Skocz do zawartości
IGNORED

kable: czy powinny być tej samej dlugosci?

grzeseik

Rekomendowane odpowiedzi

A propos różnicy w długości kabli.

Czy można z lewej nie mieć kabla, a z prawej używać 5m kabla?

Czy taka różnica moze wpływać na dźwięk?

Tak w ogóle czy kable muszą być z jednej lub drugiej, czy nie mogą być tylko z jednej.

Na przykład chciałbym użyć 5 m sztukowanego kabla: 1 m - VDH, 2 m Transparenta, a na końcu 2m najtańszego Klotza.

Czy styki łączyć na cynę, klej czy plastelinę, a może lepiej na ślinę lamy (tu problem bo najbliższe zoo to jakieś 250 km, a z Allegro to może długo iść przesyłka i ślina lamy wyschnie)

Czy to zagra.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

oj dostało mi sie troszke!

przyznaje, pytanie z serii niepotrzebnych....ale mi sie tak samo od razu zalacza: jak cos nie jest potrzebne to po co mi to (i jeszcze za to place!)? i teoretyzowanie. a sie juz takich rzeczy naczytalem, ze zdrowy rozszadek sie lekko przytlumil, zagubil sie w tym tlumie.

Hmmm...

Szczerze powiedziawszy rysunki lepiej wchodzą do łba.

-no to prosze, na zakonczenie tematu fotka sciany z kolumnami (wiem ze marna) - stolik z prawego rogu zniknie jak juz dluzsze kable beda, pojdzie na drugi koniec kanapy, obok fotela co go nie widac. teraz to chyba nie tylko ememka zauwazy ze 10m kabla nie musi oznaczac 10m bazy. na deser swiezutki ustroj meblowo akustyczny!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 10 miesięcy później...

Hmm, widzę że jakichś logicznych przesłanek do równiej długości kabla nie ma? Zastanawiam się nad umieszczeniem sprzętu do KD z boku pokoju i temat też mnie nurtuje. Akurat z dostępności kabla u mnie nie ma problemu, kwestia czy go pakować gdzieś w ścianę, bo okablowanie puszczam schowane.

A jak z długością do tylnych głośników? Nie przeszkadza że są dłuższe od tych do przednich? Ile razy mogą być dłuższe?

Ja u siebie mam kable 2,5 i 4,5 mb (sprzęt z boku). Początkowo miałem równe kable ale te do bliżej stojącej kolumny skróciłem po jakimś czasie bo się pałętały. Różnic w odbiorze - w mojej opinii - brak.

W KD mam też podobną sytuację - sprzęt z boku - do głośników przednich 2,5; 5,5 i centralny 3,5 (jest niżej pod ekranem).

Tył odpowiednio 7,5 i 11,0.

Kolumy Boston Acoustics SoundWare XS 5.1 + Yamaha rx-v767.

Ale odgrzałeś kotleta :):):)

A no odgrzałem...

Szukam konkretnych informacji po całych zasobach forum na kilka nurtujących mnie pytań... i niestety w większości są odpowiedzi wymijające albo wykluczające się lub chwytanie się tzw. ostatniej deski ratunku, na zasadzie brak argumentów to porównujemy do długości rąk :)

Jest pomijalna, chyba że mówisz o dłogościach "estradowych" typu 20-30m.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Na pewno są tacy, którzy słyszą różnice nawet w kablu pod dywanem i nad dywanem, ale to chyba kilka % społeczeństwa i ja do nich nie należę :)

Każdy ma swojego hopla. Dla wielu osób nowe auto pachnie nowością. Dla mnie nowe Fordy, Fiaty, Renault czy Peugeoty śmierdzą plastikiem:P

Tak, dlaczego podał Cadam:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Audiophools - goo.gl/NJkF8

O kablach w skrócie, czego się dowiedziałem z linka o kablach:

-typowy kabel ma L< 1 uH/m C<0,2 nf/m R=0,46 Om/10m dla 2x0,75mm

-Rkabla<RL/80

-w których miejscach wzmacniacz widzi RLC na rys 3, C można pominąć, zbyt mała, aby miała znaczenie (Xc=8kOm, XL=1,26 Om przy 10m 2x0,75mm)

-zasada 1:kable muszą mieć tę samą długość

-podstawowa zasada: przewody powinny być jak najkrótsze, ze względu na mniejszą rezystancje (mniejsze straty w sygnale, mniejsze tłumienie i jednakowe)

-grube żyły w kablach zwiększają indukcyjność, to nie jest dobry sposób na zmniejszenie rezystancji, indukcyjność może spowodować dużo większe straty

-aby zmniejszyć zjawisko naskórkowości trzeba stosować jak najcieńsze przewody (optymalny ok. 2x 0,75mm)

-najlepszy będzie kabel z wielu cienkich izolowanych i skręconych ze sobą przewodów

-kable o budowie koncentrycznej opierają się zjawisku naskórkowości

-kabel o wyższej rezystancji (impedancji?) gra lepiej ze wzmacniaczami o silnie opadającej charakterystyce DF (bo pogarszamy DF)

-podsumowanie o przewodach:

1.najważniejsza rezystancja i indukcyjność, pojemność nie odgrywa większej roli

2.równe długości przewodów

3.przewody jak najkrótsze

-w podsumowaniu można poczytać, że problem kabli IC i głośnikowych nie dotyczy systemów średniej i wyższej klasy, o ile nie są zbyt długie. W klasie najwyższej jak najbardziej, da się zauważyć wyraźne, możliwe do zmierzenia różnice (między kablami).

