Skocz do zawartości
IGNORED

TAS5630 wzmacniacz stereo w klasie D - płytka

trryt

Rekomendowane odpowiedzi

januss73-->> zmień tego pada pod lm317, będzie wtedy uniwersalny - SOT też przylutujesz...

Panowie, należałoby się zdecydować nad zaciskami wyjściowymi - albo ARK albo duże pady pod przewody - taka kosmetyka...

ps. te filtry rc powinny być jak najbliżej wyjścia

z "umasieniem" przez radiator i jego mocowaniem do pcb nie będzie problemu. pomysł januss73 jest dobry

Proponuje

Pady przelotki pod Radiator ... średnica otworu 3,2 mm lub min 3mm Każdy sobie wstawi co będzie chciał (przylutować zakręcić jak kto chce)

Na PCB można zrobić otwory pod kabel na wyjście lub pod ARk-ki kto będzie chciał użyć ARK to go użyje kto będzie chciał Wlutować kabel wlutuje kabel ... proste i uniwersalne

Ja bym napaćkał jeszcze przelotek (via) na pewno nie zaszkodzą ...

Jako ciekawostka – gotowe wzmaki na tym TAS5630 i to nawet calkiem porzadnie wykonane, mozna kupic w necie za $155

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) moze i malo to nie jest ale zawsze taniej niz eval z Texasa :) Mialem taka plytke jakis czas u siebie do potestowania wiec porobilem kilka fotek. Plytka wyglada jak dokladna kopia eval boarda Texasa tylko chlopaki wszedzie wlasnie powsadzali ARKi zeby sie latwo montowalo. Wrzuce kilka fotek zeby kazdy mogl sobie dokladnie poogladac – moze bedzie mozna cos jeszcze podpatrzec do forumowej plytki :)

Plytki od gosci z Class D Audio sa bardzo ladnie i czyto wykonane Wzmak gra tak jak standardowy eval z Texasa. Ciekawostka moga byc wysokiej klasy rdzenie zastosowane do filtrow wyjsciowych. Te biale rdzenie to produkty Ferroxcube’a – rdzenie ze szczelina specjalnie zaprojektowane do takich zastosowan jak wzmacniacze audio klasy D. Ferroxcube pisze, ze zastosowanie tych rdzeni zmniejsza znieksztalcenia co potwierdza testami na modulach IRFa – caly dosc ciekawy artykul mozna znalezc tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , chociaz ja porownywalem brzmienie oryginalnego eval boarda TI i tego wzmaka z Class D Audio i jak dla mnie to oba brzmialy generalnie podobnie jak nie tak samo :) Ciekawe czy dalo by sie gdzies w PL dorwac zrodlo na takie rdzenie i ponawijac dla calego zamowienia na nich cewki? Szkoda ze nie mialem wtedy mozliwosci zrobienia dokladnych pomiarow zeby porownac pomiarami czy te rdzenie naprawde tak duzo wnosza jak Ferroxcube pisze …

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Są te rdzenie tutaj

Ukryta Zawartość

Próbowałem się zarejestrować kiedyś u nich ale nie dostałem żadnej odpowiedzi, pozniej inne rzeczy były ważniejsze. Ceny nie straszne wiec można spróbować u nich.

Ukryta Zawartość

Porobilem na tej plytce na szybko kilka pomiarow RMAA – pasmo oraz znieksztalcenia THD, THD+N oraz intermodulacyjne zeby zobaczyc jak wypada ten wzmak na pomiarach poza tym ze bardzo dobrze brzmi – czasem te dwie rzeczy sie nie pokladaja :))) Ale w tym przypadku wszystko wyszlo raczej bardzo ladnie :) Potem zrobilem jeszcze jeden troche dokladniejszy pomiar innym programem dla porownania wynikow – sinus 1250Hz / 1W na 8 omach.

GNAKED ~ a wiesz moze po ile byly te rdzenie? ja bym byl zainteresowany zastosowaniem tych rdzeni

Jak klikniesz - Pokaż/Ukryj stany magazynowe pojawiają się ceny TN26/11-3C20-A113 (433003058121)-Rdzeń - przy jednej szt. 12,50 zł przy a przy 10szt. 8 zł - pewnie netto

No i udało się dziś zarejestrować :)

Jeszcze odnosnie konstrukcji mechanicznej to mysle, ze warto sie przygladnac temu jak rozwiazal to sam Texas. Na stronie TI mozna znalezc fajne zdjecie calego wzmaka demonstracyjnego wraz z przetwornica – widac ze calosc upchneli do naprawde miniaturowej obudowy (wrecz mikro jak na wzmak 2x300W z zasilaniem) z modushop’u – model Galaxy:

