Skocz do zawartości
IGNORED

TAS5630 wzmacniacz stereo w klasie D 2 x 300W - płytka ZAMÓWIENIE ZBIOROWE !!!

max-bit

Rekomendowane odpowiedzi

Pracuje własnie no pół wyrąbany :)

A tak apropos to co do tych AVR -ków nie ma żadnych symulatorów aby przestawać układ przed uruchomieniem ? Było by to dziwne ?

pytanie nr 2 czy ten procek nie potrzebuje oscylatora ?

Od końca jakim cudem TAS5631 nie szumi ? przecież to te same wzmacniacze różnią sie tylko interfejsem :) zresztą z tym szumieniem to trochę dziwne no bo wykres jedno a rzeczywistość drugie :) ....

Przetwornice zasilacze :)

Sęk w tym że dobry zasilacza przetwornica będzie kosztować że cho cho w dodatku koszty koszty koszty ... (pomijam tu zdobycie elementów)

Zasilacz na trafie jest Prosty i de facto skuteczny pod warunkiem że będzie miał stosowną MOC, znaczy wydajność prądową ale chyba 15 A nie jest trudne

Jakość ... jak pisałem żadne cudo bo to niemożliwe dobry bas ale im bardziej w góre to tym gorzej choć miękko bo maleje rozdzielczość i to naturalne jeśli ktoś lubi mikrodetale w muzyce to taki wzmaczniacz sie nie nadaje :)

ChUml przesłał byś (wstawił tu) fotki tego swojego zasilacza na bazie pomysłu Ti...

Masz jakieś inne wersje tego EVOL-a Ti ? tez fotki do wglądu ...

Chciał bym to cudo zobaczyć moze nawet etapy budowy chciał bym widzieć jaki to trud w budowie ...

Tak się zastawaniem może kiedyś bym cos takiego wytworzył...

Hmmm ... no widocznie nie do konca tylko tym sie roznia - TAS5631 poprostu nie szumi - nie ma co porownywac bo szumu nawet z kopulka wysokotonowki w uchu poprostu nie ma :)

No - masz racje - dobra przetwornica w pojedynczej sztuce kosztuje majatek :) ale tylko zasilanie stabilizowane i to duzej mocy pozwoli wyciagnac cala moc ... no chyba ze wstawisz trafo z 500W na kanal :) Pamietaj ze nie powinno sie na biegu jalowym wzmaka (bez sygnalu) przekroczyc 50V co oznacza ze trzeba by dac trafo na okolo 35V - po wyprostowaniu szczytowe napiecie na kondach nie powinno przekroczyc 50V. Jezeli zaczniesz obciazac trafo duza moca to napiecie bedzie malec i to mocno i mozesz zapomniec o pelnej mocy na 8 Ohmach - dla 4 Ohm bedzie to wygladalo troche lepiej ale to generalne ograniczenie zasilaczy niestabilizowanych. Choc tak naprawde chodzi tutaj o zasade bo i tak niekt nie uslyszy roznicy czy wzmak wyciaga 120W czy 100W na 8 Ohmach a jedynie nieliczni rozpoznaja na ucho 120W a 80W :)

A odnosnie przetwornicy TI to skomplikowany uklad. plytka jest po brzegi wypelniona elementami - prosze bardzo, ponizej fotki mojej plytki :) recznie poskladanej :) Jak ktos by sie chcial rzucic na poskladanie to radze trzymac sie oryginalnego layoutu - wszelkie udoskonalenia moga skonczyc sie wielkim bum :) oryginalne TI sa na zielonych drukach, ja sobie zamowilem w zakladzie czarna soldermaske zeby bardziej audiofilsko wygladalo :) chce sobie poskladac na stale do domu wzmaka z ta przetwornica w obudowie z plexi wiec chyba plytke pod TASa tez zamowie sobie czarna - fajnie bedzie wygladac z bialymi rdzeniami ferroxcube :) i jeszcze szukam dobrego drutu nawojowego w czerwonej irolacji :) jak szalec to szalec :)))

Rozumiem że też pracujesz UPCON :)

Płytka i montaż nie wygląda jak prototyp

Płytka do wykonania w domowych warunkach jest co najmniej trudna. Umówmy się ze bardzo masowa produkcja zasilacza ma sens inaczej to skok na główkę do basenu z 1m wody ...

Zadam ci proste pytanie ile ten prototyp kosztował ? (no jeśli to prototyp)

A możesz masz kilka takich prototypów chętnie bym się podpoił:)

Z tym nie szumi to przypuszczam że to jest jakiś numer z jej wyłączaniem tzn jeśli TAS5631 po prostu jeśli wyłączony dlatego nie szumi :)

Co do tego zasilania do zalecane jest nie przekraczanie 52,5 V ale max to 69 więc podanie 55V na pewno go nie usmaży

Pamiętajmy że pomiar mocy ciągłej to jedno a moc zawarta przez sygnał akustyczny to drugie

Pamiętajmy że owe 2x 300W to przy THD 10 % a więc już trzeszczy :) myślę że 400 W trafo z napięciem za prostownikiem około 53 - 54 na jałowym i z baterią kondensatorów 40000uF spokojnie wystarczy .... jak ktoś jest purystą może zamontować 500W trafo lub 2 x 250 W z baterią 2 x 20000uF lub więcej ale mam poważne wątpliwości o sens takiego rozwiązania ...

