Skocz do zawartości
IGNORED

Samsung BD-P1400 brak różnicy miedzy DTS HD A ZWYKŁYM DTS

daro896

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś wie może dlaczego przy odsłuchu tego blu-ray nie słychać różnicy miedzy zwykłym DTS A DTS HD. Test przeprowadziłem na hdmi optyku sekcji analogowej 5.1. (Denon 1909 i Siesty) i mój zestaw. Dwa pomieszczenia dwie osoby słuchające. Jedna opinia zero różnicy. Filmy "2012" "Piaty element" i koncert Metaliki.

Mam ten sam odtwarzacz połączony z HK 255 który napędza zestaw Monitor Audio BR 5.1. Różnice są chodź nie tak spektakularne jak można wyczytać z co poniektórych postów.

Czy ktoś wie może dlaczego przy odsłuchu tego blu-ray nie słychać różnicy miedzy zwykłym DTS A DTS HD. Test przeprowadziłem na hdmi optyku sekcji analogowej 5.1. (Denon 1909 i Siesty) i mój zestaw. Dwa pomieszczenia dwie osoby słuchające. Jedna opinia zero różnicy. Filmy "2012" "Piaty element" i koncert Metaliki.

Niestety, zestaw jest prawdopodobnie zbyt budżetowy by było słychać różnicę :(

No co ty jak słychać tą różnice,więcej detali ,dynamiki,szczegółów.Pytam bo moźe ja jestem głuchy ,jak słuchałem tych Samsungów,Soniaków i LG .To raczej szału nie było.Będzie zdecydowanie lepiej jak za dekodery będzie odpowiedzialny amplituner,ale tez nie te słabe 1611,1911,607,608.

No co ty jak słychać tą różnice,więcej detali ,dynamiki,szczegółów.Pytam bo moźe ja jestem głuchy ,jak słuchałem tych Samsungów,Soniaków i LG .To raczej szału nie było.Będzie zdecydowanie lepiej jak za dekodery będzie odpowiedzialny amplituner,ale tez nie te słabe 1611,1911,607,608.

Nic nie rozumiem :D Słychać, nie słychać, pogubiłem się :D

"Test przeprowadziłem na hdmi optyku sekcji analogowej 5.1" - what ??? ;))

Po HDMI i analogu faktycznie ,ale po optyku to faktycznie nie będzie DTS HD,tylko zwykły DTS i DD.

Po analogu tak niskiej klasy odtwarzacze nie pokażą różnicy między DTS i DTS HD....na 100 % lepiej zagrają po HDMI przesyłając sygnał do ampli z nowymi dekoderami.

Niestety, zestaw jest prawdopodobnie zbyt budżetowy by było słychać różnicę :(

Rozumiem ze muszę kupić inny ampli bo a1 jest słabiutka. I sub bo mój jest do niczego. I kolumny także. DTS hd tylko dla bogatych:( No to mamy nowa teorie wszystkie zestawy do 10 tys Nie zagrają w DTS HD.

Co do tego mogę sie zgodzić tylko jaki Blu-ray zrobi te różnice. Trzeba wydać kilka tyś żeby było HD

Nic nie rozumiem :D Słychać, nie słychać, pogubiłem się :D

"Test przeprowadziłem na hdmi optyku sekcji analogowej 5.1" - what ??? ;))

What??? Po hdmi i analogu DTS HD po Optyku dla porównania zwykły DTS

Mam nadzieje ze test był robiony u kolegów na zamkniętych oczach i za każdym razem zgadywaliście co gra DTS HD CZY DTS. Bo tylko taki test jest wiarygodny. Ja z zamkniętymi oczami usłyszę różnice miedzy DTS A DOLBY. Ale miedzy DTS HD A DTS Niestety coś jest nie tak!

Mam ten sam odtwarzacz połączony z HK 255 który napędza zestaw Monitor Audio BR 5.1. Różnice są chodź nie tak spektakularne jak można wyczytać z co poniektórych postów.

Jaką różnice usłyszałeś??

Widzisz a1 i cała reszta jest ok,ale blu-rey do d*py.Ale nie warto wymieniać na amplitunery z HD bo musiałbyś wydać ponad 5 tyś aby jakoś zagrały.Róznica miedzy DTS HD,a DTS jest napewno mniejsza niż między DTS a DD.Tak więc najlepszym wyborem,jest słuchanie i nie zawracanie sobie głowy DTS HD i HD Masters,lub dla świętego spokoju kupno jakiegoś używanego blu-reya z dobrym analogiem,tylko jaki kupić tu jest problem.Starsze odtwarzacze z dobra sekcją analogową to straszne starocie ,muły i mnie strasznie wkurza jak taki odtwarzacz wczytuje płytę ponad min.Zostaje chyba tylko Philips 9500,ale ja go nie słuchałem i opieram sie tylko na dobrych opiniach w sieci,a tego nie lubię bo jestem strasznym nie dowiarkiem.Tak wiec radze jednak nie przejmować się tymi dekoderami.Sprzęt ma grać tak aby nam się podobało i to jest najważniejsze,a te najnowsze wynalazki typu np 3D to już totalne nieporozumienie.Po co to komu.

