Skocz do zawartości
IGNORED

Trzaski przy wysokich tonach

pilot_kameleon

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Zdaję sobie sprawę, że takich jak ja pojawia się tutaj bardzo wielu. Wpadają z problemem, otrzymują odpowiedź (albo i nie) i później nigdy już się nie logują... Ot, przypadłość specjalistycznych forów internetowych, mam jednak nadzieję, że pomożecie mi rozwiązać nurtujący mnie problem. Wyszukując słów "trzask" i podobnych nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi. Jeśli natomiast jest odpowiedni temat, to mój wpis proszę tam przenieść.

Jakiś czas temu skończyłem kompletować swój pierwszy system stereo, na którey składa się odtwarzacz CD Denon DCD-590, wzmacniacz NAD C-350 i kolumny Acoustic Energy Aegis Evo One. Do tego interkonnekt za około 50 pln oraz zwykłe kable do podłączenia kolumn za około 5pln za metr. Trzy podstawowe elementy kupiłem na Allegro od wzorcowych sprzedawców sprzętu audio. Mój sprzęt to zatem nic wielkiego, ale dla osoby, któa do tej pory słuchała muzyki na głośniczkach komputerowych przeskok był wprost kosmiczny.

Na początku wszystko grało jak trzeba. Potem jedna w miarę przebijania się prez kolekcję płyt zacząłem zauważać coś dziwnego. Chodzi o delikatne trzaski pojawiające się w momentach wysokich tonów. Teraz bardzo często tak jest, że sprzętowi nie mogę absolutnie nic zarzucić, czasem jednak pojawiają się wspomniane zniekształcenia. W ostatnim czasie doprowadzają mnie już do furii. Przestałem skupiać się na muzyce, a pełen nerwów wyczekuję czegoś, co zepsuje mi odsłuch. I bardzo często to dostaję. Osoba, która nie wsłuchuje się w muzykę nawet pewnie nie zauważy tych delikatnych zniekształce, ale mnie doprowadzają do furii. A ta jest tym większa, im częściej taki trzask się pojawia.

Kilku wątpliwych płyt słuchałem na innym sprzęcie. Bardzo często było tak, że problem się powtarzał, choć w znacznie mniejszym nasileniu.

Słucham głównie muzyki rockowej odpalanej z oryinalnych płyt cd, głośność prezentacji nigdy nie przekracza 25% możliwości wzmacniacza.

Moje pytania są następujące:

- co jest przyczyną takich trzasków? Gdzie jest problem?

- jakie jest prawdopodobieństwo, że wzmacniacz lub kolumny są uszkodzone?

- czy może to mieć coś wspólnego z masteringiem lub samym procesem tłoczenia płyt?

https://www.audiostereo.pl/topic/71708-trzaski-przy-wysokich-tonach/

Płyty zazwyczaj w stanie dobrym, bardzo dobrym lub idealnym. W bardzo wielu przypadkach jestem ich pierwszym właścicielem. Dbam o to, by kolekcja była zarówno pokaźna, jak i dobrze zadbana.

Jakie to są trzaski ? Zniekształcenia wyraźne ? Może to przestery na płytach skoro na innym sprzęcie też słyszalne ? Dziwne....tzn. może być to też problem wysokotonowych głośników lekko podpalonych, ale niekoniecznie....masz płytę testową z częstotliwościami poszczególnymi ? zapuściłbym i sprawdził czy przy jakiś częstotliwościach nie występują zniekształcenia.

Pytałem oczywiście o stan płyt z którymi jest kłopot. Rzuć dokładnie okiem na nie. Skoro trzaski na tych samych płytach występują w różnych systemach no to istnieje duże prawdopodobieństwo że to wina właśnie samych krążków...

Żadnej płyty testowej niestety nie posiadam. Trzaski są delikatne jakby "śnieżenie" lub "mrowienie" w danych miejscach. Może to nie najlepsze słowa, ale to takie pajęczyki pojawiające się przy wspomnianych wysokich tonach.

Pytałem oczywiście o stan płyt z którymi jest kłopot. Rzuć dokładnie okiem na nie.

Świeżutki, ostatnio kupiony Zorn "Voices In Wilderness" ma takie trzaski. Płyta jest czysta jak lustro.

Co do jakości fizycznej płyt nie mam wątpliwości - to występuje niezależnie od tego.

Trzaski jednak nie pojawiają się na wszystkich płytach. Przykładowo Primus "Sailing", PJ Harvey "Is This Desire?" czy The Beatles "Revolver" brzmią jak żyletki.

