Skocz do zawartości
IGNORED

TAS5630 wzmacniacz stereo w klasie D 2 x 300W - płytka ZAMÓWIENIE ZBIOROWE !!!

max-bit

Rekomendowane odpowiedzi

Wpadka nie wpadka i tak nie usłyszysz różnicy :) tak na prawdę ... Najśmieszniejsze :) Pisałem ze nie zmieniamy ?

I tak będzie potrzebna jeszcze jedna PCB z prostownikiem i tam będzie zasilanie dodatkowe + 15 V tego.

W SO08 tez są dostępne .... A z względu na specyfikę pracy i konieczność przylutowania MSOP-a od dołu (a co niewielu umie - moze) zostajemy przy SO8.

pittt -> Tam już jest LM!!!!!!!! Przeczytaj mój post dokładnie nad tym z obrazkiem.

Też uważam że obudowa z thermal padem od dołu jest bez sensu. Ja mam dostęp do pasty i hot aira a nawet pieca i mogę sobie to zalutować bez problemu, ale to raczej nie jest popularne i wielu to bardziej utrudni niż pomoże,

Trochę dziwny spór. Osobiście zamiast zastanawiać się czy wyrzucić tl'ka z pcb czy nie (co nie ma znaczenia bo można go nie lutować i podpiąć stałe 15 albo więcej V, zastanowić należy się raczej czy nie zasilić opampy symetrycznie??? Jeśli max już masz odpalony wzmacniacz może powinieneś zmierzyć szum na wyjściu symetryzatora?

Oczywiście ten wzmacniacz można zrobić dużo taniej i wcale nie gorzej. TAS'y mogę załatwić po 50zł (NIE SAMPLE), przy tyej ilościo przelotek nie ma żadnego znaczenia czy 2u2 będą na top czy button, więc można wsadzić dużo tańsze i łatwo dostępne przewlekane, reszta drobnicy to dużo mniej jak pisał MAX.

A więc

Cała część pasywno-mechaniczna plus LM wyszła mi nie całe 100zł (w tym elektrolioty FC)

TAS - 50 (miałem)

2xOPA - 40 (miałem)

Tl'ki nie trzeba

więc razem bez zasilacza 190 plus PCB. I to wszystko przy zamówieniu na jedną sztukę. No może trzeba jeszcze doliczyć drut do dużych indukcji jak ktoś nie ma :)

Przyszedł mi do głowy jeszcze jeden oszczędnościowy pomysł. Na pewno ja i prawdopodobnie wielu z nas posiada trafka do klasycznego wzmacniacza, czyli z dwoma odczepami. Takiego trafa nie da się wykorzystać, bo nikt nie będzie mostkował uzwojeń. Wystarczy jednak wyprowadzić osobne ARK'i zasilania lewego i perawego kanału i mamy same korzyści. Możemy wykorzystać trafa z naszych symetrycznych zasilaczy i mamy na pewno zwiększoną separację kanałów.

Ingerencja w PCB będzie przy tym niewielka.

1. TASY po 50 :) gdzie :) ? Linczyś :) aby rozwiać wątpliwości :)

2. OPA można kupić po 10 i to SO8 jak i MSOP8 więc po co tu cokolwiek kombinować ....

3. Przelotki nic nie mają do sposobu montażu C przy TAS-ie .. ale żadne folie się tu nie nadają

OPA1632 - 24 sztuka czyli 50

kombinowanie.... ?

2. OPA można kupić po 10 i to SO8 jak i MSOP8 więc po co tu cokolwiek kombinować ....

1. TASY po 50 :) gdzie :) ? Linczyś :) aby rozwiać wątpliwości :)

3. Przelotki nic nie mają do sposobu montażu C przy TAS-ie .. ale żadne folie się tu nie nadają

1. Na digi. Kupiłem 12szt, żeby sprawdzić dostawcę :) Wyszły po 12Euro z cłem i opłatą brokerską cokolwiek to znaczy. Mogę odstąpić chętnym po kosztach albo sprzedać z zyskiem na ebayu :)

3. Przelotki mają wpływ na "rozpływ" prądów.

A czemu skazujesz foliowe na niepowodzenie?

