Skocz do zawartości
IGNORED

Denon Pma 1510 Vs 710

lookER

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Forumowiczów,

Głowię się nad wyborem wzmacniacza (pomieszczenie ~20m2, Mission M34i - być może do zmiany na lepsze w przyszłosci).

Po kilkunastu odsłuchach w salonach (Cambridge Audio, NAD, Denon, Pionieer itd.) skłaniam się do wyboru pomiędzy Denonem PMA-1510 a PMA-710, gdzieś z boku cały czas myślę o Pionieer A6mk2.

Kieruję się głównie brzmieniem, ale względy estetyczne też są dla mnie istotne.

Wątpliwość główna jaka mnie trapi jest następująca - czy Denon PMA-1510 jest wart swojej ponad dwukrotnie wyższej ceny względem PMA-710???

Jestem świadomy różnic konstrukcyjnych i różnic parametrów, ale jestem zainteresowany opiniami użytkowników szczególnie PMA-710. Czy ma wystarczająco dużo mocy do poruszenia 20m2? PMA-1510 nie ma loudness, co prawda w 90% preferuję słuchanie w trybie direct, ale loudness chciałbym mieć w rezerwie.

A może porzucić te dywagacje i kupić Pioneera A6mk2, który moim zdaniem jest niezwykle interesującym wzmacniaczem i brzmi conajmniej satysfakcjonująco?

W czasie odsłuchów salonowych nie dostrzegłem walorów CA i NAD-a, być może błądzę, może kiedyś zmienię zdanie, ale w chwili obecnej mój wybór kieruję na klocki wyżej opisane.

Za wszelkie opinie z góry dziękuję!

https://www.audiostereo.pl/topic/72295-denon-pma-1510-vs-710/

PMA-710 z M34i miałem takie zestawienie u mnie w domu na testach i powiem, że brzmienie bardzo męczące choć na pierwszy rzut interesujące. Spokojnie wysterował te kolumny, bas był w mocnych ryzach ale zbyt męczący na dłuższy czas. Góra zbyt jaskrawa - o żadnym loudnesie nie było mowy, nawet próbowałem przyciszyć bas i górę. Od kopułki która siedzi w Mission M34i nie ma co dożo wymagać, dlatego polecam wzmacniacz spokojny w tym zakresie - mi się podobało z Nadem C315Bee - radził sobie z tymi kolumnami. Pomieszczenie ponad 20m kw. Sporo na pewno zależy od pomieszczenia dlatego to co brzmi ciekawie w salonie na odsłuchu może znacznie różnić się od pomieszczenia docelowego. Nie słuchałem z innym Denonem, ale jak dla mnie M34i nie tworzyły dobrej pary z 710 Denona.

PEEK - dzięki za rzeczowy głos.

Miałem etap fascynacji NAD 326BEE, ale naczytałem się na forum o nierówno działających potencjometrach i skutecznie się zniechęciłem. Trochę nie przekonała mnie funkcja clippingu, ale może warto wrócić, wypozyczyć do domu i posłuchać.

W Denonie 1510 pociągające jest wykonanie, złącza, dwa transformatory, ale odsłuchy w salonach były zbyt krótkie, wybór zbyt duży...

Z 1510 może być dokładnie tak jak napisałeś o parze M34i+710.

A gdybyś miał namawiać mnie na spróbowanie NAD-a, to w który model celować?

Do discomaniac71 - inwestować pewnie warto, ale wydawanie kasy na sprzęt, to przecież czysta strata. Ale jakże przyjemna!

Pewnie był wpis a teraz go nie ma, to jest niby takie zachowanie merytoryczności przez moderację, ale więcej z tego chaosu i wpisów wyrwanych z kontekstu niż pożytku

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Kolego mam kolumny Jamo C605 oraz CD Nad C545BEE. Testowałem 3 wzmacniacze w takiej konfiguracji które kupiłem i odsłuchiwałem przez kilka dni w domu i powiem tak w skrócie:

Nad C326 - ma bardzo uwypuklone średnie tony co przy głośnym słuchaniu po prostu kuje w uszy, świetne stereo i przestrzeń, podbity wyższy bas - sprzedaje go na allegro

Advance Acoustic Map 105 - świetna równowaga tonalna, ale niestety brak przestrzeni oraz głębi oraz słabe stereo. Niezły bas - zamieniłem go na Pioneera

i teraz to co omijałem zawsze szerokim łukiem bo przecież to tylko pioneer i można go kupić w media markcie oraz saturnie więc dobrze to grać nie może - tak myślałem

Pioneer A-A6-J - gra zrównoważonym w pełnym paśmie dźwiękiem, nie kuje w uszy, ma przestrzeń, głebię oraz stereo na poziomie Nada. Nie podbity, ani nie wyeksponowany bas. Powiem tak jak dla mnie wygrał i z Nadem i AA. Jeżeli masz możliwość odsłuchaj sobie ten wzmacniacz bo on u mnie zostanie na dłużej i na pewno w swojej klasie to jeden z ciekawszych klocków.

