Skocz do zawartości
IGNORED

TAS5630 wzmacniacz stereo w klasie D 2 x 300W - płytka ZAMÓWIENIE ZBIOROWE !!!

max-bit

Rekomendowane odpowiedzi

No można i tak ale znowu twoja piłka w oprogramowaniu :)

co do istniejącego schematu (nie wnikając w proponowaną modyfikację) to jak widzisz przelotki (a'la dwustronne PCB) można zrobić kawałkiem druta :) czy udało by się ich mniej pewnie tak :)

Jeśli uważasz ze poradzisz sobie z wersja z ADC to robię tylko filtr dzielnik i wejscie na proca :) Powiedz tylko który to ma być dokładnie PROC tak by to tylko po podłączać :)

Ach te dzisiejsze nowoczesności :)

Powiem szczerze że trochę dziwiłem sie ze wcześniej nie zaproponowałeś takiego rozwiązania (nie chciałem naciskać SIC !)

No na reszcie. TAS działa, nie brumi, trochę szumi. Odpaliłem na rezie bez desymetryzatora.

Miałem 2 problemy podczas uruchamiania. Wlutowałem 2k2 zamiast 22k na OC_ADJ i przez cały dzień nie mogłem dojść dla czego nie działa. Pomógł miernik. Drugim problemem było wzbudzanie i wyłączanie się wzmacniacza. Pomógł kapsel od piwa :)

Ciekawostka. Ta kostka ma tak, że jak coś jest nie tak z jednym kanałem to wyłącza tylko jeden kanał, a drugi gra sobie dalej.

Na początku aż się przestraszyłem, jak usłyszałem jak to szumi i pierdzi. Okazało się, że to mój laptop. Po podpięciu do DAC\a jest całkiem przyzwoicie. Na ucho szum znika gdzieć od 1m od głośników. Z 0,5m daje się słyszeć, właściwie mój pioneerek ma podobnie. Tyle, że nie mam zamontowanej przetwornicy. Wsadziłem zwykły 7812 bo zasilam to z 34V.

Co do dźwięku, bo to chyba najważniejsze jestem na razie bardzo miło zaskoczony. Spodziewałem się suchego syczącego dźwięku, a jest bardzo przyjemnie. Powiedziałbym wręcz analogowo :)

Oficjalnie można uznać ze PCB Wzm jest zamknięta w wersji 1.5

Dodane zostało zasilanie zew -12V z opcją na zworkę dla niesymetrycznego zasilania.

Teraz pozostaje z kopyta sie wsiąść za Zasilanie + sterowanie i tu pytanie Januss jak tam prace nad procekim ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-27705-074602900 1292277244_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oficjalnie można uznać ze PCB Wzm jest zamknięta w wersji 1.5

Dodane zostało zasilanie zew -12V z opcją na zworkę dla niesymetrycznego zasilania.

Teraz pozostaje z kopyta sie wsiąść za Zasilanie + sterowanie i tu pytanie Januss jak tam prace nad procekim ?

Chyba bedziesz potrzebowal upgrade do wersji 1.6 :) Zwroc uwage, ze wyjscia /SD, /OTW, /CLIP, itd sa typu otwary dren, wiec troche trudno bedzie im zalaczyc LEDy przez te MOSFETy z kanalem N ... chyba ze sie myle :) ??? Raczej powiniennes dac normalne PNP albo jezeli koniecznie chcesz MOSy to z kanalem P...

Popatrz na schemat TI na nasz schemat raz jeszcze raz ....

OK, skopiowales z evala ... niech bedzie - a zastanawiales sie jak to dziala :) w dokumentacji nigdzie nie znalazlem nic na temat wewnetrznych pull-up'ow dla /CLIP albo READY ... chyba ze cos przeoczylem ... bo w tym przypadku bramka bedzie albo an masie albo w powietrzu i raczej nie ma prawa dzialac ... trzeba by sie zapytac TI ...

radze jeszcze raz przemyśleć :)

Ojoj ale jeśli kolega ma problemy z MOS-fetem ? to trochę dziwne no ale ...

