Nie wiem czym Mr. Japan popierał swoją opinię. Ja zaś mogę wygłosić swoją. Wzmak powinien być "mocniejszy" od kolumn. Byle nie więcej jak 2 razy laugh.gif Podłączanie za słabego wzmaka może skończyć się spaleniem kolumn w ekstremalnym przypadku. Oczywiście za mocnym piecem możemy zrobić to samo, ale jest już zdecydowanie trudniej, bo prędzej zauważy się przester czy też nadmierny hałas miast muzyki.

Clou jest takie, by sprawić sobie piecyk o odpowiednim charakterze dla słuchającego. Słuchałem już różnorakich marantzów na różnorakich kolumnach i ogólnie jest to najciekawszy sprzęt na tak zwany początek. PM 78, 75, 7200, 68, 8000 to popularne i dobre klocki. Jak jesteś z Warszawy służę pomocą mam kilka i mogę wypożyczyć na odsłuchy.

Bardziej mocarne integry sonego z serii ES grające w klasie ab lepiej sprawdzają się przy głośniejszym słuchaniu. Od pół roku z powodzeniem użytkuję TA-FA5ES. Niestety do tej pory nie dorobiłem się CD z serii, a z marantzowymi cd nie da się go słuchać dlatego za źródło służy squeezebox.

I właśnie nie napisałeś jakiego źródła będziesz używał. Marantz najlepiej gra z marantzem. Na SQZBOX'ie wszystkie moje dotychczasowe integry również dobrze grały.

Najważniejsza sprawa w budowaniu systemu - dopasowanie elementów do siebie, i dźwięku do preferencji słuchacza. Jeżeli klocki nie będą do siebie pasować z pewnością nie będą grać tak jak powinny, a to utrudnia odkrycie dobrego brzmienia.

• Użytkownicy+

Kolega wyżej dobrze prawi, gra system. Nie ma tak łatwo, trzeba wypożyczać, słuchać i tak bez końca ... Po drodze może się udać, że złożymy poprawny system. Ale z drugiej strony, są koledzy co przetestowali/prześwietlili dane kolumny/wzmacniacz/CD itd. Jeśli podpowiedzą, to można iść na skróty, tylko czy o to chodzi ? Niby na forum właśnie o to biega, ale czy na pewno ???

ale czego Ty sluchasz jakiego dzwieku szukasz jak to ma grac ... ?

teraz zadaje podstawowe pytania po ktorych da sie w ogole sensownie odpowiedziec na tego typu pytanie ale jak tak dalej pojdzie to czeka mnie to co tych co za duzo na forum siedza... nie odpowiadanie w takich watkach

no bo coz ze ktos napisze Musical Fidelity A3 a gosc moze lubiec bardzo dynamiczny jasny nawet troche wyostrzony dzwiek kupi Musical Fidelity A3 i zacznie wypisywac ze audiofilski sprzet nie gra bo nie ma dynamiki jasnosci jest za delikatny zeby tego sluchac wiec najpierw podstawowe sprawy nalezy umieszczac a pozniej oczekiwac pomocy.

chwilowy brak działalności w audio.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Serio, pomyśl o lampie - nawet tej chińskiej na początek. W tak małym pomieszczeniu jakim dysponujesz i takim budżetem moim zdaniem jedynie lampa pozwoli Tobie na cieszenie się muzyką bez potrzeby rozkręcania wzmacniacza do poziomu wypadania okien.

Lampa to niezly pomysl, albo taki rotelek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i jeszcze zostanie ci na dobrego dac-a.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ta lampa, wszystko fajnie z tymże te monitory potrzebują naprawdę mocnego wzmaka żeby zagrały tak jak umieją najlepiej.

Taka jest przynajmniej moja opinia, sam miałem je u siebie 2 miesiące. Obstawiałbym >90W, i to prawdziwe a nie tylko wypisane.

W danych z instrukcji która masz można przeczytać że tolerują max 175W, co jak na monitory jest dużą wartością i już sugeruje że lepiej będzie czymś konkretniejszym je napędzić. W wątku 'rozbierane foty naszych sprzętów' są zdjęcia tych kolumienek( nie pamiętam na której stronie), widać na nim że jest tam co napędzić.

Z drugiej strony mocny wzmacniacz i mocne monitory w 9 metrach to będzie masakra, możesz spróbować coś słabszego ale przygotuj się że AE mogą nie zagrać tak jak powinny.

Jeśli chodzi o żródło to na początek myślałem o czymś arcama. Jakaś 7 może 8 z seri alpha. Wizułalnie napewno brak wodotrysków, ale z tego co się orientowałem w temacie cedeki arcama grają bardzo przyzwoicie i prawdziwie co za tym idzie wymuszają zakup odpowiednio zrealizowanych nagrań co dla mnie napewno żadną wadą nie będzie. Ceny za jakie można je czasem ustrzelić do tego w całkiem niezłym stanie są bardzo przyzwoite i zachęcające do kupna. Po głowie chodzi mi również jakiś przetwornik, bo wiem już, że zakup takowego u rzetelnego sprzedawcy owocuje niedrogimi i częstymi usprawnieniami bebechów w zawsze nowe komponenty przy zachowaniu gwarancji no i też możliwości użytkowe spore jak też walory brzmieniowe dobre, ale narazie chciałbym skupić się na jakiejś szufladzie a na przetwornik przyjdzie jeszcze czas i miejsce. Co do dzwięku to na tym etapie wtajemniczenia trudno mi określić jaki, by mi odpowiadał w 100% w salonie kolumny zagrały w jakimś kosmicznym towarzystwie bardzo przestrzennie i przejrzyście ze sporą ilością detali i jak mi się wydaje średnicą lekko przesuniętą ku górze a bas przy tym był subtelny i delikatnie zaznaczał swoją obecność trzymając jednak wszystko w kupie i dając olbrzymią przyjemność z obcowania z muzyką. Co do lampy to wiem, że takie plastyczne i cieple brzmienie napewno też przypadłoby mi do gustu, bo na obecną chwilę zależy mi tylko na przyjemność z słuchania muzyki i pogłębianiu swojej wiedzy, a nie mieszaniu powietrzem. Mam też świadomość, że okablowanie to zupełnie inna bajka a sprzęt zawsze może zagrać lepiej np.wtedy gdy sąsiedzi przestaną piec hamburgery w piekarnikach elektrycznych, ale to już skrajności w jakie popadać nie zamierzam.Pozdrawiam serdecznie.

QUAD 77.

Z tranzystorów trudno będzie znaleźć konkurencję w cenie do 1800 zł.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.