Skocz do zawartości
IGNORED

TAS5630 wzmacniacz stereo w klasie D - płytka

trryt

Rekomendowane odpowiedzi

To co dawac na plytke a czego nie to wszystko kwestia gustu :) Ja lubie jak wszystko jest na plytce – nie lubie robic plytek typu wszystko i nic, czyli wszystkie opcje i tysiac zlaczek na kabelki albo na 10-ciu osobnych plytkach, zeby kazdy mogl sobie skladac swoja konfiguracje :) Jak by to byla moja plytka to bylo by na niej wszystko konktrtnie po koncowa aplikacje – czyli jedna zlaczka na zasilanie a wszystkie zasilania byly by z tego jednego i zlacza wejsciowe tak to jest na oryginalnym evalu – z tym ze ja bym dal XLR bezposrednio na plytke tak jak w StampAmplie – tak jest fajnie bo nie trzeba lutowac jakis specjalnych kabelkow potem przy uruchamianiu – ale watpie ze taka plytka przyjela by sie na forum. Taka plytka jest fajna bo nie ma problemu z lutowaniem i prowadzeniem kabli ktore sie potem walaja i plataja.

Ale wracajac do Twojego pytania to ja bym te OPA jak najbardziej zostawil bo TAS musi byc pedzony symetrycznie, ale zeby nie komplikowac, bo nie wszyscy beda a) umieli polutowac i b) umieli uruchomic jakos porzadniejsza przetwornice to zrobil bym wejscie na osobne trafo i klasyczny symetryczny stabilizator :)

Tak to troszkę dziwne ze Ti zastosowało taką nie inną przetwornicę jak na razie wszystko pozostaje na PCB dla purystów :) jest zew wejscie +15 V jeśli ktos bedzie chciał zastosuje sobie zew zasilanie i nie przylutuje w ogóle wew przetwornicy ,,,

A prospos dziś sprawdzam PCB i jutro ....

Tak to troszkę dziwne ze Ti zastosowało taką nie inną przetwornicę jak na razie wszystko pozostaje na PCB dla purystów :) jest zew wejscie +15 V jeśli ktos bedzie chciał zastosuje sobie zew zasilanie i nie przylutuje w ogóle wew przetwornicy ,,,

A prospos dziś sprawdzam PCB i jutro ....

a więc jest jeszcze czas na "doprojektowanie" paru kondensatorów i zasilania symetrycznego.... dla zaoszczędzenia miejsca można dać małe OPA i wyautować przetwornicę, skoro wszystkim się nie podoba....

Trryt. Chyba tas ma mniejszy raster jak małe OPA, więc zwłaszcza niedoświadczonym bez pasty radzę do tego nie podchodzić :)

Też myślę, że nie ma już co kombinować i zostawić tę przetwornicę. Jak się okaże, że tego piku nijak nie słychać, to to będzie bardzo dobre rozwiązanie. Myślę zresztą, że to może szumieć tylko w skrajnych przypadkach, tzn kiedy mamy wysokotonówkę, która ma bardzo wysoko pasmo i do tego jakiś rezonans o f pochodnej harmonicznej od tych 52kHz.

Poza tym elektronik ze mnie właściwie żaden, ale zastanawiam się dla czego na wejściu tej przetwornicy kondensator c85 nie jest zbocznikowany jakimś ceramikiem? Przecież przetwornica tak samo jak oddaje tak pobiera prąd impulsowo, a dla 330u taka częstotliwość to już za dużo. Czy nie jest tak, że przetwornica pobierając impulsy z zasilania wprowadza szum w VDD?

w zasadzie to małe opa będzie łatwiej niedoświadczonemu polutować niż tas-a:)

przetwornicę można obsadzić lub nie, mi najbardziej brakuje opcji zasilania symetrycznego dla opa z zewnątrz - jak w poprawionej wersji którą opisywał Chumi... większe zasilanie, symetryczne jak w zaleceniach ti co do opa z datasheet - musi być lepiej i mniej szumieć; wersja ti na naszej płytce śmierdzi budżetówką robioną na kolanie...