Ciągle chcę zauważyć że to nie jest jakiś HiEnd :) to powiedzmy dobry wzmacniacz cyfrowy jeśli umiemy się pogodzić z tym co wzmacniacz cyfrowy robi z muzyką ...

UPCON to jakas firma ktora projektowana zasilacz dla TI i ja nie mam pojecia co to za jedni ... taz mnie to szczeze mowiac nie interesuje :))) ale robote wykonali bardzo dobrze :) Na mojej plytce jest logo UPCON bo jest ono tez na oryginalnej plytce TI - nie ma na niej natomiast loga TI co ciekawe :) Ja zrobilem sobie plytki w zakladzie w ktorym robie zawsze swoje plytki kozystajac z oryginalnych gerberow - mam dobre uklady z TI wiec od nich bezposrednio dostalem. Trafa i wszystki cewki udalo mi sie dostac tez bezposrednio od producenta - firma Ole Wolff z Danii bo oni robia wszystkie indukcyjnosci jakie sa na tej plytce - pewnie wspolpracuja z ta firma UPCON czy jak jej tam ... reszte elementow kupilem w Farnell'u i Mouser dokladny opis i spis elementow jest przeciez na stronie TI - ale nie liczylem ile mnie to wyszlo, pewnie sporo :) nawet nie chce wiedziec :) koszty wkomponowalem w inne bierzace projekty i juz :) W domowych warunkach oczywiscie, ze nikt nie wykona takiej plytki, ale co do montazu to Cie nie rozumie ??? plytke poskladalem recznie w domu na biurku majac do dyspozycji jedynie moja Wellerke :) trzeba jednak uzbroic sie w cierpliwosc no roboty jest sporo :) radiatorki to tez standardowe produkty w Farnell'u a nawiercilem i nagwintowalem sobie po godzinach w pracy bo nie mam za bardzo w domu sprzetu do obrobki mechanicznej. Fotki robilem na balkonie korzystajac ze slonecznej pogoda - calkiem fajnie calosc wyszla :)

Bardzo fajny zasilaczyk chumi. Jakiej firmie zlecasz PCB? Rozglądałem się kiedyś po niemieckich zakładach i wyszło na to, że ceny mają jeden do jednego w stosunku do polskich, czyli jakieś 4xwiększe.

Co do szumu pewnie max ma rację. Kiedyś przyglądałem się driverom pwm texasa, te kostki mają możliwość mutowania wyjścia przy braku sygnału audio, więc musiał byś chumi sprawdzić szum z sygnałem, czego na ucho już nie tak łatwo zrobić. Druga sprawa, chyba nikt jeszcze nie testował naszego prototypu z zewnętrznym zasilaniem symetryzatora.

Max Oczywiście są symulatory, ale po -pierwsze one zasymulują działanie tylko uc, a nie całego układu, po drugie ja ich nie lubię :) Nogi procesora mogą wisieć, można je podciągnąć, nie gra roli. Avr ma wewnętrzny oscylator RC, i taki nam chyba wystarczy. Nie robimy przecież zegarka.

Co do takich zasilaczy to wiem jedno

Małe no tak

sprawne no tak

wydajne tak choć z swej natury nie lubią udarów prądowych

Do wad zaliczam generowany smog EM - czasem znaczny

Trwałość .. juz pisałem o ile takie małej mocy jeszcze jeszcze to im większa moc i napięcie to juz różnie bywa - a ma się tu co psuć, najszybciej szlak trafia elektrolity te muszą być tu faktycznie HiEndowe później pojawiają się problemy z lutami czasami transformatorami (przebicia) - tu jak w kondensatorach ich jakość wykonania mus być najwyższa żadnych błędów.

Zasadniczo jestem ich przeciwnikiem w zastosowaniach audio . Choćwiele firm próbuje je nam "lansować" choć jest to cosik na siłę.

Ale niektórym firmą zależy na tym aby ich sprzęt nie zył zbyt długo (to im nie przynosi zysku) i to nie wcale firmą acioto

No to jak pany projektanty:) - robimy zamówienie pod PCB końcówki?

przypomnę listę zamówień, może ktoś się skusi jak będzie podana oficjalna cena i terminy...

