Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacze strumieniowe.

JFSebastian

Rekomendowane odpowiedzi

• Użytkownicy+

Ja przełączam w SQ T biblioteki i mam albo tą z twardego dysku po USB, albo tą z compa po wifi.

Nie wiem czy są możliwe dwie rzeczy :

Pierwsza to czy można jakoś ustawić urządzenia, żeby squezzebox serwer na compie "widział" bibliotekę z twardego dysku i mógł ją obsługiwać.

Druga to czy można jakoś ustawić compa i SQ tak, żeby mieć dostęp do internetu (do radia internetowego), poprzez blueconnecta w compie ?

• Użytkownicy+

Tak, można zmieniać głośność zarówno z pilota, jak i z samego SQ. Inna sprawa, czy wysteruje on prawidłowo końcówkę. Niedługo (może we wtorek) mogę to sprawdzić.

palton, 16 Maj 2010, 23:31

>Tak, można zmieniać głośność zarówno z pilota, jak i z samego SQ. Inna sprawa, czy wysteruje on

>prawidłowo końcówkę. Niedługo (może we wtorek) mogę to sprawdzić.

Prosze, sprawdz, bo mam na oku monobloki. Stad to pytanie o mozliwosc regulacji natezenia dzwieku bezposrednio z pilota SQ

Można, ale SB nie ścisza tego analogowo na wyjściu z DAC, tylko manipuluje sygnałem cyfrowym przed wejściem na DAC, ogranicza w ten sposób rozdzielczość sygnału cyfrowego który i tak na maksa ma 16bitów. A już na pewno ten sygnał wchodzący na DAC nie jest bit perfekt z oryginałem przy ściszeniu choćby o 1%. Jeśli się ma końcówkę a brak pre, to lepiej już użyć jakiegoś DAC zewnętrznego z regulacją analogową wyjść. Ja tak obecnie używam. Konfiguracja w zamierzeniu tymczasowa ale sprawdza się świetnie: SB + Zaholou na wyjściach RCA regulowanych analogowo + końcówka Electrocompanient + AP Virgo.

Jak na zdjęciu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ma, jak mu zapodasz plik zrobiony w 24 bitach, jak mu wrzucisz rip z CD to co najwyżej zrobi upsampling do 24 bitów (nie jestem pewien czy zrobi) ale nawet jeśli robi upsampling to przy ściszaniu robi kolejną manipulację w domenie cyfrowej tym razem obniżając amplitudę. Nie sądzę by taka wielokrotna obróbka sygnału cyfrowego w górę i w dół dobrze wpływała na to co nazywamy wiernością przekazu. Lepiej pozwolić by DAC przetworzył oryginał o pełnej rozdzielczości albo sygnał co najwyżej upsamplingowany, a ograniczyć jego amplitudę analogowo. Takie jest moje zdanie.

Nie zgodzę się co do wpisu któregoś z kolegów, jakoby masowe wprowadzenie muzyki POP do gęstych formatów miało pogorszyć ich jakość. Pisałem już wielokrotnie, że w studiach nagraniowych już od wielu dziesięcioleci istnieja tylko i wyłącznie gęste formaty. tam nie ma takiej kichy jak 16 bitowe CD, to coś powstaje dopiero w końcowym momencie, kiedy trzeba przekazać muzykę klientowi, a na płycie CD nie mieści się więcej jak 700MB. W tym momencie gęsty materiał studyjny zostaje stratnie kompresowany do 16 bitów i tylko od kasy zależy jak to zostanie zrobione. Jeśli płyta ma trafić do audiofilów to stosuje się XRCD czy HDCD, jeśli do zwykłego Kowalskiego to wydaje się materiał na zwykłej płycie CD. Tak czy inaczej jest to karkołomna operacja, nikomu nie potrzebna, wynikająca tylko i wyłącznie ze wspomnianej małej pojemności płyty CD. Do tego po stronie audiofila potrzebny jest specjalny odtwarzacz z dekoderem HDCD czy K2 JVC. W przypadku gęstych plików flac studio master mamy po prostu materiał ze studia, trudno więc mówić tu o jakichś problemach czy mixach, prawdopodobieństwo że gdzieś na świecie w studiu nagraniowym pracyje debil jest znikome.

prawdopodobieństwo, że pracuje jakiś debil jest 100%. Nie format a jakoś obróbki ma decydujący wpływ. Niestety spora część obecnie wydanych płyt to przesterowane, syczące, obfitujące w cyforwe piki i szumy buble.

Ostatnio sięgnąłem trochę do starszej muzy i płyt z lat 90 (DM, Dire Straits itp) i opad szczeki. jak to jest porządnie nagrane... Nie sądzę, że skopanym realizacjom pomoże wydanie ich w HD.

Poza tym o jakim sprzęcie do czytania płyt od JVC gościu piszesz? płyty od JVC (xrcd, k2) są w 100% zgodne z RB i czytane przez normalne odtwarzacze.

Mam jakis dziwny problem z touchem.Podlaczony do niego dysk usb 2,5 " ,wczesniej byl rozpoznawany i mozna bylo korzystac z biblioteki .Aktualnie sa problemy aby "podmontowac " ten dysk usb.

Druga sprawa - moze ktos wie jak usawic IP fixed a nie takie jak przydziela domowy router przez DHCP.