Pitt to nie problem. Można cały symetryzator zrobić osobno i wstawić zwory między kondami we/wy. Nawet się wtedy pod ark można podpiąć. Zeby było hajendowo zwory można nawet zrobić przewodem w ekranie.

Pitt to nie problem. Można cały symetryzator zrobić osobno i wstawić zwory między kondami we/wy. Nawet się wtedy pod ark można podpiąć. Zeby było hajendowo zwory można nawet zrobić przewodem w ekranie.

wiem, że można...

tylko jeśli przetwornica i w ogóle zasilanie analogu jest do d. to po co go dawać?

Paweł, jak wysyłasz PCB to zawsze ze schematem.

Jest tam parę kiksów, niektóre przelotki są ponakładane jedna na drugą, nawet jakimś cudem jeden OPA jest zdublowany i siedzi jeden na drugim. Chyba rozpędziłeś się z kopiuj/wklej. Nigdy nie otwieraj PCB bez schematu, wtedy eagle uważa sam na takie błędy. Przy tranzystorkkach masz teraz ścieżki i poligon nałożony na siebie. Program uznaje to jako zwarcie, mimo że oba sygnały to GND. Nie potrzebnie robiłeś te ścieżki, wystarczyło zmienić izolację spowrotem na 0.01. Nie wiem jak uzna coś takiego konwerter na gerber.

To moje niedopatrzenie ale ścieżkę prawego wyjścia wypadałoby poprawić bo jest teraz bardzo niesymetrycznie i nie ładnie to wygląda.

Wstrzymaj się jeszcze z oddawaniem do avt no i podeślij oba pliki PCB i SCH.

Działamy działamy... po cichu :)

wiem, że można...

tylko jeśli przetwornica i w ogóle zasilanie analogu jest do d. to po co go dawać?

Bo to bardzo upraszcza zasilanie, jedno trafo, jedno napięcie, jeden mostek, a czy jest do dupy to się okaże. To hifi, nie hajend. Główna zaleta tej kostki to sprawność, parametry są przeciętne.

Z mojej strony dołożyłem 100n przy samym wejściu przetwornicy, zamówiłem sample i czekam.

Cyba zatrzymaliśmy się na indukcjach. Ja nie będę wybrzydzał i wezmę te pierścionki T94-2, wyjdą mnie po jakieś 5 zeta. Jak ktoś chce mogę mu też wziąć.

Chyba, że max ma lepszą propozycję. Oferował się, że zajmie się kompletowaniem części.

Na razie będą prototypy ...

Jeśli projekt okaże sie udany ... to prawdopodobnie ruszy produkcja ....

Pojawią się fotki pomiary itd ....

Za jakiś czas będziemy musieli kupować elementy ...

Na razie będą prototypy ...

Jeśli projekt okaże sie udany ... to prawdopodobnie ruszy produkcja ....

Pojawią się fotki pomiary itd ....

Za jakiś czas będziemy musieli kupować elementy ...

napisz coś szerzej o tych prototypach i kiedy to ruszy...

prototypy od 2-3 tygodni a kiedy finalnie ? Jak będziemy miec wszystkie elementy plus składanie to około 3-4 tyg na przód ...

no na pewno nie wcześniej niz za 2 miechy.... czyli coś na święta :)

Jeśli wszystko pójdzie dobrze to docelowym wykonawcą PCB będzie AVT czyli płytki a może i całe kity będą tam dostępne ... Minusy ? trochę drozej wyjdzie plusy ? Przetestowane łatwo dostępne ....

PS nie napalał bym się tu na ogół pośpiech jest złym doradcą ...