Ukryta Zawartość

Kostka jest polaczona z radiatorem (z aluminiowym bokiem obudowy) za pomoca aluminiowej belki dzieki czemu nie przeszkadzaja nawet wysokie kondendatory ceramiczne – nawet jak by mialy jeszcze wieksze obudowy. Ponizej tez fotka jak to wyglada jak sie zagladnie z gory. Taki odprowadzenie ciepla spokojnie wystarcza – mozna wzmaka meczyc godzinami na mocy powyzej 100W sinus i calosc pozostaje lekko ciepla – przetestowane osobiscie w domu :)

Tak sie zastanawiam – moze by tak dac na plytke po dwa kondensaotry ceramiczne w miesce kazdego jednego? Co o tym myslicie – ja mysle ze im wiecej tym lepiej :)

Ukryta Zawartość

Zniekształcenia nie liniowe wyszły dość OK.

A dało by się jeszcze oscylogram-ki prostokątów ?

Kilka zamiast jednego można jest to pomysł ... nie powinno to wpłynąć na pracę AMP. (oczywiście test jest najlepszym sposobem aby zobaczyć co się stanie)

Rdzenie ... trzeba parę rzeczy sprawdzić

tak w czasie miedzy innymi czynnościami

1. PCB z USA 155 USD *2,8 x 1,22 = 600 PLN duzo

2. Widać PCB dość OK

3. Zasilacz .... w naszych warunkach ciezki do wykonania ! Tu elementy muszą być najwyższej klasy ! szczególnie elektrolity ! jak nie to to taki zasilacz zdechnie dość szybko ...Pytanie czy to ma byc jednorazówka 5 lat i do kosza ?

4. Rdzenie szczelina jest po to aby sie nie nasycały a histereza musi być maksymalnie mała bo inaczej energia zamiast w głosniki idzie w grzanie :)

Nie no zasilacza to nie ma sensu się bawić, jak pisałem wyżej odpowiednie trafo drogie nie jest, do tego ze 30-40zł na elektrolity, mostek i już, no ew. jakiś softstart do takiego sporego toroida, łatwe do kupienia i nie ma zamieszania. Ale jak ktoś chce to może robić SMPSa, gdyby nie to można by rozważyć miejsce na mostek i elektrolity na tej płytce. Chociaż to nie ma sensu finansowo na tej dwustronnej robić, to sobie każdy może zrobić na "prasowance" albo i pająku.

Wiec na szybko kilka pomiarow prostokatem oryginalnego evala TAS5630 - pomiary z braku czasu zrobilem jedynie na obciazeniu czysta rezystancja 8 i 4 ohmy. Jak bede mial troche wiecej czasu to dodam jakies cewki i kondensatory zeby zobaczyc jak sie calosc zachowuje przy zmiennym obciazeniu.

Nie moge opanowac jeszcze jeszcze jak zalaczac w tym nowym forum obrazki tak, zeby sie ukladaly jak bym chcial .. tak sie ukladaja jak chca ??? kolejnosc chyba przypadkowa ... mam przynajmniej nadzieje, ze sie w czasie nie bedzie zmieniac :)

Testowalem wzmaka dwoma sygnalami 1.2 i 4.8 kHz (niestety mam tylko taki bardzo prosty cyfrowy generator prostokata i nie moge ustawic dokladnie 1kHz - trzeba zainwestowac chyba w generator funkcyjny :) Obserwowalem przybieg na wejsciu i wygladal idealnie. Sygnal wyjsciowy byl mierzony przy oddawanej mocy 100W na 8 omach, czyli jeszcze z zapasem. Widac niewielkie przerzuty, ktore jedynk powinny sie zmniejszyc przy obciazeniu rzeczywistym. Musze sprobowac napewno z pojemnoscia :)

Dodatkowo przebieg sinusa przy oddawanej mocy 100W na 8 ohm i 200W ma 4 ohmach. Jak dawal 200W sinus na kanal to wzmak byl juz cieply :) nie mowiac o moim obciazeniu testowym ktore ma teoretycznie 2x200W ale po 10 minutach pomiarow nie dalo sie dotknac przy nastepone 15 minut :))) Musze powiedziec ze ten wzmak naprawde ma power!!! Widac, ze 200W na 4 ohmach to jest wszystko co sie da z tego wzmaka wycisnac - powyzej tej mocy zaczynaja sie znieksztalcenia - oscylacje na szczytach sinusa i zaczyna obcinac. Mierzylem jednak czy da rade oddac 300W na kanal jak pisze w dokumentacji i nie bylo problemu - nie wiem tylko czy znieksztalcenia byly na poziomie 10% :)