Ja tam nie widzę żadnych niejasności ...

nie widzisz niejasnosci - to wezmy np. wyjscie /CLIP - jezeli jest aktywne to bramka Q12 sciagnieta jest do masy, kanal zamkniety, diody swieci, natomiast jesli clip jest nieaktywny to wyjscie /CLIP wisi w powietrzu (otwarty dren) - czyli nic sie nie powinno zmienic bo nie ma co naladowac bramki - dioda swieci dalej ... a moze masz jakies inne wytlumaczenie dzialania tego ukladu? bo chetnie sie dowiem ...

OTW/SHUTDOWN (SD)

R Internal pullup resistance, OTW1 to VREG, INT_PU OTW2 to VREG, SD to VREG 20 26 32 kΩ

Tak w dużym skrócie.

Ja tam nie widze problemu :) działa działa więc nie ma co na tym etapie sie doktoryzować.

Mamy na tapiecie programowanie procka ... no i nastepne wykonanie PCB...

OTW/SHUTDOWN (SD)

R Internal pullup resistance, OTW1 to VREG, INT_PU OTW2 to VREG, SD to VREG 20 26 32 kΩ

Tak w dużym skrócie.

januss73 najpierw moze przeczytaj dokladnie o co pytam a potem odpisuj :) pytalem o /CLIP ... znalazles jakas notke o tym zeby /CLIP mial wewnetrznego pull-upa - to by tez bylo tak duzym skrocie ;)

max-bit ~ "Ja tam nie widze problemu :) działa działa więc nie ma co na tym etapie sie doktoryzować."

dobre :) skopiowac evala to nie sztuka ale wiedziec dlaczego to to dziala to juz widac u ciebie wiekszy problem :)

hmmm trochę mnie dziwi ...

To nie my mamy problem z zrozumieniem 1 (słownie jednego) tranzystora MOS z kanałem typu N jedną dioda i jednym rezystorem :) SIC !!!

Jest zgodnie z wiedza jest działa działa ... ( ja nie mam żadnych problemów i mnie się wszystko zgadza) o dziwo janussowi i TI tyż ?

Trochę starałem sie być delikatny ale dziwi mnie to ze niby ... a tu ZONK (sic może ja się nie znam) ale elektroniką zajmuje sie już przeszło 20 lat i niestety trochę dziwi mnie jeśli ktoś kto zajmu się się elektroniką i ...

Co ja moge ?

CLIP znegowane musi być logiczne 0 aby led świecił ? w tym rozwiązaniu ? MUSI więc ...

Pa :) dobranoc misie w podusie :)

>max-bit

Proste pytanie,jeżeli rzeczywiście sygnał /CLIP jest typu open drain BEZ Pull-Up to jakie napięcie będziesz miał

na G(Gate) względem S(Source) na tranzystorze przy aktywnym i nieaktywnym sygnale CLIP.

Moja odpowiedź w obu przypadkach 0V.

W przypadku aktywnego sygnału CLIP (załączony tranzystor wew. TAS5630) bramka będzie "zwarta do masy 0V

w przypadku nieaktywnego sygnału CLIP (wyłączony tranzystor wew. TAS5630) bramka będzie wisieć w powietrzu

czyli potencjał względem masy będzie 0V.

Układ będzie działa tylko gdy TI jednak dało Pull-Up wew. TASa ale nie opisali tego w karcie katalogowej..

Pozdrawiam

JarekC

JarekC ~ chyba sobie lepiej odpuscic :) bo to raczej jak walic w beton, nie sadze zeby zrozumial - tutaj wiedza konczy sie na "jakos dziala wiec musi byc w porzadku :)" - ja sobie odpuszczam bo dyskusje sa zbedne :) w koncu jak ktos sie 20 lat zajmuje elektronika to musi miec racje :) dziala i juz - no i doktoryzowac sie tutaj tez nikt zamiaru nie ma :)))

Wy się lepiej zastanówcie co piszecie ?