A gdybyś miał namawiać mnie na spróbowanie NAD-a, to w który model celować?

Tak jak napisałem, nie znam innych NADów, słuchałem tylko 315 więc o nim moje słowo , mi pasowało to zestawienie. Jednak mimo to nie kupiłem go, pozostawiłem sobie starą AX-550, dlatego że z tymi M34i NAD wcale się nie wybił. Było mi szkoda dokładać 700zł do NAD'a.

....wedlug pisma Stereo, Denon 710 to tylko 35% dzwieku na 100% a 1510 ae to juz 66% natomiast Pioneer A 6 to 43%

Sluchalem najnowszego 1510 i ten dzwiek moge porownac z legendarnym Creek 50i ale jesli stawiasz na moc to wybierz 1510...on przy odsluchach wprost zebrze o material dzwiekowy, ktory roznosi na strzepy...uzywajac przenosni.

Powinien dac sobie rade z wiekszoscia kolumn ale uwazaj na czym go postawisz mimo fabrycznego wytlumienia jest jednak jak jego starsi bracia wrazliwy i poddatny na wibracje. Nie lubi miekkich podkladek ani drewna.Jego cena obecnie to ok. 800 euro, a wiec targuj....

kolego "amator5" według czasopism audio NAD C326BEE gra "słodko" a nie zauważyłem tego w żadnej sekundzie użytkowania tego wzmacniacza. Więc ja się już sporo razy przekonałem że nie należy się kierować tym co piszą "czasopisma audio" a własnym uchem

..... ja się już sporo razy przekonałem że nie należy się kierować tym co piszą "czasopisma audio" a własnym uchem

...a wiec nie zabieralem glosu w sprawie pozostalych tylko Denona, a jesli chodzi o NAD - y to one mnie ni grzeja ni ziebia...nie lubie plastykowych pudelek. Wielka popularnosc dzieki reklamie " NAD juz w Unii " dotychczas byl w Gabonie Dolnym? i och, achom bez konca w " fachowej prasie " Jesli chodzi o testy to szukac na forumach i w prasie zagranicznej, ktora jest jednak bardziej obiektywna od naszej i... rzeczywiscie odsluchac.....

Słuchałem i Denona PMA-1510AE, i PMA-710AE, jeden po drugim, podłączonych do kolumn Dali Ikon 6 mk2. Różnicę czuć, ale... 710AE był w cenie 1400PLN, 1510AE stał natomiast po prawie 4000PLN. Na obecnym poziomie mojego "osłuchania", nie dopłaciłbym aż tyle do wyższego modelu. Może z czasem? Może zły materiał do odsłuchu sobie przygotowałem, a może słuchałem za krótko... Po prostu 710AE brzmi cieplej co mi odpowiadało. 1510AE jest natomiast bardziej audiofilski i zrównoważony, ma lepszą stereofonię, ale nie dopłaciłbym do niego tyle pieniędzy. Jeśli cię stać, to spróbuj go odsłuchać gdzieś, teraz potaniał.

Mogę tylko zdradzić tajemnicę, że na każdym PMA 1510AE sklep przycina na nieświadomym kliencie ponad 1000pln...

No, ale taka jest pazerność naszych sprzedawców!

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Mogę tylko zdradzić tajemnicę, że na każdym PMA 1510AE sklep przycina na nieświadomym kliencie ponad 1000pln...

Jesli PMA 1510 Ci sie pdobal to kup uzywke PMA 1500AE lub 1500R. Poszukaj na niemieckim ebayu moze na www.audiomarkt.de(tu mozna targowac cene) schodza po 450-600 Euro + przesylka max 30 Euro.

Jesli PMA 1510 Ci sie pdobal to kup uzywka PMA 1500AE lub 1500R (starszy, tanszy). Poszukaj na niemieckim ebayu tam schodza po 450-600 Euro + przesylkamax 30 Euro.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

macie strone z podsumowaniem ocen STEREO/AUDIO ostatnich lat - aktualizowana co jakis czas

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jesli PMA 1510 Ci sie pdobal to kup uzywka PMA 1500AE lub 1500R (starszy, tanszy). Poszukaj na niemieckim ebayu tam schodza po 450-600 Euro + przesylkamax 30 Euro.

A moze warto jeszcze starszego PMA-1055R? Za tysiac mozna miec.

?👈

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.