xxxx nick

a - ilość PCB

b - ilość kompletnych elementów

c - ilość TAS-ów

1. Januss73 4;4;0

2. max-bit 4;4;0

3. pittt 3;3;0 update, nie biorę TAS-ów

4. trryt 1;0;0

5. muzg 1:0:0

6. jq 1:1:1

7. Luiis 1/0/0

8. maxdila 2/2/2

9. rs2512 2/2/0

10.borcik 1/1/1

wychodzi jakieś 20szt, trzeba by tylko to potwierdzić:)

lista zamówień nie aktualna

wpisywałem się na 2/2/0 :]

proszę poszukać ostatniej listy

przepraszam:)

to chyba ostatnia lista -

xxxx nick

a - ilość PCB

b - ilość kompletnych elementów

c - ilość TAS-ów

1. Januss73 4;4;0

2. max-bit 4;4;0

3. pittt 3;3;0

4. trryt 1;0;0

5. muzg 1:0:0

6. jq 1:1:1

7. Luiis 1/0/0

8. maxdila 2/2/0

9. rs2512 2/2/0

10.borcik 1/1/1

11.kolmen 2/2/0

czyli jakieś 22szt

Max próbowałeś symulować zabezpieczenie? Próbowałem dobrać wartości RC i ni hu hu nie mogę, tak żeby działało powiedzmy od 5 do 50V. Tego się chyba nie uda pasywnie.

O ile dobrze licze, żeby układ zadziałał od paru wolt rezy R7, R8 muszą mieć parę set om, wtedy jak pójdzie parędziesiąt wolt to przez diody (które ciągle jeszcze są odwrotnie i są zenerkami a nie zwykłymi) popłynie prąd przy którym rezy będą oddawać po parę watów. Druga sprawa, to te diody. Vf zależy od prądu i przy większym prądzie spadek na dwóch szeregowych diodach może być dużo większy jak dopuszczalne napięcie dla leda optoisolatora.

zasadniczo możemy założyć że jak tranzystor mostka szlak trafi to pojawi się napięcie powyżej 25 V tj 25- 50 V

Inaczej to raczej nie ruszy :)

Znalazłem coś takiego :) - w ramach ciekawostek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Znalazłem coś takiego :) - w ramach ciekawostek

Ukryta Zawartość

Nie złe. Dają nawet gerbery a i diver nie specjalnie drogi, ale skończmy może najpierw jedno :)

zasadniczo możemy założyć że jak tranzystor mostka szlak trafi to pojawi się napięcie powyżej 25 V tj 25- 50 V

Inaczej to raczej nie ruszy :)

Zasadniczo takie założenie to jakby kicha. Pomijając prawdopodobieństwo innego przypadku, dobrze żeby zasilacz można było zastosować też z innymi wzmacniaczami. Miał być uniwersalny i nie na gwałt.

Wymyśliłem inne nieco perfidne rozwiązanie. Spróbuje to w przyszły weekend polutować i zobacze czy zadziała.

Ukryta Zawartość

wiekszosć DC detektorów działa z masą i wtedy żadnego problemu nie ma

My tu mamy różnicówkę z 25 V do GND plus sygnał tak się zastanawiam ... można to zrobić choć ....

Jeśli nie chcesz tego rozwiazania z transoptorem to trzeba będzie zrobić na OP ...

Temat trochę zamarł, ale prace nie.

Polutowałem wersję prototypową zasilacza. Na razie procek gada z programatorem, przekaźnik od wtórnego się załącza, mosfeta nie sprawdzałem, bo musze najpierw rozbebeszyć starego symasyma, żeby się do zasilacza dobrać. Jutro dalsze próby zwłaszcza z detektorem DC.

no ja tez nie miałem zbytnio czasu ....

pisałeś coś o tym innym pomyśle... detectora dc ... jakies pomysły w oparciu OP ? (no bynajmniej bo ja też mam :) )

A oto ponizej dobrane elementy detectora DC i sterowania IRF-kiem

Ukryta Zawartość

post-27705-097334500 1291533140_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co tam w symulatorze robi masa na katodzie leda transoptora?

IRFP przy zasilaniu 35V hula na rezach R2 10k i R1 75K.

W ogóle wszystko mi hula za wyjątkiem DC. Próbowałem zrobić napięcie odniesienia vcc/2 i resztę dyskretnie, ale coś chyba zrypałem.

Co do opampa to byłaby to bułka z masłem, pod warunkiem, że zasilimy go symetrycznie, ale przy tej konfiguracji którą mamy trzeba by symetryczne zasilanie ekstra do tego opampa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja zrobiłem coś takiego na wyjściu obu OPA musi być poziom wysoki (jeśli na jednym jest 0 to jest źle)

Ale zasymiluje twój układ zobaczymy co się pokaże :)

PS OPA nie trzeba zasilać symetrycznie w tym układzie taki komparatorek :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to już coś :) :) :)

Oświeciło mnie!!! Kombinujemy jak koń pod górę, a przecież mamy procka z kilkoma wolnymi pinami. Starczy zrobić filtry RC z dzielnikiem, podać to na procka, uruchomić ADC i po ptokach. Reszta to już program.

Jak chcesz.

Można zrobić na lm'ie, można zrobic tylko do każdego wyjście dzielnik z LPF, zamienić tiny2313 na tiny24 podpiąć wyjścia pod ADC kontrolera. Potem już tyllko w programie porównywać napięcia. Skoro i tak mamy kontroler, tak chyba byłoby taniej i prościej.

Z innej beczki. Jak nie będziesz robił rezów SMD prędzej uda się PCB jednostronne.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.