Skocz do zawartości
IGNORED

TAS5630 wzmacniacz stereo w klasie D - płytka

trryt

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kilka sztuk tych układów i tak z nudów sobie przerysowałem jakiś czas temu w Eaglu płytkę z evaluation module tego układu według tego pdfa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Na razie nie mam zamiaru jej wykonywać, ale może kiedyś. Jakby ktoś był zainteresowany to mogę przysłać pliki Eagla (schemat i PCB). Płytka jest prawie skończona, brakuje jeszcze licznych via miedzy płaszczyznami masy i sprawdzenia.

Zmiany w porównaniu z płytką Texasa:

-wszystkie małe elementy SMD to 0805, a nie mieszane 0805 i 0603

-brak wyjścia na wentylator

-brak przełączników i zworek, za to LEDy sygnalizujące stan wzmacniacza zostały

-stabilizator na 15V z miejscem na rezystory do ustawiania napięcia wyjściowego (wersja ADJ a nie 15)

-inne ułożenie stabilizatorów

Wygląd płytki, też w 3D (TAS nie jest w obudowie QFN, tylko nie mogłem znaleźć odpowiedniej biblioteki do Eagle 3D)z

post-4476-060844100 1283445161_thumb.gif

post-4476-046891600 1283445177_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Nie ma zainteresowania mocnym, ponoć dobrze brzmiącym (tak wspominał Chumi) i dość prostym w złożeniu wzmacniaczem?

Myślę że po sukcesie zamówienia Stampamp-a, mało kto go jednak złożył. Najwyraźniej problemem jest lutowanie i uruchamianie układów w smd.

No można by coś takiego zdiełać płytka nie duża zamówionko jakieś?

A odstępy miedzy ścieżkami chyba ciut za małe ...

Na płytce jest jeszcze sporo miejsca można by je poszerzyć. Rezystory sa tam MMELF-y? Łatwo dostępne i można kupić w przyzwoitej cenie, a łatwiej je lutować.

A zamówienie dobrze jakby zawierało przynajmniej płytkę, tas-a oraz cewki ferroxcube jak w oryginale.

tak dla porównania

Ukryta Zawartość

uzywanie radiatora i wiartaka od procka

Ukryta Zawartość

hmmm

i zawsze można sie pokusić na coś takiego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hmmm no nie wiem jak to z tym lutowaniem SMD. Obudowę z dokładnie tym rozstawem (ale tylko 32 wyprowadzeniami to była ATMEGA8) ostatnio lutowałem do wykonanej w domu płytki. I nie było najmniejszych problemów, a co dopiero gdy płytka jest cynowana i ma maskę. To naprawdę nie jest skomplikowane, wystarczą cienkie grot i cyna. Oczywiście można też szaleć z pastą i hotairem ale to przy takim dużym rozstawie pinów to jeszcze przesada. Stampem się nie interesowałem, to nawet nie wiem czy ma gęściejszy rozstaw, ale raczej tak. Ten TAS w prostokątnej obudowie z linka powyżej jest trochę gęściejszy (chyba, nie mam 5630 w tej obudowie, ale inne TASy). Odstępy mam wrażenie że podobne jak na płytce TI, ale faktycznie można zwiększyć, to chwila roboty bo tylko zmiana parametru "isolate" wylewek masy. Właśnie tak to wrzuciłem z nadzieją że może jakieś zamówionko. Kondensatory 2,2uF są w obudowie 1812, dobierałem tak żeby ścieżki pod nimi wyszły sensownie, w oryginale chyba były mniejszego rozmiaru. Jakby co do czego doszło, to mam pięć sztuk tych TASów czterema mogę za coś się wymienić(płytkę, dławiki).

Dławiki faktycznie są tu problematyczne, nie widziałem takich u żadnego polskiego dystrybutora.

Proszących o wysłanie plików Eagla z góry proszę o podawanie maila, bo wysyłanie załączników przez forum coś nie działa.

• 2 tygodnie później...

Dość ostateczna wersja.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak bylo by jakies grupowe zamowienie to ja bym byl chetny na dwie plytki :)

Testowalem tan uklad troche juz u siebie i gra fantastycznie - jak narazie to najlepsza klasa D jaka u mnie grala :) Polecam tez zasilic z impulsowego zasilacza wedlug projektu TI:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) calos daje super rezultaty. Zamowilem sobie wlasnie kilka plytek do tego zasilacza - powiniennem miec za dwa tygodnie w domu :) Jezeli ktos bedzie zainteresowany to bede jakies 6 sztuk do odsprzedania - plytki sa profesjonalnie wykonane, 70µm miedz HAL czarna soldermaska :) cena wyszla jakies 35€ za sztuke

Ukryta Zawartość

Tak właśnie liczę że wyjdzie z tego jakieś grupowe zamówienie, chociaż od razu muszę zaznaczyć że ja się nie podejmę jego organizacji (silny brak czasu). Zasilacz wygląda ciekawie, tylko mnie zastanawia czy z zorganizowaniem tych wszystkich dławików i traf do niego i innych części, taniej nie wyjdzie klasyczne trafo.

to i ja się podłączę...

Dławiki to nie problem. Namierzyłem gościa w PL - cena wyjdzie poniżej 15zł za sztukę, więc ok.

Panowie - gdzie wykonać tanio a dobrze /w PL/ płytki do tego projektu? Gdzie kupić tego TAS-a w normalnej cenie??

