Skocz do zawartości
IGNORED

High-endowy odtwarzacz MP3 dla audiofila

WiAPer

Rekomendowane odpowiedzi

Różnią się tylko pojemnością, jak wskazują cyferki:)

Jak już pisałem szkoda pieniędzy na taki odtwarzacz, a rozszerzenie go kartą pamięci "zamuli" go do tego stopnia

że odechce się go komukolwiek użytkować.

Aha jeżeli już ktoś się zdecyduje na to cudo, to niech od razu zaopatrzy się w jakieś słuchawki, bo te z zestawu to o pomstę do nieba wołają...

Łoooo ciup !

Różnią się tylko pojemnością, jak wskazują cyferki:)

Jak już pisałem szkoda pieniędzy na taki odtwarzacz, a rozszerzenie go kartą pamięci "zamuli" go do tego stopnia

że odechce się go komukolwiek użytkować.

Aha jeżeli już ktoś się zdecyduje na to cudo, to niech od razu zaopatrzy się w jakieś słuchawki, bo te z zestawu to o pomstę do nieba wołają...

Planuję w przyszłym tygodniu zakup Koss Porta Pro do słuchania poza domem, na razie "w terenie" słucham MP3 320 z telefonu omnia ale chce kupić jakiegoś playera bo telefon nie ogarnia, dobrze by było żeby nie kosztował majątku a grał przyzwoicie więc po lekturze tego wątku zacząłem się poważnie zastanawiać nad Sansą własnie. Może ktoś próbował takiego zestawu?

6. Nationite N2 - bardzo poprawnie, potężna moc, ale sterowanie skopane IMHO. FLAC

Recenzja N2 -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Recenzja i pomiary playera Cowon С2 :

Ukryta Zawartość

Jakby ktoś w recenzji nie zauważył dodatkowych linków z pomiarami:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znalazłem. Podziękowania dla tego kto mi zasugerował tego playerka. Dźwięk pierwsza klasa. Polecam.

Mowilem wczesniej w jakims innym temacie ze ta Sansa jest git i czyta FLAC. Ja mam Fuze, ale to to samo co Clip Plus. Nie jest moze wykonana jak np Sony, czuc troche pewnien niedosyt, ale za ta kase... Ja uzywam jej z kanalowkami Panasonica. Niedocenianymi w naszym kraju.

?👈

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Mowilem wczesniej w jakims innym temacie ze ta Sansa jest git i czyta FLAC. Ja mam Fuze, ale to to samo co Clip Plus. Nie jest moze wykonana jak np Sony, czuc troche pewnien niedosyt, ale za ta kase... Ja uzywam jej z kanalowkami Panasonica. Niedocenianymi w naszym kraju.

A ja z PX-100. Pliki flac i ogg. EQ ustawione według własnego widzimisię. Sansa Clip + jest naprawdę fajnym i wdzięcznym urządzeniem.

Ja też w końcu się zdecydowałem, rodzina sie powiększyła o Sansę Clip+ (używanego głównie przez moja kobietę :o) i o Sansę E 250 v2, którego również szczerze polecam, brzmi bardzo dobrze. Słuchawki to EP630 ale jeśli ktoś jeszcze może polecić jakieś dobre słuchaweczki dokanałowe godnie współpracujace z Clipem lub E250 to chętnie poznam takie opinie. Miałem kupowac Porty Pro ale chyba sie przekonuje do dokanałowych jednak (tym bardziej ze pod kaskiem mi sie mieszczą :D:D)

A ja z PX-100. Pliki flac i ogg. EQ ustawione według własnego widzimisię. Sansa Clip + jest naprawdę fajnym i wdzięcznym urządzeniem.

Tez lece tylko na FLAC. EQ tez nieco "stuningowany" :) Chyba ustawienia NEUTRAL w tego typu zabawkach nigdy nie przejdą.

?👈

z cd zgralem jeden utwór w formacie .wav

z tego samego pliku .wav zrobilem flaca i mp3 (320),

odsluchalem na sluchawkach i na mój sluch nie bylo pomiedzy nimi roznicy

...a teraz rzucajcie kamienie :D

Szczególnie na audiofilskich PX100, he he...

Spokojnie to na nich słychać. Kwestia odpowiednio dobrego grajka. Dodatkowym ułatwieniem jest fakt, że większość plików mp3 powstało na darmowym, badziewnym i powolnym jak żółw podczas kodowanie LAME. Nie wiem jak oni to zrobili, ale w 320kb/s spieprzone jest całe pasmo akustyczne, nawet bas ma inną barwę, a z FhG nie. No ale tego stworzyli profesjonaliści z branży.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Spokojnie to na nich słychać. Kwestia odpowiednio dobrego grajka. Dodatkowym ułatwieniem jest fakt, że większość plików mp3 powstało na darmowym, badziewnym i powolnym jak żółw podczas kodowanie LAME. Nie wiem jak oni to zrobili, ale w 320kb/s spieprzone jest całe pasmo akustyczne, nawet bas ma inną barwę, a z FhG nie. No ale tego stworzyli profesjonaliści z branży.

Oczywiście że słychać. Mp3 jest wyzute z emocji i brzmi bardziej ostro od flaca. Zdumiewająco dobrze brzmi ogg.

Majkel używałem tych słuchawek na E10 przez dwa lata i wiem co potrafią. To jeden wielki muł dźwiekowy. Słuchałem na OGG dla świętego spokoju, ale na tych słuchawkach nie da się wyłapać takich detali, chyba że w niskich bitrate. Ale 320?