Mam jeszcze porobione troche wiecej pomiarow znieksztalcen, ale nie mam dzisiaj juz czasu tego powrzucac. Jak tylko mi sie uda w ciagu dnia to wrzuce jutro wiecej :)

Co do zasilacza SMPS to jasne, ze nie ma sie co rzucac na gleboka wode - to uklad o wiele wiele bardziej skomplikowany od samego wzmaka. Ten zasilacz TI jest mocno rozbudowany, ma PFC (Power Factor Correction) i dodatkowy wyjscie na +/- 15V do zasilania stopnia wejsciowego. Moze pracowac w specjalnym trybie przelaczanego napiecia 25V/50V tak ze normalnie daje 25W a jak zwieksza sie amplituda sygnalu to TAS daje mu znac ze ma zwiekszyc napiecie do 50V. Jak sygnal sie zmniejsza to po jakims czasie napiecie wyjsciowe powoli wraca do 25V :) No i ma stand-by mode ktory w najnowszej wersji spelnia normy europejskie <0.5W :) przez to komplikacja jest znaczna :) Sam jestem ciekaw czy mi ruszy kopia od pierwszego strzalu :)

Ledy obrócone, lm317 w normalnej obudowie usytuowany tak, że można go położyć. Jakby został po staremu wlazłby pod radiator.

Co robimy z wejściem? Zostawiamy ARK o rastrze 5mm, czy zamieniamy na coś mniejszego?

A co powiecie na jakiś dipswitch zamiast r3 i r4? Może niektórzy (na pewno ja) będą chcieli podpiąć sygnał symetryczny.

Ukryta Zawartość

post-27417-058175700 1286480607_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a w ogole to dostalem dzisiaj z Texasa evala do TAS5631 - teraz bedzie dopiero jazda :) jak bede mial czas to potestuje w weekend i jak ktos bedzie ciekaw to moge cos tez w watku napisac :)

R3 i R4 są 0R, jako zworki kto chce symetrycznie to ich nie wlutuje. Ten LM317 przewlekany strasznie duży, chyba lepiej było po staremu, to diodę i dławik zmieniamy na SMD a to na przewlekane...

TAS5631 no też ciekawie, jakiś czas temu myślałem o TAS5518 + 4 * TAS5261 i zastanawiałem się czy z tego ostatniego by się nie dało zrobić cyfrowej zwrotnicy, dlatego 4 końcówki, że dwie na woofery i dwie na tweetery. Ale to już naprawdę zaawansowana zabawa, bo raz że jeszcze do tego trzeba dodać albo odbiornik SPDIF albo ADC (a najlepiej i to to i przełączać to), dwa że 4 końcówki to 4 razy więcej zamieszania, a 3 to konfiguracja tego 5518 to dużo roboty. Więc lepiej zacząć od tego co tu robimy.

Też zwróciłem już dawno uwagę na te kostki. Dają ciekawą możliwość zrobienia wzmacniacza z wejściem cyfrowym bez DAC'a. Po co DAC skoro można z i2s od razu zrobić PWM?

trryt ~ no wlasnie cos takiego chce przetestowac - tor z aktywna zwrotnica do dwudroznych glosnikow - mam juz wszystko co potrzeba teraz tylko trzeba to poskladac do kupy i zrobic soft :) bede testowal dwie konfiguracje:

CD -> SPDIF -> DIR9001 -> AD1940 / ADAU1701 SigmaDSP -> TAS5518 -> TAS5631 -> glosniki

CD -> SPDIF -> DIR9001 -> TAS3308 / TAS3204 -> TAS5518 -> TAS5631 -> glosniki

Wszytkie bloki juz mi dzialaja - no poza TAS5631 bo go jeszcze nie podlaczylem :) narazie testowalem z TAS5630 :) soft na Sigme okazal sie latwiejszy niz mozna by przypuszczac. Soft na TAS3308 jest troche bardziej skomplikowany albo poprostu jeszcze na tyle nie opanowalem PurePath Studio - jakos chyba dam rade jak przysiade :)

Mogą być dipswitche to dobry pomysł tylko jakieś malusie a może po prostu zworki ?

na ARK 3,5 mm wejście audio 2 x potrójne dla symetryków.

