Skocz do zawartości
IGNORED

Theta Cdm9 Pro Silnik Nie Kręci , Nie Czyta Cd

tommax5

Rekomendowane odpowiedzi

W moim CD THETA siedzi napęd CDM9 pro , niestety nie czyta , po włączeniu laser pulsuje i porusza się ale silnik nie kręci, myślałem że padł laser, więc wymieniłem na sprawny z CD930 PHILIPS-A , po wymianie taka sama reakcja. Wyczytałem na forum że może to być sterowanie silnikiem (halla) układ TCA0372DP2.

W CD Philipsa był taki układ więc go podmieniłem, włączyłem i wczytał CD zaczął odtwarzać, po kilkunastu sekundach wyłączyłem go i włączyłem ponownie, niestety problem wrócił... Ku mojemu zdziwieniu... wsadziłem laser i układ TCA... wyjęty z Thety do Philipsa i CD930 działa bez zająknięcia.

Ktoś ma jakiś pomysł ? Wygląda na to że laser jest OK...

Na płytce sterującej optyką jest jeszcze układ TDA8808T ktoś wie za co on odpowiada...? Może ktoś spotkał się z tym problemem... ? Będę wdzięczny za pomoc bo szkoda mi tego klocka.

Niestety 2h z lutownicą w ręku nie przyniosły rezultatu, przelutowałem podejrzane miejsca, ale ogólnie było OK. niestety nic się nie zmieniło.

Może jakieś inne propozycje? Zastanawia mnie to że gdy włożyłem świeżą kość TCA... CD ruszył i odtwarzał ... do momentu wyłączenia i ponownego włączenia po którym przestał działać... Tak jak by coś uszkodziło tę kość... ale nie do końca skoro chodzi w CD930... co Wy na to ?

Podgrzałem płytkę pod laserem hotairem , CD zaczął działać... po ostygnięciu przestał... gdzieś jest przerwa...

A może jakiś element do wymiany... kondensator , rezystor ... na co stawiacie ?

Podgrzałem płytkę pod laserem hotairem , CD zaczął działać... po ostygnięciu przestał... gdzieś jest przerwa...

A może jakiś element do wymiany... kondensator , rezystor ... na co stawiacie ?

a nie ma tam gdzieś w pobliżu miejsca gdzie grzałeś jakichś elektrolitów? Sprzęt ma chyba pare ładnych lat, stawiałbym na elektrolity. Powymieniaj wszystkie w układzie serwo i sterowania, szkoda czasu na mierzenie czy podmiany, przecież nie muszą tam być jakieś "audiofilskie".

a nie ma tam gdzieś w pobliżu miejsca gdzie grzałeś jakichś elektrolitów? Sprzęt ma chyba pare ładnych lat, stawiałbym na elektrolity. Powymieniaj wszystkie w układzie serwo i sterowania, szkoda czasu na mierzenie czy podmiany, przecież nie muszą tam być jakieś "audiofilskie".

I nagle po podgrzaniu tych starych elektrolitów Cd zaczął cudownie grać!!!, ale bzdura.

I nagle po podgrzaniu tych starych elektrolitów Cd zaczął cudownie grać!!!, ale bzdura.

ani ja ani kolega tommax5 nie napisał ze cd zaczął "cudownie" grać, pracuję w serwisie RTV od 28 lat i takich "bzdur" trafiłem w swoim zawodzie masę. Przy lokalizacji uszkodzeń bardzo przydatne są zwykła suszarka do włosów i aerozolowy zamrażacz, podgrzanie elektrolitu w kondensatorze na chwilę przywraca jego chemiczną aktywność (tym samym chociaż część pojemności kondensatora) a późniejsze szybkie zamrożenie pozwala się upewnić że to własnie ten a nie inny element.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.