Żadnej płyty testowej niestety nie posiadam. Trzaski są delikatne jakby "śnieżenie" lub "mrowienie" w danych miejscach. Może to nie najlepsze słowa, ale to takie pajęczyki pojawiające się przy wspomnianych wysokich tonach.

Świeżutki, ostatnio kupiony Zorn "Voices In Wilderness" ma takie trzaski. Płyta jest czysta jak lustro.

Co do jakości fizycznej płyt nie mam wątpliwości - to występuje niezależnie od tego.

A możesz zmienić odtwarzacz w swoim systemie ? Podłącz inny - choćby pożyczony i sprawdź czy są trzaski.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ściągnij, wypal, testuj.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jakie ustawienia barwy dźwięku preferujesz? Objawy jakie opisujesz wskazują na przesterowanie lub uszkodzenie któregoś z elementów toru (odtwarzacza CD i/lub wzmacniacza). Obcinanie końcówek sinusoidy sygnału jest słyszane właśnie jako trzaski/trzeszczenie. Powodem może być uszkodzenie elementów elektroniki lub zimne luty na płytkach urządzeń.

Jak już kolega wcześniej wspomniał najprostszą metodą na znalezienie "winnego" jest podmiana poszczególnych elementów.

Uszkodzenie kolumn bym raczej wykluczył...

A możesz zmienić odtwarzacz w swoim systemie ? Podłącz inny - choćby pożyczony i sprawdź czy są trzaski.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ściągnij, wypal, testuj.

Z odtwarzaczem będzie ciężko. Nie mam w pobliżu żadnego znajomego, który dysponowałby takim sprzętem. Kiedyś jednak przeszukując internet w poszukiwaniu odpowiedzi trafiłem na podobny problem. Nie mogę teraz zlokalizować źródła, ale wtedy jedna z osób odpowiadających podawała możliwość problemów z laserem w odtwarzaczu cd.

Dziękuję za linka. Płytę testową wypalę jutro w pracy [awaria nagrywarnki] i sprawdzę, czy podczas odsłuchu nie występują podobne objawy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie nagrywaj tez za szybko bo wlasnie moga byc takie cuda, ja nagrywam x8 albo x16. Tez niektore plyty u mnie trzeszcza na DCD2560.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Przy niektorych nagrywanych, slychac rytmiczne trzaski.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Kiedyś jak używałem (słuchałem) wypalanych płyt to też CZASAMI występowały trzaski i różne zniekształcenia. Była to wina niewłaściwego wypalenia płyty lub słabej nagrywarki (jeśli tak można nazwać urządzenie służące do wypalania płyty) albo też wina nośnika.

Tak więc pytanie: Czy te płyty na których występują trzaski są oryginalne? Czy też wypalane?

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

pilot_kameleon

Pisałeś że "Kilku wątpliwych płyt słuchałem na innym sprzęcie. Bardzo często było tak, że problem się powtarzał, choć w znacznie mniejszym nasileniu"

Skoro na innym sprzęcie tak samo było to oznacza że to nie wina Twojego sprzętu tylko płyt cd.

A że u Ciebie w większym nasileniu, bo pewnie Twój system wraz z kolumnami są bardziej szczegółowe na górze i z tąd słyszysz te trzaski wyraźniej.

Może jest też tak że materiał nagrany jest z płyt winylowych, gdzie słychać takie charaterystyczne trzaski.

Ja mam pare dziesiąt płyt CD oryginalnych gdzie właśnie słychać trzaski z płyt winylowych.

Z tym że to muza klubowa i tam miksy, sety lub utwory w oryginale były nagrane na płytach winylowych i przeniesione w profesjonalny sposób przez wytwórnie płytową na płyty CD.

A nie wiem jak to w muzyce której Ty słuchasz czy też występują na winylach.

pzdr.

"Lampa nie umiera nigdy"

• 3 tygodnie później...

ja tęż tak miałem w mianowicie gdy np.wokalista spiewał cienkim głosem i nagle go mocno wyciągnął do góry to w mojej kolumnie słychać było trzeszczenie i trzaski..słyszałem to zawsze w lewym kanale..zaczałem z tym walczyć..po pierwsze zauważyłem że cd gorszych produkcji bardziej nasilały ten problem..zmieniłem też kompakt cd i okazało sie ze stary soniacz psuł wszystko..zauważyłem poprawe ale został jeszcze ten lewy kanał.po jakims czasie doszedłem do tego..dzwiek z lewej kolumny poprostu odbijał sie od sciany z boku,a prawa kolumna stoi daleko od sciany bocznej..

w sumie moge powiedziec ze w moim przypadku wszystko psuł odtwarzacz cd..i kiepskie plyty!(mówie o oryginałach)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.