"Jaką różnice usłyszałeś??"

chociażby to że sub zachowuje się inaczej, dźwięk jest bardziej zwarty, daje większego łupnia.Tony wysokie przenoszą więcej smaczków, do ucha dochodzi więcej dźwięków z drugiego planu. Ma się wrażenie słuchania każdego instrumentu osobno. Chodź DTS Hd i DTS 96/24 w ślepym teście potrafi namieszać.

Spotkałem się również z przypadkiem gdzie płyta U2 z ścieżka DD i DTS pokazała że DD było lepsze.

Jeśli dobrze kojarzę, to ten Samsung (1400) nie dekoduje ścieżek z DTS HD MA, tylko DTS HD. Wobec tego, niezależnie od jakości toru analogowego, przy dekodowaniu takiej ścieżki (HD MA) na pokładzie odtwarzacza będzie dostępny tylko rdzeń, czyli zwykły DTS. To czy pełne DTS HD MA dostępne jest jako bitstream (passtrough) na wyjściu HDMI też jest wątpliwe, trzaby głębiej poszukać. Niektóre dostępne specyfikacje mówią że jest dostępne, niektóre doniesienia użytkowników mówią że nie jest.

Czyli w skrócie, na tym odtwarzaczu nie jesteś w stanie wyłapać różnicy pomiędzy DTS HD MA a DTS. ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Jeśli dobrze kojarzę, to ten Samsung (1400) nie dekoduje ścieżek z DTS HD MA, tylko DTS HD. Wobec tego, niezależnie od jakości toru analogowego, przy dekodowaniu takiej ścieżki (HD MA) na pokładzie odtwarzacza będzie dostępny tylko rdzeń, czyli zwykły DTS. To czy pełne DTS HD MA dostępne jest jako bitstream (passtrough) na wyjściu HDMI też jest wątpliwe, trzaby głębiej poszukać. Niektóre dostępne specyfikacje mówią że jest dostępne, niektóre doniesienia użytkowników mówią że nie jest.

Czyli w skrócie, na tym odtwarzaczu nie jesteś w stanie wyłapać różnicy pomiędzy DTS HD MA a DTS. ;)

Kolega mundi21 słyszy wiedz różnica jest;) Pójdę do pokoju odsłuchowego i go tam zabiorę. Porównam ten blu-ray z klockami z wyższej pułki. I spr ten samsunga na sprzęcie za ok 30 tys. Jak już tam nie usłyszymy różnicy bo nie będę sam (żeby test był wiarygodny). To werdykt będzie niepodważalny. Moim zdaniem jest to wina : samsunga lub marketingu DTS HD. Wątpię ze to wina słabych sprzętów.

Na wyjściu HDMI daje DTS HD MA sprawdzono organoleptycznie . No chyba , że mój HK błądzi. Toru analogowego nie sprawdzałem ponieważ jest po za moim zainteresowaniem.

Miałem kiedyś ten odtwarzacz i słuchałem po analogu podłączone do HK 635. Różnica przy odsłuchu formatów HD była wyraźnie słyszalna. Co do DTS 96/24 to jest "prawie" HD i faktycznie może być trudno wyłapać różnice między tym dźwiękiem a DTS HD, tylko gdzie znajdziesz płytę z obydwoma tymi ścieżkami.

Miałem kiedyś ten odtwarzacz i słuchałem po analogu podłączone do HK 635. Różnica przy odsłuchu formatów HD była wyraźnie słyszalna. Co do DTS 96/24 to jest "prawie" HD i faktycznie może być trudno wyłapać różnice między tym dźwiękiem a DTS HD, tylko gdzie znajdziesz płytę z obydwoma tymi ścieżkami.

Wystarczy Optyk który przepuszcza tylko zwykły DTS. I masz zwykły DTS a po hdmi DTS hd. I sa dwie ścieżki na jednej płycie.

Daro896> Twój ampli ma na pokładzie dekodery HD?

Mój nie. Dlatego szło po analogu 5.1 ale kolega tak Denon 1910

Wystarczy Optyk który przepuszcza tylko zwykły DTS. I masz zwykły DTS a po hdmi DTS hd. I sa dwie ścieżki na jednej płycie.

Miałem na myśli DTS HD i DTS 96/24

No to jutro na odsłuch tego Samsunga z klockami z wyższej półki. Plus odsłuchanie różnicy na profesjonalnym sprzęcie różnicy miedzy DTS HD A DTS. W niezłym pomieszczeniu. Mity zostaną obalone:)

No to jutro na odsłuch tego Samsunga z klockami z wyższej półki. Plus odsłuchanie różnicy na profesjonalnym sprzęcie różnicy miedzy DTS HD A DTS. W niezłym pomieszczeniu. Mity zostaną obalone:)

Witam , to napisz potem jakie odczucia, roznice ?? moze tez bym sie skusil na taki klocek :)

• 1 miesiąc później...