Chumi wyskoczył że jest coś źle (co nie było wykluczone) ok nie ma sprawy sprawdziłem (bo tez sie trochę zdziwiłem) ale jak co schemat OK logika połączeń tyż. Wg mnie się zgadza wg TI tyż.

A wy swoje :) to kto tu ma problem ?

Ja nie

Wy tak :)

Uważacie że jest to źle :) (pomimo że jest dobrze) napiszcie do Ti hihi.

Na pewno dla was wypuszcza wersję wersję dobrą tj zła.

Taka dygresja ba myśl dnia :)

Polska to taki kraj nad którym powinno sie umieścić taką krechę negacji

Wszystko na odwrót

Dziękuję pozdrawiam.

PS

Chumi chcesz się przysłużyć ?

napisz do Januss-a on ma zrobić procka (prosty AVR z ADC) do sterowania całym tym bajzlem :)

Chumi. To nie jest kwestia kto jest mądrzejszy, a co dla kogo jest ważne. TI może i nie napisał o wewnętrznym podciągnięciu tych pinów, ale zaproponował układ, który zresztą działa. Gdyby nie działał można by zapytać TI o co chodzi, skoro działa domyśleć się można (można też zmierzyć), że te piny są jednak podciągnięte do Vreg.

Max

Prockiem zajmę się po Wigilii. Teraz jest koniec roku i urwanie głowy w robocie. Sory.

Chłopaki, to już nawet nie jest zabawne...

JarekC ~ chyba sobie lepiej odpuscic :) bo to raczej jak walic w beton, nie sadze zeby zrozumial

ChUmi - zmień definicję betonu! Co Ty chcesz udowodnić? Przeczytaj data 5630 (ze zrozumieniem) i wyciąg wnioski. A aplikacja proponowana przez TI DZIAŁA. Mam dalej tłumaczyć? ;) Mam też zacytowac dane z data? ;)

Przestań się błaźnić, bo przykro to czytać.

januss73, dobrze zaprojektowany 5630 nie szumi. Sprawdzone organoleptycznie.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Temat wyjść kontrolnych zamknięty

Tu pytanie do gagacka :)

Masz doświadczenie z tym układem ?

I zadam po prostu proste pytanie co zrobiłeś że nie szumi ?

Jak i dlaczego :)

Bo ja za bardzo nie widzę możliwości aby nie szumiał. No chyba ze się wyłączy :)

Chłopaki, to już nawet nie jest zabawne...

ChUmi - zmień definicję betonu! Co Ty chcesz udowodnić? Przeczytaj data 5630 (ze zrozumieniem) i wyciąg wnioski. A aplikacja proponowana przez TI DZIAŁA. Mam dalej tłumaczyć? ;) Mam też zacytowac dane z data? ;)

Przestań się błaźnić, bo przykro to czytać.

januss73, dobrze zaprojektowany 5630 nie szumi. Sprawdzone organoleptycznie.

O gagacek :))) teraz to dopiero dolaczyl do rozmowy prawdziwy ekspert :))) sam sie przestan blaznic i przykro to raczej czytac Twoje wpisy na tym forum :)))

a w sprawie szumienia TAS5630 to mysle, ze masz takie doswiadczenie jakie wyczytales na szybko google :) watpie czy kiedykolwiek miales ten uklad w rece ... a jezeli tak to wrzuc na forum fotke swojego tak wspaniale zaprojektowanego wzmaka ktory nie szumi, i moze schemat - a jezeli nie masz fotki to odpusc sobie trollowanie - koniec przekazu :)

max-bit - uklad szumi ... ale na przyzwoitym poziomie. Jezeli zmierzysz u siebie co masz na wyjsciu to ja moge zmierzyc u siebie i na wzmaku z TI i mozna sie zastanowic co dalej z tym szumem

wlasnie dlatego proponuje zebys zmierzyl jak szumi twoj - ja zmierze jak szumi moj :)

jezeli bedzie roznica to znaczy, ze problem siedzi w aplikacji, jezeli nie bedzie roznicy to znaczy ze problem siedzi w kosci i dupa ...

