Skocz do zawartości
IGNORED

zamówienie na PCB Jean Hiraga's Super Class-A Amplifier

arturp

Rekomendowane odpowiedzi

>olog

Był już wątek o Dartzeelu zrobiłem nawet projekt płytki. Poszukaj na forum.

Jeśli ktoś potrzebuje płytki do Hiragi, to mam jeszcze parę sztuk.

Tego się obawiam, ale to już powoli z wagą dojadę do 20kg :). Spróbuje przykręcić każdy tranzystor do osobnego radiatora i zobaczyć co się będzie działo.

A teraz jeszcze jedno pytanie. Na bazie tranzystora końcowego npn pojawiają się dziwne zniekształcenia. Im niższa częstotliwość tym szybciej się pojawiają - widać na obrazkach 2 i 3 (napięcia żółte x10), na obrazku 1 wyższa częstotliwość - ten sam poziom sygnału a zniekształceń brak. Zniekształcenia znikają po odpięciu obciążenia. W górnym tranzystorze tego nie ma w całym zakresie częstotliwości. Na wyjściu - rys. 4 też ich nie widać. Dziwne. Może ktoś podpowie od czego to może się dziać.

Masz pewnie za mały prąd spoczynkowy ustawiony i wzmacniacz przechodzi do AB.

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Masz pewnie za mały prąd spoczynkowy ustawiony i wzmacniacz przechodzi do AB.

Czyli mozna w tym wzmacniaczu ustawic niższy prąd spoczynkowy?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - daloby wiec rade zmienic wartosc jakis elmentów na tym schemacie, zeby wzmacniacz pracowal w kalsie A tylko do np. 1A?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

El sueño de la razón produce monstruos.

miałem 1.5A przy pomiarach

Jak miałeś jakiś większy offset albo/i obciążenie mniejsze niż 8om to ten jeden tranzystor mógł się wcześniej zatkać, wtedy właśnie można takie przebiegi zaobserwować jak nie ma wystarczającego prądu ( a w tym układzie nie ma) żeby szybko wypompować ładunek zgromadzony w bazie (aby zatkać tranzystor trzeba bazę opróżnić najpierw :)

Czyli mozna w tym wzmacniaczu ustawic niższy prąd spoczynkowy?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - daloby wiec rade zmienic wartosc jakis elmentów na tym schemacie, zeby wzmacniacz pracowal w kalsie A tylko do np. 1A?

Prąd spoczynkowy regulujesz potkiem 500 om.

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Tak oczywiście. Maiłem na myśli zmianę wartości potka :) A nie kręcenie nim :)

Czy mógłbym prosic kogoś o wskazanie mi konkretnej zmiany (tzn wartość tego potencjometru?) jaką powinienem zrobic w tym schemacie, tak aby uzyskac mozliwie niski prad spoczynkowy (np 0,6A)?

Nadal nie moge uwierzyc, ze to takie proste - przerobić ten wzmacniacz na klase AB i bede mogl wykorzystac moje skromne trafo. Przepatrzyłem masę schematów w necie (w tym wszsytkie passy, jlh, itp) i albo wzmacniacze wymgały niskiego napiecia i miały idealną dla mnie moc, albo pasowały do moje trafa pod wzgledem napiecia, jednak okazywało sie ze trafo nie wyrobi pod wzgledem wydolnosci pradowej.

raven, nie śpij ;-)

tym potencjometrem regulujemy offset ;-)

No to teraz ja jestem troszkę zakręcony - tym potkiem zmieniałem prąd - ustawiłem 1.5A prądu. Ale wtedy miałem problem z offsetem który na dodatek zmieniał się wraz z temperaturą. Dopiero po ustabilizowaniu temperaturowym zmieniając bardzo delikatnie rezystor 33k ustawiłem prawie zerowy offset.

Ta na marginesie, ile jest dopuszczalny offset na wyjściu tzn. ile milivoltów jest wg. was dopuszczalne.

Niestety na razie nie mogę nic sprawdzić na żywym organizmie bo wzmacniacz rozłączony czeka na wykoncypowanie jakiejś budki.

Jak miałeś jakiś większy offset albo/i obciążenie mniejsze niż 8om to ten jeden tranzystor mógł się wcześniej zatkać, wtedy właśnie można takie przebiegi zaobserwować jak nie ma wystarczającego prądu ( a w tym układzie nie ma) żeby szybko wypompować ładunek zgromadzony w bazie (aby zatkać tranzystor trzeba bazę opróżnić najpierw :)

Powolutku, bo się zgubiłem. Co do offsetu to rzeczywiście jest pomysł - w momencie pomiarów mogło nie być zera na wyjściu. Co do prądu nie rozumiem "w tym układzie nie ma". Miało być 1.5A i tyle ustawiłem. Jakaś podpowiedź.