Co do dostępności półprzewodników to TAS jest w Farnellu, stabilizator impulsowy też (tyle że LM2575, czyli nie wersja TI, ale o ile dobrze się orientuje to to samo), natomiast OPA jest w TME. Jeżeli dławiki też są dostępne, to więcej "egzotyki" w tym projekcie nie ma.

No a biblioteka jest, bo ją zrobiłem jak zaczynałem rysować tą płytkę, ale tylko "kwadratową" wersję obudowy TASa, czyli PHD, a nie DKD.

Co do dostępności półprzewodników to TAS jest w Farnellu, stabilizator impulsowy też (tyle że LM2575, czyli nie wersja TI, ale o ile dobrze się orientuje to to samo), natomiast OPA jest w TME. Jeżeli dławiki też są dostępne, to więcej "egzotyki" w tym projekcie nie ma.

No a biblioteka jest, bo ją zrobiłem jak zaczynałem rysować tą płytkę, ale tylko "kwadratową" wersję obudowy TASa, czyli PHD, a nie DKD.

te TAS-y w Farnell-u są w obudowie prostokątnej DKD a Twoja płytka jest pod PHD i może być z tym problem :(

Ano fakt. Ale i tak ich oferta dość droga. Te DKD mogą bardziej odstraszać tych którzy się boją SMD, bo są "gęstsze" niż PHD. Chyba warto poszukać tańszej opcji. Dla tych którzy mogą zamówić za granicę oczywiście najtańszą opcją są próbki;)

można kupić gotowca only 250 USD no cło i jakis Vat nam doliczą wyjdzie 1000 PLN około ..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

250 USD + cła vaty itp to dużo za dużo:)

po pierwsze trzeba szukać źródła TAS5630 w dobrej cenie; reszta gratów jest dostępna w PL, cena płytki i reszty elementów jest do przełknięcia tak sobie myślę...

Mozna tez sam moduł za 150 USD.

Osobiście pisałbym się na takie płytki. Obawiam się tylko, że pod PHD nie będzie wielkiego nakładu, chyba że poczynić zakupy na DigiKey.

w farnelu sam IC kosztuje 80 do 10 i 65 do 100 ...

Zasilacza impulsowego nie zrobimy

PCB będzie kosztować z 30 PLN

czyli jak się się za sam wzmacniacz zmieścimy w granicach 200 PLN / sztukę to i tak będzie cud.

Do tego zasilacz z 200 - 250 PLN na trafo toriod.

na handlarzyka samplami bym nie liczył ...

w farnelu sam IC kosztuje 80 do 10 i 65 do 100 ...

Zasilacza impulsowego nie zrobimy

PCB będzie kosztować z 30 PLN

czyli jak się się za sam wzmacniacz zmieścimy w granicach 200 PLN / sztukę to i tak będzie cud.

Do tego zasilacz z 200 - 250 PLN na trafo toriod.

na handlarzyka samplami bym nie liczył ...

na stronie TI są polscy dystrybutorzy /Warszawa, Wrocław/ trzeba będzie pomailować co do układów w wersji PHD - faktycznie lepsza do lutowania...

realnie przy 10 płytkach i zamówieniu scalaków - cena pewnie wyjdzie 300zł/kpl

trafo każdy sobie wymyśli do mocy którą będzie chciał mieć, bez wodotrysków w stylu "audio" byle byłby cichy...

jest też opcja innego zasilacza impulsowego /gotowca?/ 40-50V i 200-300W

może zacznijmy od listy kto jest zainteresowany.

Rozumiem ze będziemy zamawiać kompletny to tak :

1. xxxx; a;b;c

gdzie :

xxxx nick

a - ilość PCB

b - ilość kompletnych elementów

c - ilość TAS-ów

może zacznijmy od listy kto jest zainteresowany.

1. xxxx; a;b;c

gdzie :

xxxx nick

a - ilość PCB

c - ilość TAS-ów

To zaczynam

1. Januss73 3;3;0

Dla zainteresowanych bede zamawial sample teraz i w grudniu wiec moze wyrwe 10 kostek, nadwyzke oddam po kosztach.

Sample są darmowe

Wiec możesz oddać co najwyżej za darmo a nie po jakiś ? kosztach ?

Ja też będę zamawiał sample z tym że mnie to nic nie kosztuje ... ale przez znajomego w USA inaczej raczej nie przyślą na twarz....

Ale aby nie było

1. xxxx; a;b;c

gdzie :

xxxx nick

a - ilość PCB

c - ilość TAS-ów

To zaczynam

1. Januss73 3;3;0

2. max-bit 4;4;0

Sample Ti wysyła za darmo wysyłka też free.

A Jak chcesz te sample zdobyć direct to Poland ?

Jak pisałem do Polski ci raczej nie przyślą ... chyba ze będziesz miał kwity od szefa wszystkich szefów

Sample Ti wysyła za darmo wysyłka też free.

A Jak chcesz te sample zdobyć direct to Poland ?

Jak pisałem do Polski ci raczej nie przyślą ... chyba ze będziesz miał kwity od szefa wszystkich szefów

Ale jak będę chciał je komuś wysłać, to będę musiał kupić znaczek.

A kto powiedział, że ja mieszkam w Polsce?

Koniec kłutni..:)

Czy ten układ osiąga naprawde te 607W przy 2R i 180W przy 8R..? Tak wogóle jaki może być orientacyjny koszt wykonania takiej zabawki..??

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.