To troche grubszy problem:)

Router routerem,ja potrzebuje ustawic inne ip niz nadaje router po dhcp ,w clasicu jest to spokojnie mozliwe .Ustawia sie IP fixed i daje jakie chce.Generalnie zauwazylem ze siedzi tam jakis linux i moza komunikowac sie z nim za pomoca ssh,moze tedy droga??

• Użytkownicy+

Zauważyłem pewien problem. Po wybraniu konkretnej płyty słychać najpierw muzykę, następnie po kilku sekundach pojawia się jej okładka. Problem polega na tym, że często (nie zawsze) w momencie pojawiania się okładki, na chwilę (sekunda do kilkunastu nawet sekund!) mam przerwę w dźwięku. Po cofnięciu od początku utworu już tej przerwy nie ma.

Na dysku Samsunga 1T mam nagrane ok 1300 płyt zgranych z CD (czyli ok. 50% dysku). Podejrzewam, że to wina dużej ilości danych na dysku. Dysk podłączony przez USB do SQ T, bez włączonego komputera.

Wyczytałem, że optymalny dysk USB dla Toucha to max 320 GB, więcej powoduje własnie podobne problemy lub nawet zawieszenie się Toucha.

Moze to ktos skomentować?

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• Użytkownicy+

xniwax

Hmm, wszystko poza tą "niedogodnością" działa dobrze. Pewnie za jakiś czas wgranie nowego oprogramowania rozwiąże sprawę. Póki co nie zawiesił mi się jeszcze, no może raz jak prądu przez chwilę nie było. Reset załatwił sprawę.

Widze ze sa uzytkownicy SBT i Itoucha. Mam pytanie otoz zakupilem Itoucha dawno temu wersje 8GB i czy ten model dziala z programem Ipeng czy cos musze zrobic. Gdy probuje pobrac z App Store program Ipeng to podczas zadeklarowania zakupu Ipenga dostaje info ze z ten program jest niezgodny z tym ipodem. Czy moze musze zrobic jakas aktualizacje?

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

>Lucky, 23 Maj 2010, 10:51

>Mam pytanie otoz zakupilem Itoucha dawno temu wersje 8GB i

>czy ten model dziala z programem Ipeng czy cos musze zrobic.

>Czy moze musze zrobic jakas aktualizacje?

Zakładam że piszesz od iPodzie Touch.

Tak, musisz upgradować do wersji 3.xx. Ostatnia wersja ipenga chodzi na trójce. Da sie to zrobić przez Apple Store i kosztuje coś około 4EUR, tyle kosztowało w moim przypadku upgradu z wersji 2.

Dzieki wielkie. No to dzis Wielka Niedziela - oj bedzie sie dzialo :)

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Jak wyłącza się SB Toucha ? Po przyciśnięciu czerwonego guzika odpowiedzialnego za zasilanie w lewym górnym rogu pojawia się skrót "wył" . Dzwięk zanika i tyle . Ekran jest nadal włączony . Chyba coś jest nie tak ?

• Użytkownicy+

zorro, tak właśnie wygląda wyłączanie SQT (nic się nie dzieje). Jeśli uruchomisz zegar w SQT, to po wyłączeniu będziesz miał ładny zegarek :) Żeby SQT wyświetlał godzinę, trzeba na chwilę przełączyć bibliotekę z USB na PC-eta, lub podpiąć internet (jednorazowo, aż do wyłączenia z sieci). Wtedy SQ pobierze dane miedzy innymi o godzinie i dacie. Wtedy po wyłączeniu będzie wyglądał jak zwykły zegar.

Robert

No wreszcie uporałem się z połaczeniem Itoucha i SBT. Naprawde polecam to rozwiązanie. Doskonały program Ipeng na Itouch'u zarządza zasobami serwera SBT po sieci jak i USB. Ttouch pełni funkcję pilota który ma nawet możliwość wyłączenia SBT. Teraz muszę poszukać jakiegoś DACa najlepiej ze stopniem lampowym. Chociaż sam SBT gra zaskakująco dobrze i to cieszy.

Mam pytanko do szczęśliwych posiadaczy toucha, bo mam dylemat czy brać classica, czy touch-a.

1) Jak radzi sobie z wyszukiwaniem po podpiętym dysku USB. Mocno muli? Obawiam się, że gdy podepnę taki 1-1.5 TB, to może być lipa.

2) Czy wyświetla okładki płyt, które znajdują się na owym zewnętrznym dysku USB?

3) Pytanko bonusowe, dla znawców tematu, touch też jest bit-perfect (nawet gdy czyta z dysku USB) jak classic?

Pozdrawiam :)

Ja tyllko wiem ze wpolpraca toucha z dyskiem hdd to lekkie nieporozumienie

muli ,wiesza sie i rozne takie tam inne.Moze mialem nie te dyski co trzeba :).Aktualnie mam serwer na qnapie 110 i jest ok.Sam serwer chwilke sie zlacza i na poczatku muli-pewnie czyta biblioteke,potem wszystko jest juz jak nalezy.Okladki sa wczytywane ,tylko zeby ten wyswietlacz byl wiekszy.

Dzięki palton ,

zegar miałem ustawiony wcześniej , aktualizowałem oprogramowanie via sieć ale uspokoiłeś mnie trochę :)Teraz wszystko już działa. Przypisałem niektórym komendom różne wygaszacze i mam już pewność że SB reaguje odpowiednio .

Jeśli chodzi zacinanie się podczas odtwarzania z HD , miałem po pewnym czasie bezbłędnej pracy ten problem. Użyłem windowsowego defragmentatora dysku i na razie nie mam zastrzeżeń .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.