PS.

Wrócił ruch na wątku. Chyba się zmobilizuje do zrobienia budki.

No to teraz ja jestem troszkę zakręcony - tym potkiem zmieniałem prąd - ustawiłem 1.5A prądu. Ale wtedy miałem problem z offsetem który na dodatek zmieniał się wraz z temperaturą. Dopiero po ustabilizowaniu temperaturowym zmieniając bardzo delikatnie rezystor 33k ustawiłem prawie zerowy offset.

Ta na marginesie, ile jest dopuszczalny offset na wyjściu tzn. ile milivoltów jest wg. was dopuszczalne.

Niestety na razie nie mogę nic sprawdzić na żywym organizmie bo wzmacniacz rozłączony czeka na wykoncypowanie jakiejś budki.

Powolutku, bo się zgubiłem. Co do offsetu to rzeczywiście jest pomysł - w momencie pomiarów mogło nie być zera na wyjściu. Co do prądu nie rozumiem "w tym układzie nie ma". Miało być 1.5A i tyle ustawiłem. Jakaś podpowiedź.

PS.

Wrócił ruch na wątku. Chyba się zmobilizuje do zrobienia budki.

Przyznam się że też się trochę zgubiłem ale to pewnie dla tego że ten potek wpływa na prąd i offset :)

Ale raczej autor miał na myśli offset :)

Kręcąc potkiem zmieniamy offset a ten przez dzielnik sprzężenia loduje nam na emiterach tranów zmieniając prąd spoczynkowy (ten zależy od napięcia między tymi emiterami a tym samym prądu płynącego przez te trany) Częściowo można temu zaradzić wstawiając szeregowo kondensator z rezystorem 10om sprzężenia ale raczej nikt nie będzie z tego zadowolony.

Jak ta regulacja wygląda tak jak w symulatorze to trzeba mieć anielską cierpliwość żeby coś ustawić :)

Na końcowych pozycjach potka prąd jest 1.5A do 1.8A a offset "jeździ" od -5 do 3V, za to w środkowym prąd jest niecałe 800mA ale za offset tylko 1V.

Dopuszczalne raczej nie więcej niż 100mV.

Offset można regulować też tak jak piszesz zmieniając wartość tych 33k albo 180 i 240 (po to te wartości nie są jednakowe).

Chodziło mi o max. prąd jaki może popłynąć z bazy tranzystorów końcowych.

Trochę na odwrót ;-), tym potencjometrem ustawiamy tylko offset, nie przejmując się na razie prądem spoczynkowym. I od tego zaczynamy regulację.

Żeby zmienić prąd spoczynkowy możemy zrobic tak jak radzi raven - wartością potka, lub też rezystorami 33k (dwoma na raz)od bazy do zasilania. Można też zmienić rezystory od suwaka potka(też dwa na raz).

O ile pamietam Hiraga pisał o wahaniach offsetu +/- 150mV. U mnie po kilkukrotnej regulacji były zmiany w granicach 60mV. Ten układ tak ma ;-).

ps tak to jest jak się pisze w tym samym czasie ;-)

Gość V-savage

(Konto usunięte)

No właśnie w tym układzie offset będzie pływał i to sporo.

Nie można by tak dołożyć do tego jakieś DC servo? Wpłynęłoby to jakoś negatywnie na parametry wzmacniacza?

Mogą być takie wartości?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no to jak znowu rusza temat, to przed chwilą rozmawiałem z goście co mi ma pomóc robić budkę. Jest mobilizacja - zacznie się coś dziać :). Kupiłem od veterana selektor wejść. Jeszcze mi tylko brakuje porządnego projektu RIAA.

Mogą być takie wartości?

Sprawdź według pierwszego rysunku z rezystorami 1k przy potku, jeśli prąd bedzie za duży, zwieksz! trochę rezystory 47k. Wedlug symulacji powinno byc w miarę ok.

pozdr

no to jak znowu rusza temat, to przed chwilą rozmawiałem z goście co mi ma pomóc robić budkę. Jest mobilizacja - zacznie się coś dziać :). Kupiłem od veterana selektor wejść. Jeszcze mi tylko brakuje porządnego projektu RIAA.

no to może RIAA także Hiragi na ECC83 ;-))

No właśnie w tym układzie offset będzie pływał i to sporo.

Nie można by tak dołożyć do tego jakieś DC servo? Wpłynęłoby to jakoś negatywnie na parametry wzmacniacza?

Pewnie że się da.

Potek 1K reguluje prąd spoczynkowy, rezystory trzeba będzie pewnie dobrać w układzie aby zapewnić odpowiedni zakres regulacji.