Lipa:( nie było wolnego terminu pojadę dopiero piętnastego.

Trochę wody upłynęło lecz w końcu dojechałem. Odsłuch zrobiony i stwierdzam ze różnica miedzy dolby a dolby hd jest była i będzie. Szukam teraz przyczyny dlaczego u mnie nie było. Albo wina akustyki albo blu-ray. Postaram się spr. Jedno jest ważne im lepszy sprzęt sprawdzałem tym różnica była bardziej zauważalna. Szkoda ze nie porównałem DTS I DTS HD ale mniejsza z tym,ważne ze na pierwszym dekoderze słyszałem. Teraz pozostaje mi szukać winowajcy.

Trochę wody upłynęło lecz w końcu dojechałem. Odsłuch zrobiony i stwierdzam ze różnica miedzy dolby a dolby hd jest była i będzie. Szukam teraz przyczyny dlaczego u mnie nie było. Albo wina akustyki albo blu-ray. Postaram się spr. Jedno jest ważne im lepszy sprzęt sprawdzałem tym różnica była bardziej zauważalna. Szkoda ze nie porównałem DTS I DTS HD ale mniejsza z tym,ważne ze na pierwszym dekoderze słyszałem. Teraz pozostaje mi szukać winowajcy.

Kolega niech napisze na jakich kolumnach odsluchywal tego samsunga u siebie w domu ?? ( tylko prosze smiech to zdrowie ) , bo u mnie jest roznica i to slyszalna skoro tak juz piszemy.

Kolega mundi21 słyszy wiedz różnica jest;) Pójdę do pokoju odsłuchowego i go tam zabiorę. Porównam ten blu-ray z klockami z wyższej pułki. I spr ten samsunga na sprzęcie za ok 30 tys. Jak już tam nie usłyszymy różnicy bo nie będę sam (żeby test był wiarygodny). To werdykt będzie niepodważalny. Moim zdaniem jest to wina : samsunga lub marketingu DTS HD. Wątpię ze to wina słabych sprzętów.

Daro

jest jeszcze trzecia mozliwosc - spaprana sciezka dzwiekowa, HD w szczegolnosci. Wczoraj obejrzalem "Cinema Paradiso" na BR i jestem oczarowany dzwiekiem. Bardzo dobrze brzmi takze bonus, soundtrack PCM 2.0 48 khz. Az sprawdzilem ze zwyklym DVD, jest roznica. Z drugiej strony dwa tygodnie temu ogladalismy z kolega "Stardust" - DVD. Przestery na basach, glosniki eltax liberty, bez alkoholu nie daloby sie sluchac. Tak mi sie milo zrobilo, ze moje graja o niebo lepiej :-). Kupilem Stardust BR i.... , te same przestery, moze troche mniejsze.

Moim zdaniem jak i w CD, najwazniejszy jest remaster.

Pozdrawiam

Andrzej

jak tak czytam o przesterowaniach to odnoszę ważenie jakby ten cały szum wokół dźwięków HD był niczym innym jak tylko podbiciem niektórych częstotliwości aby bardziej efekciarsko brzmiało, a ile w tym jest naturalności? Podejrzewam że podobny efekt można uzyskać podkręcając tony wysokie i niskie podczas oglądania zwykłego DTS-u czy DD, ale z drugiej strony nie wszystkie amplitunery to potrafią

123... test

Nie jest to żadne podkręcanie, a po prostu większa rozdzielczość...niestety nie na każdym sprzęcie to wyraźnie słychać.....

moze nie sprzecie jak na jakich kolumnach ...

Kolega niech napisze na jakich kolumnach odsluchywal tego samsunga u siebie w domu ?? ( tylko prosze smiech to zdrowie ) , bo u mnie jest roznica i to slyszalna skoro tak juz piszemy.

Kolumny nie maja tu za wiele słuchałem na jakiś b&w z 9tys i kolumnach Yamahy za 1600zł Rożnica słyszalna bez względu na kolumny mniej lub bardziej zauważalna. . A w domu na tonsil Siesta i mordaunt short 906i. ( tylko prosze smiech to zdrowie )

Byłem u koleżki jest u niego bardzo ciekawe zjawisko. Podłączyliśmy PS3 do Denona 1908 i Siesty. Włączyliśmy Batmana "Mroczny rycerz" Tam jest ścieżka Dolby i Dolby hd. Przy przełączaniu nie było żadnych różnic. Troszkę mnie to zdziwiło. Co się okazało ze u niego nie było nawet różnicy jak odpalaliśmy lektora. Zwariowałem !!!!! To musi być akustyka (dopasowanie sprzętu, odpowiednia konfiguracja). Mały pokój okół 12m + długi korytarz kolumny lekko ściśnięte. Wydaje mi się ze natężenie dźwięku i basu jest za duże i nie da się usłyszeć różnicy w tego typu konfiguracjach.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.