Wzmacniacz w klasie D to nie 2 tranzystory na krzyż :)

Zestawilem zamowienie, wyszlo kolo 70Pln za komplet dodatków bez TAS, OPA i TL. No i bez 2u2 szt.5, bo w takich obudowach takie pojemności nie są za częste. Przy masówce i różnych dostawcach byłoby pewnie taniej z 50procent. Najbardziej po kieszeni biją oczywiście indukcje, poza tym reszta to niby groszowe sprawy, ale jak się wszystko zsumuje.....

Co mi się na oczy rzuciło?....

1. 2u2 t.j c28, 30, 32, 48 i 50 występują w różnych obudowach, czyli 1812 i 1210. Na projekcie już po prototypach trzeba będzie to ujednolicić.

2. 10n mamy podobnie wszystkie w 1206, tylko jeden c49 jest 0805. Trzebe będzie też ujednolicić.

Czekam z niecierpliwośią na postępy.

Nie chodzi o to, że są drogie, ale o to że w moim ulubionym sklepie mają wszystko oprócz takich pojemności w takiej obudowie, no i nic nie stoi na przeszkodzie, żeby c48 i 50 też były w 1812. Będzie bardziej jednolito przy zakupach.

Poza tym jak tak patrze na TAS'a to ten radiator mamy baaardzo na wyrost.Tutaj chyba ważniejsza będzie precyzja mocowania, żeby dobrze przylegał jak jego wielkość.

nie problem z radiatorem trzeba zrobić dystanse (ja to zrobię z tulejek z plastiku pociętych tarczami diamentowymi) na długość około 0,05mm mniejszą od odległości PCB radiator

No nie wiem czy na wyrost radiator. Dokładnie taki jak w EB. A tam jeszcze jest opcja wentylatora, którą odpuściliśmy. Zawsze można dać mniejszy, co kto ma pod ręką, otworów montażowych jest dużo i to dobrze - łatwiej coś dobrać. A kwestia montażu i przylegania, to raczej nie problem, pamiętacie pierwsze Athlony XP, które się bardzo mocno grzały i miały odsłonięty rdzeń, jakoś ludzie do tego montowali radiatory strasznie chamskimi zaczepami (większość radiatorów komputerowych ma to bardzo prymitywne) i działało. A tu na śruby mamy możliwość delikatnej regulacji. Tylko trochę dobrej pasty, nie za dużo i nie będzie problemu. Podkładki na pewno pomogą, ale i bez nich jak się delikatnie równomiernie po dokręca to będzie OK.

Oczywiście jak się komuś chce liczyć Rth to proszę bardzo, mnie się nie chce, dam co mam, trochę mniejszy od przewidzianego miejsca, ale prostokątny i akurat w miarę pasujący.

Nie zawsze się udawało ile było ukrusonych :) Odsłonięty rdzeń był z jednego powodu było taniej :)

Co do samego układ wydziela około 20 30 W max ... wiec ten i tak przy większych mocach będzie wymagał ....

No ale poczekajmy na PCB ... później elementy ... później na zmontowane ukłądy wszystko się wyjaśni

• 2 miesiące później...

W wątku zamówieniowym dyskusja o zasilaniu i zabezpieczeniu, a ostatnio też jatka. Ja obudowałem mojego TASa. Zasilacz taki jak już był, dodałem softstart do toroida i opóźnienie załączenia głośników. I jedno i drugie jak najprostsze jak się da. O dziwo soft start w sumie nie jest zbyt potrzebny, bo 400W trafo z toroidy.pl ma o wiele mniejszy impuls prądu od 200W na zdjęciu wyżej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 3 tygodnie później...

ostatnio z przyczyn obiektywnych temat poszedł w odstawkę proponuje powrót do tematu :)

Przypominam ze PCB mamy zamkniętą teraz musimy skończyć PCB i oprogramowanie procka

Wzm działa mam nawet na to obudowę :) z Marantza :) hihi

Ostatnio miałem mało czasu ale znowu chyba będę miał trochę więcej więc wróciłem z tematem

Zobaczymy czy sie januss odezwie :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.