Skocz do zawartości
IGNORED

Czy to może zagrać razem?Moje małe rozważania.

danielos77

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów.Na początku chciałbym się przywitać jako "nowicjusz" w tematyce Audio.Chciałbym pochwalić się świeżo upieczonym zakupem i zapytać czy konfiguracja sprzętu, którą wymyśliłem jest wg. Was poprawnie dobrana i czy ma to szanse poprawnie zagrać w pomieszczeniu 15m.Moje nabytki-zabytki:) to:http://allegro.pl/item1250725556.html oraz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .Sprzęt jeszcze do mnie nie dotarł jednak bardzo ciekaw jestem opinii bardziej doświadczonych kolegów.Muszę powiedzieć, że zestaw zakupiłem troszkę w ciemno bez żadnych odsłuchów licząc na to, że zagra mięsista piękną podstawą basową i pełną resztą pasma.Jest to moja 4 para kolumn i wzmacniaczy, które przerobiłem przez okres około 1 roku i żaden zestaw, niestety nie spełnił moich oczekiwań.Za każdym razem założenie było takie, aby było klasyczne stereo bez suba. Przerabiałem od początku: 1. monitor audio bronze 1+standy+ wzmacniacz i cd (leciwe pioneer)2.jamo S606+harman kardon amplituner 147+ cd technics, potem przyszedł czas na coś z wyższej półki:3. Audio Academy Phoebe III+xindak C06+Xindak A-06.Muszę powiedzieć, że chodź wszystkie te zestawy są rozbieżne cenowo mają jedną wspólną cechę: zawiodły mnie w jednej kwestii, mianowicie grały bezpłciowo, słabiutkim basem poza kolmnami jamo s606, które niskotonowce miały z boku(Jednak wg. mnie były za duże do mojego pokoju i "dusiły" się.Dzwięk po prostu nie potrafił "wciągnąć". Zacząłem szperać intensywnie po forach audio i bardzo często napotykałem na następujące spostrzeżenia forumowiczów: 1.Kupiłem drogie,polecane kolumny i brakuje podstawy basowej, jestem zawiedziony....co wymienić. 2.Tak zwana "wąska" współczesna kolumna głośnikowa z 12-15 cm niskotonowcem nie zejdzie tak nisko jak membrana 20-25cm 3. Bas z kolumny "zamkniętej" jest bardziej mięsisty i punktowy. Zebrawszy to wszystkie informacje do kupy, zdesperowany postanowiłem zrobić eksperyment.Mianowicie zakupiłem kolumny za kwotę około 100zł tj. Unitra Tonsil ZG30 115 8ohm (spełniały warunki 20cm średnioniskotonowy i obudowa zamknięta) oraz amplituner DIORA AT9100 (polecany do tych kolumn).Oto moje spostrzeżenia: kolumny grają pięknym punktowym basem i muszę powiedzieć, że TO JEST TO!!! Góra i średnie są POPRAWNE.I żeby nie to to pewnie ten zestaw bym zostawił na stałe i tylko to spowodowało, że zacząłem "szukać"dalej:) Jednak ten eksperyment (niezbyt kosztowny) utwierdził mnie,że jest to dobra droga do tzw."celu" tj. kolumny szerokie z dużym głośnikiem średnioniskotonowym lub niskotonowym i co za tym idzie szeroką obudową(najczęściej stare konstrukcje).Postanowiłem podzielić się z Państwem oto takimi spostrzeżeniami i ciekaw jestem czy ktoś ma może podobne doświadczenia i preferencje do moich.Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) danielos77 chyba szukasz czegoś takiego, niestety ja tego jeszcze nie słuchałem, ale zamierzam i myślę że to spełni moje oczekiwania, nie wiem w jakiej konfiguracji odsłuchujesz, ale jeżeli krecisz jak ja kiedyś i nie używasz source direct to mnie odośnie basu zażył dra 545rd.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oj miałem kiedyś AT 9100 i gra on nawet fajnie, tak neutralnie. Mój pierwszy amplituner w życiu... Dodaję fotkę AT 9100 w kolorze czarnym.

p2270029.jpg

jak wydolisz finansowo to harbethy 5 dadzą radę. Spory głośnik, wielkie skrzynie. Tylko wzmak raczej mocny i twardy bo skrzynki z bassreflerksem.

Grają właśnie dużym, naturalnym dźwiękiem. Nie to co wąskie małe designerskie słupki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.