-nie należy oszczędzać na końcówkach kabla

Ja zrozumiałem z tego tyle:

- mój system nigdy nie potrzebował kabli, które do niego zakupiłem.

- jaki by kabel nie był musi mieć dobre wtyczki

- już przewody 2x0,75 mm mają tak dobre parametry, że przy krótkich odcinkach i równych długościach powinny mi w zupełności wystarczyć.

Policzę:

- potrzebuje 2m kabla, Rkabla<4/80 --> 0,05, 2x0,75 2m ma 0,1 Om

- zjawisko naskórkowości powoduje, że dla 20kHz będę miał większą rezystancję, jednak nie wiele większą niż 0,1 Om

- XL dla 2 m to 1,26 Om / 5 = 0,25 Om dla 20KHz, ale tylko 0,0025 dla 200.

Mój kabel ma w tej chwili R+XL=0,1 + 0,25 = 0,35 Om dla 20Khz i 0,0525 Om dla 200 Hz.

Widzę, że to za dużo, powinno być 0,05 Om max. na szczęście mojego sprzętu problem kabli nie dotyczy, a dla mniejszego pasma jest OK. Właściwie to mogę zostać przy 2x0,75 mm (chociaż powinienem był użyć 2x1,5mm, jednak ten ma z kolei większą indukcyjność), bo mój tani wzmacniacz ma silnie opadającą charakterystykę DF.

Straty w mocy 20KHz RL+Zk=4+0,35=4,35 Pw=10W->> I=1,6A -->Pk=0,9 W.

Dla porównania kable Supra Sword:

R = 0,01 Om przy 2m

Xl=0,06 Om przy 2m (Supra PLy ma podobną)

Osiągnąłem w ten sposób R=0,07 , więc w normie, jednak jeśli występuje zjawisko naskórkowości ,może nie być tak różowo.

Nie wyrażam tu swojego zdania o artykule lub o kablach w ogóle. Po prosty poszedłem tym tropem.

Po trosze bzdury o tych kablach napisali w zastosowaniach audio...

Tu na zacnym Forum AS:

Ukryta Zawartość

napisano nieco o zjawisku naskórkowości...

Przejrzałem artykuł:

Ukryta Zawartość

Wcale nie wynikają z niego takie niepokojące wnioski...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja nie negują tego że są ludzie (jakieś 2-3%), które są to w stanie usłyszeć. Natomiast na pozostałych 9X% będzie to nie do usłyszenia. Kwestia do jakiej grupy się zaliczasz.

A to ja już nie wnikam. Jeżeli ktoś słyszy to niech robi tak jak uważa że będzie dobrze dla niego. Jestem daleko od negowania tego co robią inni dla siebie. Nie podoba mi się za to, to że ktoś neguje że ja chcę inaczej bo nie słyszę różnicy. Taka wada słuchu, polegająca na jego wyostrzeniu jest bardzo uciążliwa. Jeszcze kilka lat temu byłem zadowolony z poprzedniego sprzętu, jednak po jakimś czasie słuch mi się pogorszył i sprzętu już nie mogłem słuchać.... Na szczęście obecne audio mnie zadowala na tyle że nie mam parcia na zmianę i mam nadzieję że się to nie zmieni.

Hmm.. ciekawe rzeczy tam napisali

Ukryta Zawartość

Chyba jednak obliczanie i analizowanie tylu zmiennych przekracza możliwości większości posiadaczy sprzętu, którzy chcieliby dobrać kabel wspomagając się obliczeniami. Nawet teoretycznie kabel o ściśle określonych parametrach (odpowiednich do wymogów np. wzmacniacza) powinien grać inaczej/lepiej od przypadkowego kabla (parametry).

Praktyka pokazuje, że każdy słuchacz ma inne "parametry techniczne" typu czułość, rozdzielczość, dokładność, stabilność parametrów.

I podsumowując: Kolejne dowody na wpływ kabli na brzmienie, ale możliwość, że w pewnych okolicznościach kabel nie ma zupełnie znaczenia jest również prawdziwa.

Ukryta Zawartość

Ostateczne potywierdzenie istnienia obcych cywilizacji zmieni nasze postrzeganie świata.

Przewartościujemy nasze podejście do religii, stworzenia,...

Dla wielu będzie to ostateczny upadek fundamentów ich moralności i człowieczeństwa...

Tymczasem ostateczne rozwiązanie problemu kabli niczego nie zmieni...

Zapewne.

Choć na statku na jaki mnie zabrali nie było ani śladu kabli.

Ani śladu technologii transmisji sygnałów drogą przewodową czy nawet radiową.

Obcych urządzenia wymieniają się informacjami na zasadzie sprzężeń molekularnych a nawet podejrzewam cząsteczek elementarnych (choćby wykorzystanie zjawiska fotonów bliźniaczych).

Długo by gadać...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.