Skocz do zawartości
IGNORED

Dynaudio Focus 140 czy 110?

anima24

Rekomendowane odpowiedzi

16m2 to niedużo jak na 140-ki - jeżeli to pokój typowo odsłuchowy i dobrze przygotowany pod wzgledem akustyki to myślę, że ten pomysł może zdać egzamin.

110-ki za to w takim metrażu zagraja bez problemu - grałem 42-kami w 20-paru metrach a teraz gram conturami 1.1 i nie narzekam.

Najlepiej jednak byłoby przetestować samemu oba zestawy kolumn w swoim pomieszczeniu.

Jak zagrają w pomieszeniu 16m2 z krellem kav 400xi? chce aby bas był zdysyplinowany,konturowy tak żeby było słychać stopke :)

Focus 140 16m2 nie zagrają.Bas będzie dudnił.Chyba że pomieszczenie będzie dobrze wytłumione.140-ki są do pomieszczeń powyżej 20m2.

Ja również obstawiam 110...

Sam o takich myślę,narazie na moich Audience 42 w 17m2

basik jest miodny...

Obstawiam,że 140 wpompuje go za dużo

choć przyznaję-nie słuchałem...

A więc krąg zatoczony,podstawowy parametr tej "zabawy" wraca jak bumerang...

Odsłuch...

;)

Sam jestem ciekaw. U mnie pomieszczenie podobne (4,6x3,4) ale nie udało się poskromić 140. Zobaczymy jak Tobie pójdzie. "Pomagały" mi m. in. krell 300i/400xi oraz Gryphon Tabu. Może u Ciebie będzie lepsza akustyka. Głośniki zacne, ale niestety, jak to mówią "wyżej wała nie podskoczysz". Aha, gdyby co, zapomnij o zatykaniu br. Basu będzie mniej, ale reszta brzmienia pójdzie się... no, z dymem

jaki model esoteca-wysokotonowca, użyto w Focus 140?

Taki sam jak w 110. D280+, czyli ulepszona wersja starszego D260 (zamiast magnesu ferrytowego są magnesy neodymowe)

Takie monitorki i maja byc za duze na 16m2? Ja to sie zastanawiam czy jakikolwiek niski bas tam sie osiagnie.

Szerokość pasma a podbity bas to dwie zupełnie różne kwestie.

Dynaudio 140 mają uśmiech dyskoteki, szczególnie na basie więc w pomieszczeniu nawet 100m2 bas będzie podbity.

Szerokość pasma a podbity bas to dwie zupełnie różne kwestie.

Dynaudio 140 mają uśmiech dyskoteki, szczególnie na basie więc w pomieszczeniu nawet 100m2 bas będzie podbity.

Mam focusy 140 w pokoju 28 metrów i nie jest to dla nich za dużo i basu jest nieco mniej niż z podłogówek esa continuum , wiecej niz Ap spark 5 wg mnie optymalnie . Kilka dni temu z powodu remontu pokoju zmuszony byłem przenieśc swoje granie do sypialni 12 metrów - mysle sobie porażka nie ma szans zagrac tym bardziej ze słuchałem tam kiedyś podobnych gabarytowo usherów x719 i bas się wzbudzał - z proac 1sc było pięknie , Ap spark 5 tez się spisywały dobrze i odziwo focusy graja w 12 metrach pięknie. Basu jest mniej niż w 28 metrach i z racji akustyki nie schodzi tak nisko jak w 28 metrach. Najważniejsze jest ustawienie , akustyka pomieszczenia , rozmieszczenie kolumn oraz miejsce odsłuchu.

• 3 miesiące później...
Gość

(Konto usunięte)

Czy ktoś z Was ma jeszcze jakieś doświadczenia z Focus 110 i Focus 140?

Planuję zakup jednych z nich - moje pomieszczenie to 19 m2, odległość od ściany tylnej 0,8 m, a bocznej 0,6 m.

Czy 110 wystarczą, czy jednak przy tym metrażu już zdecydowanie nastawić się na Focus 140?

kiedyś słuchałem focusów 110 w salonie i w porównaniu do 52 basu było mniej ale bardziej konturowy był,

natomiast z tego co wiem focusy są dość trudne do wysterowania i z czym chcesz je połączyć?