Zenerki przy OP 22V (zasilanie wzmaka 35). C9 opcjonalny. WO najlepiej serii OP07 (OP97, OP177, OPA277 itp..).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Mam do sprzedania , w związku ze zmianą koncepcji , zestaw jak w temacie składający się z:Kompletnych płytek-zmontowanych i sprawdzonych,dwa radiatory do tranzystorów końcowych,dwa trafa z odczepami 20-25 V 3,5 A ,płytki zasilaczy oraz dwa duże wskaźniki wysterowania.Gratis dodaję dwa mostki 25A oraz tranzystory zapasowe do ew wymiany.Całość po kosztach zakupu,czyli ok 350 zł.Info na priva.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam do sprzedania , w związku ze zmianą koncepcji , zestaw jak w temacie składający się z:Kompletnych płytek-zmontowanych i sprawdzonych,dwa radiatory do tranzystorów końcowych,dwa trafa z odczepami 20-25 V 3,5 A ,płytki zasilaczy oraz dwa duże wskaźniki wysterowania.Gratis dodaję dwa mostki 25A oraz tranzystory zapasowe do ew wymiany.Całość po kosztach zakupu,czyli ok 350 zł.Info na priva.

Andrzeju, gdzie kupiłeś takie vu metry??

Andrzeju, gdzie kupiłeś takie vu metry??

Mierniki,to pozostałości z jakiegoś niemieckiego wzmacniacza z lat 80 kupione ne alle...Mają od razu układ wzmacniacza i regulacji..

• 3 tygodnie później...

Witam Hiraga fanów. Od jakiegoś czasu obserwuję temat i zauważyłem że najwięcej pozytywnych emocji było w fazie projektowania. Mimo, że do zamawiających dotarły płytki de facto do dziś nie zakończył nikt projektu na tyle, by się pojawiła choć jedna recenzja oparta na odsłuchu złożonego wzmacniacza. Oczywiście nikogo nie poganiam ale raczej gorąco dopinguję, wiadomo klasa A dużo ciepła. Bardzo bym się cieszył gdyby za postępem prac kolegów pojawiło się więcej recenzji. Na dziś zakupiłem w Anglii MF A1 i ciekawy jestem, który może się pochwalić lepszym dźwiękiem choć sądzę, że wasze wzmaki mogą grać różnie ze względu na różnice w komponentach. Na ebayu zauważyłem piękną moim zdaniem obudowę z aluminium

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) u chińskiego sprzedawcy 8audio. Może przyda się komuś do projektu choć nie wiem czy może się tam wszystko zmieścić plus jeszcze jakiś radiator i mały przedwzmacniacz skoro jest pokrętło do regulacji.Pozdrawiam Radek

Ukryta Zawartość

Witam. Mam link dla wygodnych i spragnionych dźwięku a la Hiraga

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) W tym sklepie internetowym w Europie można kupić gotowe płytki z wlutowanymi komponentami pod wzmak 20 wat jak i zmodernizowane pod moc 2x50wat. Cena przyzwoita. Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

• 6 miesięcy później...
  • 5 miesięcy później...

Czy taki komplet tranzystorów będzie pasował w Hiradze?: ( od strony wejścia sygnału)

2SA970 - 2SC2240

2SC2705 - 2SA1145

2SA1142 - 2SC3423 lub (2SA1249 - 2SC3117)

2SB817 - 2SD1047

Planuję przetestować ten wzmacniacz wg schematu z takimi właśnie tranzystorami:

Ukryta Zawartość

Płytka jak na razie wygląda tak:

Ukryta Zawartość

Proszę o opinie czy to może działać i jak sprawdzą się zaproponowane tranzystory, prowadzenie masy i układ ścieżek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 6 miesięcy później...

Przepraszam, że wracam do zapomnianego przez Was tematu. Interesuje mnie ciągle sposób zasilania Hiragi, możliwości i realizacje. Znalazłem taki zasilacz

Ukryta Zawartość

jak myślicie warto budować?

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Mój Hiraga sie powoli rozwija ( bardzo wolno ) . Pojawiło sie pytanie teoretyczne - Czy collector current tranzystorów sterujących na poziomie 1A nie będzie zbyt mały ? Autor zastosował tranzystory o prądzie 3A . Jak to się ma do wartości prądu spoczynkowego ( 1,6 A )?

...there is no spoon...

• 5 miesięcy później...

Wiem, że idę na łatwiznę zadając takie pytanie, ale mimo wszystko zapytam. Podpowiedzcie, proszę, jak wyregulować prąd spoczynkowy w Hiradze? Zbudowałem dwa kanały w jednym mam 560mA a drugim 720mA. Wartości których elementów odpowiadają za regulację prądu spoczynkowego? Hiraga-Monstre-Monster-Class-A-amplifier-schematic.png

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.