Co do takiego zasilania TAS-a też tak myślałem choć mam tu lekka ostrożność nie wiemy co jest w środku :) i jak to może wpłynąć :)

No ale januss dostaniesz prototypowe PCB będziesz testował :)

Co do takiego zasilania TAS-a też tak myślałem choć mam tu lekka ostrożność nie wiemy co jest w środku :) i jak to może wpłynąć :)

No ale januss dostaniesz prototypowe PCB będziesz testował :)

Oj będę, będę :)

Ze struktury układu wynika, że 50V zasila tylko tranzystory wyjściowe, więc powinno hulać.

xxxx nick

a - ilość PCB

b - ilość kompletnych elementów

c - ilość TAS-ów

1. Januss73 4;4;0

2. max-bit 4;4;0

3. pittt 3;3;0 update, nie biorę TAS-ów

4. trryt 1;0;0

5. muzg 1:0:0

6. jq 1:1:1

7. Luiis 1/0/0

8. maxdila 2/2/2

9. rs2512 2/2/0

10.borcik 1/1/1

11.kolmen 2/2/0

xxxx nick

a - ilość PCB

b - ilość kompletnych elementów

c - ilość TAS-ów

1. Januss73 4;4;0

2. max-bit 4;4;0

3. pittt 3;3;0 update, nie biorę TAS-ów

4. trryt 1;0;0

5. muzg 1:0:0

6. jq 1:1:1

7. Luiis 1/0/0

8. maxdila 2/2/0

9. rs2512 2/2/0

10.borcik 1/1/1

11.kolmen 2/2/0

Faktycznie można zasilić każdy "kanał" osobno .... przynajmniej tyle można powiedzieć na podstawie schematu ....

No co by nie powiedzieć może mieć to swoje plusy ...

januss73 - jeśli masz trafo symetryczne to dajesz 2 diody zamiast 4 i po temacie....

powerpada polutować to no problem - można to zrealizować w grupowym zamówieniu...

przetwornicę usłyszysz, zapewniam cię w choćby większym poziomie szumów; na naszej płytce zmieści się cały prostownik i stabilizator +15V :)

Oto wersja uniwersalna na 2 lub jedno zasilanie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

max-bit ~ robiles cos wiecej pomiarow tej plytki? Moglbys wrzucic na forum? Szczegolnie interesowalo by mnie jak wyglada sinus i prostokat na wyjsciu przy 100W na 8R i 200W na 4R oraz znieksztalcenia i poziom szumow. Daje rade ta plytka wyciagnac taka taka moc? Pytam bo plytka wyglada optycznie fajnie i moze tez bym sie pisal na kilka sztuk ale zanim dopisze sie do zamowienia chcialbym wiedziec jak wypada w pomiarach :)

Na razie nie gdyż nie mam odpowiedniej mocy zasilacza ....

Ale zasadniczo myśle że nie powinno się to różnic od posiadanych przez ciebie prototypów ?

W końcu to praktycznie projekt kropa w kropę zgodne z spec EVOLki Ti

Na razie nie gdyż nie mam odpowiedniej mocy zasilacza ....

Ale zasadniczo myśle że nie powinno się to różnic od posiadanych przez ciebie prototypów ?

W końcu to praktycznie projekt kropa w kropę zgodne z spec EVOLki Ti

zasadniczo nie ;) ale wiesz jak to lubi byc z teoria i praktyka ;) dopiero jak sie zmierzy i przetestuje to mozna byc pewnym ze jest OK :)

A ja moze przez weekend odpale swoja wersje na calkiem zmienionym PCB i z zasilaniem z malej przetwornicy DC/DC 12V/24V -> 50V tak zeby mozna bylo zasilac z malego akumulatora 12V - jak ruszy to bedziemy mogli porownac efekt :)

Obecnie robię poprawki schematu aby był zgodny z PCB

W związku z tym że przy włączaniu i wył pojawiają się dzwonki ... zamontuję na PCB przekaźniki .... oraz dorobię odpowiedni układ ....

O tym nikt nie pomyślał ?