Focal + Naim

Ja mam Dynki 50 i Krella 400xi w 17 metrach i to jest akurat. Nic sie nie wzbudza i jest ok. Natomiast jak kiedyś włozyłem do testu do tego pokoju DYNAUDIO DM 2/8 to było za dużo basu. Z kolei w pokoju 28 metrów zagrały bardzo dobrze. Więc trzeba bardzo uważać z Dynaudio aby nie zepsuć.

Ja mam Dynki 50 i Krella 400xi w 17 metrach i to jest akurat. Nic sie nie wzbudza i jest ok. Natomiast jak kiedyś włozyłem do testu do tego pokoju DYNAUDIO DM 2/8 to było za dużo basu. Z kolei w pokoju 28 metrów zagrały bardzo dobrze. Więc trzeba bardzo uważać z Dynaudio aby nie zepsuć.

Wszystko zależy od akustyki. U mnie Focusy 140 graja w 25m i jest OK. Po przeniesieniu do 19m sypialni basu było zauważalnie mniej.

Najlepiej jednak sprawdzić w docelowym pomieszczeniu przed zakupem.

Dynie Focus 140 mają potężny bas, dobrze napędzone mogą poskromić niejedne podłogowce. To nie są jakieś małe monitorki... raczej do większego metra zu niż do małych pokoików.

Gość

(Konto usunięte)

Dynie Focus 140 mają potężny bas, dobrze napędzone mogą poskromić niejedne podłogowce. To nie są jakieś małe monitorki... raczej do większego metra zu niż do małych pokoików.

A jak się mają do moich 19 m2? ;)

Jesli nie masz mozliwosci odsluchu w swoim pomieszczeniu i chcesz kupic "w ciemno", to IMHO znacnzie mniejsze ryzyko jest przy Focus 110. No chyba ze lubisz duzy bas i "tluste" brzmienie nie jest dla Ciebie problemem, wtedy mozna zarayzykowac 140. Z drugiej strony, 140 dobrze odstawione od scian i z mocnym i szybkim wzmakiem moga byc w tym metrazu zupelnie OK. Jaka bylaby odleglosc od tylnich i bocznych scian?

Gość

(Konto usunięte)

Jesli nie masz mozliwosci odsluchu w swoim pomieszczeniu i chcesz kupic "w ciemno", to IMHO znacnzie mniejsze ryzyko jest przy Focus 110. No chyba ze lubisz duzy bas i "tluste" brzmienie nie jest dla Ciebie problemem, wtedy mozna zarayzykowac 140. Z drugiej strony, 140 dobrze odstawione od scian i z mocnym i szybkim wzmakiem moga byc w tym metrazu zupelnie OK. Jaka bylaby odleglosc od tylnich i bocznych scian?

Już wcześniej wspominałem - sprzęt jak w "O mnie", czyli NAD C375, a odległości: tył - 0,8 m, bok - 0,6 m.

A jak się mają do moich 19 m2? ;)

Ja mam pomieszczenie 3-4m2 mniejsze (niecałe 16m2) i wybrałem 110 (troche pomogła mi ekonomia, 110 były w dość mocnej promocji).

Jednak wszystko zależy od akustyki pomieszczenia. Wydaje mi się ze możesz się pokusić o 140, zawsze możesz zatknąć gąbki w br. i zmniejszyć ilość basu.

Generalnie Focusy 140/110 to bardzo fajne kolumny, wymagają dobrej elektroniki.

Rozwaz tez moze te male Xaviany - wybitne kolumienki i jak znalazl do Twojego metrazu.

Ten NAD powinien z Dynkami dobrze sie spasowac. Jesli faktycznie bedzie 80cm od tylnej sciany, to kto wie -moze to zagrac. Gabki do BR obowizakowe...

Sluchalem kiedys troche podobnego sytemu, mianowicie: Dynie Focus 110, NAD C372 i Usher CD-1 na kablach NEEL i Cardas Neutral Reference. Brzmienie bylo bajkowe, jak na ta polke cenowa, ale tez pomieszczenie bylo o wiele wieksze od Twojego.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.