Skocz do zawartości
IGNORED

Jak zrobić wysokiej klasy klabel głośnikowy za 200 baksów ? :)

zyzio

Rekomendowane odpowiedzi

Przechodzę wszystkie ślepe testy - ile ich tam będziesz chciał robić

pytanie tylko jak przeprowadzone i z jakim wynikiem?

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Przykładowo pokażesz mi 5-7 kabli połączeniowych różnych firm - i w ślepym teście będziesz je wymieniał wedle uznania to zawsze powiem Ci który gra i jak byś chciał być sprytny i zmieniać kierunki włączenia tych kabli - również nie dam się nabrać.

To proste trzeba być osłuchany z daną muzyką i znać s t r u k t u r ę dzwięku.

Ja całe życie słucham dwóch płyt - teraz od pewnego czau doszła mi trzecia bo jest dosyć dobrze nagrana i od półtora roku nie wyciągam jej z CD.

Pewnego dystansu do kablologii i swoistego zastanowienia mozna doznac przy kontaktach z ludzmi ktorzy zrobili cos skonczonego w DIY.

Polecam.

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

Przykładowo pokażesz mi 5-7 kabli połączeniowych różnych firm - i w ślepym teście będziesz je wymieniał wedle uznania to zawsze powiem Ci który gra i jak byś chciał być sprytny i zmieniać kierunki włączenia tych kabli - również nie dam się nabrać.

Ja całe życie słucham dwóch płyt - teraz od pewnego czau doszła mi trzecia bo jest dosyć dobrze nagrana i od półtora roku nie wyciągam jej z CD.

Moim skromnym zdaniem, lepiej jest mieć tysiąc płyt i dwa kable, niż dwie płyty i tysiąc kabli.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Moim skromnym zdaniem, lepiej jest mieć tysiąc płyt i dwa kable, niż dwie płyty i tysiąc kabli.

A nie uważasz że słuchanie na okrągło w długim okresie czasu tylko dwóch płyt zakrawa na jakieś schorzenie, fobie?

Sam autor napisał dokładnie tak i nie jest to wyjęte z kontekstu!

"Ja całe życie słucham dwóch płyt - teraz od pewnego czau doszła mi trzecia bo jest dosyć dobrze nagrana i od półtora roku nie wyciągam jej z CD."

A tak wygląda cały tekst gdyby co:

"Użytkownik matee dnia 04 październik 2010 - 22:18 napisał

Ja całe życie słucham dwóch płyt - teraz od pewnego czau doszła mi trzecia bo jest dosyć dobrze nagrana i od półtora roku nie wyciągam jej z CD."

Właściciel wyraźnie napisał : 

i od półtora roku nie wyciągam jej z CD.

Czyli raczej na 100% nic innego nie słuchał !

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

To trochę jak żart o dwóch malarzach ; jeden całe życie eksperymentował, namalował 10tyś. obrazów, drugi natomiast całe życie uczył się perfekcyjnie ,malować koło ...

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Wystarczy odrobinę poświęcenia i każdy z ciekawości może sobie wykonać doświadczenie polegające na 7-12 godzinnym słuchaniu tej samej oczywiście najbardziej ulubionej płyty przykładowo przez tydzień. System percepcji bardzo precyzyjnie zarejestruje dane dotyczące najdrobniejszych niuansów i w danym układzie nawet najdrobniejsza zmiana wyda się rewolucyjna - przykładowo wnikliwe ucho czy lepiej serce wyczuje, że sprzęt dopiero po ok.5 godzinach gra właściwie i wszelkie próby i testy aby były wiarygodne muszą ten fakt brać pod uwagę i uwzględniać.

Słuchanie niewielkiej ilości materiału to nie schorzenie ani fobia - po prostu wymóg czasu w jakim przyszło nam żyć

W dzisiejszych czasach bardzo trudno osiągnąć znaczący wynik w danej dziedzinie i jeśli naprawdę chce się to zrobić trzeba się liczyć z ponadstandardowym poświęceniem. Ważna jest intuicja, która mówi czy warto czy nie.

Co do wykonania kabla za $200 nasuwa się analogia z kołem

Na początku mamy materiał, który jest bezużyteczny w zastosowaniu rzeczonym - poddajemy go obróbce w procesie technologicznym i mamy koło - możemy zamocować i użyć.

Tak samo z kablem - mamy druty, które są w zasadzie mało użyteczne w stanie surowym - aplikujemy technologię i już możemy użyć je do słuchania elektrycznych sygnałów szybkozmiennych w szerokim paśmie i o nie wielkich poziomach czyli naszej ulubionej muzyki.

Piszę o technologii ponieważ $200 to niewielki budżet i trzeba się naprawdę postarać aby wystarczył by mówić o kablu wysokiej klasy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.