Skocz do zawartości
IGNORED

Problem w kwestii wyboru sprzętu

mate_ous

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Od jakiegoś czasu marzę, aby usiąść w salonie i zacząć "słyszeć" w muzyce coś więcej niż tylko słowa i instrumenty z pierwszego planu. Chętnie posłuchałbym też drugiego planu, co oznacza inwestycję w sprzęt wyższej klasy, niż kina domowe reklamowane w Media Markt (mam nadzieję, że na tym forum nikogo tym stwierdzeniem nie urażę).

W pewnym stopniu odrobiłem lekcję i jeszcze przed wczoraj byłem pewny, że kupuję NAD'a C355BEE i Acoustic Energy Aelite 3, jednak przyzwyczajony do nocnych poszukiwań nowego sprzętu audio, natrafiłem na kilka opinii o Roksanie Caspian. W tym jednak przypadku nie mam możliwości łatwego odsłuchu, dlatego chciałbym zapytać czy warto jeździć po województwie za tym sprzętem, dobierać godzinami na nowo głośniki do niego i dopłacać trochę, nawet nie do nowego, ale używanego sprzętu, bo o wydatku rzędu 8000zł nie mam co myśleć?

Wszelkie źródła znalezione w internecie wychwalają Roksana, ale też wszystkie inne źródła zachwycają się współgraniem NAD'a z AE Aelite 3.

Pierwsze pytanie do Was szanowni Koledzy zostało już zadane - czy warto na pierwszy porządny sprzęt audio celować w Roksana, czy lepiej nacieszyć się kilka lat NAD'em, a potem dalej się rozwijać.

Drugie - jak już mnie weźmie na Roksana, to jakie głośniki do niego w cenie do 5000zł polecalibyście? Czy ten przedział cenowy nie jest za niski dla wzmacniacza tej klasy?

Pozdrawiam

Mateusz

https://www.audiostereo.pl/topic/70945-problem-w-kwestii-wyboru-sprz%C4%99tu/
  • Użytkownicy+

Nie kupuj sprzętu jedynie na podstawie czyjejś opinii. Jedź do kilku salonów i posłuchaj, możesz też wypożyczyć klocki za kaucją do domu na kilka dni. Warto też poprosić forumowiczów o odsłuch u nich w domu, większość nie odmówi.

Roksan z tego co pamiętam grał z dobrą barwą, nieco zamaszyście z nie do końca kontrolowanym basem, ze sporą jego ilością.

Może nie dosłownie to napisałem, ale NAD z AE Aelite 3 bardzo mi się podobał. Nie trudno, żeby było inaczej skoro planuję się przesiąść ze zwykłego kina domowego. Ten zestaw spełnia moje oczekiwania, ale cały czas kusi mnie używany sprzęt wyższej klasy, który też mieści się w moim przedziale cenowym. Za takiego uważam Roksana Caspian.

Żeby posłuchać Roksana musiałbym podzwonić, poszukać, pojeździć. Chodzi mi o to czy warto zawracać sobie głowę, a nie o to czy zamawiać Roksana, bo przeczytałem w internecie, że reprezentuję wysoką klasę.

Z drugiej strony boję się, że kupię Ferrari (w tej roli Roksan Caspian) z silnikiem o poj. 1.4L (tutaj mam na myśli głośniki, na które mogę wydać max 4500- 5000zł). W końcu nowy Roksan kosztuje 8000zł, co w moim przekonaniu oznacza, że aby wykorzystać jego możliwości potrzebuję kabli za 1000zł i głośników za 12000zł. Mylę się, czy mam rację?

• Użytkownicy+

Może nie dosłownie to napisałem, ale NAD z AE Aelite 3 bardzo mi się podobał. Nie trudno, żeby było inaczej skoro planuję się przesiąść ze zwykłego kina domowego. Ten zestaw spełnia moje oczekiwania, ale cały czas kusi mnie używany sprzęt wyższej klasy, który też mieści się w moim przedziale cenowym. Za takiego uważam Roksana Caspian.

Żeby posłuchać Roksana musiałbym podzwonić, poszukać, pojeździć. Chodzi mi o to czy warto zawracać sobie głowę, a nie o to czy zamawiać Roksana, bo przeczytałem w internecie, że reprezentuję wysoką klasę.

Z drugiej strony boję się, że kupię Ferrari (w tej roli Roksan Caspian) z silnikiem o poj. 1.4L (tutaj mam na myśli głośniki, na które mogę wydać max 4500- 5000zł). W końcu nowy Roksan kosztuje 8000zł, co w moim przekonaniu oznacza, że aby wykorzystać jego możliwości potrzebuję kabli za 1000zł i głośników za 12000zł. Mylę się, czy mam rację?