Ja bym pady pod Diodę dławik i LM-kę zrobił w wersji SMD i przewlekanym proste i łatwe do aplikacji ktoś będzie chciał wlutować SMD to sobie takie wlutuje przwlekańca to sobie wlutuje

Co do pomiarów na R to nawet nieźle wyszło lekkie dzwonienie to efekt indukcyjności R i przewodów to dość normalne ...

Co do TAS5631 hmmm jak na razie to nam nie potrzebne w urządzeniach typu amplituner 10 +1 :) tak jak najbardziej duży bajer, zresztą to ten sam wzmacniacz tylko inne wejścia :)

Co do zasilacza ok

Ale kto zdobędzie potrzebne elementy ? To nie jest trudne zbudować mając PCB w naszych warunkach jest jeden problem części ! i koszty. A i w masowej produkcji do najtańszych nie będzie należał :) na ale on jest for audio :)

Jak pisałem wcześniej trwałość zasilaczy impulsowych jest różna w komputerach czy okolicach jakieś tam szumy i śmieci jeszcze można przeżyć tu jak to sie zacznie sypać ....

co do tego przełączania 25 / 50 V trochę dziwna funkcja (a'la przerost treści nad formą ) no ale bajer jest :) i ma sie co zepsuć :) Czasami tym konstruktorom się nudzi ....

Mogą być dipswitche to dobry pomysł tylko jakieś malusie a może po prostu zworki ?

Ja bym pady pod Diodę dławik i LM-kę zrobił w wersji SMD i przewlekanym proste i łatwe do aplikacji ktoś będzie chciał wlutować SMD to sobie takie wlutuje przwlekańca to sobie wlutuje

Co do pomiarów na R to nawet nieźle wyszło lekkie dzwonienie to efekt indukcyjności R i przewodów to dość normalne ...

Co do TAS5631 hmmm jak na razie to nam nie potrzebne w urządzeniach typu amplituner 10 +1 :) tak jak najbardziej duży bajer, zresztą to ten sam wzmacniacz tylko inne wejścia :)

Co do zasilacza ok

Ale kto zdobędzie potrzebne elementy ? To nie jest trudne zbudować mając PCB w naszych warunkach jest jeden problem części ! i koszty. A i w masowej produkcji do najtańszych nie będzie należał :) na ale on jest for audio :)

Jak pisałem wcześniej trwałość zasilaczy impulsowych jest różna w komputerach czy okolicach jakieś tam szumy i śmieci jeszcze można przeżyć tu jak to sie zacznie sypać ....

co do tego przełączania 25 / 50 V trochę dziwna funkcja (a'la przerost treści nad formą ) no ale bajer jest :) i ma sie co zepsuć :) Czasami tym konstruktorom się nudzi ....

Tak - to przelaczanie to bajer :) szczegolnie, ze na granicy przelaczenia, jezeli przejscie nastepuje zbyt wolno, to pojawiaja sie najpierw znieksztalcenia a potem przelaczenie :( widac ktos nie dotestowal do konca tej funkcji ... tak ze u mnie gra na stale wlaczony na 50V :) a co do awaryjnosci, to obecnej wersji tez nie wroze mu dlugiego zycia ze wzgledu na problemy termiczne :) pisalem o tym na forum E2E TI:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jak poskladam swoja wersje to poprobuje dobrac inne elementy

Ukryta Zawartość

ChUmI ciekawe rzeczy robisz! A to jeszcze dodatkowe DSP, bo ja myślałem żeby TAS5518 robił za zwrotnicę, ale te tłumienia jakie ona ma to raczej za małe, więc to raczej zły pomysł. A to PurePath Studio to pisanie kodu czy klikanie i łączenie bloczków?

trryt - PurePath Studio jest podobne do SigmaStudio - wszystko sie sklada z bloczkow tylko Sigma jest w tej dziedzinie nie do pobicia, albo PurePatha jeszcze tak nie znam. SigmaDSP i SigmaStudio to poprostu dobra zabawka - potem jedno klikniecie i calosc jest w epromie na docelowej platformie :) latwiej sie juz chyba nie da :) sciagnalem sobie tez jedna plytke tego miniDSP - pisalo juz gdzies o tym na forum i chce ja tak przerobic zeby dalo sie ja jakos podpiac bezposrednio do SimaStudio ... ale to juz off topic tutaj :)

myślę że dipswitche są niepotrzebne, kto będzie chciał zrobić wersję symetryczną - nie wlutuje zworki i tyle:)

te lm317 w wersji TO220 to najgorsze wyjście, SMD jest lepsze - chłodzenie! najlepiej dać pada pod DPACK-a i ew. piny do zewnętrznego źr. zasilania, jeszcze lepiej symetrycznego:) - ale nie wiem czy nie wyjdzie za duża komplikacja...

gdyby wymienić elektrolity na płytce /poza tymi dużymi/ na SMD byłby niezły bajer... co wy na to??