Ja myślałem żeby dać na osobnej płytce, a zanim mi powiedziałeś że jednak są nieprzyjemne efekty przy włączeniu i wyłączeniu miałem nadzieję że ich nie będzie, bo tak obiecywała nota. No ale wreszcie jakaś zmiana która jest faktycznie przydatna.

Włączenie i wył to zawsze stan nieustalony wieć ....

A tak z ciekawości gdzie to w nocie napisali (nie chce mi sie szukać :) ) wystarczy stronka :)

Efekt nie jest jakis straszny ale go słuchać ...

Przekaźniki można ba nawet trzeba umieścić na tej samej PCB co wzm po co robić dodatkowe druty :)

Co do samego układu ... no jeśli to wzmacniacz sterowny PROC-em to nie ma problemu ...

w naszym przypadku trzeba kombinować ...

Zasada taka głośniki włączamy ok 4-5s po właczeniu ... i przekaźnik musi klapnąć natychmiast po odłączeniu zasilania :)

Najlepiej wykorzystać napięcie z uzwojeń głównych prostownik z mała pojemnością aby długo nie trzymał oraz prosty 1 tranzystorowy układ opóźniający ... i taki mam plan :)

Włączenie i wył to zawsze stan nieustalony wieć ....

A tak z ciekawości gdzie to w nocie napisali (nie chce mi sie szukać :) ) wystarczy stronka :)

Efekt nie jest jakis straszny ale go słuchać ...

Przekaźniki można ba nawet trzeba umieścić na tej samej PCB co wzm po co robić dodatkowe druty :)

Co do samego układu ... no jeśli to wzmacniacz sterowny PROC-em to nie ma problemu ...

w naszym przypadku trzeba kombinować ...

Zasada taka głośniki włączamy ok 4-5s po właczeniu ... i przekaźnik musi klapnąć natychmiast po odłączeniu zasilania :)

Najlepiej wykorzystać napięcie z uzwojeń głównych prostownik z mała pojemnością aby długo nie trzymał oraz prosty 1 tranzystorowy układ opóźniający ... i taki mam plan :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) strona 22 na dole.

pokombinuj coś z resetem scalaka, ewentualnie może +15V za późno startuje; przekaźnik nic dobrego tu nie da; jeżeli układ ma być włączamy/wyłączany to przecież nie poprzez załączanie zasilania...

w dokumentacji od eval-a podają że przy włączaniu/wyłączaniu DC pop/click nie przekroczy 30mV... więc w głośniku nie powinno to mieć znaczenia...

Ukryta Zawartość

hmmm ma to pewien sens :)

Trzymać reset przy włączeniu i przy wyłączaniu :)

Sama kwestia wykonania to jedno :) (podobna zasada jak w przypadku przekaźnika) a jak to zadziała to drugie. ...

Ja też nie jestem zwolennikiem przekaźnika na wyjściu :) ale ... zawsze brutalnie odcięcie to najlepszy sposób ...

Mozę zrobię tak pomierzę co się pojawia na wyjściu w tej wersji :) później bedzie się dalej kombinować :)_

spróbuj jak będzie wyglądało wyjście przy wyłączaniu i włączaniu i zwartym resecie; gdy będzie jak obiecuje ti <30mV to wtedy powinien wystarczyć dodatkowy tranzystor zwierający reset do gleby...

Też myśle, że trzeba pogrzebać przy resecie. A jak już przekaźniki to od razu zabezpieczenie DC,.. strach się bać co będzie jak kostka się stopi. Zabezpieczenie byłoby bardzo proste, bo na wyjściu możemy mieć tylko DC dodatnie.

Raczej skrócić. W nocie jest 47K i tylko 100p, u nas 10K i aż 10u.

100pF jest tylko odsprzęgającym kondem - w nocie jest sterowanie wyłącznikiem do gleby...

100p tam nie da stałej czasowej która może mieć jakieś znaczenie, oni w nocie zakładają sterowanie resetem z zewnątrz (czyli mikrokontrolera). A my go nie mamy więc chcemy przytrzymać reset z sekundę po podaniu napięcia na niskim poziomie logicznym.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.