Zdecydowanie się mylisz :-) NAD może być lepszy niż Roksan i odwrotnie, cena nie przekłada się tak automatycznie jak w autach (chociaż i tu nie do końca). Ja kupowałbym z drugiej ręki, wolałbym mieć urządzenie jednak z wyższej półki i nie tracące na wartości tak jak nowe. Jeśli odpowiadałby mi NAD, to i tak kupiłbym używanego, a zaoszczędzone pieniądze przeznaczył na coś innego. Audiofile zazwyczaj mają sprzęt w dobrym stanie, zawsze można/warto go też sprawdzić przed zakupem. Kable poprawnie konfekcjonowane można też śmiało kupić używane. Najwięcej pieniędzy przeznaczyłbym na kolumny. AE nie znam więc trudno mi się do nich odnieść, ale na pewno można lepiej.

Warto też pomyśleć o wzmacniaczu Rotela, w swoich kategoriach są to urządzenia b.dobre.

Napisz coś o pomieszczeniu i preferencjach (czy bardziej lubisz detaliczność, czy barwę itp.) , chyba że w grę wchodzą tylko urządzenia o które pytasz.

Napaliłeś się jak szczerbaty na suchary. Tu nie chodzi o to żeby wypatrzeć klocka za xxxx pln dołożyć paczki za xxxxx pln i kable za xxxx pln a nie mieć cd czy innego źródła. Chodzi o dźwięk który będzie w Twoich uszach satysfakcjonujący. W salonach audio i u forumowiczów najłatwiej zaczerpnąć ramowej wiedzy co i jak gra. Możesz też siedzieć w domu i wałkować kolejne urządzenia do skutku. Ja na przykład uparcie przebieram w marantzach, gdyż lubię ich sposób prezentacji. Nie powstrzymało mnie to jednak od zakupu szampańskiej intergy sonego oraz gainclona premium dual mono, które też znajdują swoje miejsce podczas przeróżnych odsłuchów.

Oczywiście można a nawet trzeba brać pod uwagę opinię innych. Sam mogę na podstawie własnych doświadczeń teraz potwierdzić że marantz: PM 7200<PM 7200 tuning< PM 75

Koniec końców to system gra w konkretnym pomieszczeniu i trzeba pieczołowicie wszystko do siebie dopasowywać wg. upodobań. Jeżeli jesteś zainteresowany satysfakcjonującym brzmieniem czeka Cię długa droga usiana licznymi eksperymentami. Nie wystarczy kupić piec paczki i druty. Trzeba kupować i mieć naraz różne piece paczki i druty aby testować do upadłego. Interesujące zajęcie.

Chyba mogę powiedzieć, że mniej więcej mnie nakierowaliście. Musieliście akurat Wy, bo nie znam kompetentnych ludzi w sprawach audio.

Poszukam jeszcze trochę, a w razie czego zostanę przy zestawie z NADem. Dzięki za inspiracje do przeszukania ofert używanych sprzętów. Przy okazji się trochę wygadałem, co też mi pomogło spojrzeć na sprawę z innej strony:)

Pozdrawiam

Co do używanego sprzętu to nie zgodzę się do końca z przedmówcami. Trzeba wziąć pod uwagę, że nie każdy sprzedający to audiofil i sprzęt jest w lepszej formie niż nowy. Część sprzedających to handlarze. Po drugie jeśli mówimy o takim przedziale cenowym to jeśli chodzi o NADa 355 to kupowałbym nowego. Z racji tego, że nie jest to stary model, ceny używanego są tylko o parę stówek niższe, ale nie masz już gwarancji. W razie awarii koszt naprawy może być większy niż właśnie te parę stówek, więc ryzyko jest stosunkowo nieopłacalne. Jeśli rozważałbyś zakup wzmacniacza załóżmy za 4 tys a nowy taki kosztuje 1o tys, to nawet w razie naprawy można trochę zaoszczędzić.

Co do używanego sprzętu to piszę to z własnego doświadczenia, ponieważ już kilka razy dałem się zrobić w balona, przed czym wszystkich chciałbym przestrzec i wyczulić (nikt z forumowiczów oczywiście, lecz głównie allegro).

Pamiętajmy, że prawdziwy audiofil nie sprzedaje sprzętu po roku używania - zazwyczaj, chyba że jest na etapie gonienia zajączka i ma gruby portfel. Większość jednak dobiera sprzęt po odsłuchu i jest to zakup na lata.

Arcam Solo Neo nie jest na mój portfel, poza tym jakoś za "bajerancki" jest. Ale ... naprowadził mnie na Arcama Alphe 10 i on zaczyna mnie interesować. Bardziej mnie ciekawi jakby zagrał z Acoustic Energy Aelite 2, ale dorwać ten wzmacniacz do odsłuchu to nie lada problem. Na eBay od czasu do czasu się pojawiają w dobrych cenach, więc chyba wezmę go w ciemno a potem najwyżej odsprzedam po kosztach w Polsce (o ile szczęście mi dopisze).

• 2 tygodnie później...

Miałem zarówno Nad'a C3725 jak i Caspiana i powiem, że Caspian to inna liga. Naprawdę świetnie grał, nad również jest bardzo dobrym wzmacniaczem, ale w porównaniu do Caspiana nie ma dużych szans.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Nad to mułek w porównaniu do roksana. Do roksana można z nienajdroższych kolumn dobrac np viena acustic - oczywiście z drugiej łapy. Zestaw gra ładnie, nieco czarownie i przestrzennie.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.