LM317 fajnie by bylo jak by pozostal w SMD, tez byl bym za DPAKiem ale co do elektrolitow to SMD serdecznie odradzam - lutowanie tego to koszmar - co drugi lut zimny :( na orginalnym EVB sa przewlekane.

No jak tam jest 110 st Cel to to naprawdę się do bardzo szybko usmaży lut sie wyraja (pęknie zimy lut) a ciągłe naprężenia w PCB powodują ze w końcu walnie gdzieś ścieżka i będzie END of Game...

Tragicznie zaprojektowany zasilacz, ja rozumiem że to do testów ale...

A może tak ma być aby Ti miało biznes (zawsze kij ma dwa końce)

Jal pisałem po dwa pady pod SMD i TO220 dla LM317 i uniwesralne pady pod Diodę i dławik żaden problem.

Podobnie można zrobić z kondensatorami ale NIE ZALECAM !!! kondensatory SMD (można by Tantalowe ale to o większych pojemnościach do najtańszych nie należą zresztą tantalowe słabo znoszą tem wysokie (choć tam akurat nie ma się co grzać) są niestety na ogół kiepskiej jakości więc tu absolutnie zostańmy przy tym co jest.

racja z tymi kondami w smd....

lm317 musi być w dpack-u!

Panowie, może wywalić tego OPA 1632 poza płytkę końcówki i zrobić osobną z porządnym zasilaniem symetrycznym i dobrym wejściem??

nastepna porcja pomiarow :) zrobione na standardowym evalu z TI.

Dla odniesienia tutaj mozna sobie przegladnac gdzie konczy sie zakres pomiarowy RMAA mojego systemu na EMU - taki zwarty krotkim kabelkiem OUT->IN:

Ukryta Zawartość

'ZeroMeasurement_on_AmpOut_no_load.png' - pomiar na wyjsciu przy wylaczonym zasilaniu zeby wiedziec gdzie jest kompletna cisza :)

'Input_to_GND_no_load.png' - zasilanie wlaczone (SMPS) wejscie zwarte do masy / wyjscie nie obciazone

'Input_open_no_load.png' - wejscie rozwarte / wyjscie nieobciazone

'[email protected]' - wejscie dalej rozwarte / wyjscie obciazone 8 ohm

Ukryta Zawartość

Nastepnie podlaczylem generator sinusa i odkrecilem troche wiecej mocy :) moje sztuczne obciazenie bylo czerwona jak konczylem pomiary - zdecydowanie cieplejsze niz wzmak :)))

Na poczatek zrobilem troche pomiarow dla 1W na 8 ohmach:

125Hz - 1W/8R: THD=0.010% / THD+N=0.038%

1kHz - 1W/8R: THD=0.010% / THD+N=0.041%

5kHz - 1W/8R: THD=0.016% / THD+N=0.054%

najlepsze rezultaty wychodza przy dosyc glosnym graniu - oddawane 50W/8R:

1kHz - 50W/8R: THD=0.0063% / THD+N=0.024%

potem chaielm zobaczyc ile da sie z tego wzmaka wycisnac nieznieksztalconej mocy :) tylko nie taj jak to podaje Texas przy znieksztalceniach 10% :))) bo taki sygnal potrafi w momencie zniszczyc glosniki a przy znieksztalceniach THD+N w granicych 0.5%. Texas podaje moc maksymalna przy znieksztalceniach 10% co jest jakims nieporozumieniem - kto taki parametr potrzebuje ??? w tym przypadku 10% znieksztalcen znaczy ze sygnal jest mocno i ostro obciety co prowadzi do uszkodzenia wysokotonowki :( jak dla mnie to calkiem niepotrzebne dane przez ktore tylko ludzie mysla ze ta kostka potrafi oddac 600W :) U mnie wyszlo max 124W na 8 ohmach i okolo 200W na 4 ohmach na kanal przy utrzymaniu znieksztalcen na poziomie 0.5% - powyzej tej mocy znieksztalcenia strasznie szybko rosna bo wzmak sie przesterowuje.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.