Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz do 7000zł???

Marek66

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem tutaj nowy więc proszę o wyrozumiałość :-) Więc tak, chciałbym kupić wzmacniacz stereo do ok 7000, będzie on podpiety pod MA RX6 i odtwarzacza Harman Kardon HD990. Słucham różnej muzyki, ale głównie dynamicznej i szybkiej, zależy mi na dobrym basie. Wiem że bez odsłuchów sie nie obejdzie, ale mam nadzieje że ktoś już sprawdzał te głośniki w połączeniu z tymi wzmacniaczami. Poczytałem troszke w sieci i mam kilka typów;

HK990

Naim nait XS

Roksan Caspian M

Arcam A38

Może macie inne typy? Dziękuje za wszelką pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/70733-jaki-wzmacniacz-do-7000z%C5%82/
  • Użytkownicy+

"Słucham różnej muzyki, ale głównie dynamicznej i szybkiej, zależy mi na dobrym basie."Dobry bas = krell, ale na nowego nie masz ........ taniej = Rotel. Nie podaję modelu bo wszystkie znane mi Rotele mają świetny bas i dobrą dynamikę więc wypróbuj najlepszy na jaki Cię stać. Idąc w górę cennika najwięcej zmienia się średnica i wysokie.

Za te pieniazki mozna nabyc bardzo przyzwoity Second Hand: cos ze stajni Krella, Accuphase lub NAD MAsters. Jesli jednak ma byc nowe i zalezy Ci na basie, do glowy przychodza mi 2 propozycje: Caspian M Series-1 i Naim XS. Jest jeszcze Creek Destiny, ale ten obok mnostwa zalet, mial niestety pewne problem z basem (tryb pasywny).

Z Roteli dobry jest 1070, ale on jest juz poza dystrybucja AudioKlan. Najwyzszy dostepny Rotel w sprzedazy to 1520. Owszem, jego bas i dynamika sa niezle, ale to sprzet dosc krzykliwy i malo muzykalny. Naim XS lub Roksan beda lepsza propozycja.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wolałbym nowy sprzęt, nigdy nie kupowalem używanego, nie mam co do niego przekonania.... Ja też bardziej przychylam sie ku Naimowi lub Caspianowi. A miał ktoś styczność z HK990????? Mam odtwarzacz HD990 i powiem że lubi się przywiesić. Trzeba będzie wybrać się na odsłuch, wtedy będe wiedział :-)

Czemu takie dziwne proporcje wybrałeś (wzmacniacz za 7 tys. do kolumn za 4 tys.)? Może lepiej sprzedać kolumny i kupić jakiś lepszy model + wzmacniacz.

Chyba ze teraz robisz podstawę pod jakieś lepsze kolumny w przyszłości.

Miało być kino, i jest:-) ale nie do końca jestem zadowolony ze stereo, amplituner Onkyo 5007. Wcześniej proporcje były: film 80% a muzyka 20%. Teraz jest 50/50. dlatego chce kupić porządny wzmacniacz. Nie wykluczam w przyszłośći zmiany kolumn.:-)

Moze cos takiego?:

Ukryta Zawartość

robix

Ukryta Zawartość

Słucham różnej muzyki, ale głównie dynamicznej i szybkiej, zależy mi na dobrym basie.

Audiomatus. Miałem, polecam, średnica nieco wyszczuplona, góra bez zastrzeżeń, bas po prostu referencyjny. Można wypożyczyć od producenta, więc przetestowanie w domu nie jest problemem. Budżet wystarczy ci jeszcze na preamp (Audiomatusy to końcówki mocy, kiedyś dostępne jako monobloki, obecnie oferowane w wersji stereo).

Potwierdzam,chcesz mieć wyczynowy bas-Audiomatus,będzie zwarty,szybki,głęboki kiedy trzeba,zróżnicowany,dynamiczny...

Do tego dobre pre na lampie i koniec poszukiwań wzorcowego basu,gratis dostajesz średnicę i górę na przyzwoitym poziomie.

l'enfant sauvage

Sprawdź Caspiana m2 i zdaj relacje bo chyba każdy na to czeka.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

• Użytkownicy+

Sprawdź Caspiana m2 i zdaj relacje bo chyba każdy na to czeka.

O ile dobrze pamiętam, to Caspian (pewnie starsza wersja), grał dużym basem ale z taką sobie kontrolą. Raczej masa niż kontur, przynajmniej w porównaniu do ... krela.

I jak wygląda sprawa? Już zakupiony nowy wzmacniacz?

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

O ile dobrze pamiętam, to Caspian (pewnie starsza wersja), grał dużym basem ale z taką sobie kontrolą. Raczej masa niż kontur, przynajmniej w porównaniu do ... krela.

Nawet bez porównania taki jest bas (M1) ;-), ale poprawia się bardzo dużo po srebrzonej sieciówce, lecz najlepsza poprawa jest przy podpięciu sieciówki pod CD, przy zestawieniu kombo M1.

Po zmianie sieciówek w zestawie można się bardzo zdziwić jak potrafi się zestaw odkorkować.

• 1 rok później...
Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Tu masz opis ciekawego wzmacniacza dzielonego Rotela: http://audio.com.pl/testy/rotel-rc1082+rb1072:2. Spotkałem się z opiniami, że wzmacniacze tej firmy dawały bardzo dobry dźwięk w zestawieniu z kolumnami Monitor Audio.

Wzmacniacz ten jest w ofercie tu: http://www.rtvmax.pl/go.live.php/PL-H3/Sklep/Search/catID=3.html?type=SMw==&producer=SNDI%3D.

Szkoda właśnie, że tak kończą się tematy. Zapowiadał się ciekawie, ale niestety brak mu zakończenia... (niech każdy sam sobie odpowie kto powinien zakończyć taki temat).

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Dziadek nie dojrzał daty, mnie tez się czasami zdarzy coś napisać w starym wątku.

Fakt okulary mi spadły pod biurko. I nie dopatrzyłem.;-)Jest jedno "ale" taki nieczynny od rku watewk powinien zostać zamknięty przez jego twórcę albo moderację.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.