a moze i gagacek zmierzy w swoim i wrzuci nam screen z oscyloskopu ;) bedziemy mieli co porownywac :)))

a w miedzy czasie wyjasnilo sie, ze /CLIP i READY tez maja pull-upy tylko TI zapomnialo o tym napisac ... bedzie dodane do datasheeta w kolejnej wersji ...

januss73 najpierw moze przeczytaj dokladnie o co pytam a potem odpisuj :) pytalem o /CLIP ... znalazles jakas notke o tym zeby /CLIP mial wewnetrznego pull-upa

Zwroc uwage, ze wyjscia /SD, /OTW, /CLIP, itd sa typu otwary dren, wiec troche trudno bedzie im zalaczyc LEDy przez te MOSFETy z kanalem N ...

skoro działa domyśleć się można (można też zmierzyć), że te piny są jednak podciągnięte do Vreg.

a w miedzy czasie wyjasnilo sie, ze /CLIP i READY tez maja pull-upy tylko TI zapomnialo o tym napisac ... bedzie dodane do datasheeta w kolejnej wersji ...

Ojj Chumi Chumi. Jeździsz po ludziach, zarzucasz, że ktoś nie czyta a odpisuje, jak widzisz sam nie czytasz, nawet tego co sam napisałeś. Może następnym razem trochę mniej nerwów, no i powiem wprost: trochę grzeczniej!

Ojj Chumi Chumi. Jeździsz po ludziach, zarzucasz, że ktoś nie czyta a odpisuje, jak widzisz sam nie czytasz, nawet tego co sam napisałeś. Może następnym razem trochę mniej nerwów, no i powiem wprost: trochę grzeczniej!

hmmm ... ja w dalszym ciagu twierdze ze odpisales nie na temat - niewazne :) a sam czytam dokladnie datasheety :) i nie ma tam nic napisane (narazie) na temat /CLIP - chcialem wiedziec dlaczego dziala ( i wam tez radze sie czasem zastanowic jak dziala nawet jezeli juz dziala) wiec zapytalem bezposrednio ludzi z TI - proste, chociaz tutaj nikogo nie interesuje dlaczego dziala a dzialac nie powinno :)

A tak wracajac do poczatku to grzecznie raczylem sie do watku wtracic, ze zalaczony schemat, opierajac sie na tam co TI w specyfikacji pisze nie powinien dzialac i dobrze bylo by naniesc mala poprawke - ale zaraz sam zostalem zgaszony ze dziala wiec jest dobrze :))) chyba sobie odpuszcze bo to byly tylko strata czasu ... mi dziala bez problemowo juz 4 plytka z TAS5630 wiec nie ma o czym dalej dyskutowac

Nie pisałem ze temat zamknięty pod tym katem a może energię i czas włożycie w AVR-kę ?

Zamiast przechwałek kto co zrobił .... to jak dzieci

>max-bit,januss73

Witam,

Z takim nastawieniem do osób zwracających wam uwagę trudno będzie znaleźć osoby pomocne przy projekcie.

A wystarczyło

1. albo zmierzyć rezystancję pomiędzy CLIP a VREG

2. albo tak jak ChUmI zwrócić się TI w kwestii wyjaśnienia niezgodności pomiędzy EVM a kartą katalogową.

A TI potwierdziło obecność Pull-Up na wyj. CLIP i READY.

Jeżeli przejrzycie forum TI_E2E to zauważycie że, ChUmI jest jedną z niewielu osób posiadających duże

doświadczenie z tym układem.

Pozdrawiam

JarekC

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.