Robiłem bezpośrednie porównanie na Ramosie RM850. On odtwarzał mp3, wma, FLAC i ape >= Normal. To nie są detale - pływająca lokalizacja, wygładzona faktura, przewalona barwa w 320kb/s, a wybrakowana w niższych bitrate. E10 mam, ogg to rzeczywiście wyższa liga i wszystko co zrippowałem z lossless lub CD mam w nim na maks bitrate. Ale i tak znajdzie się taki materiał na którym i ogg aoTuV Q10 się wyłoży. Przede wszystkim duże chóry - mp3 się dosłownie rozsypuje na nich. LAME bardziej niż Fraunhofer.

No to zazdroszczę ucha, bo według mnie te słuchawki to tragedia (choć przez te dwa lata nie miałem o tym pojęcia). V-Jays są niby tej samej wielkości, a różnica to jakieś dwie klasy.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Panowie dajcie spokój to tylko przenośne grajki;-)

No to zazdroszczę ucha, bo według mnie te słuchawki to tragedia (choć przez te dwa lata nie miałem o tym pojęcia). V-Jays są niby tej samej wielkości, a różnica to jakieś dwie klasy.

High-endowe nie są ale też i badziewne nie są. Ucho mam raczej dobre.

@Lord Rayden

Mialem Eon Cineo i zmienilem go na iPod Touch. Powiem tak - roznica jest duza. Mam do nich Sennheiser CX200 i w spokojnym rocku, takie zestawienie, zwyczajnie sie sprawdza. Nieporozumieniem byl model sluchawek CX300. Dobrze, ze robilem odsluch w sklepie.

Co zas tyczy sie roznic w formacie bezstratnym na iPoda vs. mp3 320. Roznica jest znikoma i w wielu utworach ciezko odroznic jedno od drugiego.

Nie chodzi nawet o to czy slychac roznice miedzy mp3, a FLAC, ale np. 99% moich plikow to FLAC, wiec po co mam je konwertowac na mp3 i zajmowac sobie czas?? Dlatego glownie kupilem grajka, ktory odtwarza FLAC, a ze przy tym zyskuje na jakosci to jeszcze lepiej!

?👈

Ja też mam w grajku wyłącznie FLAC, bo tak jest wygodniej, ale jestem pewny, że w ślepym teście nie odróżniłbym go od OGG Q10, a nawet Q9. Od MP3 320 pewnie też nie. Ale jeśli mam dość miejsca, to po co bawić się w jakieś konwersje. Tyle że ja nie dorabiam do tego audiofilskiej ideologii :)

Normalnie padłem, klony IPOD NANO 6 GEN po 30zł, ciekawe co tam tor audio sobą prezentuje :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Normalnie padłem, klony IPOD NANO 6 GEN po 30zł, ciekawe co tam tor audio sobą prezentuje :

http://allegro.pl/prezent-na-komunie-hit-2011-ipod-nano-6-gen-klon-i1582566831.html

Chyba po 100. Wysyłka 70 PLN.

• 1 miesiąc później...

Przejrzałem forum w poszukiwaniu odpowiedzi na moje pytanie w nowym temacie (jeszcze chyba jest moderowane).

Zapytam tutaj, może będzie to bardziej odpowiednie miejsce.

Po przejrzeniu forum nasuwa mi się takie pytanie:

Sansa Fuze, Sansa Clip+ czy Cowon E2? Co ma lepszą jakość dźwięku? W Sansach fajna sprawa z - microSD. Ale kupując Cowona 4GB sądzę, że też w zupełności mi wystarczy.

Zobacz poniższą recenzję sony X napisaną przez Rolandsingera :

Ukryta Zawartość

Mam szczęście posiadać Serię X. Wszystkie iPody poszły w kąt bo koło tego Walkmana nawet nie stały.

To jest bajka nie odtwarzacz. Nie wiem, co oni tam wsadzili ale to działa! :)

Ale dla Autora wątku się nie nadaje, bo:

1/ już go nie robią, jest jakiś nowy, ale dość badziewny w porównaniu z oryg. Serią X

2/ Nie ma supportu dla FLAC czy APE, a przecież ma być audiofilsko - bezstratnie

3/ Użycie SHURE czy jakichkolwiek innych nieoryginalnych słuchawek powoduje utratę bajecznej funkcji redukcji hałasu. W samolocie działa to wręcz magicznie, a przecież szukamy sprzętu podróżnego...

Ja nie wiem czy to jest odtwarzacz audiofilski czy hajendowy. Wiem tylko, że na zwyczajnych MP3 320 gra tak, że wierzyć się nie chce, iż to MP3. Sony stosuje jakąś technologię "odzyskiwania" informacji z MP3, ale to pewne taki sam wynalazek, jak sztuczne zwiększanie rozdzielczości zdjęć w Fotoszopie. Jednak oszustwo jest, psiakość, doskonałe!

Żadnych tam obcych wynalazków do niego nie podpinam, bo na własnych słuchawkach jest już taka jazda, że klękajcie narody...

A nie, przepraszam! Podpinałem Koss Porta Pro i Sporta Pro. Oryginalne słuchawki Sony grają o niebo lepiej.

Kto ma Serię X, temu proponuję eksperyment ze stacjonarnymi klockami: wyjście na 2 cinche zapakować w gniazdo słuchawkowe i podłączyć interkonektem do wzmacniacza. Deczko się zdziwicie... :)

A najważniejsze: pliki do Walkmana przenosimy metodą "kopiuj - wklej". Nareszcie koniec z g***nym iTunes! :))) NIENAWIDZĘ iTUNES!!!

Wady? Brak polskiego menu. Nie, żeby mi było potrzebne do czegokolwiek, ale iPody mają menu chyba i w suahili. I za to chwała Apple. Sony zaś ma polskiego klienta w...

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Flagowy player Philipsa do jutra na iboodzie :

Ukryta Zawartość

Cena w sumie chyba dobra, słuchał go ktoś może ?.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.